Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Dr. Egyed-Fekete Ágnes Módosítva: 2023.01.19 14:18

A mai napig vizsgálják, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját. Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.

online bejelentkezés pajzsmirigy vizsgálat

Az elhízás a pajzsmirigybetegségek egyik rizikófaktora

Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának számít, így semmiképpen nem lehet pusztán az emberi külsőt érintő, esztétikai kihívásként kezelni. Vita tárgyát képezi, hogy pajzsmirigy betegségek esetén az elhízás „csupán” tünet, vagy a kiváltó okok közé sorolható.
A testsúlyunkat a táplálékkal bevitt és szervezetünk által felhasznált energia különbsége határozza meg. Ez utóbbi a nyugalmi anyagcserénkből valamint a fizikai aktivitásunkból tevődik össze. A nyugalmi energiafelhasználás magasabb pajzsmirigy túlműködés, illetve alacsonyabb pajzsmirigy alulműködés esetén. Pajzsmirigy túlműködésben a betegek testsúlyunkból átlagosan 15%-ot veszítenek el, míg alulműködés esetén 15 ± 30%-ot híznak.
Nagyon érdekes, hogy a normál tartományba eső pajzsmirigy laboratóriumi értékek nem feltétlenül jelentik az egyéni normális pajzsmirigyműködést. Az „egyéni normál tartomány” ugyanis lényegesen szűkebb a laboratóriumi referencia-tartománynál.
A pajzsmirigy alulműködés összefügg az elhízással.Több vizsgálatban igazolták, hogy elhízás esetén a szérum TSH szint emelkedett. Érdekes megfigyelés, hogy a testsúly csökkenés után a TSH szint újból normalizálódik. Így elmondhatjuk, hogy az emelkedett TSH szint inkább a következménye, mintsem oka lenne az elhízásnak. A pajzsmirigy hormonpótló kezelés csak pajzsmirigy betegség esetén indokolt. Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint az elhízás kapcsolatba hozható a pajzsmirigy alulműködés megnövekedett kockázatával és összefüggést mutatott a Hashimoto thyreoiditis nevű betegséggel (magyarul: krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás). A vérből kimutatható antitestek jelenlétét vizsgálva megállapítható volt, hogy kövér betegek esetén gyakrabban emelkedett a tireoidea-peroxidáz elleni antitest (anti-TPO vagy ATPO) szintje, de nem volt összefüggés az elhízás és a thyreoglobulin elleni antitest (TgAb) szintje között. Ezek a vérből könnyen meghatározható antitestek az endokrinológiai kivizsgálás fontos részét képezik.
A megállapítások tanulsága az lehet, hogy az elhízás és a pajzsmirigy alulműködés között oda – vissza, kétirányú összefüggés állhat fenn. Elhízás során a szervezetben valójában krónikus, alacsony intenzitású gyulladásos folyamat zajlik. A gyulladás a pajzsmirigy sejtek jódfelvételét és a pajzsmirigy hormonok előállításáért felelős enzimeket is érinti. Kövér emberekben az előbb említett autoimmun Hashimoto pajzsmirigygyulladáson túl gyakrabban alakulnak ki más, autoimmun eredetű kórképek is, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, sokízületi gyulladás és a pikkelysömört kísérő ízületi gyulladás.
(Hivatkozás: The Impact of Obesity on Thyroid Autoimmunity and Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. Rong-hua Song1et al. Front. Immunol., 01 October 2019)

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

A kivizsgálás során elengedhetetlen a páciens tüneteinek részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata, és a vér elemzése. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoidea stimuláló hormon” (TSH), illetve a pajzsmirigy hormonok (FT3 és FT4) szintjeinek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése endokrinológus feladata.
A pajzsmirigy ultrahang fontos vizsgálat a diagnózis felállításához.- A pontos diagnózist segíti az endokrinológiai szakorvosi vizsgálattal együlésben elvégezhető pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amely kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy szerkezeti eltéréseit kimutassa. A vizsgálat fájdalommentes, nem szükséges hozzá előkészület, mindössze a nyakat kell szabaddá tenni. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd a vizsgálófejet mozgatva képet alkotunk a pajzsmirigy két lebenyéről – ismerteti dr. Egyed - Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, ultrahangos szakembere. - Az ultrahanggal felfedezett gyanús eltérések esetén célzott tűszúrásos mintavétel, biopszia javasolt.

Diéta és testsúlycsökkentő tippek pajzsmirigy betegek számára az endokrinológustól

Mihamarabb diagnózis

Kezeletlen vagy elégtelenül kezelt pajzsmirigy alulműködés endokrinológus szakorvos által beállított megfelelő gyógyszeres kezeléssel az addig sikertelen diéta és testmozgás segítségével fogyást érhetünk el.

Ismerjük fel a tüneteket

Testsúlytól függetlenül érdemes endokrinológiai szakorvosi kivizsgáláson részt venni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk:

 • Nyakduzzanat, nyakfeszülés
 • Fáradékonyság
 • Feledékenység, meglassult gondolkodás, memóriazavar
 • Hajlam a depresszióra, hangulatzavarra
 • Sikertelen fogyókúrák
 • Indokolatlan fogyás
 • Rekedtség
 • Zsibbadás a végtagokban
 • Száraz, megvastagodott, viszkető bőr
 • Székrekedés vagy hasmenés, haspuffadás
 • Fülzúgás, hallásproblémák
 • Szemhéj körüli duzzanat
 • Menstruációs zavarok, terméketlenség
 • Csökkent libidó
 • Alacsony pulzusszám vagy szapora szívverés
 • Emelkedett koleszterinszint
 • Izzadékonyság
 • Családban halmozódó cukor- illetve pajzsmirigybetegség.

Változtass az étkezésen!

Nincs univerzális, pajzsmirigybetegség esetén alkalmazható diéta. Az egyénre szabott energiaszükségletet, ételérzékenységet is figyelembe véve célszerű a kalóriabevitel csökkentése (kalóriaszámoló applikáció használata), rostfogyasztás fokozása (magas rosttartalmú táplálékok, rosttabletták formájában), egyszerű cukrok, finomított szénhidrátok kerülése, gyulladást/ autoimmunitást csökkentő étrend-, paleo diéta-, gluténmentes étrend kipróbálása 3 hónapig.

Folyadék, tiszta víz bevitel fokozása

A víz étvágycsökkentő hatásán túl segíti a folyadék kiválasztást és az emésztést.

Anyagcserét felpezsdítő testmozgás

Fogyási céllal jelentősen több testmozgásra van szükség, mint amennyit általában gondolunk. Heti minimum 150 perc (5x 30 perc) mérsékelt -, vagy kb. 75 perc (2 x 35-40 perc) erős megterheléssel járó testmozgás javasolt.

Elegendő jó minőségű alvás

Az alvásmegvonás jelentős testsúlynövekedéshez, szív és érrendszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezet. Minimum 7 óra jó minőségű alvás szükséges az egészség és fogyás érdekében.

Soha ne add fel

Ha a fentiek ellenére a mérleg nyelve mégsem mozdul, érdemes precízen újra a listán végighaladni endokrinológus szakorvos segítségével, ill. igénybe venni táplálkozástudományi és mozgásterapeuta szakember segítségét is.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, milyen formában lehetne hashimotó fogyókúrás étrendhez jutni.
Előre is köszönöm: Csider Éva

Tisztelt Csider Éva!
Dietetikusaink szívesen segítenek Önnek, kérjük hívja a Központi számunkat időpont egyeztetésre.
06704319728
Üdvözlettel,
Boda Erika
asszisztens.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK