Hullik a haja? Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Hullik a haja? Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2019.02.07

Hajszálak a fésűben, hajszálak a zuhanyzóban, hajszálak az ágyban- sokak számára nem ismeretlen a probléma, és ha mindez túlzott méreteket ölt, úgy bizony az ember utána szeretne járni annak, vajon mi is okozhatja a fokozott hajhullást. Dr. Bérczy Judit,a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elmondja, milyen vizsgálatokat célszerű elvégeztetni ilyenkor.

Időjárás, stressz, gyógyszerek

A hajhullást számtalan tényező befolyásolja, így első körben nem érdemes betegségre gyanakodni, ugyanis, ha nincs a hátterében hormonzavar, úgy a probléma rendszerint megszűnik. A hajvesztés fokozódhat pl. az őszi, tavaszi időszakban, vitaminhiány esetén (pl. D/ B-vitaminhiánya), amikor az ember fokozott stressznek van kitéve (pl. Vizsgaidőszak, munkahelyi, magánéleti nehézségek), sőt, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet a panasz (pl. Egyes véralvadásgátlók). Éppen ezért hajhullás esetén érdemes első körben megvizsgálni élethelyzetünket, gyógyszereinket, mivel gyakran választ is kapunk így a kérdésünkre.

“Hölgyeknél a rendszeres női ciklus mellett az erősebb vérzésekkel hosszútávon összejöhet a vashiány, mely  könnyen orvosolható. Amennyiben a vashiány könnyen visszatér akkor  további  vizsgálatok ebben  az esetben is  szükségesek a  gluténérzékenység irányában”- teszi hozzá a szakértő.

Azonban előfordulhat, hogy a probléma nem szűnik- ilyenkor célszerű valamilyen betegség után kutatni, ugyanis meglehet, hogy akár a hormonok játéka okozz a panaszt. Hogy pontosan milyen laborvizsgálatokra van szükség?

TSH

tshA normálistól eltérő TSH szint pajzsmirigy alul-és túlműködésre is utalhat, és minkettő okozhat fokozott hajhullást. Ekkor érdemes a T3, T4 és az ATPO értékét is megvizsgálni a pontosabb kép érdekében. Amennyiben valaki pajzsmirigyzavarral küzd, úgy az alábbi tüneteket veheti még észre magán: testsúlyváltozás, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, vetélés, csökkent hideg/meleg tűrés, alvászavarok, idegesség, depresszió, vérnyomásproblémák. Amennyiben a vizsgálatok igazolják a pajzsmirigyzavart, úgy általában gyógyszeres kezelésre, komplett életmódváltásra, van szükség, olykor műtétre vagy izotópos kezelésre.

Vércukor, inzulin

A helytelen életmód gyakori következménye az inzulinrezisztencia (IR) és  2-es típusú cukorbetegség. Tüneteik közt a hajhullás is szerepel, így ha állandóan a hajszálakat szedegeti ki a fésűből, úgy OGTT-re lehet szükség, melynek során ellenőrzik a 0, 60 és 120 perces vércukor és inzulin értéket. Probléma esetén személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás, a már kialakult ásványianyag, vitaminhiány rendezésére és szükség esetén gyógyszeres (cukorbetegeknél akár inzulinos) kezelés indokolt.

Tesztoszteron

tesztoszteronA túl magas tesztoszteron szint nem csak a nőknél, de a férfiaknál is hajhullást okozhat (androgen alopecia). Ekkor a nőknél emellett a bajusz/áll területén pedig fokozott szőrnövekedés figyelhető meg. Amennyiben magas a tesztoszteron szint, érdemes a nőknek mellette PCOS-re is gyanakodniuk, mivel gyakran együtt jár a két állapot. Ennek oka, hogy a túl sok férfi nemi hormon jelenléte miatt zavar áll be a peteérésbe- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa. Ekkor nem alakul ki domináns tüsző, csak sok kisebb, melyek nem repednek meg és cisztákká alakulnak. Élemtódterápiával és/vagy gyógyszerrel orvosolható a probléma.

Gyógynövényekkel a hajhullás ellen

  • Csalán
  • Rozmaring
  • Mezei zsurló
  • Borsmenta
  • Levendula
  • Aprobojtorján
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Májusban készülünk a 3. lombik beavatkozásra, a napokban voltam vérvételen ahol cukor+inzulin valamint pajzsmirigy hormonokat nézettem meg.
A következő eredményeket kaptam.
Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1
TSH 2,840 mlU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 9,46 pmol/L 7,90 - 14,40
Szabad T3 3,91 pmol/L 3,80 - 6,00
Glükóz terhelés 120\' 4,8mmol/L 3,1 - 7,5
Inzulin 5,8 mlU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 120\' 29,8 mlU/L

Korábban is a TSH értékem a 3,0-4,0 között volt amire az első lombiknál kaptam is gyógyszert a másodiknál nem.
Kérdeseim:
1. Ön szerint a TSH értéket 2 alá kell-e vinni hogy a baba sikerüljön?
2. a mért inzulin értékek rendben vannak-e?

Válaszát előre is köszönöm:
Tisztelettel: Spinyhért Beáta


Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Kérdező!
A TSH érték igen 2 alattinak kell lenni, az inzulin rezisztencia vizsgálat kiértékelése egyéni konzultációt igényel, mert az ön esetében a 120 perces érték nem megfelelő, szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, lelkiismeretes

"Dr. Bérczy Judit doktornő nagyon kedves, lelkiismeretes, úgy érzem, nagyon odafigyel és megérti a problémámat, remélem idővel bebizonyosodik a kezelés sikeressége is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Doktornőt!" 

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK