Máj szerkezeti vizsgálat

Máj szerkezeti vizsgálat

Létrehozva: 2020.08.06 14:11 | Módosítva: 2020.08.25 13:53

A máj állapotának, szerkezeti átépülésének, zsírtartalmának pontos diagnózisát segíti a Máj szerkezeti vizsgálat. Segítségével azonnali képet kapunk a máj globális állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig.

A készülék ultrahang hullám segítségével működik, a vizsgálat fájdalommentes, pár perc alatt elvégezhető. Feltérképezi a máj szerkezeti átépülését és zsírtartalmát és semmilyen káros hatással nem jár. Az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése információt ad a máj rugalmasságáról, hegesedéséről, valamint a zsírosodás mértékéről. A mérés szövettani pontossággal bír. A készülék segítségével idejében felismerhető a májban zajló fibrózis jelenléte, valamint lehetőséget ad a nyomon követésre, továbbá meghatározza a terápiát.

Felkészülés a Fibrotouch vizsgálatra

A vizsgálat előtt 2 órával ételt és italt fogyasztani tilos. Egyéb előkészületet nem igényel. Ha esetleg volt már hasi ultrahangos vizsgálat, akkor a leleteket érdemes magával hozni.

Mit mutat a Fibrotouch készülék?

A Fibrotouch segít feltérképezni a máj szerkezetét. Kiváló eszköz arra, hogy megtudjuk a hegesedést, kötőszövet átalakulást, globális májállapotot valamint a zsírosodás mértékét.  

Mi történik a Fibrotouch vizsgálat alatt?

A készülék működésekor az ultrahang májban történő elnyelődését méri, mely összefügg a zsírmáj mértékével. A hasi ultrahanggal szemben nem csupán a zsírmáj tényét állapítja meg, hanem információt szolgáltat a zsírréteg vastagságáról is. Segítségével pontosan meghatározható a zsírtartalom mennyisége továbbá a következményként megjelenő májszerkezeti átépülés.

Mikor érdemes Fibrotouch vizsgálatra jelentkezni IR/pajzsmirigy problémával küzdőnek?

A zsírok májsejtekben felhalmozódnak és gyulladást, évekkel később hegesedés okoznak. Sokszor ez a kiváltó oka a májenzimek emelkedésének. Számos kutatás bizonyította, hogy az elhízás „járvány” jelen esetben is kockázati faktor, hiszen a túlsúlyosok 80%-nál fedezhető fel a betegség.

A páciensek körében gyakori a hasi típusú elhízás valamint a pajzsmirigy és vércukorháztartás zavara. Zsírmáj esetében a legfőbb kiváltó tényezők között jelen van a csökkent glükóztolerancia továbbá a pajzsmirigy alulműködés is. Pajzsmirigy alulműködés esetén társbetegségként beszélhetünk inzulinrezisztenciáról, mivel befolyásolja a TSH értéket, valamint nagyban növeli a zsírmáj kialakulásának esélyét, ezért gyakran előfordul, hogy e két betegség egyszerre van jelen. Mindkét esetben a terápia eredményességében a Fibrotouch készülék nagy segítség lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkünk

Így kezelhető a zsírmáj

Ha megszületik a nem-alkoholos zsírmáj diagnózisa, nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása. Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus szerint ebben az orvos és a páciens szoros együttműködése és elszántsága vezethet eredményre.

Téma szakértői

Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

belgyógyász, hepatológus

Hírek

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek
Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok