A pajzsmirigyzavar hatásai a férfiakra

A pajzsmirigyzavar hatásai a férfiakra

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.08.09 Módosítva: 2023.09.29

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. Hogy náluk még milyen panaszok jelezhetik az állapotot, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Általánosságban a pajzsmirigyzavarokról

A pajzsmirigyzavaroknak több formájuk is van, és a legtöbb esetben a szerv túl sok, illetve túl kevés hormontermelésével jár (természetesen vannak kivételek). A leggyakoribb problémák a következők: pajzsmirigy megnagyobbodás (strúma), pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy daganatos megbetegedése, pajzsmirigy gyulladás, illetve a pajzsmirigy alul-és túlműködése. 

A pajzsmirigy által termelt hormonok nagy befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra (is), ezért túlműködés esetén a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, míg az alulműködés ennek ellenkezőjével jár. Ennek fényében ez előbbi jellemző tünetei a hasmenés, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, szapora pulzus, remegés, stressz, álmatlanság. Az alulműködés ezzel szemben székrekedést, csökkent hidegtűrést, alacsony pulzust, fáradékonyságot és depressziót eredményez.

Férfiakat is sújtja

A pajzsmirigyzavarok a férfiakat bár ritkábban, ám ugyanúgy sújtják, mint a nőket, viszont náluk más panaszok is jelentkezhetnek.

Meddőség

A probléma mind a nőknél, mind a férfiaknál meddőséget okozhat.  A pajzsmirigy túlműködés ugyanis a spermiumok csökkent mozgását eredményezheti, míg az alulműködés kevés spermiumszámot okozhat, mivel megnövelheti az agyalapi mirigy által termelt prolaktin szintjét, ami csökkenti a tesztoszteron mennyiségét.

 Rossz szexuális élet

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism egyik korábbi számában megjelent tanulmány szerint mind a túlműködés, mind az alulműködés negatív hatást gyakorol a férfiak szexuális életére is. Előbbi esetben ugyanis korai magömléssel lehet számolni, míg hypothyreosis fennállása csökkent libidóval, megkésett ejakulációval és merevedési zavarokkal járhat.

Kezeltesse problémáját, és legyen a régi önmaga

A férfiak köztudottan ritkábban járnak orvoshoz tüneteikkel, ezért náluk gyakran nem is derül fény a pajzsmirigyzavar meglétére. Pedig a kellemetlen tünetek és a rossz szexuális élet megfelelő terápiával az esetek többségében helyreállítható- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Ehhez első körben vérvételre van szükség (TSH, T3, T4, ATPO), mellyel felállítható a diagnózis, amit ultrahang vizsgálat tehet pontosabbá. Amennyiben bebizonyosodik a betegség megléte, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelésre van szükség (túlműködésnél izotópos kezelés, esetleg műtét is szóba jöhet), melynek segítségével a panaszok csökkennek/megszűnnek.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Lőrincz Ildikó

Dr. Lőrincz Ildikó

endokrinológus, szülész-nőgyógyász
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Ur!
Pajzsmirigy teljes eltávolítását javasolták mert 17 éve methotyrint szedek, és nem gyógyul a tulmüködésem. Basedow kor!! Struma nagy, de nem tulzottan. Értékeim jok. Tsh-3!! Az lenne a kérdésem , hogy indokolt -e ilyen esetben már a mütét? Mütét után a szemtünetek romolhatnak? Vagy nem romolnak tovább?
Az autoimmun tevékenység továbbra okoz valamit a szervezettel?
Köszönettel Panna

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!
Ha 17 év óta szükséges a Metothyrin ahhoz, hogy jók legyenek a pajzsmirigy hormon értékek, akkor valóban vagy műtéti megoldás, vagy izotóp kezelés jön szóba. A műtét nem ront a szemtüneteken. Akinek autoimmun betegsége van egy szervében, lehet, hogy másik szervben is jelentkezhet egy másik autoimmun betegség, de ez nem kell feltétlenül, hogy így legyen.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

"Türelmesen elmagyarázta a betegségem lényegét, hogy én is értsem. Ami nagyon fontos a számomra, hogy megnyugtatott és minden kérdésemre válaszolt. (A recepción a hölgyek mosolygósak és barátságosak.)"

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok