5 hiba, melyet elkövethet pajzsmirigy hormonpótlás során

5 hiba, melyet elkövethet pajzsmirigy hormonpótlás során

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.03.07

Pajzsmirigy alulműködés esetén a fő terápia a gyógyszeres kezelés, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó pajzsmirigy hormonok. Viszont – mint a legtöbb készítmény esetén- van néhány dolog, melyekre nem árt ügyelni, ugyanis több minden is befolyásolhatja a terápia sikerességét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a buktatókat ismerteti.

Nem vár a reggelivel és a kávéval

A pajzsmirigy gyógyszereket a legjobb reggel, üres gyomorra bevenni, ezért vannak, akik a reggelijükhöz, illetve a kávéjukhoz veszik be. Pedig ez nagy hiba, hiszen ekkor csökken a szer felszívódása, így az nem is tudja kifejteni a hatását. Erre sokszor csak akkor jönnek rá, amikor a kezelés ellenére sem mutat kielégítő javulást a beteg állapota- sem a közérzete, sem a hormonszintjei nem lesznek lényegesen jobbak. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a reggeli előtt minimum fél órával, a kávé előtt pedig legalább egy órával vegye be a készítményt, méghozzá lehetőleg vízzel!

Jódot szed

A pajzsmirigy alulműködés és a jódhiány gyakran kéz a kézben jár, ám vannak olyan állapotok (pl. Hashimoto betegség), amikor a jódpótlás csak olaj a tűzre, hiszen ezáltal fokozódnak a kóros autoimmun folyamatok. Így hiába a megfelelő dózisú gyógyszer, az értékek nem javulnak. Hogy ez a hiba elkerülhető legyen, érdeklődjön orvosánál, hogy a fennálló probléma esetén szabad-e plusz jódot fogyasztani, és ha igen, akkor mennyit. Ma már szerencsére vannak olyan vizsgálatok, melyekkel lehet mérni a jódszintet,  így megtudható, kinél áll fenn hiány, és ha igen, akkor az milyen mértékű. A jód szint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, hiszen a szervezet a fel nem használt jódot így üríti ki a szervezetből. 

Milyen hibákat véthetünk a pajzsmirigy hormonpótlás esetén?Nem ügyel az évszakváltozásokra

Vannak olyan betegségek és állapotok, melyek kezeléséhez más dózis szükséges a hideg hónapokban, mint nyáron. Ilyen kór pl. a pajzsmirigyzavar is, így érdemes ellenőriztetni a komolyabb hőmérséklet-változásokkor a TSH, T3 és T4 szintet, mivel könnyen lehet, hogy más adagolásra van szükség télen, mint a kánikulában.

Nem konzultál orvosával, ha más gyógyszert is elkezd szedni

A gyógyszerkölcsönhatások igen gyakoriak- nincs ez máshogy a pajzsmirigy készítményekkel sem. Éppen ezért, ha új gyógyszert szükséges szednie mellette, mindig egyeztessen kezelőorvosával, ugyanis bizonyos szerek gátolják, mások pedig fokozzák a felszívódást (ilyen esetekben kb. 2 órát érdemes várni a két készítmény szedése között)- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Csökkentik a pajzsmirigyhormonok felszívódását: vastabletták, savlekötők, kálcium-karbonátot tartalmazó készítmények

Fokozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását: szteroidok, vízhajtók, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők.

Terhesség során nagyobb dózisra lehet szükség

Mivel a várandósság során a magzat az anyukától szerzi a számára szükséges pajzsmirigy hormonokat, így az alulműködés terhesség alatt fokozódhat. Ezért fontos, hogy minden trimeszterben ellenőriztesse a TSH, T3, T4 szintjét, mert akkor idejében felismerhető a hiány, és a dózist a kezelőorvos megemelheti. Ez természetesen nem árt a babának, sőt, szükségszerű a komplikációk elkerüléséhez.

További híreink>>>

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Elnézést kérek, hogy így ismeretlenül zavarom. Orvosok, gyógyszerészek véleményét is kutatom az alábbi aktuális kérdésben:
Szeretném kérdezni, hogy ha férfi rendszeresen gyógyszert szed, okozhat-e rendellenességet a babának?
Rexetint és Ataraxot szedek.
Egyes orvosok szerint ezek számítanak, más orvosok szerint nem.
Folyamatosan több orvost, gyógyszerészt kérdezgetek, de nagyon különböző válaszokat kapok, ezért nagyon el vagyok bizonytalanodva.
A segítő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Proksa Viktor

Betegtájékoztató
Rexetin:
"Állatkísérletekben a paroxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg."
Atarax:
"Az Atarax kezelés ideje alatt megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a fogamzóképes korú nőknek és férfiaknak egyaránt a terhesség megelőzése érdekében."


Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Viktor!

Véleményem szerint sem a Rexetin, sem az Atarax nem lesz káros hatással a babára.

Üdvözlettel;
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minőségi távkonzultáció

Meg vagyok elégedve, mert messze lakom, így távkonzultációban el tudtam intézni a kontrollt, és még szabadságot sem kellett kivennem. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK