Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Dr. Polyák Annamária Létrehozva: 2022.06.22 Módosítva: 2022.07.07

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

Laborvizsgálatok 

Az egyik legfontosabb az a vérvétel, melynek során meghatározásra kerülnek a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a szerv működését befolyásoló anyagok mennyisége. A legfontosabbak a következők: 

T4, T3: ezek a pajzsmirigy hormonjai. A T4 tulajdonképpen a T3 előanyaga- ez a már aktív pajzsmirigyhormon. 

TSH: az agyalapi mirigy hormonja, mely pajzsmirigy stimuláló/serkentő hormonként ismert. Amennyiben kevés pajzsmirigyhormon termelődik, úgy ellensúlyozás gyanánt több TSH termelődik, míg, ha túl sok a T3/T4, akkor kevesebb. Éppen ezért az esetek többségében jól mutatja, ha a szerv alul/vagy túlműködik. 

ATPO: a TPO (tireo-peroxidáz) enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet. Az ATPO az ellene termelt antitest, ami gátolja a hormonok egymásba való alakulását. Ezért kevés (aktív) pajzsmirigyhormon lesz a szervezetben. 

RT3: ez a reverz T3, ami a T4-ből hibásan keletkezik. A baj az, hogy ez egy inaktív hormon (ellentétben a T3-mal), de ugyanúgy beépül a sejtekbe, így a T3 nem tud. Bizonyos mennyiségben normál esetben is termelődik, ám ha megugrik a szintje, akkor pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel. Érdekesség, hogy a TSH ilyenkor normál tartományon belül mozoghat, így, ha alulműködés panaszait észleli, TSH-ja mégis a referenciatartományon belül van, érdemes ellenőriztetni a rT3 szintjét. 

Vizeletvizsgálat 

Jód: a jód köztudottan igen fontos anyag a pajzsmirigy normál működésében, ugyanis hiányában nem megy végbe tökéletesen a T4-T3 szintézis, ráadásul a pajzsmirigy hormonok alkotórésze. Hiányában pajzsmirigy alulműködés, strúma is kialakulhat. A jód szint mérése 24 órán át gyűjtött vizeletből történik. 

Pajzsmirigy ultrahang 

pajzsmirigy diagnosztikaA pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata is. Erre mind alul- mind túlműködés esetén szükség van, valamint olyan tünetek esetén, melyek göbök, strúma, gyulladás, rák jelenlétére utalnak. A szerv ultrahang ellenőrzése során szemügyre vehető a mirigy mérete, szerkezete, láthatóvá válnak a göbök, ciszták, esetleges gyulladások is. A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár, előkészületet nem igényel, teljesen biztonságos és akárhányszor megismételhető. 

Ezen tünetek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni: 

  • Pajzsmirigy hormontermelési zavarai, aznak gyanúja esetén 

  • Nyaki szorító érzés 

  • Nyelési nehézségek 

  • Nem szűnő rekedtség 

  • Nyomon követés esetén 

  • Pajzsmirigy izotóp vizsgálata 

Izotóp vizsgálatra főleg göbök esetén van szükség. Az intravénás injekcióval (esetleg szájon át szedhető tablettával) bejuttatott radioaktív izotópot a működő pajzsmirigy szövet, aktivitásával arányos mértékben felveszi- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A pajzsmirigy göbök típusának meghatározásában van nagy szerepe- ha a göbökben az izotóp felhalmozódik, pirossá válik (meleg göb), míg ha nem, akkor a képen világos színű (hideg göb) Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök lehetnek rákosak, a meleg göbök csak igen ritkán. A göb mérete, típusa, növekedési üteme és az általa okozott panaszok alapján dönti el az orvos, milyen terápiára van szüksége a betegnek (meglehet, hogy csak figyelemmel kell kísérni a göböket, de akár műtétre is sor kerülhet). 

Aspirációs citológia 

Hogy el lehessen dönteni, jó-vagy rosszindulatú a göb, aspirációs citológiára (ultrahang vezérelt vékonytű biopszia) van szükség. A vizsgálattal pontos képet kapunk a göb belső állományáról, tartalmaz-e rosszindulatú daganatos sejteket. Aspirációs citológia során először a bőrt fertőtlenítik, majd bőr fertőtlenítése után a szakorvos vékony tűt vezet a gyanús képletbe. A mintavételt ultrahang vizsgálat segíti, hogy a mintavétel a megfelelő helyről történjen. 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő
Szeretnék vàlaszt kapni a következö labor eredményre.Endorkrinolugos elküldött vérvételre.Menszruácio 2 napján a prilaktin 1212.0 mU/1 menszesz 21 napján 328.8mU/1 .szeretném megkerdezni hogy mi lehet a baj esetleg lehetséges a daganat is.ez az állapotot lehet gyogyszerel kezelni ? Lehetséges hogy ettől is fáj a fejem.kérem segitsen .köszönöm szépen .pajzsmirigy alulmüködéstöl lehet magas a prolaktin.

Dr. Polyák Annamária
Dr. Polyák Annamária endokrinológus, diabetológus
Tisztelt Kalányos Ferencné!

A magas prolaktin szintje miatt úgynevezett sella MR vizsgálat elvégzése szükséges. Ebből kiderül, a háttérben áll-e agyalapi mirigy prolaktin termelő sejtjeinek túlburjánzása vagy sem.
Az MR eredménytől függ a további kezelés, amely nagy valószínűséggel gyógyszer lesz.

Üdvözlettel,
Polyák Annamária Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Polyák Annamária doktornő nagyon alapos és kedves volt velem a konzultáció alatt. Köszönet érte!

További vélemények

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok