Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Hírek

Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Létrehozva: 2014.01.10 11:27 Módosítva: 2019.04.29 14:02
2019-04-29 14:02:56.649983 Lifestyle
Fulorrgegekozpont.hu

Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte

A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság 2013. évi felmérése alapján 300 milliónál több ember szenved a pajzsmirigy rendellenes működése miatti betegségekben, jóllehet a betegek jelentős részének még nincs tudomása lappangó, vagy nem diagnosztizált betegségéről. Az ilyen esetek számát a legutóbbi felmérés 150 millióra teszi. A betegség jobb megismeréséért, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) minden év januárjában a szerteágazó tünetekre, és az időben megkezdett kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szerteágazó tünetek, téves diagnózis?

Joggal tehetnék fel a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy ezek a betegségek eddig rejtve maradtak?  Ez ugyanis annál is inkább meglepő, mert a pajzsmirigy hormonjai a szervezet működéséhez feltétlenül szükségesek.  Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa szerint a jelenség fő oka, hogy a pajzsmirigybetegek különböző tünetekkel, panaszokkal mennek orvosukhoz, valamilyen diagnózis születik, de a pajzsmirigybetegség rejtve marad. A betegek kallódnak specialisták között, de az alapbetegségükre nem derül fény.  Az ún. „hipochonder” betegek nem kis százalékában pajzsmirigybetegség húzódik meg a háttérben – mondja a professzor. A következőkben több olyan rendellenességet, tünetet is felsorolunk, amelyek könnyen összetéveszthetők egyéb betegségekkel, de eredetük gyakran mégis pajzsmirigy problémára vezethető vissza.

A csökkent pajzsmirigy-működés -hipotireózis- a leggyakoribb kórkép

A betegek gyakran kimerültek (látszólag ok nélkül), arról panaszkodnak, hogy „ellustultak”.
Gyakoriak a  nem  vagy nehezen magyarázható  fertőző  betegségek: pl. makacs és antibiotikus kezelés ellenére is ismétlődő hörghurut, arc melléküreg gyulladása, gombás fertőzések (bőr-, száj-,  hüvely gyulladások). A szerzett csökkent immunvédekezés jellegzetes tünetei ezek, amelyek hátterében a pajzsmirigy hormonjainak abszolút vagy relatív hiánya áll.

 • Alvási rendellenességek, a napi jellegzetes alvási ciklus felborulása, munka közbeni elalvás, a nehezen befolyásolható horkolás. Gyakran a betegek alvási rendellenességeik miatt alvási szakambulanciákon járnak és a kiváltó ok nem derül ki.
 • Gyakori panasz, hogy a betegek testsúlya jelentős mértékben megnő, pedig nem esznek többet a korábbiaknál! Állandóan hízással, diétákkal küzdenek, eredménytelenül. Feltűnő, hogy a fokozott mozgás ellenére sem tudnak fogyni.
 • Nehezen vagy alig befolyásolható ínyvérzések, krónikus gyulladások alakulnak ki és a hagyományos kezelésre nem gyógyulnak.
 • A szemészeti panaszaik: kettős látás, szemszáradás, szemkönnyezés, hátterében szemészeti okot nem tudnak kideríteni.
 • Nagyon gyakoriak a bőrpanaszok. A bőr feltűnően száraz, „minden ok nélkül” viszket. A hajhullás (foltos vagy diffúz) egyaránt gyakori és a betegek már az összes rendelkezésre álló módszert, sampont eredmény nélkül kipróbáltak. A vizsgálatok (góckeresés) egész során túljutottak, potenciális rossz fogaikat kezelték, fogtöméseiket kicserélték, de az alapvető probléma megmaradt.
 • Sok egyénnek fő panasza a visszatérő és nehezen befolyásolható fej-izom- és fejfájás, amelyek ismétel ideggyógyászati, akupunktúrás kezelés ellenére is megmaradtak.
 • A betegek egy nem kis hányada szenved székrekedésben, vastagbélgyulladásban, ún. irritábilis bél betegségben (IBD), has puffadásban, ún. reflux- és aranyér- betegségben, amelyek miatt több alkalommal kellett béltükrözésben részesülniük.
 • A betegek pánikzavar, ill. bipoláris betegség (mániás-depressziós tünetek) miatt litium kezelésben részesültek és ezt követően alakult ki a betegség.
 • Jellemző lehet a szülés utáni depresszió, jelentős hízás, amelyet a szülések után 15-20%-ban kialakuló pajzsmirigygyulladás vált ki.
 • Az ismeretlen eredetű menstruációs zavarok, vérzések, meddőség és vetélésék gyakori oka a csökkent pajzsmirigyműködés vagy a normálisnak tartott működés ellenére fennálló autoimmun gyulladás. A PCOS betegség, az elhízás, fokozott szőrnövekedés mellett gyakoriak a pajzsmirigy működésének zavarai.
 • Ismeretlen eredetű okból fennálló és gyógyszerekkel nem vagy nehezen befolyásolható koleszterin szint mögött a pajzsmirigy hormonjainak, tiroxinnak (T4-nek), ill. trijódtironinnak (T3) csökkent szintje állhat.
 • Szívritmuszavar (lassú pulzusszám), magas vérnyomás egyik oka az alacsony T4 és T3 szint. A betegeim nem kis hányadában gyakori kardiológiai ellenőrzés, katéterezés, valamilyen gyógyszeres kezelés történt, pedig az ok nem a szívben keresendő.  Az ellenkezője is előfordul, amikor a ritmuszavar (fibrilláció) hátterében a pajzsmirigy göb(ök) általi túlműködés áll. Ezekben az esetekben nem kardiológiai kezelés ajánlott.
 • A betegek nem kis hányadában találkozom azzal, hogy valamilyen autoimmun betegséggel (szájszáradás okozó) Sjögren szindrómával, szklerózis multiplexel, pszoriázissal már kezelik, de a pajzsmirigy gyulladása homályban maradt.

Idejében felismerni!

Különösen azokban a családokban kell nagy figyelmet fordítani a tünetek felismerésére, ahol előfordult pajzsmirigybetegség, a betegek többségénél megfigyelhető ugyanis a családi halmozódás – hívja fel a figyelmet a Budai Endokrinközpont orvosa. A betegség diagnózisát segíti az információ átadása, erre az internet világában egyre több lehetőség adott. Az itt végzett munka eredményét látom abban, hogy a sokszor szörnyű kálváriát bejárt betegek az interneten talált tüneteik alapján kezdik el a kutakodást a jó irányba, és egyre gyakrabban kerül sor betegségük korai felismerésére. Lényeges még a havonkénti önvizsgálat, amit egy tükör elé állva, pár perc alatt elvégezhetünk. A nyakat egyenesen tartva igyunk egy korty vizet, eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. Az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont feletti területen tapasztalt megnagyobbodás, daganat rendellenességet jelezhet, amivel érdemes orvoshoz fordulnunk!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

 

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Emőke

pajzsmirigy

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!
Hormo vizsgálatok során értékeim normálisak egyedül az anti tpo értékeim 1300.Az lenne a kérdésem hogy a kontroll vizsgálatomig ajánlanak e valami vitamin szedés~t illetve ajánlott e gluténérzékenység vizsgálat?
Tisztelettel:Balogh Emőke
Kedves Betegünk!

Amennyiben a TSH, T3, T4, tehát a pajzsmirigy hormon termelése normális, a magas ATPO nem igényel kezelést. Elképzelhető, hogy évek múlva pajzsmirigy alulműködés alakul majd ki, ezért évente TSH ellenőrzés szükséges, hogy időben észleljük az esetleges zavart.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Páciensek mondták

Egész embert néző szemlélet

Nagyon meg vagyok elégedve Balázs Csaba Professzor Úr egész embert néző szemléletével, és szakmai tudásával, közvetlenségével. Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...

Munkatársaink
Hírek
Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

Kánikula IR-rel- ezekre figyeljen!

A nyár, a nagy hőség sokak számára kellemetlen tüneteket okoz, főleg akkor, ha valaki krónikus betegségben szenved. Az inzulinrezisztenciával élők - akárcsak a cukorbetegek- gyakrabban tapasztalhatnak rosszulléteket, esetleg hipoglikémiás tüneteket. Hogy miként lehet ezt elkerülni, és hogy mire ügyeljenek nyáron az IR-rel küzdők, arról dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

további részletek »
Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Zsírolvasztó gyógynövények- ezek segíthetik a fogyást

Az elhízás - különösen az ún. centrális típusú- gyakran valamilyen hormonális zavarhoz társul, mely folyamatosan rombolja a szervezetet, így bármilyen betegségről is legyen szó, fontos a súlyfelesleg leadása. Dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusát arról kérdeztük, vajon milyen gyógynövények lehetnek ebben a segítségünkre.

további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!