A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Dr. Skurdenka Beatrix Módosítva: 2023.01.14

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az agyalapi mirigy elégtelensége is állhat a háttérben

Az agyalapi mirigy a hormontermelés karmestere, hiszen a hipofízis termeli, illetve szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek a testszerte megtalálható belső elválasztású mirigyek működését szabályozzák.

Ezek a hormonok a következők:

  • Tejelválasztást serkentő hormon (PRL),A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet.
  • Tüszőérést serkentő hormon (FSH),
  • Sárgatest érést serkentő hormon (LH),
  • Pigmentsejteket serkentő hormon (MSH),
  • Antidiuretikus hormon (vazopresszin),
  • Oxitocin,
  • Mellékvese-kéreg működését serkentő hormon (ACTH),
  • Növekedést serkentő hormon (hGH),
  • Pajzsmirigyműködést serkentő hormon (TSH). 

 

Az agyalapi mirigy problémája valamennyi hormon termelődését befolyásolhatja, és az érintett hormon okozta tünetek is egészen változatosak lehetnek – ismerteti Skurdenka doktornő. – A hirtelen, indokolatlannak tűnő hízás mögött is nem ritkán az agyalapi mirigy elégtelenség áll, ami a pajzsmirigy stimuláló hormon hiányát is okozhatja. Ennek tünete lehet a fáradékonyság, a székrekedés, a fázékonyság, a száraz bőr és a testsúlygyarapodás.  Ugyanígy hízáshoz vezet a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is (Cushing-szindróma). Ennek oka kereshető magában a mellékvesében (pl. hormontermelő daganat) vagy szintén az agyalapi mirigyben. Ilyenkor jellegzetesek a beteg hasán megjelenő széles lila striák, a végtagok viszonylagos vékonysága, és a piros, holdvilágszerűen telt arc. Felnőttkori növekedési hormon hiány szindróma is létezik, melynek leggyakoribb tünete a fáradékonyság, a verejtékezés hiánya, fásultság, szexuális érdeklődés csökkenése és a hasi hízás. Mindezek nagyon összetett folyamatok, azonban sajnos azt is látni kell, hogy a túlterheltség, az állandó szorongás, a felgyorsult tempó is hozzájárul a tünetek, végső soron a betegségek megjelenéséhez. Ugyanis a fokozott energiaigényt a pajzsmirigy egy nagyobb „tempóval”, a cukor-inzulin anyagcsere nagyobb tápanyag bevitellel, illetve raktározással próbálja kiszolgálni.

Az endokrinológiai diagnózis fél siker

A hízás kivizsgálásához az endokrinológia és a laborvizsgálatok is fontosak.Ha valaki hirtelen, mással nem indokolható súlygyarapodás miatt fordul hozzánk, többnyire más tünet is jelen van. Ilyenkor elsősorban nagyon alaposan kikérdezzük a pácienst, hiszen a tünetek, az anamnézis felvétel, a család kórtörténetének ismerete már nagyon sok mindent elárul – ismerteti dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos. – Természetesen szükség van műszeres és laborvizsgálatokra is, amelyekkel kapcsolatban arra is lehet számítani, hogy többszöri vérvétel is szükséges lehet. Ennek több oka is van, például az, hogy bizonyos hormonok szintje – például a növekedési hormoné – napszakonként is változik, azért van szükség egy összetett kivizsgálásra, bizonyos egymásra hatások ismeretére, tekintetbe vételére és számításokra. Amennyiben az agyalapi miriggyel kapcsolatban sérülés vagy daganat gyanúja merül fel, röntgen, CT- vagy MRI vizsgálat is szükségessé válhat. Ha pedig a folyamat végén felállítjuk a pontos diagnózist és kiderül, pontosan mi okozza a hízást és a többi tünetet, megfelelő hormonpótlással és kezeléssel a legtöbb beteg teljes értékű életet élhet.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, milyen formában lehetne hashimotó fogyókúrás étrendhez jutni.
Előre is köszönöm: Csider Éva

Tisztelt Csider Éva!
Dietetikusaink szívesen segítenek Önnek, kérjük hívja a Központi számunkat időpont egyeztetésre.
06704319728
Üdvözlettel,
Boda Erika
asszisztens.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Meg voltam elégedve az orvossal és a recepciós lánnyal is. Az orvost régebbről ismertem így tudtam mire számíthatok, nagy szakértelemmel állt hozzá mindenhez. A recepciós lány (Betti vagy Detti ha jól emlékszem a nevére) pedig felhívott hogy ott hagytam a papírjaimat a rendelőben, megbeszéltük hogy félre teszi míg visszaérünk.

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok