5 hiba, melyet elkövethet pajzsmirigy hormonpótlás során

5 hiba, melyet elkövethet pajzsmirigy hormonpótlás során

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.03.07 11:26

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

Nem vár a reggelivel és a kávéval

A pajzsmirigy gyógyszereket a legjobb reggel, üres gyomorra bevenni, ezért vannak, akik a reggelijükhöz, illetve a kávéjukhoz veszik be. Pedig ez nagy hiba, hiszen ekkor csökken a szer felszívódása, így az nem is tudja kifejteni a hatását. Erre sokszor csak akkor jönnek rá, amikor a kezelés ellenére sem mutat kielégítő javulást a beteg állapota- sem a közérzete, sem a hormonszintjei nem lesznek lényegesen jobbak. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a reggeli előtt minimum fél órával, a kávé előtt pedig legalább egy órával vegye be a készítményt, méghozzá lehetőleg vízzel!

Jódot szed

A pajzsmirigy alulműködés és a jódhiány gyakran kéz a kézben jár, ám vannak olyan állapotok (pl. Hashimoto betegség), amikor a jódpótlás csak olaj a tűzre, hiszen ezáltal fokozódnak a kóros autoimmun folyamatok. Így hiába a megfelelő dózisú gyógyszer, az értékek nem javulnak. Hogy ez a hiba elkerülhető legyen, érdeklődjön orvosánál, hogy a fennálló probléma esetén szabad-e plusz jódot fogyasztani, és ha igen, akkor mennyit. Ma már szerencsére vannak olyan vizsgálatok, melyekkel lehet mérni a jódszintet,  így megtudható, kinél áll fenn hiány, és ha igen, akkor az milyen mértékű. A jód szint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot így üríti ki a szervezetből. 

Milyen hibákat véthetünk a pajzsmirigy hormonpótlás esetén?Nem ügyel az évszakváltozásokra

Vannak olyan betegségek és állapotok, melyek kezeléséhez más dózis szükséges a hideg hónapokban, mint nyáron. Ilyen kór pl. a pajzsmirigyzavar is, így érdemes ellenőriztetni a komolyabb hőmérséklet-változásokkor a TSH, T3 és T4 szintet, mivel könnyen lehet, hogy más adagolásra van szükség télen, mint a kánikulában.

Nem konzultál orvosával, ha más gyógyszert is elkezd szedni

A gyógyszerkölcsönhatások igen gyakoriak- nincs ez máshogy a pajzsmirigy készítményekkel sem. Éppen ezért, ha új gyógyszert szükséges szednie mellette, mindig egyeztessen kezelőorvosával, ugyanis bizonyos szerek gátolják, mások pedig fokozzák a felszívódást (ilyen esetekben kb. 2 órát érdemes várni a két készítmény szedése között)- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Csökkentik a pajzsmirigyhormonok felszívódását: vastabletták, savlekötők, kálcium-karbonátot tartalmazó készítmények

Fokozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását: szteroidok, vízhajtók, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők.

Terhesség során nagyobb dózisra lehet szükség

Mivel a várandósság során a magzat az anyukától szerzi a számára szükséges pajzsmirigy hormonokat, így az alulműködés terhesség alatt fokozódhat. Ezért fontos, hogy minden trimeszterben ellenőriztesse a TSH, T3, T4 szintjét, mert akkor idejében felismerhető a hiány, és a dózist a kezelőorvos megemelheti. Ez természetesen nem árt a babának, sőt, szükségszerű a komplikációk elkerüléséhez.

További híreink>>>

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Úgy tudom, hogy a pajzsmirigy teljes eltávolítása után élethosszig gyógyszert kell szedni. Mi történik, mit okoz, ha valaki egyáltalán nem szedi be a gyógyszert?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Jól tudja. A pajzsmirigy teljes eltávolítását követően élethosszig hormon pótlás szükséges, ugyanis pajzsmirigy hormon nélkül nem lehet élni. Szóba sem kerülhet, hogy egy ilyen beteg ne szedje be a gyógyszert.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK