Hangja megmutatja, milyen betegségben szenved

Hangja megmutatja, milyen betegségben szenved

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.06.22 Módosítva: 2016.06.22 07:24
Az ember hangszínének megváltozása gyakori jelenség, amelyet általában légúti fertőzésekkel vagy annak egyik szövődményével, a hangszalagok gyulladásával társítanak. Ám ha rövid időn belül nem múlik a panasz, sőt, állandósul, úgy meglehet, hogy hormonzavar váltja ki a tünetet. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa a lehetséges okokat ismerteti.

Pajzsmirigyzavar

Magyarországon a pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak, hiszen jódhiányos területként sokkal gyakrabban alakulnak ki problémák a szerv körül, amely pajzsmirigy alul/túlműködésben, a mirigy megnagyobbodásában, strúmában, esetleg göbök megjelenésében nyilvánulnak meg. Amennyiben alulműködés áll fenn, illetve a pajzsmirigy megnagyobbodik –akár göbökkel, akár nélkülük- úgy igen gyakran alakul ki, dysphonia, melynek során a hang zörejessé, kissé rekedtessé válik, valamint elmélyül. Ennek oka, hogy súlyos hypothyreosis-kor a hangszalagok megvastagszanak, megnagyobbodás esetén pedig a méretes pajzsmirigy elhelyezkedéséből adódóan nyomást gyakorol a mellette futó hangszalagokra. (Érdemes tudni, hogy a gyakran jelentkező, száraz köhögés is ugyanerre a problémára hívja fel a figyelmet). 

Azonban nem csak a golyva és a csökkent pajzsmirigy hormonok jelenléte, hanem a pajzsmirigy túlműködése és a megnagyobbodott golyva is járhat hangképzési zavarokkal- ekkor ugyanis csökkenhet a hangereje is.

Szerencsére a legtöbb pajzsmirigyzavar gyógyszeresen sikeresen kezelhető, ám előfordulhat, hogy izotópos kezelés, esetleg műtéti beavatkozás is indokolt.

Nemi hormonok zavara

Tudta, hogy a nők életében viszonylag sokszor változik kisebb-nagyobb mértékben a hangjuk? Ugyanis a pubertás időszak, a várandósság, a klimax, valamint a menstruációs ciklus is mind befolyással vannak a hangszínre. Menstruáció előtt 4-5 nappal és alatta például a hangszalagok megvastagszanak, amelynek következtében a hang alig észrevehetően rekedtebbé, mélyebbé és halkabbá válik. 

Menopauza során szintén érdesebbé válik a hang és csökken a hangmagasság is.

Fontos tudni, hogy vannak olyan hormonális zavarok a nőknél, melynek során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek pl. policisztás ovárium szindróma (PCOS), inzulinrezisztencia (IR). Ezek tünetei közt szerepel többek között a túlsúly leadásának nehézsége, a zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, menstruációs zavarok, ráadásul a túl magas férfi nemi hormon (tesztoszteron) szint miatt olyan férfias jegyek is megjelenhetnek, mint a fokozott szőrnövekedés, illetve a mélyebb hang, amelyet kísérhet rekedtség is. A PCOS kezelése általában gyógyszeresen történik, endokrinológus, nőgyógyász, dietetikus és mozgásterapeuta együttműködésével.

Agyalapi mirigy és a mellékvesék zavara

Az agyalapi mirigy csökkent működése szintén befolyást gyakorol a hangképzésre, ugyanis késlelteti a gége normál növekedését. Ez azt eredményezi, hogy a serdülő gyermek továbbra is igen magas hangszínen beszél, ugyanis alulműködés esetén a petefészkek és a herék nem képesek elegendő nemi hormont termelni, aminek hiányában nem megy végbe serdülőkorban a hang változása- mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy a mutálás elmaradását okozhatja továbbá a mellékvesék alulműködése is.

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK