Máj szerkezeti vizsgálat

Máj szerkezeti vizsgálat

Módosítva: 2020.08.25 13:53

A máj állapotának, szerkezeti átépülésének, zsírtartalmának pontos diagnózisát segíti a Máj szerkezeti vizsgálat. Segítségével azonnali képet kapunk a máj globális állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig.

A készülék ultrahang hullám segítségével működik, a vizsgálat fájdalommentes, pár perc alatt elvégezhető. Feltérképezi a máj szerkezeti átépülését és zsírtartalmát és semmilyen káros hatással nem jár. Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése információt ad a máj rugalmasságáról, hegesedéséről, valamint a zsírosodás mértékéről. A mérés szövettani pontossággal bír. A készülék segítségével idejében felismerhető a májban zajló fibrózis jelenléte, valamint lehetőséget ad a nyomon követésre, továbbá meghatározza a terápiát.

Felkészülés a Fibrotouch vizsgálatra

A vizsgálat előtt 2 órával ételt és italt fogyasztani tilos. Egyéb előkészületet nem igényel. Ha esetleg volt már hasi ultrahangos vizsgálat, akkor a leleteket érdemes magával hozni.

Mit mutat a Fibrotouch készülék?

A Fibrotouch segít feltérképezni a máj szerkezetét. Kiváló eszköz arra, hogy megtudjuk a hegesedést, kötőszövet átalakulást, globális májállapotot valamint a zsírosodás mértékét.  

Mi történik a Fibrotouch vizsgálat alatt?

A készülék működésekor az ultrahang májban történő elnyelődését méri, mely összefügg a zsírmáj mértékével. A hasi ultrahanggal szemben nem csupán a zsírmáj tényét állapítja meg, hanem információt szolgáltat a zsírréteg vastagságáról is. Segítségével pontosan meghatározható a zsírtartalom mennyisége továbbá a következményként megjelenő májszerkezeti átépülés.

Mikor érdemes Fibrotouch vizsgálatra jelentkezni IR/pajzsmirigy problémával küzdőnek?

A zsírok májsejtekben felhalmozódnak és gyulladást, évekkel később hegesedés okoznak. Sokszor ez a kiváltó oka a májenzimek emelkedésének. Számos kutatás bizonyította, hogy az elhízás „járvány” jelen esetben is kockázati faktor, hiszen a túlsúlyosok 80%-nál fedezhető fel a betegség.

A páciensek körében gyakori a hasi típusú elhízás valamint a pajzsmirigy és vércukorháztartás zavara. Zsírmáj esetében a legfőbb kiváltó tényezők között jelen van a csökkent glükóztolerancia továbbá a pajzsmirigy alulműködés is. Pajzsmirigy alulműködés esetén társbetegségként beszélhetünk inzulinrezisztenciáról, mivel befolyásolja a TSH értéket, valamint nagyban növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét, ezért gyakran előfordul, hogy e két betegség egyszerre van jelen. Mindkét esetben a terápia eredményességében a Fibrotouch készülék nagy segítség lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkünk

Így kezelhető a zsírmáj

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása. Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus szerint ebben az orvos és a páciens szoros együttműködése és elszántsága vezethet eredményre.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

belgyógyász, hepatológus

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok