Milyen tünetek esetén fontos ellenőriztetni a T3 szintet?

Milyen tünetek esetén fontos ellenőriztetni a T3 szintet?

Dr. Bérczy Judit Módosítva: 2020.08.17

A trijód-tironin vagyis a T3 egy olyan hormon, amit a pajzsmirigy termel, és amelynek alacsony vagy magas értéke alul- vagy felülműködésre utalhat. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa arról beszélt, mikor érdemes ellenőriztetni a T3 szintet. 

Mennyi a normál T3 szint?

Pajzsmirigy problémáék esetén a laborvizsgálatban fontos a T3 ellenőrzése is.A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák a szervezet energiaháztartását. Maga a szerv az ún. T4 hormont termeli, amely részben a pajzsmirigyben, részben a testben alakul át T3-má. Ez a két hormon együttesen számos testi funkcióért felel, mint például a szívverés, a testhőmérséklet, az anyagcsere – ez utóbbi pedig nyilvánvalóan hatással van a testsúlyra. A T3 két formában található meg a vérben: a fehérjéhez kötött T3 könnyen cirkulál a testben, míg a fehérjéhez nem kötött hormon szabadon mozoghat.  Az ún. totál T3 mindkét formában méri a T3-at, az értéket a laboratóriumok ng /dl-ben határozzák meg (az ng nanogrammot jelent). 
A normál totál T3 érték 75-196 ng/dl közt van, míg a szabad T3 normál értéke 0,2-0,5 ng /dl.
Ezt az értéket számos tényező befolyásolja, többek közt életkor, terhesség és bizonyos betegségek, például amelyek a májat érintik. Vagyis a normáltól eltérő T3 érték még nem jelent feltétlenül pajzsmirigy betegséget, azonban további kivizsgálás szükségességét vetheti fel.

Mikor van szükség a T3 szint meghatározásra?

A pajzsmirigy alulműködés és felülműködés kezelése is endokrinológus feladata.- Ha felmerül valamilyen probléma a pajzsmirigy működésével kapcsolatban, érdemes megnézetni a laborvizsgálatok során a T3 és természetesen a T4 szintet is - ismerteti dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa. – A páciensek maguk is sokszor úgy érkeznek hozzánk, hogy pajzsmirigy betegségre gyanakszanak, amikor olyan tüneteket tapasztalnak, mint például izzadás, remegés, fáradtság, hangulatzavarok, hideg- vagy meleg érzékenység, alvási nehézségek, hajhullás, szabálytalan szívverés, megmagyarázhatatlan fogyás, légszomj, gyakori vizelés. Az is előfordul, hogy nem a tünetek, hanem bizonyos állapotok teszik szükségessé a pajzsmirigyműködés vizsgálatát. Ilyen lehet többek közt az 1-es típusú cukorbetegség, a vashiányos vérszegénység, a mellékvese elégtelenség, a családban halmozódó pajzsmirigy betegség és az idősebb életkor. Azt is fontos tudni, hogy ha T3 szintet szeretnénk vizsgálni, a vérvétel előtt bizonyos gyógyszereket el kell hagyni vagy számolni kell a hatásukkal, ezért a laborvizsgálatok előtt mindig szükséges az orvosi vizsgálat és iránymutatás.

Mire utalhat a magas és az alacsony T3 szint?

- Egyetlen laborértéket sem lehet önmagában elemezni, mindig az összkép az, amely elindíthat a diagnosztizálás útján – hangsúlyozza Bérczy doktornő. – Így tehát önmagában a normáltól eltérő T3 érték is csak gyanúkat vethet fel. A magas eredmény utalhat például pajzsmirigy túlműködésre, és nagyon ritkán pajzsmirigy daganatra is, bár ez utóbbi nem mindig okoz magas T3 szintet. Az alacsony T3 szint esetén elsősorban pajzsmirigy alulműködésre gondolunk, bár egy nagyon szigorú diéta is eredményezhet ilyen értéket. Természetesen ahhoz, hogy a pajzsmirigy állapotáról, működéséről jóval árnyaltabb képet kapjunk, más faktorokat is vizsgálnunk kell. A pajzsmirigy panel vizsgálat azt jelenti, hogy három vizsgálatot (TSH, szabad T4 és szabad T3) végeznek el a laboratóriumban, így teljes képet kaphat a pajzsmirigy-funkcióról. Sok esetben szükség lehet egy kibővített nagy pajzsmirigy panelre, melyben meghatározásra kerül az antiTPO, antiTG, TRAK (TSH receptor elleni antitest), illetve a reverzT3 is. Ezekre az eredményekre, a kikérdezésre és esetleg a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat eredményére alapozva már pontos diagnózist tudunk felállítani.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Bérczy Judit

  • Szakterületek:
    • endokrinológus, belgyógyász
  • Specialitások:
    • belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata,
    • elhízás kezelése
    • meddőség
    • mellékvese betegségek
    • holisztikus szemléletű gyógyítás 

     

    Véleményeket Dr. Bérczy Juditról itt olvashat >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype) - kontroll vizit keretein belül
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Széna tér

    Telefonszám: +36 30 141 4242 

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő!
2009. augusztusától 2010. áprilisáig szedtem a Belara nevű fogamzásgátlót. 2010. áprilisában abbahagytam a szedését vérzészavarok és fogamzásgátlási mód megváltoztatása miatt (nem nagyon szednék gyógyszert,ennél a természetesebb módszereket preferálnám). Ezután 50 napra, majd 34, 38, 40, 42, 35, 43, 37 napos ciklusaim voltak.A gyógyszer szedése előtt sem volt rendszeres menzeszem, Kérdésem lenne, hogy indokolt-e megkeresni az endokrinologust vagy várjak még hogy beáll? Normális a rendszeres, de 40 napos (átlagban) menstruációs ciklus? Gyógyszert nem szednék újra. Tisztelettel és köszönettel,

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Érdeklődő!
Megtisztelt a bizalmával.
Fontos, hogy endokrinológussal konzultáljon, a leírtak alapján, mert változás következett be a hormonrendszer szabályozó mechan izmusában.
Szívesen fogadom konzultációra.
Üdvüzlettel
Dr.Bérczy Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szuper skype konzultáció

Nagyon elégedett voltam a Skype-konzultációval és persze dr. Bérczy Judittal. A kérdéseimre körültekintő és hasznos válaszokat kaptam. Nagyon szimpatikus volt a doktornő kedvessége és nyitottsága. Szuper, csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok