Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.07.07

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

Laborvizsgálatok 

Az egyik legfontosabb az a vérvétel, melynek során meghatározásra kerülnek a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a szerv működését befolyásoló anyagok mennyisége. A legfontosabbak a következők: 

T4, T3: ezek a pajzsmirigy hormonjai. A T4 tulajdonképpen a T3 előanyaga- ez a már aktív pajzsmirigyhormon. 

TSH: az agyalapi mirigy hormonja, mely pajzsmirigy stimuláló/serkentő hormonként ismert. Amennyiben kevés pajzsmirigyhormon termelődik, úgy ellensúlyozás gyanánt több TSH termelődik, míg, ha túl sok a T3/T4, akkor kevesebb. Éppen ezért az esetek többségében jól mutatja, ha a szerv alul/vagy túlműködik. 

ATPO: a TPO (tireo-peroxidáz) enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet. Az ATPO az ellene termelt antitest, ami gátolja a hormonok egymásba való alakulását. Ezért kevés (aktív) pajzsmirigyhormon lesz a szervezetben. 

RT3: ez a reverz T3, ami a T4-ből hibásan keletkezik. A baj az, hogy ez egy inaktív hormon (ellentétben a T3-mal), de ugyanúgy beépül a sejtekbe, így a T3 nem tud. Bizonyos mennyiségben normál esetben is termelődik, ám ha megugrik a szintje, akkor pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel. Érdekesség, hogy a TSH ilyenkor normál tartományon belül mozoghat, így, ha alulműködés panaszait észleli, TSH-ja mégis a referenciatartományon belül van, érdemes ellenőriztetni a rT3 szintjét. 

Vizeletvizsgálat 

Jód: a jód köztudottan igen fontos anyag a pajzsmirigy normál működésében, ugyanis hiányában nem megy végbe tökéletesen a T4-T3 szintézis, ráadásul a pajzsmirigy hormonok alkotórésze. Hiányában pajzsmirigy alulműködés, strúma is kialakulhat. A jód szint mérése 24 órán át gyűjtött vizeletből történik. 

Pajzsmirigy ultrahang 

pajzsmirigy diagnosztikaA pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata is. Erre mind alul- mind túlműködés esetén szükség van, valamint olyan tünetek esetén, melyek göbök, strúma, gyulladás, rák jelenlétére utalnak. A szerv ultrahang ellenőrzése során szemügyre vehető a mirigy mérete, szerkezete, láthatóvá válnak a göbök, ciszták, esetleges gyulladások is. A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár, előkészületet nem igényel, teljesen biztonságos és akárhányszor megismételhető. 

Ezen tünetek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni: 

  • Pajzsmirigy hormontermelési zavarai, aznak gyanúja esetén 

  • Nyaki szorító érzés 

  • Nyelési nehézségek 

  • Nem szűnő rekedtség 

  • Nyomon követés esetén 

  • Pajzsmirigy izotóp vizsgálata 

Izotóp vizsgálatra főleg göbök esetén van szükség. Az intravénás injekcióval (esetleg szájon át szedhető tablettával) bejuttatott radioaktív izotópot a működő pajzsmirigy szövet, aktivitásával arányos mértékben felveszi- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A pajzsmirigy göbök típusának meghatározásában van nagy szerepe- ha a göbökben az izotóp felhalmozódik, pirossá válik (meleg göb), míg ha nem, akkor a képen világos színű (hideg göb) Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök lehetnek rákosak, a meleg göbök csak igen ritkán. A göb mérete, típusa, növekedési üteme és az általa okozott panaszok alapján dönti el az orvos, milyen terápiára van szüksége a betegnek (meglehet, hogy csak figyelemmel kell kísérni a göböket, de akár műtétre is sor kerülhet). 

Aspirációs citológia 

Hogy el lehessen dönteni, jó-vagy rosszindulatú a göb, aspirációs citológiára (ultrahang vezérelt vékonytű biopszia) van szükség. A vizsgálattal pontos képet kapunk a göb belső állományáról, tartalmaz-e rosszindulatú daganatos sejteket. Aspirációs citológia során először a bőrt fertőtlenítik, majd bőr fertőtlenítése után a szakorvos vékony tűt vezet a gyanús képletbe. A mintavételt ultrahang vizsgálat segíti, hogy a mintavétel a megfelelő helyről történjen. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm, múlt év márciusától a bal mellemből sárgás-barnás váladék ürül. Ez mennyiségre változó, van, hogy 1-2 csepp, van, hogy több. Mammográphya, UH, nőgyógyászati vizsgálatok, prolaktin (kicsit emelkedett, emiatt Bromocriptint szedek) TSH rendben van. MRI folyamatban és a hormonok vizsgálata is. Mit lehetne még kipróbálni? Többen a tejcsatorna eltömődését mondják, de ez mell Uh-n nem látható? Válaszát köszönöm

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Kedves Siha-Balog Krisztina!

Azt gondolom, meg kell várni az MRI és hormon vizsgálatok eredményét, ettől függ a további kezelés.
Ezen eredmények nélkül nincs értelme egyéb vizsgálatnak.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Hírek

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Ólmos fáradtságot érez étkezések után? IR is okozhatja

Szinte mindenki számára ismerős, hogy egy bőséges lakmározás után álmosság, fáradtság lesz rajta úrrá, és fellép az ún. “kajakóma”. Ez egyszer-egyszer előfordulhat, ám ha gyakran jelentkezik, akkor dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát, ugyanis nagyon gyakran IR (inzulinrezisztencia) áll a hátterében. 

További részletek
Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül halálos is lehet

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet. Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

További részletek
Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok