Tesztoszteronpótlás előnyei és hátrányai

Tesztoszteronpótlás előnyei és hátrányai

Módosítva: 2023.04.20 15:17

A tesztoszteron az a hormon, amely a férfiaknál a herékben termelődik, de a tesztoszteron a nők testében is megtalálható kisebb mennyiségben. A tesztoszteron pótlása egy olyan kezelési forma, amelynek célja az olyan állapotok javítása, ahol a tesztoszteron szintje alacsony.

Mi az a tesztoszteron?

Mikor és mennyi tesztoszteron van az emberi testben?

Mi az a tesztoszteronpótlás?

Mikor lehet szükség tesztoszteronpótlásra?

Hogyan lehet a tesztoszteront pótolni?

Nőknél is lehet szükség tesztoszteronpótlásra? Igen

Milyen előnyökkel jár a tesztoszteronpótlás?

A tesztoszteronpótlás hátrányai

 

 

Tesztoszteronpótlással kapcsolatos szolgáltatásaink

 

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron egy olyan hormon, amely a herékben termelődik és nagyon fontos szerepet játszik az emberi testben. A tesztoszteron a férfiaknál a nemi jellegek kialakulásáért felelős, beleértve a hang mélyülését, a szőrzet növekedését és az izomtömeg növekedését.

A nőknél is termelődik tesztoszteron, de jóval alacsonyabb szinten, és szerepet játszik az izomtömeg fenntartásában, a csontok egészségében, valamint az érzelmi és szexuális egészségben. A tesztoszteron szintje hatással lehet az energiaszintre, az érzelmi állapotra és az általános egészségre.

Mikor és mennyi tesztoszteron van az emberi testben?

A tesztoszteron szintje a nők és férfiak esetében eltérő, és változhat az életkor, az egészségi állapot és más tényezők függvényében.

 A tesztoszteron szint mérésére eltérő mértékegységeket alkalmazhatnak, de alább olvasható a férfi és női test tesztoszteron szintje a különböző életszakaszokban:

Férfiak:

Fiatal férfiak tesztoszteron szintje (20-39 éves kor között): 300-1000 ng/dL (10,4-34,7 nmol/L)

Középkorú és idősebb férfiak tesztoszteron szintje(40 éves és felett): 200-900 ng/dL (6,9-31,2 nmol/L)

Nők:

Pre-menopauzális nők tesztoszteron szintje: 15-70 ng/dL (0,5-2,4 nmol/L)

Menopauza utáni nők tesztoszteron szintje: 10-40 ng/dL (0,3-1,4 nmol/L)

Fontos megjegyezni, hogy ezek az átlagos tesztoszteron értékek, és az egyéni különbségek miatt az emberek tesztoszteron szintjei változhatnak. Ha az egyén tesztoszteron szintje eltér az átlagtól, és problémákat okoz (például alacsony szexuális vágy, merevedési zavarok, meddőség  stb.), akkor mindenképpen konzultálni kell az orvossal.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a tesztoszteronpótlás?

A tesztoszteronpótlás egy olyan terápiás kezelés, amely során a szervezetben alacsony tesztoszteron szinteket pótolnak azáltal, hogy külső forrásból tesztoszteront adnak be. Általában olyan férfiaknak javasolják, akiknek a heréik nem termelnek elegendő mennyiségű tesztoszteront, vagy akiknél az életkorral összefüggő tesztoszteron csökkenés következtében túl alacsony szintű tesztoszteront tapasztalnak.

A tesztoszteronpótlás lehetőségei közé tartoznak a tesztoszteron injekciók, bőrre felvihető tapaszok, gél, orrba permetezhető tesztoszteron, valamint szájon át szedhető tesztoszteron kapszulák.

A tesztoszteronpótlás során rendszeres orvosi felügyelet szükséges annak érdekében, hogy a tesztoszteron szintje megfelelő legyen és a kezelés hatékonyságát nyomonkövessék. A tesztoszteronpótlásnak bizonyos kockázatai lehetnek, mint például az akné, a hajhullás, a prosztata megnagyobbodás és a vérképben jelentkező eltérések. Ezért fontos, hogy az orvos gondosan mérlegelje a tesztoszteronpótlás előnyeit és kockázatait, és segítsen az egyéni szükségleteknek és állapotnak megfelelő kezelést kiválasztani.

Mikor lehet szükség tesztoszteronpótlásra?

A tesztoszteronpótlásra akkor lehet szükség, ha a férfi test nem termel elegendő mennyiségű tesztoszteront, amit eltérő tényezők okozhatnak. Az alábbi esetekben lehet szükség tesztoszteronpótlásra:

 • Hipogonadizmus: Ez egy olyan állapot, amelyben a herék nem termelnek elegendő tesztoszteront. A hipogonadizmus lehet primer (a herék működésével kapcsolatos) vagy szekunder (a hypothalamus vagy a hipofízis rendszerével kapcsolatos).
 • Az életkorral összefüggő tesztoszteron csökkenés: A férfiak tesztoszteron szintje természetesen csökkenhet az életkor előrehaladtával. Ezt általában 40 éves kor után kezdik tapasztalni, és az idősebb férfiaknál gyakoribb.
 • Az orchidectomia (hereeltávolítás) utáni állapot: Az orchidectomia során eltávolítják a heréket, ami jelentősen csökkentheti a tesztoszteron szintet.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), cukorbetegség és HIV/AIDS, csökkenthetik a tesztoszteron szintet.
 • Női nemtől eltérő szexuális fejlődési zavarok: A női nemtől eltérő szexuális fejlődési zavarok  esetén a test nem tud megfelelően reagálni a tesztoszteronra.

Az orvos általában a tesztoszteron szintjének mérése és más tesztek elvégzése alapján dönti el, hogy a tesztoszteronpótlás szükséges-e, és ha igen, milyen típusú tesztoszteronpótlást kell alkalmazni.

Kapcsolódó cikkünk

Szívritmuszavara van? Ezért fontos, az endokrinológus és a kardiológus együttműködése

A szívritmuszavarok terápiájához használt egyik gyakori hatóanyag (amiodaron) esetén jelentősen megnő a pajzsmirigyzavarok fellépésének esélye, illetve a meglévő problémák súlyosbodhatnak. Prof. Dr. Góth Miklós, endokrinológus elmagyarázza, hogy mi ilyenkor a teendő.

Hogyan lehet a tesztoszteront pótolni

A tesztoszteronpótlás többféle módon történhet, attól függően, hogy mi az oka annak, hogy a tesztoszteronszint alacsony.

 • Testoszteron injekciók: Az injekciókat általában hetente egyszer adagolják, és általában az izmokba adják..
 • Transzdermális tapaszok: A transzdermális tapaszokat a bőrön keresztül alkalmazzák, általában naponta egyszer. A tapaszok a bőrre ragasztva hatnak, és lehetővé teszik a tesztoszteron folyamatos felszabadulását a szervezetbe.
 • Gélek: A tesztoszteron gélek a bőrre kenve, és a bőrön keresztül felszívódva hatnak. A géleket általában napi egyszer kell alkalmazni.
 • Implantátumok: A tesztoszteron implantátumokat a bőr alá helyezik el, és fokozatosan szabadítják fel a tesztoszteront. Általában hat hónapig vagy annál tovább is hatnak.
 • Tabletták: A tesztoszteron tablettákat általában naponta egyszer kell bevenni, de ezek kevésbé hatékonyak, mint az előző módszerek, mert a tesztoszteron hatékonyan nem szívódik fel az emésztőrendszeren keresztül.

Nőknél is lehet szükség tesztoszteronpótlásra? Igen

Igen, nőknél is lehet szükség tesztoszteronpótlásra bizonyos esetekben. A nők szervezetében is termelődik tesztoszteron, bár sokkal alacsonyabb mennyiségben, mint a férfiaknál. Az alacsony tesztoszteronszintek különböző tüneteket okozhatnak, amelyek befolyásolhatják a nők életminőségét.

A nőknél a tesztoszteronpótlás általában az alábbi esetekben javasolt:

 • A menopauza utáni tünetek kezelése: A menopauza utáni időszakban a nők hormonális változásokat tapasztalnak, amelyek különböző tüneteket okozhatnak, mint például a hőhullámok, a hangulatingadozások, az alvászavarok és a szexuális vágy csökkenése. A tesztoszteronpótlás segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket.
 • A hypoactive sexual desire disorder (HSDD) kezelése: Az HSDD egy olyan állapot, amelyben a nőknek alacsony a szexuális vágya, ami jelentősen befolyásolja az életminőségüket. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani a szexuális vágyat és a szexuális teljesítményt.
 • A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése: A PCOS egy olyan állapot, amelyben a nők petefészkében ciszták alakulnak ki. Ez a betegség számos tünetet okozhat, például a menstruációs ciklus rendellenességeit, az aknét és a hajhullást. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani ezeket a tüneteket.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a tesztoszteronpótlás a nőknél nem minden esetben javasolt, és kockázatokkal is járhat, például a fokozott szőrnövekedés, a hang mélyülése, a bőr olajossága és a menstruációs ciklus rendellenességei. Ezért minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie arról, hogy a tesztoszteronpótlás előnyös-e, és ha igen, milyen típusú és adagolású kezelésre van szükség.

Milyen előnyökkel jár a tesztoszteronpótlás?

A tesztoszteronpótlásnak számos előnye lehet azoknál az embereknél, akik alacsony tesztoszteronszinttel küzdenek. Az alábbiakban felsorolunk néhányat ezek közül:

 • Jobb szexuális funkció: A tesztoszteron fontos szerepet játszik a szexuális egészségben, beleértve a szexuális vágyat, a merevedést és az orgazmust. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani a szexuális funkciókat, és ezáltal javítani a szexuális élet minőségét.
 • Jobb hangulat: A tesztoszteron szintjének csökkenése az életkor előrehaladtával és más tényezők hatására, mint például a stressz vagy az alváshiány, számos hangulati problémához vezethet. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani a hangulatot és csökkenteni a depresszió tüneteit.
 • Jobb testösszetétel: A tesztoszteron fontos szerepet játszik az izomtömeg növelésében és a zsír csökkentésében. Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező emberek gyakran nehezebben érnek el eredményeket az edzéseiken, és nehezebben tartják meg az elért eredményeket is. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani az izomtömeget és a testzsír csökkentését.
 • Jobb csonttömeg: A tesztoszteron fontos szerepet játszik a csontok egészségében, és az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a csontritkulás. A tesztoszteronpótlás segíthet javítani a csonttömeget és csökkenteni a csontritkulás kockázatát.
 • Jobb általános egészség: Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező emberek nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre és más krónikus egészségügyi problémákra. A tesztoszteronpótlás segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat és javítani az általános egészséget.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a tesztoszteronpótlásnak is lehetnek mellékhatásai, és minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie arról, hogy a tesztoszteronpótlás szükséges-e.

A tesztoszteronpótlás hátrányai

Bár a tesztoszteronpótlásnak számos előnye lehet az alacsony tesztoszteronszinttel küzdő emberek számára, ugyanakkor bizonyos hátrányokkal is járhat. Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen hátrányt:

 

 • Mellékhatások: A tesztoszteronpótlás mellékhatásokat okozhat, például akné, hajhullás, hangváltozás, magas vérnyomás és a vörösvértest-termelés növekedése. Azonban ezek a mellékhatások általában enyhék és átmenetiek.
 • Kockázatok: A tesztoszteronpótlás számos kockázattal járhat, például növelheti a prosztatarák, a vérrögképződés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Hatékonyság: A tesztoszteronpótlás hatékonysága nem mindig egyértelmű, és nem mindenki esetében hatékony megoldás a tesztoszteronszint emelésére. Az egyének reakciója a kezelésre eltérő lehet.
 • Függőség: A tesztoszteronpótlás “függőséget” okozhat, és hosszabb távon az egyén testének természetes tesztoszteron-termelése csökkenni kezdhet. Ennek következtében az egyénnek lehet, hogy hosszú távú tesztoszteron-pótlásra lesz szüksége.
 • Következmények: A tesztoszteronpótlás hosszú távú következményei még nem teljesen ismertek. Azonban számos tanulmány vizsgálja a tesztoszteronpótlás hosszú távú hatásait a szervezetre.

Összefoglalva tehát a tesztoszteron a férfiakban és a nőkben is jelen lévő hormon, amelynek számos fontos szerepe van a testben, például az izomtömeg és a csontsűrűség fenntartása, a szexuális funkciók szabályozása és az általános egészség megőrzése. Az alacsony tesztoszteronszint számos egészségügyi problémát okozhat, például csökkent szexuális vágyat, hangulatingadozást, energiahiányt és csökkent izomtömeget.

A tesztoszteronpótlás a tesztoszteron szintjének emelésére szolgál, és számos előnnyel járhat, mint például az izomtömeg és a csontsűrűség növekedése, a szexuális funkció javítása és az általános egészség megőrzése. Azonban a tesztoszteron pótlása mellékhatásokat okozhat, például akné, hajhullás,  hangszín megváltozása és magas vérnyomás. Emellett számos kockázattal is járhat, mint például a prosztatarák, a vérrögképződés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az egyének reakciója a kezelésre eltérő lehet, és a hosszú távú tesztoszteronpótlás dependenciát okozhat, ami csökkentheti a test természetes tesztoszteron-termelését. A tesztoszteronpótlás előnyeit és hátrányait mindig értékelni kell, és az orvosnak kell eldöntenie, hogy a kezelés szükséges-e, és ha igen, milyen mértékben.

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Hírek

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek
A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

A pajzsmirigy túlműködés gyakran félreértett tünetei

Ha a pajzsmirigy valamilyen ok miatt a kelleténél több hormont termel, túlműködésről beszélünk. Sokan csak a fogyás és a szapora pulzus kapcsán gondolnak erre a lehetőségre, holott a hipertireózis sokszor kevésbé egyértelmű tüneteket is okoz. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus ezekre a tünetekre, és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK