Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Dr. Koppány Viktória Módosítva: 2019.04.04

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni. A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

Szőrszálak a mellen

A nők többsége örökös harcot vív a szőrszálakkal, hiszen a mai kor nőideáljának bőre sima és szőrtelen. Éppen ezért igen kellemetlen és zavaró tud lenni az, ha olyan helyeken nőnek hosszú és sötét szőrszálak, ahol inkább a férfiakra jellemző. Ilyen rész az áll/bajusz területe, valamint a mellek.

Természetesen azonnali, tüneti kezelésként remek szolgálatot tehet egy jó csipesz, ám érdemes mellette utánajárni annak, hogy vajon mi is okozhatja, ugyanis gyakran inzulinrezisztencia, PCOS áll a fokozott szőrnövekedés mögött.

Magas inzulinszint, túlsúlyba került férfi nemi hormonok

szőrszálak a mellen nőknélA fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülését feltételezi. Amennyiben valakinél inzulinrezisztencia áll fenn, úgy általában magasabb a tesztoszteron szintje is, ezért jár együtt gyakran az IR PCOS-sel.  Nőknél ugyanis a tesztoszteron kb. 25 százaléka a petefészkekben termelődik, és ha a vérben magasabb az inzulin szintje, úgy az több tesztoszteron termelésére készteti azokat. A magas férfi nemi hormonok hatására nem csak a tüszőérés-és repedés szenved zavart, hanem a férfiakra jellemző vonások is megjelenhetnek: pl. Hasi hízás, zsíros bőr, hajhullás, valamint fokozott szőrnövekedés bajusz/áll/mellbimbó területén.

Tartsa kordában inzulinszintjét és felejtse el a csipeszt

szőrszálak a mellenHogy a tüneteket maga mögött tudhassa, fontos a tesztoszteron szintjének csökkentése, melyet elsősorban az inzulinszint normál tartományba kerülésével, vagyis az inzulinrezisztencia kezelésével lehet elérni. A terápia a személyre szabott diétára és a rendszeres testmozgásra épül, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészít ki- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Amennyiben az inzulin mennyisége visszaszorul az egészséges keretek közé, úgy a tesztoszteroné is ezáltal búcsút inthet a zavaró tüneteknek.

Milyen más hormonzavar okozhat magas tesztoszteronszintet az IR-en kívül?

  • Mellékvese hiperplázia
  • Mellékvese fáradtság
  • Pajzsmirigyzavar
  • Magas DHEA szint

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Önbizalmat is ad az inzulinrezisztencia megfelelő kezelése

A HOMA index fontos, de nem mérvadó az IR diagnózisához

Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia

Lehetek IR-es tünetek nélkül?

Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

11,5 hetes kismama vagyok, lombik után, ikrekkel. 3x3 bromocriptint szedek hyperprolactinaemia miatt, de sajnos most nem tudom, hogy hogyan és mikor kellene leállítani. Sajnos az endokrinológusommal jelenleg összetűzésbe keveredtem így nem tudom kit kérdezhetnék. Muszáj lesz másikat keresnem. Ha tudnának tanácsot adni, nagyon hálás lennék.

Előre köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: Ivánné Éva

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Ivánné Éva, a Bromocriptint a 12-13 hétre hagyjuk el, fokozatosan leépítve, kivéve! ha makroadenoma, vagyis nagymèretű agyalapi mirigy duzzanat, daganat okozza a magas prolaktin szintet.
Biztos, hogy napi 9 Bromocriptint kell szednie?? Mekkora volt az a prolaktin szint? Történt sella MR?
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Távkonzultáció

Nagyon értékelem, hogy a Doktornővel tudtam telefonon is konzultálni, és nem kellett terhesen emberek közé mennem ebben a helyzetben.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek
A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A PCOS folyamatos kezelést és kitartást igényel

A hormonális egyensúly felborulása miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma, a PCOS szerteágazó és nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Éppen ezért fontos, hogy ezt az összetett kórképet kezelni, gondozni kell akár éveken át, hogy ne károsítsa a női működést, a termékenységet! Ehhez azonban dr. Koppány Viktória, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, klinikai farmakológus szerint az orvosi kezelés mellett a páciens aktív együttműködése is szükséges.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok