Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.10.27 12:40

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

Online Bejelentkezés

Dr. Skurdenka Beatrix

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mennyi a T4 normál szintje?

A T4 hormon szintjét két mirigy határozza meg: a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy – ez utóbbi felelős a THS hormon termelődéséért is. Pontosabban az agyalapi mirigy állítja be a TSH termelését annak alapján, hogy mennyi T4 hormont „érzékel” a vérben.  Ha túl alacsonynak bizonyul a T4 szintje, több TSH kezd termelődni és fordítva – ez a rendszer biztosítja, hogy a T4 hormon értékét.
A T4 hormon – a T3-hoz hasonlóan – fehérjéhez kötött és szabad formában is létezik, eszerint pedig a vérvizsgálatoknak is két formája lehet: mérhetik a totál T4 szintjét (vagyis a kötött és a szabad T4et), valamint külön a szabad T4-et is. A TSH-val és a T3-mal együtt vizsgálva, ezek az értékek már pontos képet tudnak festeni a pajzsmirigy működéséről.
Felnőtteknél a totál T4 szintje 5-12 mg/dl lehet, a szabad T4 szintje pedig 0,8-1,8 ng/ dl. (Az mg mikrogrammot jelent, az ng nanogrammot.) A várandós nőknél és a gyerekeknél ettől eltérőek a normál értékek.

Mi okozhat eltérést a T4 értékekben?

Gyakran a pajzsmirigy alulműködés okozza a T4 szint eltérését.A T4 normál szintje szélesebb skálán mozoghat, de egyénenként viszonylag állandó marad, változása a pajzsmirigy alul- vagy felülműködésének lehet a következménye. Alulműködésnél a pajzsmirigy nem termel elég hormont (ebben az esetben jellemzően alacsony a T4 szint), felülműködésnél pedig éppen túltermeli (ilyenkor általában magas a T4 szint). Mindkét állapot több okból alakulhat ki.

A pajzsmirigy alulműködés lehetséges okai (többek közt):

Ez egy gyakori autoimmun betegség, amelynek következtében a pajzsmirigy nem tud elég hormont termelni.

  • Pajzsmirigy gyulladásos betegsége

Ez a betegség lehet akut, szubakut vagy krónikus, mindhárom formára jellemző, hogy a pajzsmirigy megduzzad.

  • Korábbi pajzsmirigybetegség kezelése

Bizonyos felülműködésre vagy daganatos betegségre alkalmazott kezelések mellékhatása is lehet az alulműködés.

  • Veleszületett pajzsmirigy alulműködés

Előfordul, hogy születéskor a pajzsmirigy hiányos fejlettségű vagy más okból zavart szenved a hormontermelés.

  • Jódhiány

Ha a táplálkozással nem jut elég jód a szervezetbe, kialakulhat pajzsmirigy alulműködés.

A pajzsmirigy felülműködés lehetséges okai (többek közt):

  • Graves betegség

Ennél az autoimmun betegségnél az immunrendszer tévedésből megtámadja a pajzsmirigyet, aminek eredményeként az túltermeli a hormont.

  • A laborvizsgálatok a göbös pajzsmirigy betegség esetén is alapvetően fontosak.Göbös pajzsmirigy betegség (strúma)

A pajzsmirigygöbök megjelenése mögött számos pajzsmirigyzavar állhat, egyes típusai pajzsmirigy túlműködést okoznak, mások a jódhiányos alulműködéssel állnak összefüggésben vagy a pajzsmirigyrák gyanúját vethetik fel.

  • Túlzott jódbevitel

A túlzott jódfogyasztás az arra fogékonyaknál ki is válthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését (ezért pajzsmirigybetegeknek ezt mindig egyeztetniük kell a kezelőorvossal).

Mikor érdemes ellenőrizni a T4 szintjét?

- Az első legfontosabb teendő, hogy orvoshoz kell fordulni, ha valaki indokolatlan fáradtságot, lelassult szívverést, súlygyarapodást, szorulást, bőrszárazságot, izom- és ízületi fájdalmat, vagy éppen szapora pulzust, izgatottságot, fogyást, alvászavart, izomgyengeséget, hasmenést, fokozott izzadást érzékel. Ezek a tünetek ugyanis utalhatnak pajzsmirigy alul- vagy felülműködésre – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos.- A hormonrendszer állapotának vizsgálatánál természetesen elrendeljük a megfelelő laborteszteket, többek közt a TSH, a T3- és a T4 hormon szintjének ellenőrzésével. Ha pedig bebizonyosodik a pajzsmirigy működésének zavara, célzott kezeléssel és rendszeres kontrollal meglehetősen jól tudjuk kezelni, sokszor teljesen tünetmentessé tudjuk tenni az állapotot.     

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő!

Terheléses cukor vizsgálaton az alábbiak lettek az eredményeim:
Éhgyomri glukóz (plazmából): 4.9 mmol/L
30 perces glukóz: 5.9 mmol/L
60 perces glukóz: 4.7 mmol/L
90 perces glukóz: 3.8 mmol/L
120 perces glukóz: 3.2 mmol/L
180 perces glukóz: 3.2 mmol/L
Inzulin: 3.9 mIU/L
Inzulin 30 perc: 22.5 mIU/L
Inzulin 60 perc: 40.0 mIU/L
Inzulin 90 perc: 49.2 mIU/L
Inzulin 120 perc: 43.1 mIU/L
Inzulin 180 perc: 12.7 mIU/L
Inzulin rezisztencia (HOMA index): 0.85

Szeretném megkérdezni, a fenti eredmények utalhatnak IR-re?
Válaszát ezúton is köszönöm!

McCree Gabriella
McCree Gabriella
Kedves Eszter!

Sajnos internetes felületen nincs lehetőség labor értékek kiértékelésére, kérem keressen fel egy endokrinológus szakorvost aki át tudja nézni az előzményeit illetve meg is tudja vizsgálni, kikérdezni.
Amennyiben segíteni tudunk kérem jelentkezzen be központunkba.

Üdvözlettel,
McCree Gabriella

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő kikérdezés

Pontos időben bejutottam a vizsgálatra. Ügyfélbarát asszisztencia. Körültekintő orvosi kérdések, nincs sürgetés.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK