Máj szerkezeti vizsgálat

Máj szerkezeti vizsgálat

Létrehozva: 2020.08.06 14:11 | Módosítva: 2020.08.25 13:53

A máj állapotának, szerkezeti átépülésének, zsírtartalmának pontos diagnózisát segíti a Máj szerkezeti vizsgálat. Segítségével azonnali képet kapunk a máj globális állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig.

A készülék ultrahang hullám segítségével működik, a vizsgálat fájdalommentes, pár perc alatt elvégezhető. Feltérképezi a máj szerkezeti átépülését és zsírtartalmát és semmilyen káros hatással nem jár. Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése információt ad a máj rugalmasságáról, hegesedéséről, valamint a zsírosodás mértékéről. A mérés szövettani pontossággal bír. A készülék segítségével idejében felismerhető a májban zajló fibrózis jelenléte, valamint lehetőséget ad a nyomon követésre, továbbá meghatározza a terápiát.

Felkészülés a Fibrotouch vizsgálatra

A vizsgálat előtt 2 órával ételt és italt fogyasztani tilos. Egyéb előkészületet nem igényel. Ha esetleg volt már hasi ultrahangos vizsgálat, akkor a leleteket érdemes magával hozni.

Mit mutat a Fibrotouch készülék?

A Fibrotouch segít feltérképezni a máj szerkezetét. Kiváló eszköz arra, hogy megtudjuk a hegesedést, kötőszövet átalakulást, globális májállapotot valamint a zsírosodás mértékét.  

Mi történik a Fibrotouch vizsgálat alatt?

A készülék működésekor az ultrahang májban történő elnyelődését méri, mely összefügg a zsírmáj mértékével. A hasi ultrahanggal szemben nem csupán a zsírmáj tényét állapítja meg, hanem információt szolgáltat a zsírréteg vastagságáról is. Segítségével pontosan meghatározható a zsírtartalom mennyisége továbbá a következményként megjelenő májszerkezeti átépülés.

Mikor érdemes Fibrotouch vizsgálatra jelentkezni IR/pajzsmirigy problémával küzdőnek?

A zsírok májsejtekben felhalmozódnak és gyulladást, évekkel később hegesedés okoznak. Sokszor ez a kiváltó oka a májenzimek emelkedésének. Számos kutatás bizonyította, hogy az elhízás „járvány” jelen esetben is kockázati faktor, hiszen a túlsúlyosok 80%-nál fedezhető fel a betegség.

A páciensek körében gyakori a hasi típusú elhízás valamint a pajzsmirigy és vércukorháztartás zavara. Zsírmáj esetében a legfőbb kiváltó tényezők között jelen van a csökkent glükóztolerancia továbbá a pajzsmirigy alulműködés is. Pajzsmirigy alulműködés esetén társbetegségként beszélhetünk inzulinrezisztenciáról, mivel befolyásolja a TSH értéket, valamint nagyban növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét, ezért gyakran előfordul, hogy e két betegség egyszerre van jelen. Mindkét esetben a terápia eredményességében a Fibrotouch készülék nagy segítség lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkünk

Nem csak az elhízás okozhatja a zsírmáj kialakulását

A zsírmáj, vagyis a máj zsíros elfajulása nem csak a vérzsírok felszaporodásának, de az alkohol-függőségnek, egyes gyógyszereknek, és számos betegségnek is következménye lehet. Ma már azonban már nem szükséges májbiopszia ennek kivizsgálására, egy egyszerű, fájdalmatlan ultrahang vizsgálat is alkalmazható, amelyről dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus beszélt. 

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

belgyógyász, hepatológus

Hírek

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

Nem csak a nap okozhat pigmentfoltokat, hanem hormonzavar is

A pigmentfoltok igen zavaróak tudnak lenni, főleg akkor, ha az arcon jelentkeznek, hiszen így búcsút inthetünk az egységes bőrtónusnak. Általában a nyári időszakban jelennek meg az UV fény hatására-többek között ezért is fontos nagy figyelmet tulajdonítani a megfelelő fényvédelemnek. Azonban érdemes tudni, hogy nem csak a napfény csalogathatja elő ezeket a sötétebb foltokat, hanem bizonyos hormonális változások, hormonzavarok is. Hogy melyek ezek, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

További részletek
Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Fontos diagnosztikai vizsgálatok pajzsmirigyzavar (és gyanúja) esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

További részletek
Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

Merseburgi triász- a Basedow-kórosak csaknem fele érintett benne

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel. A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok