Magas tesztoszteronszint-mi okozhatja?

Magas tesztoszteronszint-mi okozhatja?

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2017.07.13 Módosítva: 2017.08.10
A magas tesztoszteronszint számtalan problémát okozhatnak a nőknél, hiszen amellett, hogy jelentősen megnehezíti a teherbeesést, olyan önbizalom romboló külső panaszokat is okozhat, mint az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanások, túlsúly. Hogy mi minden állhat az állapot hátterében, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Okok

IR/PCOS

A magas tesztoszteronszint gyakran kár együtt IR-rel, illetve PCOS-sel.  Nőknél ugyanis a tesztoszteron kb. 25 százaléka a petefészkekben termelődik, és ha a vérben magasabb az inzulin szintje, úgy az több tesztoszteron termelésére készteti ezen szerveket- így minél súlyosabb az inzulinrezisztencia, annál fokozottabban lesz jelen a tesztoszteron is. Ezen kívül PCOS esetén is magasabb androgén hormon mennyiség figyelhető meg, ami magyarázza a peteérési zavart. Ekkor ugyanis a magas tesztoszteron szint miatt nem megy végbe normál tüszőérés-és repedés, és a domináns tüsző kialakulása helyett folyadékkal teli ciszták keletkeznek. Szerencsére életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel orvosolható a probléma és ezáltal a férfi hormon szintje is mérséklődik.

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy igen sok minden befolyásol a szervezetben, és ha hormontermelésében probléma adódik, úgy gyakran dominószerűen az egész endokrin rendszer működését döntheti. Így van ez a nemi hormonok termelésével is, melyre a pajzsmirigy több módon is hatást gyakorol. Az egyik út az, hogy ha a pajzsmirigy kevés hormont termel (vagyis alulműködik), akkor Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) szintje is lecsökken, ami megkötné a felesleges nemi hormonokat. Így tehát, ha nincs elegendő SHBG jelen, úgy könnyen tesztoszteron túltengés alakul ki, mivel egészséges esetben a nőknél a tesztoszteron 80 százaléka kötődik a SHBG-hez.

A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel könnyen orvosolható.

Stressz

A stressz köztudottan komoly befolyást gyakorol a hormonháztartásra. A túl sok idegeskedés ugyanis könnyen pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, valamint a női nemi hormonok szintjét is csökkenti, melyek ellensúlyoznák a tesztoszteron termelődését. Ráadásul a stressz megnöveli a mellékvese által előállított DHEA szintjét is, mely az égbe repítheti a tesztoszteron mennyiségét- mondja dr. Koppány Viktória a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Mellékvese betegségei

Az androgéneket is előállító mellékvese szintén egy igen fontos hormontermelő szervünk, így annak zavarai is vezethetnek túlságosan magas DHEA/tesztoszteron szinthez. Ezt okozhatják pl. androgéntermelő adenómák, mellékvese hiperplázia, melyeket a legtöbb esetben gyógyszeresen és sebészeti úton kell kezelni. Ezen kívül előfordulhat, hogy kortizolhiány, mellékvese-fáradtság okozza a zavart. Kezelése gyógyszeres terápiával, illetve szükség esetén műtéttel történik.

További híreink>>>

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

11,5 hetes kismama vagyok, lombik után, ikrekkel. 3x3 bromocriptint szedek hyperprolactinaemia miatt, de sajnos most nem tudom, hogy hogyan és mikor kellene leállítani. Sajnos az endokrinológusommal jelenleg összetűzésbe keveredtem így nem tudom kit kérdezhetnék. Muszáj lesz másikat keresnem. Ha tudnának tanácsot adni, nagyon hálás lennék.

Előre köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: Ivánné Éva

Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Kedves Ivánné Éva, a Bromocriptint a 12-13 hétre hagyjuk el, fokozatosan leépítve, kivéve! ha makroadenoma, vagyis nagymèretű agyalapi mirigy duzzanat, daganat okozza a magas prolaktin szintet.
Biztos, hogy napi 9 Bromocriptint kell szednie?? Mekkora volt az a prolaktin szint? Történt sella MR?
Üdvözlettel,
Koppány Viktória dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

A doktornő nagyon kedves, türelmes, segítőkész

Mindennel maximálisan megvoltam elégedve. A recepciós hölgyek akikkel kapcsolatba léptem, mind nagyon kedvesek és segítőkészek voltak illetve kiemelném, hogy mosolyogtak - nekem ez különösen tetszett! A doktornő pedig nagyon kedves, türelmes, segítőkész, mint mindig, mindent amit kérdeztem érthetően megválaszolt, összességében az én benyomásom nagyon pozitív! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok