Nem tud teherbe esni? Ezek állhatnak a hátterében!

Nem tud teherbe esni? Ezek állhatnak a hátterében!

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.04.29

Egy nő életében az egyik legfontosabb döntése az, amikor elhatározza, hogy gyermeket szeretne. A legtöbben igen optimistán tekintenek a jövőbe, és remélik, hogy már az első hónapokban foganatja lesz a próbálkozásoknak. Azonban olykor sajnos megesik, hogy még egy év után sem mutat pozitívat a terhességi teszt. A meddőség okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa beszélt.

Manapság minden gyermekre vágyó pár közel 15 százaléka meddőséggel küzd. Tévedés azt hinni, hogy ez kizárólag a nők problémája, ugyanis 30 százalékban a férfinél, és 20 százalékban mindkét nemnél található valamilyen eltérés. De hogy a nők esetében mik húzódnak meg leggyakrabban a háttérben?

A  női meddőség leggyakoribb okai

Amikor egy nő egy év próbálkozás után sem tud teherbe esni, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy ki lehessen deríteni a probléma okát. Bár vannak olyan kivételes esetek, amikor semmiféle szervi elváltozás nem áll a háttérben – ez esetben ajánlott lelki okokat keresni-, viszont általában a következő betegségek miatt nem mutat pozitívat a terhességi teszt:

  • PCO szindróma (50%)
  • pajzsmirigy betegségek (8-15%)
  • agyalapi mirigy daganata
  • Petevezeték elzáródás (30%)
  • Endometriózis
  • Genetikai eltérések

Sorozatos vetélés

„Sajnos előfordulhat, hogy a megtermékenyítés sikeres, ám a többszöri vetélések különböző problémákra hívják fel a figyelmet. Klinikai tény, hogy a terhességek 10-15%-a végződik vetéléssel, a sorozatos vetélés, ezek többszöri előfordulását jelenti. A háttérben meghúzódhat: SLE, Antifoszfolipid szindróma (fokozott trombózishajlammal járó autoimmun betegség), genetikai rendellenességek, thrombophilia, anatómiai rendellenességek (pl. méh fejlődési rendellenesség) myoma, hormonális zavarok (PCO, pajzsmirigy betegségek, hormonhiány, pl. progeszteron elégtelenség). Továbbá valószínűsíthetően szerepet játszhatnak még a sorozatos vetélésben a hüvelyi fertőzések, fokozott, elhúzódó stressz, illetve a D- vitamin hiánya is.”- mondja dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Kezelés

PCO szindróma:

Az egyik legfontosabb eleme a kezelésének a gyógyszeres terápia, viszont esetenként szükség lehet műtéti beavatkozásra is.  A gyógyuláshoz azonban életmódváltás is ajánlott: többek között diéta, rendszeres testmozgás, lelki egyensúly helyreállítása. Mindez kiegészíthető alternatív terápiákkal is. Amennyiben ez nem hoz eredményt akkor érdemes elgondolkozni az inszemináció, illetve a lombikprogram lehetőségén.

Pajzsmirigy betegségek:

Itt szintén fontos szerepet kaphat a gyógyszeres terápia mellett az életmódváltás, valamint a lelki okok felderítése és annak kezelése (pl. stressztűrés növelése). Súlyosabb esetekben szükség lehet komolyabb beavatkozásokra is (sebészi, izotóp terápia).

Agyalapi mirigy daganata:

pontos kivizsgálás alapján fontos a megfelelő gyógyszeres kezelés meghatározása, illetve szükség esetén sebészeti beavatkozás lehet indokolt.

Petevezető elzáródás:

Ebben az esetben egyedül a műtéti beavatkozás lehet eredményes.

Endometriozis:

Laparoszkópiás műtét, hormonális terápia, életmód program, esetenként a mesterséges megtermékenyítés hozhat csak eredményt.

Az okok felderítése tehát kulcsfontosságú, hogy mihamarabb el lehessen kezdeni a szükséges terápiát. Hiszen a megfelelő hormonális háttér a biztos siker záloga, ami szinte 100 százalékos eredményt hozhat.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Kedves Doktor úr/nő!
2 hete a nyakam jobb oldalán egy pont igen fájdalmassá vált,mely fájdalmam a fül irányába sugárzott.1,5 hete elmentem a fülészetre ahol a drnő felsőlégúti fertőzést+nyirokmirigy gyulladást állapított meg,ekkor kaptam Aktil duo nevű antibiotikumot.Rá pár napra nagyon erős fájdalommal kísérve megnagyobbodott a nyakamon egy rész,visszamentem és a drnő alaposan megtapogatta és azt mondta,hogy ez a pajzsmirigy,kaptam előjegyzést pajzsm.uh-ra(1 hónapra rá),és visszatanácsolt a kőrzeti orvoshoz,aki azt mondta,hogy ne foglalkozzak ezzel és felírt egy újabb antibiotikumot+10 nap múlva jelentkezzem.A problémám,hogy a pajzsmirigyem továbbra is megnagyobbodott,érintésre fájdalmas és folyamatosan van lázam 2 hete,nem megy le az antibiotikumokra sem,Rubhophenen élek.Mit tegyek,aggódom,2 pici ikirlányom van,kérem segítsen?
Köszönettel:Novotny péterné

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A pajzsmirigy gyulladásban van, ennek az orvoslásában, mivel a láz tartós próbálja meg a Cataflam típusu gyulladáscsökkentő használatát napi 2x reggel-este., dioleveles tea( egy púpos tk diólevél),+ egy kk zsúrló, egy kk körömvirág, +egy kk közönsége teából álló keveréket 5 dl vízzel leforrázni 3-5 percig ázik leszűrni .
Ezt ossza 2 részre 1,5 dl kortyoljon el reggel 12h -ig.
A 3,5 dl-t használja borogató teaként . gézlapokat a már langyos hőmérsékletű teával átítaja és a duzzanatra helyezni és a nyakat len vagy pamutkendővel átkötni s így legyen fenn egy fél órát, majd et a nap folyamán még kétszer megismételni.
Étrend: tejmentes( fogyasztható natúr joghurt, tűró, levében forgalamba kerülő mozarella sajt cukormentesség, fehérlisztmentes kelttésztamentes. péksütemény mentesség. 2-3 nap alatt a láznak és a duzzanatnak enyhülni kell, probiotikum is fontos:: Protexin candid pludz ebéd után egy capszula, 1.2. napon , majd 2 capszula naponat( reggeli és ebéd után) amennyiben a láz nem enyhülne, sűrgósségi pajzsmirigy UH( tályogképződés gyanú a pajzsmirigyben miatt)!!!, és teljes nagylabor vérkép, süllyedés, máj, vese funkcio , vércukor, CRP, ASt, ASK, vizelet vizsgálat .
Március 8.-i rendelésemen konzultációra, szívesen fogadom, van segítség a gyóygulás útján
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Konstruktív

"Tetszett, hogy a doktornő figyel rám, valódi párbeszéd bontakozott ki, amelyet konstruktívnak éreztem. "

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok