Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Dr. Egyed-Fekete Ágnes Létrehozva: 2020.09.01 Módosítva: 2020.09.01

A mai napig vizsgálják, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját. Dr. Egyed-Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa összefoglalja a tudnivalókat és ismerteti a testsúlycsökkentés lehetőségeit pajzsmirigy alulműködés esetén.

Az elhízás a pajzsmirigybetegségek egyik rizikófaktora

Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának számít, így semmiképpen nem lehet pusztán az emberi külsőt érintő, esztétikai kihívásként kezelni. Vita tárgyát képezi, hogy pajzsmirigy betegségek esetén az elhízás „csupán” tünet, vagy a kiváltó okok közé sorolható.
A testsúlyunkat a táplálékkal bevitt és szervezetünk által felhasznált energia különbsége határozza meg. Ez utóbbi a nyugalmi anyagcserénkből valamint a fizikai aktivitásunkból tevődik össze. A nyugalmi energiafelhasználás magasabb pajzsmirigy túlműködés, illetve alacsonyabb pajzsmirigy alulműködés esetén. Pajzsmirigy túlműködésben a betegek testsúlyunkból átlagosan 15%-ot veszítenek el, míg alulműködés esetén 15 ± 30%-ot híznak.
Nagyon érdekes, hogy a normál tartományba eső pajzsmirigy laboratóriumi értékek nem feltétlenül jelentik az egyéni normális pajzsmirigyműködést. Az „egyéni normál tartomány” ugyanis lényegesen szűkebb a laboratóriumi referencia-tartománynál.
A pajzsmirigy alulműködés összefügg az elhízással.Több vizsgálatban igazolták, hogy elhízás esetén a szérum TSH szint emelkedett. Érdekes megfigyelés, hogy a testsúly csökkenés után a TSH szint újból normalizálódik. Így elmondhatjuk, hogy az emelkedett TSH szint inkább a következménye, mintsem oka lenne az elhízásnak. A pajzsmirigy hormonpótló kezelés csak pajzsmirigy betegség esetén indokolt. Egy 2019-ben publikált tanulmány szerint az elhízás kapcsolatba hozható a pajzsmirigy alulműködés megnövekedett kockázatával és összefüggést mutatott a Hashimoto thyreoiditis nevű betegséggel (magyarul: krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladás). A vérből kimutatható antitestek jelenlétét vizsgálva megállapítható volt, hogy kövér betegek esetén gyakrabban emelkedett a tireoidea-peroxidáz elleni antitest (anti-TPO vagy ATPO) szintje, de nem volt összefüggés az elhízás és a thyreoglobulin elleni antitest (TgAb) szintje között. Ezek a vérből könnyen meghatározható antitestek az endokrinológiai kivizsgálás fontos részét képezik.
A megállapítások tanulsága az lehet, hogy az elhízás és a pajzsmirigy alulműködés között oda – vissza, kétirányú összefüggés állhat fenn. Elhízás során a szervezetben valójában krónikus, alacsony intenzitású gyulladásos folyamat zajlik. A gyulladás a pajzsmirigy sejtek jódfelvételét és a pajzsmirigy hormonok előállításáért felelős enzimeket is érinti. Kövér emberekben az előbb említett autoimmun Hashimoto pajzsmirigygyulladáson túl gyakrabban alakulnak ki más, autoimmun eredetű kórképek is, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, sokízületi gyulladás és a pikkelysömört kísérő ízületi gyulladás.
(Hivatkozás: The Impact of Obesity on Thyroid Autoimmunity and Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. Rong-hua Song1et al. Front. Immunol., 01 October 2019)

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

A kivizsgálás során elengedhetetlen a páciens tüneteinek részletes kikérdezése, fizikális vizsgálata, és a vér elemzése. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreoidea stimuláló hormon” (TSH), illetve a pajzsmirigy hormonok (FT3 és FT4) szintjeinek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése endokrinológus feladata.
A pajzsmirigy ultrahang fontos vizsgálat a diagnózis felállításához.- A pontos diagnózist segíti az endokrinológiai szakorvosi vizsgálattal együlésben elvégezhető pajzsmirigy ultrahang vizsgálat is, amely kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy szerkezeti eltéréseit kimutassa. A vizsgálat fájdalommentes, nem szükséges hozzá előkészület, mindössze a nyakat kell szabaddá tenni. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd a vizsgálófejet mozgatva képet alkotunk a pajzsmirigy két lebenyéről – ismerteti dr. Egyed - Fekete Ágnes, az Endokrinközpont endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, ultrahangos szakembere. - Az ultrahanggal felfedezett gyanús eltérések esetén célzott tűszúrásos mintavétel, biopszia javasolt.

Diéta és testsúlycsökkentő tippek pajzsmirigy betegek számára az endokrinológustól

Mihamarabb diagnózis

Kezeletlen vagy elégtelenül kezelt pajzsmirigy alulműködés endokrinológus szakorvos által beállított megfelelő gyógyszeres kezeléssel az addig sikertelen diéta és testmozgás segítségével fogyást érhetünk el.

Ismerjük fel a tüneteket

Testsúlytól függetlenül érdemes endokrinológiai szakorvosi kivizsgáláson részt venni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk:

 • Nyakduzzanat, nyakfeszülés
 • Fáradékonyság
 • Feledékenység, meglassult gondolkodás, memóriazavar
 • Hajlam a depresszióra, hangulatzavarra
 • Sikertelen fogyókúrák
 • Indokolatlan fogyás
 • Rekedtség
 • Zsibbadás a végtagokban
 • Száraz, megvastagodott, viszkető bőr
 • Székrekedés vagy hasmenés, haspuffadás
 • Fülzúgás, hallásproblémák
 • Szemhéj körüli duzzanat
 • Menstruációs zavarok, terméketlenség
 • Csökkent libidó
 • Alacsony pulzusszám vagy szapora szívverés
 • Emelkedett koleszterinszint
 • Izzadékonyság
 • Családban halmozódó cukor- illetve pajzsmirigybetegség.

Változtass az étkezésen!

Nincs univerzális, pajzsmirigybetegség esetén alkalmazható diéta. Az egyénre szabott energiaszükségletet, ételérzékenységet is figyelembe véve célszerű a kalóriabevitel csökkentése (kalóriaszámoló applikáció használata), rostfogyasztás fokozása (magas rosttartalmú táplálékok, rosttabletták formájában), egyszerű cukrok, finomított szénhidrátok kerülése, gyulladást/ autoimmunitást csökkentő étrend-, paleo diéta-, gluténmentes étrend kipróbálása 3 hónapig.

Folyadék, tiszta víz bevitel fokozása

A víz étvágycsökkentő hatásán túl segíti a folyadék kiválasztást és az emésztést.

Anyagcserét felpezsdítő testmozgás

Fogyási céllal jelentősen több testmozgásra van szükség, mint amennyit általában gondolunk. Heti minimum 150 perc (5x 30 perc) mérsékelt -, vagy kb. 75 perc (2 x 35-40 perc) erős megterheléssel járó testmozgás javasolt.

Elegendő jó minőségű alvás

Az alvásmegvonás jelentős testsúlynövekedéshez, szív és érrendszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezet. Minimum 7 óra jó minőségű alvás szükséges az egészség és fogyás érdekében.

Soha ne add fel

Ha a fentiek ellenére a mérleg nyelve mégsem mozdul, érdemes precízen újra a listán végighaladni endokrinológus szakorvos segítségével, ill. igénybe venni táplálkozástudományi és mozgásterapeuta szakember segítségét is.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Egyed-Fekete Ágnes

 • Szakterületek:
  • endokrinológia és anyagcsere betegségek szakorvosa, szonográfus
 • Specialitások:
  • szakorvosi vizit keretében végzett pajzsmirigy UH
  • pajzsmirigy alulműködés, túlműködés (Hashimoto, Basedow kór)
  • PCOS, IR
  • meddőség (női, férfi)
  • túlsúly, elhízás
  • várandósság alatti endokrinológiai gondozás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Véleményeket dr. Egyed-Fekete Ágnesről itt olvashat>>>

   

  Rendelés helye: 1147 Budapest, Csömöri út 18.

  Telefonszám: +3630-434-17-44

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői
  • Távkonzultáció (telefon)

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • Csak 1 db negatív PCR vagy antigén teszttel (48 órán belüli)

Orvos válaszol

Tisztelt doktorúr/ doktornő! A ths érték 0,286 érdeklődnék,hogy ezen érték mire utal köszönöm valaszát!

Tisztelt Klenczner Mária!
https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6394/tsh-thyreoidea-stimulalo-hormon
Mellékelve csatolok egy kis tájékoztatót amiben számos információ megtalálható.
Kérem jelentkezzen be egy endkrinológushoz ha tünetei is vannak.
Üdvözlettel,
Dr. Iványi Tibor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Meggyőző szakértelem

Megfelelő volt az ügyfélfogadás a recepción, a Doktornő hozzáállása tetszett, szakértelme meggyőző volt.

További vélemények

Hírek

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

Így hat a PCOS a nőiség megélésére

PCOS- manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen- vagy egyáltalán nem- megy a teherbeesés. Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt, a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Endokrinközpont pszichológusát arról kérdeztük, vajon, hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

További részletek
Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

Göbök a pajzsmirigyen- vajon elrákosodhat?

A pajzsmirigyen viszonylag gyakran jelennek meg göbök, melyek sokszor maguk után vonják a szerv hormontermelési zavarát. Ezek a göbök az esetek többségében jóindulatúak, ám nem árt figyelemmel kísérni őket. Hogy elrákosodhatnak-e, azt dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa mondta el. 

További részletek
Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

Állandóan szomjas? Conn-szindróma is okozhatja

A fokozott szomjúság oka legtöbbször átmeneti, melyet okozhat túlságosan sós, fűszeres ételek fogyasztása, dehidratáció, testmozgás, meleg idő is. Ám ha tartósan úgy veszi észre, hogy folyton csak inna, az a cukorbetegség mellett egy másik kóros állapotot, ún. Conn-szindrómát is jelezhet. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat