Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Mi lehet a T4 érték eltérésének oka?

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2020.09.22 Módosítva: 2020.09.28

A T4, vagyis a tiroxin hormon az anyagcsere szabályozójaként működik, és szerepet játszik az izomfunkcióban, az emésztésben és a csontok egészségének megőrzésében is. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a T4 hormon szintjének ellenőrzése.

Mennyi a T4 normál szintje?

A T4 hormon szintjét két mirigy határozza meg: a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy – ez utóbbi felelős a THS hormon termelődéséért is. Pontosabban az agyalapi mirigy állítja be a TSH termelését annak alapján, hogy mennyi T4 hormont „érzékel” a vérben.  Ha túl alacsonynak bizonyul a T4 szintje, több TSH kezd termelődni és fordítva – ez a rendszer biztosítja, hogy a T4 hormon értékét.
A T4 hormon – a T3-hoz hasonlóan – fehérjéhez kötött és szabad formában is létezik, eszerint pedig a vérvizsgálatoknak is két formája lehet: mérhetik a totál T4 szintjét (vagyis a kötött és a szabad T4et), valamint külön a szabad T4-et is. A TSH-val és a T3-mal együtt vizsgálva, ezek az értékek már pontos képet tudnak festeni a pajzsmirigy működéséről.
Felnőtteknél a totál T4 szintje 5-12 mg/dl lehet, a szabad T4 szintje pedig 0,8-1,8 ng/ dl. (Az mg mikrogrammot jelent, az ng nanogrammot.) A várandós nőknél és a gyerekeknél ettől eltérőek a normál értékek.

Mi okozhat eltérést a T4 értékekben?

Gyakran a pajzsmirigy alulműködés okozza a T4 szint eltérését.A T4 normál szintje szélesebb skálán mozoghat, de egyénenként viszonylag állandó marad, változása a pajzsmirigy alul- vagy felülműködésének lehet a következménye. Alulműködésnél a pajzsmirigy nem termel elég hormont (ebben az esetben jellemzően alacsony a T4 szint), felülműködésnél pedig éppen túltermeli (ilyenkor általában magas a T4 szint). Mindkét állapot több okból alakulhat ki.

A pajzsmirigy alulműködés lehetséges okai (többek közt):

 • Hashimoto betegség

Ez egy gyakori autoimmun betegség, amelynek következtében a pajzsmirigy nem tud elég hormont termelni.

 • Pajzsmirigy gyulladásos betegsége

Ez a betegség lehet akut, szubakut vagy krónikus, mindhárom formára jellemző, hogy a pajzsmirigy megduzzad.

 • Korábbi pajzsmirigybetegség kezelése

Bizonyos felülműködésre vagy daganatos betegségre alkalmazott kezelések mellékhatása is lehet az alulműködés.

 • Veleszületett pajzsmirigy alulműködés

Előfordul, hogy születéskor a pajzsmirigy hiányos fejlettségű vagy más okból zavart szenved a hormontermelés.

 • Jódhiány

Ha a táplálkozással nem jut elég jód a szervezetbe, kialakulhat pajzsmirigy alulműködés.

A pajzsmirigy felülműködés lehetséges okai (többek közt):

 • Graves betegség

Ennél az autoimmun betegségnél az immunrendszer tévedésből megtámadja a pajzsmirigyet, aminek eredményeként az túltermeli a hormont.

 • A laborvizsgálatok a göbös pajzsmirigy betegség esetén is alapvetően fontosak.Göbös pajzsmirigy betegség (strúma)

A pajzsmirigygöbök megjelenése mögött számos pajzsmirigyzavar állhat, egyes típusai pajzsmirigy túlműködést okoznak, mások a jódhiányos alulműködéssel állnak összefüggésben vagy a pajzsmirigyrák gyanúját vethetik fel.

 • Túlzott jódbevitel

A túlzott jódfogyasztás az arra fogékonyaknál ki is válthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését (ezért pajzsmirigybetegeknek ezt mindig egyeztetniük kell a kezelőorvossal).

Mikor érdemes ellenőrizni a T4 szintjét?

- Az első legfontosabb teendő, hogy orvoshoz kell fordulni, ha valaki indokolatlan fáradtságot, lelassult szívverést, súlygyarapodást, szorulást, bőrszárazságot, izom- és ízületi fájdalmat, vagy éppen szapora pulzust, izgatottságot, fogyást, alvászavart, izomgyengeséget, hasmenést, fokozott izzadást érzékel. Ezek a tünetek ugyanis utalhatnak pajzsmirigy alul- vagy felülműködésre – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos.- A hormonrendszer állapotának vizsgálatánál természetesen elrendeljük a megfelelő laborteszteket, többek közt a TSH, a T3- és a T4 hormon szintjének ellenőrzésével. Ha pedig bebizonyosodik a pajzsmirigy működésének zavara, célzott kezeléssel és rendszeres kontrollal meglehetősen jól tudjuk kezelni, sokszor teljesen tünetmentessé tudjuk tenni az állapotot.     

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Skurdenka Beatrix

 • Szakterületek:
  • belgyógyász, endokrinológus
 • Specialitások:
  • pajzsmirigy problémák kezelése
  • mellékvese problémák
  • inzulinrezisztencia holisztikus szemléletű gyógyítása
  • testsúlycsökkentés orvosi támogatás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Skurdenka Beatrixről itt olvashat >>>

   

  Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Telefonszám: +36 30 141 4242

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

A vérvizsgálatok eredményéből Hashimoto betegségre gyanakszom a magas ATPO érték miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e kezelni az alábbi eredmények mellett.
Tsh supersens.: 2.342 mU/L
T4: 13,31 pmol/L
T3: 5,16 pmol/L
ATPO: 159,27 U/mL
Thyreoglobulin AAT: 34,0 UI/mL
Thyreoglobulin: 0,607 ng/mL
TSH receptor AT : 0.800 IU/L

Válaszát előre is köszönöm!Dr. Koppány Viktória
Dr. Koppány Viktória endokrinológus
Tisztelt Tenczelné Bernát Judit!

Labor eredmények kiértékelésére csak konzultáció keretén belül van lehetőség, sajnos ezen a felületen nem tudunk ebben segíteni.
Üdvözlettel,
Dr. Koppány Viktória

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes magyarázat

Nagyon meg voltam elégedve a doktornő munkájával. Részletesen kielemezte az eredményeket, elmagyarázta a javasolt további vizsgálatokat és a felírt gyógyszer, vitaminok hatását. Köszönöm szépen!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat