Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Tünetek, melyekről nem is gondolná, hogy pajzsmirigyzavar okozza

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.03.19

Ha kellemetlen tünettel szembesül valaki, akkor gyakran már maga a panasz sejteti, hogy milyen szervünk lett beteg. A pajzsmirigyzavarok azonban olyan tüneteket produkálhatnak, melyekből az illető nem is gondolná, hogy ennek az apró szervnek a hibás működése okozza a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája összeszedett néhány ilyen panaszt. 
 

Fájó csuklók 

A fájó, zsibbadó csukló rendszerint csukló-alagút szindrómára utal. A panasz általában éjjel jelentkezik, valamint sok betegnek a kézfej, ujjak finom mozgása is nehézkessé válik (pl. Írás, gépelés, ruhák begombolása stb.) Hátterében az áll, hogy bizonyos anyagok felhalmozódnak az itt lévő szövetekben, így az idegek feszülés alá kerülnek. A problémát a kéz megerőltetésén és reumás betegségeken kívül gyakran pajzsmirigy alulműködés okozza, így, ha a beteg ilyesmit tapasztal, mindenképp nézesse meg TSH, T3 és T4 értékeit, hiszen ha pajzsmirigyzavart diagnosztizálnak, azt gyógyszeres úton kezelni kell! 

Sárga tenyér 

pajzsmirigyzavar tüneteiIgen zavaró tünet lehet a sárgásan elszíneződött tenyér is, és sokan nem is gondolnak arra, hogy bizony pajzsmirigyzavar jele is lehet. Hashimoto betegség esetén ugyanis a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni, így az felhalmozódik a szervezetben. Mivel a béta-karotin a felelős az ételek sárga színéért, így nem csoda, ha túl sok van belőle, úgy az a bőrt is sárgás árnyalatúvá teszi. 

Megritkult, hiányos szemöldök 

Az arc karakterét nagyban befolyásolja a szemöldök, így igencsak feltűnő, amikor az kisebb-nagyobb mértékben megritkul. Ezt legtöbben az idő múlására vagy a helytelen szemöldökszedésre fogják, és szemöldökceruzával, illetve sminktetoválással próbálnak javítani a helyzeten. Mivel igencsak zavaró a ritkuló szemöldök, ezért ezeket a tüneti megoldásokat nem is kell elvetni, ám érdemes lenne megvizsgáltatni pajzsirigy funkcióit, mivel könnyen lehet, hogy a szerv alulműködése okozza a problémát. 

Horkolás 

pajzsmirigyzavar meglepő tüneteiA horkolás komoly betegség, az alvási apnoe tünete is lehet, így fontos, hogy komolyan vegyük, egyrészt a lehetséges szövődményei miatt (pl. hipertónia), másrészt azért, mert betegséget jelezhet. A pajzsmirigy alulműködés okozta elhízás miatt ugyanis szűkül a levegő járata, ráadásul a megnagyobbodott pajzsmirigy, illetve a nagyobb göbök is horkoláshoz vezethetnek- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Kezeléssel a panaszoknak is búcsút inthet 

A pajzsmirigyzavarokat az alapján kell kezelni, hogy annak pontosan milyen formája áll fenn. Ennek eldöntéséhez a laborvizsgálaton túl ultrahangra van szükség (esetleg még más képalkotó vizsgálatokra, aspirációs citológiára). Legtöbbször gyógyszeres terápia indokolt, ám strúma, illetve göbök esetén műtétre is sor kerülhet. Amennyiben a pajzsmirigy hormontermelése normalizálódik, úgy a tünetek csökkennek/megszűnnek. 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Balázs Csaba Professzor Úr!
Ne haragudjon, de első körben így kérdeznék Öntől, hogy jogos-e az aggódásom.
Túl vagyok 2 sikertelen lombikprogramon, ez 3 éve történt. Valójában minden hónapban van tüszőérésem, sajnos nem tudok várandós lenni természetes úton. (úgy tűnik).
Közben kiderült, hogy a vérem heterozigóta (Leiden mutáció). Múlt héten a laboreredményem kimutatta, hogy Thyreo.-perox elleni AT: 285,2 IU/ml magas, a Thyreoglobulin AAT: 7,79 IU/ml, a prolaktin hormonom 832. (erre 15 évig szedtem gyógyszert, kb. 7 évig nem kellett) A mai nap folyamán az orvosom egy meddőségi klinikán már ebben a hónapban javasolta a 3. lombikprogram kezdését.
A kérdésem: Nem ad okot aggodalomra a Thyreo-perox AT magas adat? Nem kellene kivizsgálni? 3 hét alatt lemegy alacsony értékre a prolaktin hormonszintem és van esély egy sikeres beültetésre?
Ezek az adatok teljesen friss eredmények, viszont úgy érzem, hogy ezeknek érdemes lenne utána járnom. (A TSH, FT3, FT4, TSH receptor elleni AT teljesen normális. Ezeknek én jártam utána.)
Véleménye szerint ki kell ezt vizsgálnom mielőtt elkezdem 3 hét múlva a lombikprogramot?
Várom szíves válaszát, köszönettel!
Orsolya

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A Thyreo-peroxidase antitest magasabb volta önmagában nem jelent problémát, ha a TSH, T3, T4 normálisak. A prolactin magas szintje mióta ismert? Készült MR vizsgálat az agyalapi mirigyről? Ha nem, akkor először ezt kell tisztázni, mielőtt a lombik program megkezdődik. A magas prolactin szint miatt adott gyógyszert a terhesség létrejötte után el kell hagyni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A szakmai hozzáértésen túl a maximális emberség, amit a Tanűr úr tanúsított irányomban igen pozitívan érintett.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK