Hullik a haja? Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Hullik a haja? Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el!

Dr. Bérczy Judit Létrehozva: 2019.02.04 Módosítva: 2019.02.07

Hajszálak a fésűben, hajszálak a zuhanyzóban, hajszálak az ágyban- sokak számára nem ismeretlen a probléma, és ha mindez túlzott méreteket ölt, úgy bizony az ember utána szeretne járni annak, vajon mi is okozhatja a fokozott hajhullást. Dr. Bérczy Judit,a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elmondja, milyen vizsgálatokat célszerű elvégeztetni ilyenkor.

Időjárás, stressz, gyógyszerek

A hajhullást számtalan tényező befolyásolja, így első körben nem érdemes betegségre gyanakodni, ugyanis, ha nincs a hátterében hormonzavar, úgy a probléma rendszerint megszűnik. A hajvesztés fokozódhat pl. az őszi, tavaszi időszakban, vitaminhiány esetén (pl. D/ B-vitaminhiánya), amikor az ember fokozott stressznek van kitéve (pl. Vizsgaidőszak, munkahelyi, magánéleti nehézségek), sőt, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet a panasz (pl. Egyes véralvadásgátlók). Éppen ezért hajhullás esetén érdemes első körben megvizsgálni élethelyzetünket, gyógyszereinket, mivel gyakran választ is kapunk így a kérdésünkre.

“Hölgyeknél a rendszeres női ciklus mellett az erősebb vérzésekkel hosszútávon összejöhet a vashiány, mely  könnyen orvosolható. Amennyiben a vashiány könnyen visszatér akkor  további  vizsgálatok ebben  az esetben is  szükségesek a  gluténérzékenység irányában”- teszi hozzá a szakértő.

Azonban előfordulhat, hogy a probléma nem szűnik- ilyenkor célszerű valamilyen betegség után kutatni, ugyanis meglehet, hogy akár a hormonok játéka okozz a panaszt. Hogy pontosan milyen laborvizsgálatokra van szükség?

TSH

tshA normálistól eltérő TSH szint pajzsmirigy alul-és túlműködésre is utalhat, és minkettő okozhat fokozott hajhullást. Ekkor érdemes a T3, T4 és az ATPO értékét is megvizsgálni a pontosabb kép érdekében. Amennyiben valaki pajzsmirigyzavarral küzd, úgy az alábbi tüneteket veheti még észre magán: testsúlyváltozás, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, vetélés, csökkent hideg/meleg tűrés, alvászavarok, idegesség, depresszió, vérnyomásproblémák. Amennyiben a vizsgálatok igazolják a pajzsmirigyzavart, úgy általában gyógyszeres kezelésre, komplett életmódváltásra, van szükség, olykor műtétre vagy izotópos kezelésre.

Vércukor, inzulin

A helytelen életmód gyakori következménye az inzulinrezisztencia (IR) és  2-es típusú cukorbetegség. Tüneteik közt a hajhullás is szerepel, így ha állandóan a hajszálakat szedegeti ki a fésűből, úgy OGTT-re lehet szükség, melynek során ellenőrzik a 0, 60 és 120 perces vércukor és inzulin értéket. Probléma esetén személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás, a már kialakult ásványianyag, vitaminhiány rendezésére és szükség esetén gyógyszeres (cukorbetegeknél akár inzulinos) kezelés indokolt.

Tesztoszteron

tesztoszteronA túl magas tesztoszteron szint nem csak a nőknél, de a férfiaknál is hajhullást okozhat (androgen alopecia). Ekkor a nőknél emellett a bajusz/áll területén pedig fokozott szőrnövekedés figyelhető meg. Amennyiben magas a tesztoszteron szint, érdemes a nőknek mellette PCOS-re is gyanakodniuk, mivel gyakran együtt jár a két állapot. Ennek oka, hogy a túl sok férfi nemi hormon jelenléte miatt zavar áll be a peteérésbe- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa. Ekkor nem alakul ki domináns tüsző, csak sok kisebb, melyek nem repednek meg és cisztákká alakulnak. Élemtódterápiával és/vagy gyógyszerrel orvosolható a probléma.

Gyógynövényekkel a hajhullás ellen

  • Csalán
  • Rozmaring
  • Mezei zsurló
  • Borsmenta
  • Levendula
  • Aprobojtorján
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértője

Orvos válaszol

Mit jelenhet az, ha a pajzsmirigyen levő csomóból csak vér jött és nem tudtak belőle rendesen mintát venni?

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Hajnalka!
A pajzsmirigy egy vérbő szerv, és aká az izgalom , egy kis félsz a mintavétel előtt, szintén megnövelia vérellátását, s ezért néha vér alakos elemei elfedik a pajzsmirigy sejteket, tehát, nem értékelhető a kenet.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyitott, segítőkész

A Doktornő nagyon kedves, nyitott, és segítőkész. Végig hallgatta a problémáimat, a kórelőzményeket, és mindezek tudatában keresett gyógyszeres illetve alternatív megoldásokat is találni. Életmódbeli tanácsokkal is ellátott.

További vélemények

Hírek

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

Emelkedett TSH? Új irányelvek a pajzsmirigy alulműködés kezelésében

A pajzsmirigy betegségek gyanúja esetén gyakran monitorozott hormon, a TSH emelkedett szintje korábban szinte azonnal kezelést tett szükségessé, mára ez némileg változott. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa, egyetemi docens az új irányelveket ismertette.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA