Külseje hormonális állapotáról árulkodhat- vajon Önt is érinti valamelyik?

Külseje hormonális állapotáról árulkodhat- vajon Önt is érinti valamelyik?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.29

Akár a nyugati, akár a keleti orvoslást nézzük, mindkettő egyetért abban, hogy a külső igen fontos jelzéssel bír az illető hormonális állapotával kapcsolatban- így gyakran már ránézésre is sejteni lehet bizonyos betegségeket. Hogy milyen külső jegyek mi mindenre utalhatnak, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Arc

Az arcon lévő pattanásokkal nem csak a tinik küzdenek, hanem bizony a felnőttek is. Amennyiben túl sok gyulladt akné tarkítja az arcot (főleg az áll vonalát), az általában a következő hormon problémákra utalhat: magas tesztoszteron szint, inzulinrezisztencia (IR). Ezen állapotok esetén hajhullás, valamint a bajusz/áll vonalnál fokozott szőrösödés figyelhető meg.

Amennyiben az arc holdvilágossá, az Cushing kórt feltételez.

hormonzavar tüneteiSzem

A pajzsmirigy túlműködés egyik legjellegzetesebb tünete a szemek kidülledése, a tekintet merevvé válása. Oka a szem mögötti kötőszövet duzzanata, de egyes elméletek szerint a szemgolyó-kidülledést produkáló anyagot feltételeznek a háttérben.

 

Haj

Szinte nincs is olyan hormonális állapot, mely ne eredményezne fokozott hajvesztést. Okozhatja pl. Pajzsmirigyzavar (alul-és túlműködés is), IR, mellékvesekéreg zavarai, Cushing kór/szindróma, diabetes.

 

Stria

Striákkal rendszerint a nagyobb súlyváltozás, hirtelen növés, terhesség során találkozni, és sajnos véglegesen eltűntetni őket nem lehet. Érdemes tudni, hogy a problémát Cushing kór is okozhatja. Ekkor a mellékvesekéreg túl nagy mennyiségben termeli a kortizolt. Ez fokozza a kötőszöveti sejtek aktivitását, ami a fehérjék fokozott lebontását eredményezi. Ennek hatására a kollagén és az elasztikus rostok megváltoznak és kialakulnak a striák.

 

Köröm

A körmök általában vitamihiányról árulkodnak, ám van a pajzsmirigy alulműködésnek egy igen szembetűnő tünete, mely segíthet felvetni a zavar gyanúját. Ez pedig a körmök hosszanti barázdálódása, amely mellet a köröm gyengévé is válik. Túlműködés esetén pedig nagyobb lesz a rés a körömágy és a köröm között.

 

Sötét foltok a bőrön

hormonzavar tüneteiA gyanús sötét foltokat érdemes komolyan venni, ugyanis melanóma mellett hormonzavart is jelezhetnek. Ekkor legtöbbször a hónaljnál, mell alatt és egyéb hajlatoknál figyelhetők meg barnás-szürke, fénylő, olykor viszkető pigmentált részek. A problémát IR, diabetes, pajzsmirigyzavar, Cushing kór, Addison kór is okozhatja- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

 

Kezeltesse a hormonzavart és szabaduljon meg a tüneteitől

Amennyiben az említett tünetek egyikét (vagy többet) tapasztalja, laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni arról, hogy vajon hormonzavar okozza-e.  Amennyiben igen, úgy a probléma fajtájától függően az orvos személyre szabott kezelést javasol. Ez a gyógyszeres terápia mellett lehet életmód orvoslás is (diéta, mozgás), valamint szükség esetén műtétre is sor kerülhet (pl. Strúma, göbök, agyalapi mirigy daganata esetén).

 

 

Téma szakértői

Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Ur!
Autoimmun pajzsmirigybetegseggel vagyok diagnosztizalva 2 eve. Eddig az osszes hormonszint normal erteket mutatott, csak az ATPO volt magas 238 U/ml. A legutobbi vizsgalatkor a TSH magasabb volt a normal erteknel 5.73 mUl/ml, a tobbi hormon normalis szintu. A kerdesem az hogyan lehet emelkedett a TSH es normalis a FT4, FT3 egyidoben?
Ebben az esetben szukseges a hormon potlas?
Koszonom elore is valaszat!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Nem tudom, hogy szed-e rendszeresen valamilyen pajzsmirigy hormon pótló készítményt. Ha igen, akkor 25 mikrogrammal emelni kellene a gyógyszer adagot. Ha nem, akkor pedig el kellene kezdeni ezt a mennyiséget beszedni reggel éhgyomorra, fél órával a reggeli előtt, és utána még fél óráig ne igyon kávét. Az ATPO egy ellenanyag, amit a saját szervezete termel a pajzsmirigy ellen. Ez az autoimmun betegség lényege. A T3-T4 azért nem alacsony, mert az emelkedett TSH stimulálja több hormon termelésre a pajzsmirigyét. Mindenképpen forduljon endokrinológushoz a részletek megbeszélése érdekében!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

A szakmai hozzáértésen túl a maximális emberség, amit a Tanűr úr tanúsított irányomban igen pozitívan érintett.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK