Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2020.09.22 Módosítva: 2020.09.28

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

Mennyi a T4 normál szintje?

A T4 hormon szintjét két mirigy határozza meg: a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy – ez utóbbi felelős a THS hormon termelődéséért is. Pontosabban az agyalapi mirigy állítja be a TSH termelését annak alapján, hogy mennyi T4 hormont „érzékel” a vérben.  Ha túl alacsonynak bizonyul a T4 szintje, több TSH kezd termelődni és fordítva – ez a rendszer biztosítja, hogy a T4 hormon értékét.
A T4 hormon – a T3-hoz hasonlóan – fehérjéhez kötött és szabad formában is létezik, eszerint pedig a vérvizsgálatoknak is két formája lehet: mérhetik a totál T4 szintjét (vagyis a kötött és a szabad T4et), valamint külön a szabad T4-et is. A TSH-val és a T3-mal együtt vizsgálva, ezek az értékek már pontos képet tudnak festeni a pajzsmirigy működéséről.
Felnőtteknél a totál T4 szintje 5-12 mg/dl lehet, a szabad T4 szintje pedig 0,8-1,8 ng/ dl. (Az mg mikrogrammot jelent, az ng nanogrammot.) A várandós nőknél és a gyerekeknél ettől eltérőek a normál értékek.

Mi okozhat eltérést a T4 értékekben?

Gyakran a pajzsmirigy alulműködés okozza a T4 szint eltérését.A T4 normál szintje szélesebb skálán mozoghat, de egyénenként viszonylag állandó marad, változása a pajzsmirigy alul- vagy felülműködésének lehet a következménye. Alulműködésnél a pajzsmirigy nem termel elég hormont (ebben az esetben jellemzően alacsony a T4 szint), felülműködésnél pedig éppen túltermeli (ilyenkor általában magas a T4 szint). Mindkét állapot több okból alakulhat ki.

A pajzsmirigy alulműködés lehetséges okai (többek közt):

  • Hashimoto betegség

Ez egy gyakori autoimmun betegség, amelynek következtében a pajzsmirigy nem tud elég hormont termelni.

  • Pajzsmirigy gyulladásos betegsége

Ez a betegség lehet akut, szubakut vagy krónikus, mindhárom formára jellemző, hogy a pajzsmirigy megduzzad.

  • Korábbi pajzsmirigybetegség kezelése

Bizonyos felülműködésre vagy daganatos betegségre alkalmazott kezelések mellékhatása is lehet az alulműködés.

  • Veleszületett pajzsmirigy alulműködés

Előfordul, hogy születéskor a pajzsmirigy hiányos fejlettségű vagy más okból zavart szenved a hormontermelés.

  • Jódhiány

Ha a táplálkozással nem jut elég jód a szervezetbe, kialakulhat pajzsmirigy alulműködés.

A pajzsmirigy felülműködés lehetséges okai (többek közt):

  • Graves betegség

Ennél az autoimmun betegségnél az immunrendszer tévedésből megtámadja a pajzsmirigyet, aminek eredményeként az túltermeli a hormont.

  • A laborvizsgálatok a göbös pajzsmirigy betegség esetén is alapvetően fontosak.Göbös pajzsmirigy betegség (strúma)

A pajzsmirigygöbök megjelenése mögött számos pajzsmirigyzavar állhat, egyes típusai pajzsmirigy túlműködést okoznak, mások a jódhiányos alulműködéssel állnak összefüggésben vagy a pajzsmirigyrák gyanúját vethetik fel.

  • Túlzott jódbevitel

A túlzott jódfogyasztás az arra fogékonyaknál ki is válthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését (ezért pajzsmirigybetegeknek ezt mindig egyeztetniük kell a kezelőorvossal).

Mikor érdemes ellenőrizni a T4 szintjét?

- Az első legfontosabb teendő, hogy orvoshoz kell fordulni, ha valaki indokolatlan fáradtságot, lelassult szívverést, súlygyarapodást, szorulást, bőrszárazságot, izom- és ízületi fájdalmat, vagy éppen szapora pulzust, izgatottságot, fogyást, alvászavart, izomgyengeséget, hasmenést, fokozott izzadást érzékel. Ezek a tünetek ugyanis utalhatnak pajzsmirigy alul- vagy felülműködésre – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos.- A hormonrendszer állapotának vizsgálatánál természetesen elrendeljük a megfelelő laborteszteket, többek közt a TSH, a T3- és a T4 hormon szintjének ellenőrzésével. Ha pedig bebizonyosodik a pajzsmirigy működésének zavara, célzott kezeléssel és rendszeres kontrollal meglehetősen jól tudjuk kezelni, sokszor teljesen tünetmentessé tudjuk tenni az állapotot.     

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot. Azért írok mert nem rég csináltak egy verkepet ahol a tsh szintem 4.06 volt a háziorvosom azt mondta tökéletes, de nekem a tünetek többsége megvan a pm alulmüködéshez és nagyon hizok pedig keveset eszek . Tényleg jó ez az érték ?
Előre köszönöm válaszát.

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Márti!
Leletértékelésre sajnos ezen a felületen nincs lehetőség, mindenképp szakorvosi konzultációt javaslunk. Időpontot foglalni a https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink oldalon vagy a +36 70 431 9728
+36 70 638 8493 számokon tud.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális és empatikus

A doktornő professzionális és empatikus hozzáállása nagyon tetszett. Minden kérdésemre türelmesen válaszolt. Szívből ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

9 ok, ami gyakori izzadást, kimelegedést eredményezhet

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa arról beszélt, milyen állapotok okozhatják ezt a tünetet és mikor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

További részletek
Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA