Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.12.11 16:26

A hormonproblémák közül igen gyakoriak a pajzsmiriggyel összefüggő zavarok, köztük is az alulműködés fordul elő a legtöbbször. Ennek megfelelően nagyon sok embert érint a kérdés, hogy gyógyítható-e a betegség, vagy pedig életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk? A válaszokat dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától tudtuk meg.

Milyen betegség a pajzsmirigy alulműködés, és mi az oka?

A pajzsmirigy alulműködése több okra vezethető vissza. Az egyik, a veleszületett rendellenesség: ez igen keveseket érint, viszont nagy veszélye a nehéz felismerhetőség. Amíg a pici az édesanyja hasában van, addig a hormonellátása is jó, hiszen az anya pajzsmirigye mindkettőjüket ellátja (jó esetben). Születés után azonban a hormonhiány már jelentkezik, ami akár maradandó idegszöveti károsodást, úgynevezett kreténizmust vonhat maga után.

Ám van, amikor a probléma később jelentkezik. Ennek leggyakoribb formája az idült autoimmun gyulladás, vagyis a Hashimoto-thyreoditis. A betegség nőknél gyakoribb, a lefolyás során limfociták szűrik be a pajzsmirigyet, amik a szerv egy fehérjéje ellen lépnek fel. Ennek hatására a mirigy szövete lassan pusztul, így kialakul az alulműködés.

A pajzsmirigy elégtelenség szerzett formája sajnos felléphet műtét, vagy izotópos kezelés után is, hiszen ez esetekben a pajzsmirigy egy része, vagy akár egésze is sérülhet, vagy eltávolításra kerülhet, és így kialakul az alulműködés. Ezen kívül a kevés jódfogyasztás, a mirigy gyulladása, megnagyobbodása, illetve a benne megjelenő göbök is kiválthatják a zavart- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Gyógyszerrel lehet támogatni a pajzsmirigyet

pajzsmirigy alulműködés gyógyítás, kezelésAz okoktól függetlenül a pajzsmirigy alulműködés kezelése a legtöbb esetben a hormon pótlásával történik. Sajnos a rossz hír, hogy a betegség legtöbbször egyelőre csupán kordában tartható, vagyis a kezelés, a gyógyszerezés nem hagyható el. Sokat tehet a beteg az adag csökkentése érdekében azzal, ha megfelelő jód tartalmú étrendet folytat, ám a tablettákat sokszor még ebben az esetben is szednie kell a paciensnek (kivéve, ha bizonyítottan jódhiány okozza a bajt). A betegség velejárója a folyamatos kontroll is, ahol a szervezet TSH szintjét nézik. Amennyiben a szint eltolódik, úgy a gyógyszeradag módosítására lehet szükség.

Azonban van, amikor véglegesen is meg lehet szabadulni a piruláktól, ugyanis a pajzsmirigy működése helyreáll. Ez a szülés után fellépő pajzsmirigy probléma esetében fordulhat elő –bár nem mindig-, mivel a várandósság alatt az anya szervezete máshogy működik. Igaz, ebben az esetben gyakoribb ellenőrzésre van szüksége a kismamának.

Kapcsolódó cikke, melyeket mindenképpen olvasson el!

Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kezelésére:

+36 70 431 9728

inzulinrezisztencia kivizsgálás, bejelentkezés

Téma szakértői

Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelet Doktornő/Úr !

Mellékpajzsmirigy problémám van . A vér kálcium szint 3,1 mmol/L , a parathormon 175,4 pg/mol.
Készítettek mellékpajzsmirigy szcintigráfiát, mely szerint a pajzsmirigy jobb lebeny alsó pólus alatt a calviculák színtje alatt körülírt MIBI halmozó élő szöveti plusz, mely megfelelhet mellékpajzsmirigy adenomának is.
Kérdésem, hogy erre a műtéten kívül van-e más gyógymód és ha nincs mennyire sűrgős annak elvégzése ?

Köszönöm a segítségüket.

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A mellékpajzsmirigy adenoma kezelése egyértelműen műtéti. Magas a kálcium szintje, ezért a beavatkozás minél előbb elvégzendő. Sikeres gyógyulást kívánva üdvözli: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minőségi távkonzultáció

Meg vagyok elégedve, mert messze lakom, így távkonzultációban el tudtam intézni a kontrollt, és még szabadságot sem kellett kivennem. Köszönöm.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK