Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte

Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2019.04.29

A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság 2013. évi felmérése alapján 300 milliónál több ember szenved a pajzsmirigy rendellenes működése miatti betegségekben, jóllehet a betegek jelentős részének még nincs tudomása lappangó, vagy nem diagnosztizált betegségéről. Az ilyen esetek számát a legutóbbi felmérés 150 millióra teszi. A betegség jobb megismeréséért, az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) minden év januárjában a szerteágazó tünetekre, és az időben megkezdett kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szerteágazó tünetek, téves diagnózis?

Joggal tehetnék fel a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy ezek a betegségek eddig rejtve maradtak?  Ez ugyanis annál is inkább meglepő, mert a pajzsmirigy hormonjai a szervezet működéséhez feltétlenül szükségesek.  Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa szerint a jelenség fő oka, hogy a pajzsmirigybetegek különböző tünetekkel, panaszokkal mennek orvosukhoz, valamilyen diagnózis születik, de a pajzsmirigybetegség rejtve marad. A betegek kallódnak specialisták között, de az alapbetegségükre nem derül fény.  Az ún. „hipochonder” betegek nem kis százalékában pajzsmirigybetegség húzódik meg a háttérben – mondja a professzor. A következőkben több olyan rendellenességet, tünetet is felsorolunk, amelyek könnyen összetéveszthetők egyéb betegségekkel, de eredetük gyakran mégis pajzsmirigy problémára vezethető vissza.

A csökkent pajzsmirigy-működés -hipotireózis- a leggyakoribb kórkép

A betegek gyakran kimerültek (látszólag ok nélkül), arról panaszkodnak, hogy „ellustultak”.
Gyakoriak a  nem  vagy nehezen magyarázható  fertőző  betegségek: pl. makacs és antibiotikus kezelés ellenére is ismétlődő hörghurut, arc melléküreg gyulladása, gombás fertőzések (bőr-, száj-,  hüvely gyulladások). A szerzett csökkent immunvédekezés jellegzetes tünetei ezek, amelyek hátterében a pajzsmirigy hormonjainak abszolút vagy relatív hiánya áll.

  • Alvási rendellenességek, a napi jellegzetes alvási ciklus felborulása, munka közbeni elalvás, a nehezen befolyásolható horkolás. Gyakran a betegek alvási rendellenességeik miatt alvási szakambulanciákon járnak és a kiváltó ok nem derül ki.
  • Gyakori panasz, hogy a betegek testsúlya jelentős mértékben megnő, pedig nem esznek többet a korábbiaknál! Állandóan hízással, diétákkal küzdenek, eredménytelenül. Feltűnő, hogy a fokozott mozgás ellenére sem tudnak fogyni.
  • Nehezen vagy alig befolyásolható ínyvérzések, krónikus gyulladások alakulnak ki és a hagyományos kezelésre nem gyógyulnak.
  • A szemészeti panaszaik: kettős látás, szemszáradás, szemkönnyezés, hátterében szemészeti okot nem tudnak kideríteni.
  • Nagyon gyakoriak a bőrpanaszok. A bőr feltűnően száraz, „minden ok nélkül” viszket. A hajhullás (foltos vagy diffúz) egyaránt gyakori és a betegek már az összes rendelkezésre álló módszert, sampont eredmény nélkül kipróbáltak. A vizsgálatok (góckeresés) egész során túljutottak, potenciális rossz fogaikat kezelték, fogtöméseiket kicserélték, de az alapvető probléma megmaradt.
  • Sok egyénnek fő panasza a visszatérő és nehezen befolyásolható fej-izom- és fejfájás, amelyek ismétel ideggyógyászati, akupunktúrás kezelés ellenére is megmaradtak.
  • A betegek egy nem kis hányada szenved székrekedésben, vastagbélgyulladásban, ún. irritábilis bél betegségben (IBD), has puffadásban, ún. reflux- és aranyér- betegségben, amelyek miatt több alkalommal kellett béltükrözésben részesülniük.
  • A betegek pánikzavar, ill. bipoláris betegség (mániás-depressziós tünetek) miatt litium kezelésben részesültek és ezt követően alakult ki a betegség.
  • Jellemző lehet a szülés utáni depresszió, jelentős hízás, amelyet a szülések után 15-20%-ban kialakuló pajzsmirigygyulladás vált ki.
  • Az ismeretlen eredetű menstruációs zavarok, vérzések, meddőség és vetélésék gyakori oka a csökkent pajzsmirigyműködés vagy a normálisnak tartott működés ellenére fennálló autoimmun gyulladás. A PCOS betegség, az elhízás, fokozott szőrnövekedés mellett gyakoriak a pajzsmirigy működésének zavarai.
  • Ismeretlen eredetű okból fennálló és gyógyszerekkel nem vagy nehezen befolyásolható koleszterin szint mögött a pajzsmirigy hormonjainak, tiroxinnak (T4-nek), ill. trijódtironinnak (T3) csökkent szintje állhat.
  • Szívritmuszavar (lassú pulzusszám), magas vérnyomás egyik oka az alacsony T4 és T3 szint. A betegeim nem kis hányadában gyakori kardiológiai ellenőrzés, katéterezés, valamilyen gyógyszeres kezelés történt, pedig az ok nem a szívben keresendő.  Az ellenkezője is előfordul, amikor a ritmuszavar (fibrilláció) hátterében a pajzsmirigy göb(ök) általi túlműködés áll. Ezekben az esetekben nem kardiológiai kezelés ajánlott.
  • A betegek nem kis hányadában találkozom azzal, hogy valamilyen autoimmun betegséggel (szájszáradás okozó) Sjögren szindrómával, szklerózis multiplexel, pszoriázissal már kezelik, de a pajzsmirigy gyulladása homályban maradt.

Idejében felismerni!

Különösen azokban a családokban kell nagy figyelmet fordítani a tünetek felismerésére, ahol előfordult pajzsmirigybetegség, a betegek többségénél megfigyelhető ugyanis a családi halmozódás – hívja fel a figyelmet a Budai Endokrinközpont orvosa. A betegség diagnózisát segíti az információ átadása, erre az internet világában egyre több lehetőség adott. Az itt végzett munka eredményét látom abban, hogy a sokszor szörnyű kálváriát bejárt betegek az interneten talált tüneteik alapján kezdik el a kutakodást a jó irányba, és egyre gyakrabban kerül sor betegségük korai felismerésére. Lényeges még a havonkénti önvizsgálat, amit egy tükör elé állva, pár perc alatt elvégezhetünk. A nyakat egyenesen tartva igyunk egy korty vizet, eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. Az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont feletti területen tapasztalt megnagyobbodás, daganat rendellenességet jelezhet, amivel érdemes orvoshoz fordulnunk!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

leirnám az UH leletemet,és azt szeretném kérdezni hogy mennyire van god.Lelet:A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodot,a jobb lebeny 22x29x50mm,a bal 22x27x50mm.A bal lebeny középső harmadában dorsaliasan egy 10mm átmérőjü,a PM-el csaknem azonos echoszerkezetü göb látszik.A nyaki nagyerek mentén mindkét oldalon több 5-8mm-es lgl.látható,jobb oldalon a bifurcatio felett 11x6mm,bal oldalon hasonló magasságban egy 12x6mm-eslgl.látszik.Válaszát elöre is köszönöm.

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Tisztelt Kérdező!

Az UH egy lelet, ebből- miként egy fényképről – nem lehet diagnózist mondani, mert hasonló elváltozásokat egymástól eltérő okok válthatnak ki.

Tisztázni kellene az eltérés okait.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kezelés hatására tünetmentes a betegségem

Prof.Balázs Csaba Úrnál jártam pajzsmirigy vizsgálaton. Nagyon elégedett vagyok nagyra becsülöm a professzor úr szakmai tudását amivel ragyogóan jól karbantartja férjem komoly pajzsmirigybetegségét ezáltal férjem azóta hogy ő kezeli tünetmentesen teljesértékű életet élhet még így minimális pajzsmiriggyel is. Reméljük még sokáig gyógyulhatunk általa.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok