Így kezelhető a zsírmáj

Így kezelhető a zsírmáj

Dr. Németh Aliz Módosítva: 2022.02.01

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása. Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus szerint ebben az orvos és a páciens szoros együttműködése és elszántsága vezethet eredményre.

Hogyan kezelhető a nem-alkoholos zsírmáj?

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk.  A zsírmájat igen gyakran az alkohol-függőség okozza, ez az ún. alkoholos zsírmáj. A nem-alkoholos zsírmáj szempontjából a legnagyobb rizikócsoportot a túlsúlyos, elhízott személyek jelentik, köztük 80 %-nál lehet jelen ez a probléma. Rizikófaktor lehet továbbá a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Külön csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.
A nem alkoholos zsírmáj kezelésében az alapbetegséget is kezelni kell. - Bár a nem-alkoholos zsírmáj kezdeti stádiumaiban nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, már ebben a fázisban fontos az életmódváltás. A kezelésben a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. Alapvető, hogy a zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető – hangsúlyozza Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus

.
Íme, a kezelés alapjai:

Gyógyszerek

Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak.

 

Életmódváltás

A zsírmáj kezeléséhez az orvosi ellátás mellett az életmódváltás is szükséges.A súlytöbblet leadása, vagyis a normál (18-25 közé eső) BMI, azaz testtömeg-index elérése nagyon fontos célkitűzés. A túlsúly 10 %-ának leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton. Az egészséges étrend – amely zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épül -, nem csak a súlycsökkentésben segít, de a szervezet egészére is pozitívan hat. A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (például kocogás vagy biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem jár fogyással. A dohányzás abbahagyása számos előnnyel jár, így a megnövekedett szívinfarktus és stroke rizikót is csökkenti. Bár a nem-alkoholos zsírmáj természetesen nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is ajánlatos jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást. 

 

Májtranszplantáció

Amennyiben a zsírmáj progressziója eljut a cirrózis stádiumába és a máj már nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy a betegnek májátültetésre van szüksége.

Forrás: Budai Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Németh Aliz

  • Szakterületek:
    • belgyógyász, hepatológus
  • Specialitások:
    • májbetegésgek kezelése
    • máj szerkezeti vizsgálat (felnőtt ellátás és 15 kg fölötti gyermek vizsgálata)
    • hasnyálmirigy betegségek
    • reflux

     

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • kizárólag felnőtt (18 éves kor feletti) ellátás
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

     

    Rendelés helye: Mammut II. 5.em.

    Telefonszám: +36 30 141 4240

     

    Online bejelentkezés

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Cukorterheléses vizsgálaton az alábbiak lettek az eredményeim:
Glükóz 0’: 5,4
60’: 6,7
120’:5,7

Inzulin 0’:10,44
Inzulin 60’:66,76
Inzulin 120’:72,47
Homa index: 2,5

Az lenne a kérdésem, hogy utalhat-e ir-re az alábbi eredmén vagy normalisnak tekinthető?

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Bianka!
A leletek alapján mérsékelt-közepes fokú inzulin rezisztencia véleményezhető.
Javasolt életmód kezelés, esetleg dietetikus felkeresése.
Panaszok esetén további kivizsgálás indokolt lehet. Endokrinológusnál jelentkezzen.
Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok