A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Dr. Skurdenka Beatrix Létrehozva: 2020.05.18 Módosítva: 2020.05.19

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az agyalapi mirigy elégtelensége is állhat a háttérben

Az agyalapi mirigy a hormontermelés karmestere, hiszen a hipofízis termeli, illetve szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek a testszerte megtalálható belső elválasztású mirigyek működését szabályozzák. Ezek a hormonok a következők:

  • Tejelválasztást serkentő hormon (PRL),
  • Tüszőérést serkentő hormon (FSH),
  • Sárgatest érést serkentő hormon (LH),
  • Pigmentsejteket serkentő hormon (MSH),
  • Antidiuretikus hormon (vazopresszin),
  • Oxitocin,
  • Mellékvese-kéreg működését serkentő hormon (ACTH),
  • Növekedést serkentő hormon (hGH),
  • Pajzsmirigyműködést serkentő hormon (TSH). 

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet.- Az agyalapi mirigy problémája valamennyi hormon termelődését befolyásolhatja, és az érintett hormon okozta tünetek is egészen változatosak lehetnek – ismerteti Skurdenka doktornő. – A hirtelen, indokolatlannak tűnő hízás mögött is nem ritkán az agyalapi mirigy elégtelenség áll, ami a pajzsmirigy stimuláló hormon hiányát is okozhatja. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, a székrekedés, a fázékonyság, a száraz bőr és a testsúlygyarapodás.  Ugyanígy hízáshoz vezet a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is (Cushing-szindróma). Ennek oka kereshető magában a mellékvesében (pl. hormontermelő daganat) vagy szintén az agyalapi mirigyben. Ilyenkor jellegzetesek a beteg hasán megjelenő széles lila striák, a végtagok viszonylagos vékonysága, és a piros, holdvilágszerűen telt arc. Felnőttkori növekedési hormon hiány szindróma is létezik, melynek leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a verejtékezés hiánya, fásultság, szexuális érdeklődés csökkenése és a hasi hízás. Mindezek nagyon összetett folyamatok, azonban sajnos azt is látni kell, hogy a túlterheltség, az állandó szorongás, a felgyorsult tempó is hozzájárul a tünetek, végső soron a betegségek megjelenéséhez. Ugyanis a fokozott energiaigényt a pajzsmirigy egy nagyobb „tempóval”, a cukor-inzulin anyagcsere nagyobb tápanyag bevitellel, illetve raktározással próbálja kiszolgálni.

Az endokrinológiai diagnózis fél siker

A hízás kivizsgálásához az endokrinológia és a laborvizsgálatok is fontosak.- Ha valaki hirtelen, mással nem indokolható súlygyarapodás miatt fordul hozzánk, többnyire más tünet is jelen van. Ilyenkor elsősorban nagyon alaposan kikérdezzük a pácienst, hiszen a tünetek, az anamnézis felvétel, a család kórtörténetének ismerete már nagyon sok mindent elárul – ismerteti dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos. – Természetesen szükség van műszeres és laborvizsgálatokra is, amelyekkel kapcsolatban arra is lehet számítani, hogy többszöri vérvétel is szükséges lehet. Ennek több oka is van, például az, hogy bizonyos hormonok szintje – például a növekedési hormoné – napszakonként is változik, azért van szükség egy összetett kivizsgálásra, bizonyos egymásra hatások ismeretére, tekintetbe vételére és számításokra. Amennyiben az agyalapi miriggyel kapcsolatban sérülés vagy daganat gyanúja merül fel, röntgen, CT- vagy MRI vizsgálat is szükségessé válhat. Ha pedig a folyamat végén felállítjuk a pontos diagnózist és kiderül, pontosan mi okozza a hízást és a többi tünetet, megfelelő hormonpótlással és kezeléssel a legtöbb beteg teljes értékű életet élhet.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Iványi Tibor

Dr. Iványi Tibor

belgyógyász, endokrinológus

Orvos válaszol

Jó estet kívánok . Azt szeretnem megkérdezni hogy kihez forduljak hormon vizsgalatra? Szerintem valami gond van, két, három hónapig nem jön meg a menzeszem,túl felesleg is van rajtam és nem tudok fogyni egy dekát sem .A nőgyógyász szerint majd megjön .Három hónap után majd egyszer csak megjön van két hónapig aztán megint semmi . Nagyon aggasztó ez számomra de hogy nem tudom lefogyni az még jobban idegesít , 33 évesen 113 kg és 160 cm .Köszönöm szépen a válaszát . Üdvözlettel : Hajnalka .

Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Hajnalka!

A fent leírt tünetekkel érdemes lenne felkeresnie egy endokrinológus-nőgyógyász szakorvost, aki komplexen ki tudja vizsgálni a panaszait. Központunkban Dr. Lőrincz Ildikót tudom javasolni, akihez az alábbi telefonszámon tud időpontot egyeztetni:+36706212443

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Fontos! Újabb cukorbetegeket érintő internetes visszaélés terjed

Ismét visszaélés történt Prof. Dr. Balázs Csaba belgyógyász, endokrinológus nevével. 2-es típusú cukorbetegek számára kínálnak ismeretlenek egy készítményt az interneten, az Endokrinközpont ismert orvosának hozzájárulása nélkül, azonban a betegeket megtévesztve az ő nevével és ajánlásával feltüntetve. Természetesen a jogi lépéseket most is megtettük, a következőkben pedig néhány fontos információt osztunk meg a cukorbetegség kezeléséről.

További részletek
A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A hiányzó szerotonin miatt rosszkedvű és nassol?

A szerotonin, vagyis az „örömhormon” hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont szakorvosa az összefüggésekről beszélt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA