Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.09.06

A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, így nem csoda, hogy ma már több vitamin és táplálékkiegészítő létezik, melyek az orvosi kezelés támogatását segítik (rossz esetben annak helyettesítését). Dr. Bérczy Judit , a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elmondta, mi mindenre kell figyelni, ha valaki pajzsmirigyzavarra vitaminokat és ásványi anyagokat szeretne szedni.

Nem helyettesíti az orvosi konzultációkat és kezelést

Az első és legfontosabb, hogy bár több táplálékkiegészítő nagy segítséget nyújthat a pajzsmirigy betegségek terápiájában, ám nem helyettesíti sem az orvosi konzultációt, sem a gyógyszeres kezelést! Amennyiben a laborértékek alapján valakinél kiderül, hogy pajzsmirigyzavarral küzd, úgy mindenképp keressen fel endokrinológust, hiszen egyrészt további vizsgálatokat rendelhet el (pl. Uh, izotópos vizsgálat, aspirációs citológiai), másrészt vannak olyan állapotok, melyek esetén szükség van gyógyszeres kezelésre is.

Nem minden esetben tesz jót a jód

pajzsmirigyzavar, vitaminA jód sokak fejében úgy él, mint egy aduász pajzsmirigyzavarok esetén, így többen a jódhoz nyúlnak, hogy javítsanak az állapotukon. Pedig érdemes tudni, hogy nem mindenkinek való a jód, mivel vannak olyan zavarok, amikor súlyosbítja a zavart. Ilyen pl. a  hyperthyreosisos ( pajzsmirigy túlműködéssel járó állapot). A  sokakat érintő Hashimoto betegség esetén igen körültekintően kell eljárni, mer  a jód itt  nem minden esetben nyújt segítséget, de az utóbbi évtized kutatásai és a gyakorlati tapasztalat alapján a szelénnel kiegyenlített  jód bevitele ezen állapotban is segítő lehet. A pajzsmirigy gyulladáskor a pontos diagnózis felállítása szükséges az oki terápia és a kiegészítő vitamin-, ásványianyagpótlás megadásához. Fenti  esetekben arra is oda kell figyelni, hogy a vitaminkomplexek összetevőit alaposan el kell olvasni, ugyanis a legtöbb tartalmaz jódot is.

Ne egyszerre vegye be a pajzsmirigy gyógyszerrel

vitaminok pajzsmirigyzavar eseténA pajzsmirigy gyógyszereket lehetőleg reggel, éhgyomorra kell bevenni, és kb. 1 órát várjon a reggelivel, kávéval! Ügyeljen arra, hogy ekkor csakis a pajzsmirigy gyógyszert vegye be, és teljen el idő a többi kapszula bevétele előtt, mivel ronthatja a gyógyszer felszívódását- tanácsolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

Kérje ki orvosa véleményét

Nagyon fontos, hogy még mielőtt bármilyen készítményt el kezdene szedni, kérje ki az adott termékről orvosa véleményét! Hiszen látva az adott termék összetevőit, tisztába kerül azzal, hogy milyen hatást fog Önre az gyakorolni.

 

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!
Egy 21 éves lány vagyok és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a tesztoszteron szintem jóval magasabb az átlagnál. Nem szőrösödök,de sajnos a bőröm elképesztő módon zsírosodik és az arcomon,hátamon és nyakamon nagy sárga pattanások figyelhetők meg amik állandóan gyulladtak és fájdalmas. Mosom az arcomat rendszeresen és odafigyelek az étkezésre is. Roaccutanos kezelés alatt álltam 3éve de az csak átmeneti megoldást nyújtott. A fogamzásgátlót is alkalmaztam,de több kipróbálása után is erős görcsökkel kísért menstruációm volt. Mi lehet erre a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Anett

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Anett!

Tekintettel a probléma összeettségére szívesen fogadom a rendelésemen, hogy az oki terápia céljáből oki diagnózishoz jussunk.
Várom a rendelésemen:
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Alapos, szerteágazó vizsgálatokkal sikerült problémáim okát kideríteni." 

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok