Külseje hormonális állapotáról árulkodhat- vajon Önt is érinti valamelyik?

Külseje hormonális állapotáról árulkodhat- vajon Önt is érinti valamelyik?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.29 11:27

Akár a nyugati, akár a keleti orvoslást nézzük, mindkettő egyetért abban, hogy a külső igen fontos jelzéssel bír az illető hormonális állapotával kapcsolatban- így gyakran már ránézésre is sejteni lehet bizonyos betegségeket. Hogy milyen külső jegyek mi mindenre utalhatnak, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Arc

Az arcon lévő pattanásokkal nem csak a tinik küzdenek, hanem bizony a felnőttek is. Amennyiben túl sok gyulladt akné tarkítja az arcot (főleg az áll vonalát), az általában a következő hormon problémákra utalhat: magas tesztoszteron szint, inzulinrezisztencia (IR). Ezen állapotok esetén hajhullás, valamint a bajusz/áll vonalnál fokozott szőrösödés figyelhető meg.

Amennyiben az arc holdvilágossá, az Cushing kórt feltételez.

hormonzavar tüneteiSzem

A pajzsmirigy túlműködés egyik legjellegzetesebb tünete a szemek kidülledése, a tekintet merevvé válása. Oka a szem mögötti kötőszövet duzzanata, de egyes elméletek szerint a szemgolyó-kidülledést produkáló anyagot feltételeznek a háttérben.

 

Haj

Szinte nincs is olyan hormonális állapot, mely ne eredményezne fokozott hajvesztést. Okozhatja pl. Pajzsmirigyzavar (alul-és túlműködés is), IR, mellékvesekéreg zavarai, Cushing kór/szindróma, diabetes.

 

Stria

Striákkal rendszerint a nagyobb súlyváltozás, hirtelen növés, terhesség során találkozni, és sajnos véglegesen eltűntetni őket nem lehet. Érdemes tudni, hogy a problémát Cushing kór is okozhatja. Ekkor a mellékvesekéreg túl nagy mennyiségben termeli a kortizolt. Ez fokozza a kötőszöveti sejtek aktivitását, ami a fehérjék fokozott lebontását eredményezi. Ennek hatására a kollagén és az elasztikus rostok megváltoznak és kialakulnak a striák.

 

Köröm

A körmök általában vitamihiányról árulkodnak, ám van a pajzsmirigy alulműködésnek egy igen szembetűnő tünete, mely segíthet felvetni a zavar gyanúját. Ez pedig a körmök hosszanti barázdálódása, amely mellet a köröm gyengévé is válik. Túlműködés esetén pedig nagyobb lesz a rés a körömágy és a köröm között.

 

Sötét foltok a bőrön

hormonzavar tüneteiA gyanús sötét foltokat érdemes komolyan venni, ugyanis melanóma mellett hormonzavart is jelezhetnek. Ekkor legtöbbször a hónaljnál, mell alatt és egyéb hajlatoknál figyelhetők meg barnás-szürke, fénylő, olykor viszkető pigmentált részek. A problémát IR, diabetes, pajzsmirigyzavar, Cushing kór, Addison kór is okozhatja- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

 

Kezeltesse a hormonzavart és szabaduljon meg a tüneteitől

Amennyiben az említett tünetek egyikét (vagy többet) tapasztalja, laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni arról, hogy vajon hormonzavar okozza-e.  Amennyiben igen, úgy a probléma fajtájától függően az orvos személyre szabott kezelést javasol. Ez a gyógyszeres terápia mellett lehet életmód orvoslás is (diéta, mozgás), valamint szükség esetén műtétre is sor kerülhet (pl. Strúma, göbök, agyalapi mirigy daganata esetén).

 

 

Téma szakértői

Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Azt szeretném megtudni, hogy a szülés utáni pajszmirigy túltermelés esetén mindenképpen csak a gyógyszeres megoldást hozthat eredményt? Vagy ebbe az esetben nem ajánlott a gyógyszeres kúra, feltételezve az állapot ideiglenességét? Időpontom van Önök egyik endokrinologusához, mely vizsgálati eredményeket érdemes magammal hoznom?

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy túlműködésnek többféle oka lehet. Nagyon kevés információ áll a rendelkezésemre, így a kérdésben nem tudok állást foglalni. Mindenképpen endokrinológushoz kell személyesen fordulnia, ha ezt eddig nem tette volna meg. A kolléga biztosan ellátja a megfelelő tanácsokkal, és végzi az Ön gondozását.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK