Pajzsmirigy diagnosztika: mit mutatnak a laborparaméterek?

Pajzsmirigy diagnosztika: mit mutatnak a laborparaméterek?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.01.29

A pajzsmirigy betegségek diagnózisa összetett feladat, így előfordulhat, hogy a pajzsmirigy funkciót vizsgáló vérvételen túl egyéb módszerek is szükségesek, ilyenek a különböző laborparaméterek meghatározása. Dr. Bérczy Judit belgyógyászt, endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát kérdeztük.

 

Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) és túlműködés (hipertireózis) esetében nagyon fontos a pontos diagnózis, ennek során egyebek mellett megnézik a pajzsmirigy hormonok mennyiségét a vérben.

TSH

A TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon, a T3 és a T4 hormonok termelését váltja ki) a pajzsmirigy-alulműködésének és túlműködésének vizsgálatára, valamint a pajzsmirigybetegségek gyógyszeres terápiájának monitorozására szolgál.

pajzsmirigy, pajzsmirigy diagnosztika, pajzsmirigy panel, tsh, dr. bérczy judit, endokrinközpontA legtöbb esetben már a TSH szint ismeretéből következtetni lehet a pajzsmirigy működésére.

  • Emelkedett TSH szint esetében a pajzsmirigy kevés hormont termel, emiatt az agy fokozza a TSH termelést, hogy megpróbálja megfelelő szinten serkenteni a pajzsmirigy működését.

  • Csökkent TSH szint esetén éppen az ellenkezője történik: túlzott mértékben termel a pajzsmirigy hormont.

T4 és T3

A pontosabb meghatározásához a TSH mellé külön szabad T4, valamint szabad T3 vagy totál T3 (fehérjéhez kötött és nem kötött hormon összessége) szinteket néznek. A pajzsmirigy hormonszintek a tünetek ismeretében nagyon jó támpontot jelentenek a megfelelő és hatékony kezeléshez.

Pajzsmirigy panel

Amikor mindhárom (TSH, szabad T4 és totál vagy szabad T3) vizsgálatot elvégzik a laboratóriumban, pajzsmirigy panel vizsgálatot kér a szakorvos, így teljes képet kaphat a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, melyben meghatározásra kerül az antiTPO, antiTG, TRAK (TSH receptor elleni antitest), illetve a reverzT3 is – sorolja dr. Bérczy Judit.

Adiponektin-szint mérés

pajzsmirigy panel, vérvétel, laborvizsgálat, dr. bérczy judit, endokrinközpontAz adiponektin egy protein alapú hormon, befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra. Az éhomi vércukorszint és éhomi inzulinszint értékéből számítják az adiponektin indexet (ADI). A teszt alkalmas a szénhidrát anyagcserezavar betegségek, IR, PCOS, illetve a cukorbetegség gyanúja esetén is, befolyásolja ugyanis a szervezet válaszát az inzulinra.

  • A vizsgálat a reggeli órákban történik, éhgyomorra!

  • A szokásos gyógyszereket be lehet szednie, erről azonban tudnia kell az orvosnak!

A normál ADI 1.0-1.9 közötti. Nem mindegy, hogy magasabb vagy alacsonyabb a kapott érték: a magasabb szint egy védőfaktor lehet a zsigeri zsírszövet felszaporodásának megakadályozásában, a kövérségi állapot kialakulásában. Gyulladáscsökkentő, zsírégető, anyagcsere-fokozó hatása van. Amennyiben alacsonyabb a vérben az adiponektin-szint, könnyebben felborul az anyagcsere-háztartás, könnyebben kialakul az elhízás, mert növekszik a zsigeri zsírszövet, lassul a zsírégetés, és sajnos egyebek mellett a diabétesz kockázata is növekvő tendenciát mutat ilyenkor – sorolja a Budai Endokrinközpont orvosa.

Ezek a diagnosztikus módszerek irányt mutatnak a kezelőorvosnak, hogy szükség szerint további vizsgálatokat kérjen, majd az eredmények birtokában elkezdődjön a pajzsmirigy betegségek terápiája, folyamatos kontrollal.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Dr. Bérczy Judit részére

Tisztelt Doktornő!

Sikertelen diéta,rossz közérzet,légszomj,heves szivdobogás,ingerlékenység tünetek miatt elmentem pajzsmirigy vizsgálatra.Normális T3 és T4 mellett a TSH érték 4,2 volt novemberben.T4 tablettát kaptam (75 mg) majd három hónap után újabb vérvétel.Letelt a három hónap és ekkor kb.egy hétre leálltam a tablettával,mert nem jutottam el az endokrinológushoz.Ezután a TSH 6,5-re emelkedett.Az endokrinológus azt mondta,azért valószinüleg,mert egy hétig nem szedtem a tablettát.Áprilisban újra vérvételre kell mennem.Nagyon elkeseredtem amiatt,hogy még rosszabb lett az eredmény.Külföldön lakunk,igy sajnos egyenlőre nem tudom Önt személyesen felkeresni,pedig olvastam Tisztelt Doktornőről és nagyon tetszik a holisztikus szemlélet.Talán májusban hazajutok,akkor mindenképpen fel fogom Önt keresni.Addig is étrendkiegészitőkkel kapcsolatban szeretném megtudni a véleményét.Most olvastam dr.Phil diétás könyvét,amelyben kitér a pajzsmirigy-problémával küzdők fogyási nehézségére.Ő a pajzsmirigy gyógyszerek mellé több étrendkiegészitő és vitamin együttes alkalmazását javasolja (omega 3,cla,koenzim Q10,zöldtea,l-karnitin,króm,vanádium,szója izoflavin,jód,magnézium,szelén,c vitamin,e vitamin) a fogyás beinditása céljából.Ez igy nekem,mint laikusnak enyhén szólva túlzásnak tünik.De valóban,melyek azok,amelyek ténylegesen segitenek a fogyás beinditásában? Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel:
Varga Éva

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Éva!
megtisztelt a bizalmával, és örömmel fogadom a rendelésemen . amikor erre mód lesz az ön magyarországi tartózkodása alatt.
Étrendileg javasolom, hogy a főzésnél, sütésnél kókuszzsírt használjon( ez a azt jelent ha hevíteni kell a zsiradékot a főzésnél)
Étredkiegészítők közül: Szelén, Omega 3, Alga tabletta(Szerves formban tartalmazza a jódot), valamint könnyen emészthető táplálékok, 2 liter forrásvíz, vagy mentes ásványvíz. Ezek a gyógyszer mellett fontosak, a többit csak a személyes találkozás alapján tudom összeállítani
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Értékes tanácsok

"Bérczy Judit főorvosnő érthetően és alaposan kiértékelte a leleteimet. Minden kérdésemre nagyon kedvesen és kielégítően válaszolt. Értékes tanácsokat kaptam és biztos útmutatást."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK