Mi is az az AntiTPO és mikor ellenőriztesse a szintjét?

Mi is az az AntiTPO és mikor ellenőriztesse a szintjét?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.01

A pajzsmirigy funkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az ún. AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat a megemelkedett mennyisége, és hogy mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Mi az az AntiTPO?

A pajzsmirigy rendellenességek diagnosztikájában nagy szerepe van az AntiTPO szint ellenőrzésének, mely az tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását.  Ennek eredményeképp a szervezetben kevés pajzsmirigy hormon lesz, és kialakul a pajzsmirigy alulműködés.


Endokrinközpont szolgáltatásai pajzsmirigybetegség gyógyítására:

  • Endokrinológiai szakorvosi vizit a pajzsmirigy betegség kezelésére
  • Endokrinológiai szakorvosi vizit a terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás kezelésére
  • Labor vizsgálatok a pajzsmirigy állapotának vizsgálatára
  • Labor vizsgálat az AntiTPO szint ellenőrzésére
  • Labor vizsgálat a TSH szint ellenőrzésére
  • Dietetikai szolgáltatás a pajzsmirigy betegség megelőzése és szinten tartása érdekében
  • Holisztikus szemléletű endokrin gyógyítás
  • Pajzsmirigy ultrahang
  • Pajzsmirigy aspirációs citológia | mintavétel és szövettan

Milyen betegségekkel jár együtt?

Az AntiTPO magas szintje több pajzsmirigy rendellenességet is kísér, ám olykor előfordulhat önmagában is- viszont ekkor időnkénti pajzsmirigy vizsgálat javasolt (TSH, T3, T4 ellenőrzése), ugyanis könnyen pajzsmirigyzavart indukálhat. A probléma alul-és túlműködést is eredményezhet, és legtöbbször olyan állapotokkal jár együtt, mint a Hashimoto-betegség, a Grawes-Basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás (postpartum thyreoditis). Éppen ezért magas AntiTPO esetén időnként szükséges ezen állapotok irányába vizsgálatokat végeztetni- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikor ellenőriztesse az AntiTPO szintjét?

Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul-vagy túlműködés gyanúja. Természetesen akkor is szükséges lehet az ellenőrzése, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például a menstruációs zavarok, emésztési rendellenességek, székrekedés/hasmenés, hajhullás, teherbe esési nehézségek/vetélés, csökkent hideg/melegtűrés, szapora pulzus, remegés, depresszió, idegesség. Ilyen esetekben az AntiTPO mellett érdemes megvizsgáltatni a TSH, T4, T3 szintjét is, valamint szükséges lehet pajzsmirigy ultrahangon is részt venni, hogy a szakember pontos képet kapjon a szerv szerkezetéről, nagyságáról és az esetleges elváltozásokról.

Mi a teendő magas AntiTPO esetén?

A magas AntiTPO azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen- tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart  kezelni igen. Amennyiben nincs mellette egyéb kóros állapot, akkor az időnkénti ellenőrzésen kívül egyéb teendő nincs, ám ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor azt kezelni szükséges (leggyakrabban gyógyszeresen, de szükség lehet jódizotópos terápiára, műtétre is).

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Gergely Mária

Dr. Gergely Mária

radiológus
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Botos Andrea

Botos Andrea

vezető asszisztens

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Alábbi labor eredményeimmel kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:
TSH 1,348 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,81 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,90 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO 429,7 U/mL * 0,0 - 9,0

Az anti tpo emelkedett szintje régebb óta fennálló panasz , azonban több helyről is azt a választ kaptam, nem kezelhető.
Esetleg Önök ebben tudnak segíteni, valami módot találni arra h lejjebb vigyük az értéket? Gyógyszeres kezelést Önök tudnak erre felírni esetleg?
6 éve próbálkozunk babával, 5 lombik kezelésen vagyunk túl sikertelenül. Endometriózis miatt (4.fokú) jelenleg le van állítva a menstruáció, nem tudom ez befolyásol e bármit.

Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel:
Ildikó

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Pajzsmirigy hormon értékei a normál tartományban vannak. Az anti-TPO emelkedett, de ennek érdemi jelentősége nincs. Nem kell vele foglalkoznia. Nincs kapcsolatban a meddőséggel. Évente ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét! Ha ezek rendben vannak, egészségesnek érezheti magát. Nincs szükség az anti-TPO csökkentésére, és nem is áll rendelkezésre ilyen irányú kezelés. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK