A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Azonban a plusz jód bevitele nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton.
A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet.
Jódot legnagyobb arányban a tengeri halak, kagyló, tengeri herkentyűk, a jódozott só, vagy ezzel készült termékek, tej és tejtermékek tartalmazzák.
Növényi élelmiszerek jódtartalma jelentősen függ a talaj jódtartalmától. Magyarországon a talaj összességében jódszegénynek tekinthető- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben- javulnak a pajzsmirigy funkciói, érdemes lehet a kezelőorvosával egyeztetni arról, hogy vajon szükséges-e jódszegény diétát tartania. Amennyiben az orvosa úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének fontos része a jódszegénység előfordulhat, hogy bizonyos ételeket érdemes elkerülnie.
Néhány étel, amelyeket jódszegénység esetén ajánlott fogyasztani, ill. kerülni:
Ezeket bártan fogyassza |
Ezeket lehetőleg kerülje |
friss gyümölcsök/zöldségek |
jódozott só, tengeri só |
sótlan magvak |
tengeri halak, herkentyűk, algák, sushi |
tojásfehérje |
tejtermékek, tejcsokoládé |
friss húsok |
tojássárgája |
cukor, lekvár, dzsem, méz, juharszirup (egészséges táplálkozásnak megfelelően mértékletesen javasolt) |
szójabab, szójás termékek (szójaolaj megengedett) |
növényi olajak |
jódtartalmú vitaminok, étrend kiegészítők |
fűszerek, jódmentes só |
egyéb jódtartalmú termékek pl. gyógyszerek |
|
magas jódtartalmú ásványvizek |
|
E127 adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek, mint pl. koktélcseresznye, gyümölcskonzervek, |
Természetesen a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, amely összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani. Bizonyos időközönként elvégzett kontroll laborvizsgálatok alkalmával szükséges ellenőrizni a pajzsmirigy funkciókat és ennek ismeretében kell felállítani a további étkezési tervet, valamint a gyógyszer dozírozását is.
A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.
A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.
A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.