Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.12.11

A hormonproblémák közül igen gyakoriak a pajzsmiriggyel összefüggő zavarok, köztük is az alulműködés fordul elő a legtöbbször. Ennek megfelelően nagyon sok embert érint a kérdés, hogy gyógyítható-e a betegség, vagy pedig életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk? A válaszokat dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájától tudtuk meg.

Milyen betegség a pajzsmirigy alulműködés, és mi az oka?

A pajzsmirigy alulműködése több okra vezethető vissza. Az egyik, a veleszületett rendellenesség: ez igen keveseket érint, viszont nagy veszélye a nehéz felismerhetőség. Amíg a pici az édesanyja hasában van, addig a hormonellátása is jó, hiszen az anya pajzsmirigye mindkettőjüket ellátja (jó esetben). Születés után azonban a hormonhiány már jelentkezik, ami akár maradandó idegszöveti károsodást, úgynevezett kreténizmust vonhat maga után.

Ám van, amikor a probléma később jelentkezik. Ennek leggyakoribb formája az idült autoimmun gyulladás, vagyis a Hashimoto-thyreoditis. A betegség nőknél gyakoribb, a lefolyás során limfociták szűrik be a pajzsmirigyet, amik a szerv egy fehérjéje ellen lépnek fel. Ennek hatására a mirigy szövete lassan pusztul, így kialakul az alulműködés.

A pajzsmirigy elégtelenség szerzett formája sajnos felléphet műtét, vagy izotópos kezelés után is, hiszen ez esetekben a pajzsmirigy egy része, vagy akár egésze is sérülhet, vagy eltávolításra kerülhet, és így kialakul az alulműködés. Ezen kívül a kevés jódfogyasztás, a mirigy gyulladása, megnagyobbodása, illetve a benne megjelenő göbök is kiválthatják a zavart- mondja dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Gyógyszerrel lehet támogatni a pajzsmirigyet

pajzsmirigy alulműködés gyógyítás, kezelésAz okoktól függetlenül a pajzsmirigy alulműködés kezelése a legtöbb esetben a hormon pótlásával történik. Sajnos a rossz hír, hogy a betegség legtöbbször egyelőre csupán kordában tartható, vagyis a kezelés, a gyógyszerezés nem hagyható el. Sokat tehet a beteg az adag csökkentése érdekében azzal, ha megfelelő jód tartalmú étrendet folytat, ám a tablettákat sokszor még ebben az esetben is szednie kell a paciensnek (kivéve, ha bizonyítottan jódhiány okozza a bajt). A betegség velejárója a folyamatos kontroll is, ahol a szervezet TSH szintjét nézik. Amennyiben a szint eltolódik, úgy a gyógyszeradag módosítására lehet szükség.

Azonban van, amikor véglegesen is meg lehet szabadulni a piruláktól, ugyanis a pajzsmirigy működése helyreáll. Ez a szülés után fellépő pajzsmirigy probléma esetében fordulhat elő –bár nem mindig-, mivel a várandósság alatt az anya szervezete máshogy működik. Igaz, ebben az esetben gyakoribb ellenőrzésre van szüksége a kismamának.

Kapcsolódó cikke, melyeket mindenképpen olvasson el!

Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kezelésére:

+36 70 431 9728

inzulinrezisztencia kivizsgálás, bejelentkezés

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr!
Két éve küzdök szemhéj és arc dagadással.2011-ben volt egy jobb oldali mellékpajzsmirigy adenomám amit megműtöttek,kivették a pajzsmirigyemet is göbök miatt.Érdeklődni szeretnék,hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e.
göbös pajzsmirigy?
Leletem:TSH 2,068, T4:11,86, T3:4,97, Tireoglobulin:104,25, Anti-tireoglobulin:0,9, Anti-TPO:4,2, Kalcitonin:0,59, CEA:3,3,
Köszönettel:Kati

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nem okoz szemhéj és arc duzzanatot. Ez a tünet a pajzsmirigy alulműködésére utal. Önnek viszont jól működik a pajzsmirigye a küldött leletek alapján. Tudnia kell, hogy az egyes leleteknek a normál értéke laboratóriumonként különböző. Leleteinek egy részét nem tudom értékelni, mert nincs ott a normál tartomány.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK