Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória
Létrehozva: 2019.04.03 21:25 Módosítva: 2019.04.04 10:03
2019-04-04 10:03:24.819204 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

Szőrszálak a mellen

A nők többsége örökös harcot vív a szőrszálakkal, hiszen a mai kor nőideáljának bőre sima és szőrtelen. Éppen ezért igen kellemetlen és zavaró tud lenni az, ha olyan helyeken nőnek hosszú és sötét szőrszálak, ahol inkább a férfiakra jellemző. Ilyen rész az áll/bajusz területe, valamint a mellek.

Természetesen azonnali, tüneti kezelésként remek szolgálatot tehet egy jó csipesz, ám érdemes mellette utánajárni annak, hogy vajon mi is okozhatja, ugyanis gyakran inzulinrezisztencia, PCOS áll a fokozott szőrnövekedés mögött.

Magas inzulinszint, túlsúlyba került férfi nemi hormonok

szőrszálak a mellen nőknélA fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülését feltételezi. Amennyiben valakinél inzulinrezisztencia áll fenn, úgy általában magasabb a tesztoszteron szintje is, ezért jár együtt gyakran az IR PCOS-sel.  Nőknél ugyanis a tesztoszteron kb. 25 százaléka a petefészkekben termelődik, és ha a vérben magasabb az inzulin szintje, úgy az több tesztoszteron termelésére készteti azokat. A magas férfi nemi hormonok hatására nem csak a tüszőérés-és repedés szenved zavart, hanem a férfiakra jellemző vonások is megjelenhetnek: pl. Hasi hízás, zsíros bőr, hajhullás, valamint fokozott szőrnövekedés bajusz/áll/mellbimbó területén.

Tartsa kordában inzulinszintjét és felejtse el a csipeszt

szőrszálak a mellenHogy a tüneteket maga mögött tudhassa, fontos a tesztoszteron szintjének csökkentése, melyet elsősorban az inzulinszint normál tartományba kerülésével, vagyis az inzulinrezisztencia kezelésével lehet elérni. A terápia a személyre szabott diétára és a rendszeres testmozgásra épül, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészít ki- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Amennyiben az inzulin mennyisége visszaszorul az egészséges keretek közé, úgy a tesztoszteroné is ezáltal búcsút inthet a zavaró tüneteknek.

Milyen más hormonzavar okozhat magas tesztoszteronszintet az IR-en kívül?

  • Mellékvese hiperplázia
  • Mellékvese fáradtság
  • Pajzsmirigyzavar
  • Magas DHEA szint

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Önbizalmat is ad az inzulinrezisztencia megfelelő kezelése

A HOMA index fontos, de nem mérvadó az IR diagnózisához

Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Mária

PCOS

Tisztelt Koppány Viktória Doktornő!
Nem a saját,hanem a 19 éves lány unokám prblémájával fordulnék Önhöz.
Neki a legsúlyosabb PCO-ja van. Szőrös test az arc is és mellei sem alakultak ki.
Szeretném megtudni,hogy vállalná e a kezelését és,hogy reménykedhetünk e valamilyen javulásban.
Mária
Kedves Mária!

Fontos lenne látni a hormonszinteket az unokájánál és tudni milyen kezelést kap jelenleg.

Páciensek mondták

Hosszútávú gyógyulásomat segítette

Koppány Doktornő nagyon kedves volt. Segített abban, hogy problémáimat komplex módon tudjam én is kezelni, elfogadni. Hasznos életviteli útmutatást adott, hosszútávú gyógyulásomat ezzel is segítve. 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

A pajzsmirigyzavarokat az esetek többségében gyógyszeres úton kezelik, melyet a betegnek általában élete végéig alkalmaznia kell. Viszont a terápiát remekül kiegészíthetik bizonyos gyógynövények is, amik segítségével hamarabb jobb közérzet érhető el, ráadásul a gyógyszer dózisát is csökkenthetik. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ezek közül emelt ki párat. 

további részletek »
Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Hormonzavar miatt is izzadhat éjszakánként

Ahhoz, hogy napközben frissek és nem utolsósorban egészségesek legyünk, elengedhetetlen az éjszakai nyugodt, pihentető alvás. Amennyiben ezt valami hátráltatja, úgy nemcsak a folyamatos fáradtsággal kell számolni, hanem megnő számos betegség és kóros állapot kialakulásának valószínűsége. Ilyen hátráltató tényező lehet például az éjszakai izzadás, mely a kánikula mellett gyakran hormonzavar számlájára írható. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, milyen endokrin problémák okozhatják a panaszt.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!