A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Azonban a plusz jód bevitele nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton.
A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet.
Jódot legnagyobb arányban a tengeri halak, kagyló, tengeri herkentyűk, a jódozott só, vagy ezzel készült termékek, tej és tejtermékek tartalmazzák.
Növényi élelmiszerek jódtartalma jelentősen függ a talaj jódtartalmától. Magyarországon a talaj összességében jódszegénynek tekinthető- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben- javulnak a pajzsmirigy funkciói, érdemes lehet a kezelőorvosával egyeztetni arról, hogy vajon szükséges-e jódszegény diétát tartania. Amennyiben az orvosa úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének fontos része a jódszegénység előfordulhat, hogy bizonyos ételeket érdemes elkerülnie.
Néhány étel, amelyeket jódszegénység esetén ajánlott fogyasztani, ill. kerülni:
Ezeket bártan fogyassza |
Ezeket lehetőleg kerülje |
friss gyümölcsök/zöldségek |
jódozott só, tengeri só |
sótlan magvak |
tengeri halak, herkentyűk, algák, sushi |
tojásfehérje |
tejtermékek, tejcsokoládé |
friss húsok |
tojássárgája |
cukor, lekvár, dzsem, méz, juharszirup (egészséges táplálkozásnak megfelelően mértékletesen javasolt) |
szójabab, szójás termékek (szójaolaj megengedett) |
növényi olajak |
jódtartalmú vitaminok, étrend kiegészítők |
fűszerek, jódmentes só |
egyéb jódtartalmú termékek pl. gyógyszerek |
|
magas jódtartalmú ásványvizek |
|
E127 adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek, mint pl. koktélcseresznye, gyümölcskonzervek, |
Természetesen a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, amely összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani. Bizonyos időközönként elvégzett kontroll laborvizsgálatok alkalmával szükséges ellenőrizni a pajzsmirigy funkciókat és ennek ismeretében kell felállítani a további étkezési tervet, valamint a gyógyszer dozírozását is.
Amikor valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti egy egyszerű laborvizsgálattal. De mi is pontosan a TSH, mennyi a normál értéke, mi befolyásolja azt és milyen további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnosztizáláshoz? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, egyetemi docens adta meg a legfontosabb válaszokat.
A pajzsmirigy optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód bevitele, különösen nyáron, amikor a fokozott izzadás miatt a szervezet több jódot veszíthet. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, míg a túlzott bevitel fokozhatja a pajzsmirigy gyulladását, túlműködését. A jódbevitel tehát fontos kérdés a pajzsmirigybetegeknek, azonban dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiség beállításához mindenképp orvossal kell konzultálni.
Amikor egy nő azt veszi észre, hogy sötét szőrszálak nőttek a mellbimbója körül, az állán, a bajusz területén, meglehetősen kellemetlennek találhatja azt, hiszen ezek klasszikusan férfias megjelenésre utalnak. Azonban mielőtt bárki úgy gondolná, elég csak kitépkedni a zavaró szőrszálakat, érdemes utánajárni, mi okozhatja ezt a jelenséget. Dr. Borus Hajnal, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus beszélt a lehetséges okokról.