Máj szerkezeti vizsgálat

Máj szerkezeti vizsgálat

Létrehozva: 2020.08.06 14:11 | Módosítva: 2020.08.25 13:53

A máj állapotának, szerkezeti átépülésének, zsírtartalmának pontos diagnózisát segíti a Máj szerkezeti vizsgálat. Segítségével azonnali képet kapunk a máj globális állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig.

A készülék ultrahang hullám segítségével működik, a vizsgálat fájdalommentes, pár perc alatt elvégezhető. Feltérképezi a máj szerkezeti átépülését és zsírtartalmát és semmilyen káros hatással nem jár. Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése információt ad a máj rugalmasságáról, hegesedéséről, valamint a zsírosodás mértékéről. A mérés szövettani pontossággal bír. A készülék segítségével idejében felismerhető a májban zajló fibrózis jelenléte, valamint lehetőséget ad a nyomon követésre, továbbá meghatározza a terápiát.

Felkészülés a Fibrotouch vizsgálatra

A vizsgálat előtt 2 órával ételt és italt fogyasztani tilos. Egyéb előkészületet nem igényel. Ha esetleg volt már hasi ultrahangos vizsgálat, akkor a leleteket érdemes magával hozni.

Mit mutat a Fibrotouch készülék?

A Fibrotouch segít feltérképezni a máj szerkezetét. Kiváló eszköz arra, hogy megtudjuk a hegesedést, kötőszövet átalakulást, globális májállapotot valamint a zsírosodás mértékét.  

Mi történik a Fibrotouch vizsgálat alatt?

A készülék működésekor az ultrahang májban történő elnyelődését méri, mely összefügg a zsírmáj mértékével. A hasi ultrahanggal szemben nem csupán a zsírmáj tényét állapítja meg, hanem információt szolgáltat a zsírréteg vastagságáról is. Segítségével pontosan meghatározható a zsírtartalom mennyisége továbbá a következményként megjelenő májszerkezeti átépülés.

Mikor érdemes Fibrotouch vizsgálatra jelentkezni IR/pajzsmirigy problémával küzdőnek?

A zsírok májsejtekben felhalmozódnak és gyulladást, évekkel később hegesedés okoznak. Sokszor ez a kiváltó oka a májenzimek emelkedésének. Számos kutatás bizonyította, hogy az elhízás „járvány” jelen esetben is kockázati faktor, hiszen a túlsúlyosok 80%-nál fedezhető fel a betegség.

A páciensek körében gyakori a hasi típusú elhízás valamint a pajzsmirigy és vércukorháztartás zavara. Zsírmáj esetében a legfőbb kiváltó tényezők között jelen van a csökkent glükóztolerancia továbbá a pajzsmirigy alulműködés is. Pajzsmirigy alulműködés esetén társbetegségként beszélhetünk inzulinrezisztenciáról, mivel befolyásolja a TSH értéket, valamint nagyban növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét, ezért gyakran előfordul, hogy e két betegség egyszerre van jelen. Mindkét esetben a terápia eredményességében a Fibrotouch készülék nagy segítség lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkünk

Így kezelhető a zsírmáj

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása. Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus szerint ebben az orvos és a páciens szoros együttműködése és elszántsága vezethet eredményre.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

belgyógyász, hepatológus

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat