A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2020.05.18 Módosítva: 2020.05.19

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az agyalapi mirigy elégtelensége is állhat a háttérben

Az agyalapi mirigy a hormontermelés karmestere, hiszen a hipofízis termeli, illetve szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek a testszerte megtalálható belső elválasztású mirigyek működését szabályozzák. Ezek a hormonok a következők:

  • Tejelválasztást serkentő hormon (PRL),
  • Tüszőérést serkentő hormon (FSH),
  • Sárgatest érést serkentő hormon (LH),
  • Pigmentsejteket serkentő hormon (MSH),
  • Antidiuretikus hormon (vazopresszin),
  • Oxitocin,
  • Mellékvese-kéreg működését serkentő hormon (ACTH),
  • Növekedést serkentő hormon (hGH),
  • Pajzsmirigyműködést serkentő hormon (TSH). 

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet.- Az agyalapi mirigy problémája valamennyi hormon termelődését befolyásolhatja, és az érintett hormon okozta tünetek is egészen változatosak lehetnek – ismerteti Skurdenka doktornő. – A hirtelen, indokolatlannak tűnő hízás mögött is nem ritkán az agyalapi mirigy elégtelenség áll, ami a pajzsmirigy stimuláló hormon hiányát is okozhatja. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, a székrekedés, a fázékonyság, a száraz bőr és a testsúlygyarapodás.  Ugyanígy hízáshoz vezet a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is (Cushing-szindróma). Ennek oka kereshető magában a mellékvesében (pl. hormontermelő daganat) vagy szintén az agyalapi mirigyben. Ilyenkor jellegzetesek a beteg hasán megjelenő széles lila striák, a végtagok viszonylagos vékonysága, és a piros, holdvilágszerűen telt arc. Felnőttkori növekedési hormon hiány szindróma is létezik, melynek leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a verejtékezés hiánya, fásultság, szexuális érdeklődés csökkenése és a hasi hízás. Mindezek nagyon összetett folyamatok, azonban sajnos azt is látni kell, hogy a túlterheltség, az állandó szorongás, a felgyorsult tempó is hozzájárul a tünetek, végső soron a betegségek megjelenéséhez. Ugyanis a fokozott energiaigényt a pajzsmirigy egy nagyobb „tempóval”, a cukor-inzulin anyagcsere nagyobb tápanyag bevitellel, illetve raktározással próbálja kiszolgálni.

Az endokrinológiai diagnózis fél siker

A hízás kivizsgálásához az endokrinológia és a laborvizsgálatok is fontosak.- Ha valaki hirtelen, mással nem indokolható súlygyarapodás miatt fordul hozzánk, többnyire más tünet is jelen van. Ilyenkor elsősorban nagyon alaposan kikérdezzük a pácienst, hiszen a tünetek, az anamnézis felvétel, a család kórtörténetének ismerete már nagyon sok mindent elárul – ismerteti dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos. – Természetesen szükség van műszeres és laborvizsgálatokra is, amelyekkel kapcsolatban arra is lehet számítani, hogy többszöri vérvétel is szükséges lehet. Ennek több oka is van, például az, hogy bizonyos hormonok szintje – például a növekedési hormoné – napszakonként is változik, azért van szükség egy összetett kivizsgálásra, bizonyos egymásra hatások ismeretére, tekintetbe vételére és számításokra. Amennyiben az agyalapi miriggyel kapcsolatban sérülés vagy daganat gyanúja merül fel, röntgen, CT- vagy MRI vizsgálat is szükségessé válhat. Ha pedig a folyamat végén felállítjuk a pontos diagnózist és kiderül, pontosan mi okozza a hízást és a többi tünetet, megfelelő hormonpótlással és kezeléssel a legtöbb beteg teljes értékű életet élhet.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Iványi Tibor

Dr. Iványi Tibor

belgyógyász, endokrinológus
Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Csikai Claudia

Csikai Claudia

dietetikus

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, milyen formában lehetne hashimotó fogyókúrás étrendhez jutni.
Előre is köszönöm: Csider Éva

Boda Erika
Boda Erika egészségügyi asszisztens
Tisztelt Csider Éva!
Dietetikusaink szívesen segítenek Önnek, kérjük hívja a Központi számunkat időpont egyeztetésre.
06704319728
Üdvözlettel,
Boda Erika
asszisztens.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

Alulműködik a pajzsmirigye, mégis túlműködésre utaló tünetei vannak?

A pajzsmirigy alulműködés hatékony terápiája a gyógyszeres kezelés, mely során pótolják a hiányzó hormonokat. Ennek hatására az alulműködésre utaló kellemetlen tünetek megszűnnek, az értékek normál tartományba kerülnek. Igen ám, de előfordulhat, hogy a beteg egyszer csak túlműködésre jellemző panaszokat tapasztal. Ennek okáról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.  

További részletek
Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

Lehet, hormonzavar okozza a tavaszi fáradtságát

A tavaszi fáradtság nem egy ismeretlen fogalom, hiszen sokan tapasztalják a tavasz beköszöntével azt, hogy az átlagosnál aluszékonyabbak, fáradékonyabbak. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa felhívja a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy valamilyen endokrin probléma okozza a panaszt, így érdemes utánajárni, ha elhúzódó problémáról van szó. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat