Zsírmáj

Zsírmáj

Szerző: Endokrinközpont | Létrehozva: 2020.06.11 09:43 | Módosítva: 2020.08.06 15:17

A zsírmáj a fejlett országokban a lakosság 20-50%-nál megjelenő betegség. Az emésztőrendszert érintő probléma, belgyógyász szakorvoshoz lehet fordulni a problémával. A zsírmáj előfordulása hazánkban igen gyakori. Kutatások alapján a magyar lakosság 30%-a elhízott, az alkoholisták száma pedig megközelíti az egymilliót, ebből következően több millió embert érint a máj elzsírosodásának betegsége.

Mi az a zsírmáj?

A máj zsírosodásakor a trigliceridek túlzott jelenléte észlelhető a májsejtekben zsírmájról, más néven szteatózis hepatiszról beszélünk. Ilyen esetben a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek alakulnak ki, melyek a szövettani metszeten „lyukas” sejtekként jelennek meg. Az elzsírosodás folyamata miatt a májsejtek elpusztulnak, mely hosszú távon kötőszöveti felhalmozódást okoz. Ez utóbbi tényező pedig súlyos májzsugorodáshoz vezethet. A betegség veszélyes, de szerencsére gyógyítható.

Fajtái

A betegség eredete szerint beszélhetünk alkoholos vagy nem alkoholos zsírmájról.

Alkoholos zsírmáj

Hazánkban évente 125.000 ember hal meg alkohol okozta májbetegség következtében.  A rendszeres, nagymértékű italozás sok ember heti rutinjának része. E rossz szokás egészségre káros hatását számos kutatás alátámasztotta. Az alkohol toxikus hatása nemekre nézve bizonyos megosztást mutat. Nők esetében kisebb mennyiség, kb. 10-15 éven át tartó napi 20-30 gramm (pl. 1 korsó sör és 2 dl bor) alkohol bevitele már problémát okoz. Férfiaknál ez az érték 50-60 gramm (pl. 2 korsó sör és 4 dl bor) naponta.

Fontos megemlíteni, hogy a „nagyivás” következményeként elsődlegesen érintett szerv a máj.  A zsírmájat (szteatózist) az alkoholos májkárosodás leggyakrabban jelentkező tüneteként tartjuk számon. Súlyos esetben ez egy visszafordíthatatlan állapot, ekkor májzsugorról beszélünk. A betegség hosszú távon kóros májműködéssel, gyakran rosszindulatú elváltozással jár.

Nem alkoholos zsírmáj

A nem alkoholos eredetű májelzsírosodás a szerzett májbetegségek közé sorolható. Jellemzői között szerepel a zsírfelhalmozódás, gyulladás, kötőszövet-felszaporodás, illetve kötőszövetes átépülés jelenléte. Napjaink leggyakoribb májbetegsége, ugyanis a lakosság minimum 20 százalékát érinti. Korunk jellegzetes eltéréseit illetően a metabolikus szindróma része. A Fibrotouch vizsgálat segítségével kivizsgálható a zsírmáj.

A páciensek elhízottak, gyakran 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásuk vagy magas vérzsírszintjük, csökkent glükóz toleranciájuk, inzulinrezisztenciájuk van. A helytelen életvitelből, táplálkozásból fakadó elhízás járványa miatt sajnos egyre gyakrabban, már gyerekkorban is előfordul. Másik gyakori oka a hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés. Kialakulásával elsődleges májrák is együtt jár. 

Zsírmáj Fibrotouch vizsgálata

A gép segítségével a máj állapotát, továbbá a szerv szerkezeti átépülését, zsírtartalmát tudjuk megállapítani. A vizsgálat azonnal információt ad a máj globális állapotáról, legyen szó csekély eltérésről vagy súlyos májzsugorról. A Fibrotouch géppel történő vizsgálat pár perc alatt elvégezhető, nem jár fájdalommal. A készülék ultrahang hullám segítségével működik, eredménye szövettani pontosságú. Segítségével képet kapunk a máj szerkezeti átépüléséről és zsírtartalmának mértékéről. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat a páciens szervezetére semmilyen káros hatást nem gyakorol. Működési elve hasonló az ultrahangéhoz, mivel az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése által kapunk információt a szerv rugalmasságáról, hegesedéséről, továbbá a zsírosodás mértékéről. A vizsgálattal első sorban idejében felismerhetjük a májban zajló fibrózist. Ezen felül lehetőséget kapunk a szerv állapotának nyomon követésére, és a megfelelő terápia meghatározására.

Zsírmáj kezelése  

A betegség kezelésének két fő alap pillére van. A gyógyszeres terápia mellett az a májkímélő étrend betartása is számottevő javuláshoz vezethet. Az étrend gerincét a teljes értékű gabonák, sovány húsok, tejtermékek, nem puffasztó hatású zöldségek és gyümölcsök adják. Javasolt a növényi olajok minimális mennyiségű használata főzéshez, sütéshez. Az egyéni diéta összeállításában dietetikus szakember tud segíteni.

A diagnózis felállítását követő gyógyszeres kezelés megállapítása mindig szakorvos feladata. Egyéni, a májbetegség kiváltó tényezőit szem előtt tartó étrend betartásával a tünetek csökkenthetők, hatására a páciens állapota javul. Emellett jó hír, hogy a felgyülemlett zsír anyagcsere segítségével képes kiürül a sejtekből, így alkohol okozta májkárosodás esetében az ital elhagyásával a szerv rendszerint meggyógyul.

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok