Zsírmáj

Zsírmáj

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2020.08.06 15:17

A zsírmáj a fejlett országokban a lakosság 20-50%-nál megjelenő betegség. Az emésztőrendszert érintő probléma, belgyógyász szakorvoshoz lehet fordulni a problémával. A zsírmáj előfordulása hazánkban igen gyakori. Kutatások alapján a magyar lakosság 30%-a elhízott, az alkoholisták száma pedig megközelíti az egymilliót, ebből következően több millió embert érint a máj elzsírosodásának betegsége.

Mi az a zsírmáj?

A máj zsírosodásakor a trigliceridek túlzott jelenléte észlelhető a májsejtekben zsírmájról, más néven szteatózis hepatiszról beszélünk. Ilyen esetben a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek alakulnak ki, melyek a szövettani metszeten „lyukas” sejtekként jelennek meg. Az elzsírosodás folyamata miatt a májsejtek elpusztulnak, mely hosszú távon kötőszöveti felhalmozódást okoz. Ez utóbbi tényező pedig súlyos májzsugorodáshoz vezethet. A betegség veszélyes, de szerencsére gyógyítható.

Fajtái

A betegség eredete szerint beszélhetünk alkoholos vagy nem alkoholos zsírmájról.

Alkoholos zsírmáj

Hazánkban évente 125.000 ember hal meg alkohol okozta májbetegség következtében.  A rendszeres, nagymértékű italozás sok ember heti rutinjának része. E rossz szokás egészségre káros hatását számos kutatás alátámasztotta. Az alkohol toxikus hatása nemekre nézve bizonyos megosztást mutat. Nők esetében kisebb mennyiség, kb. 10-15 éven át tartó napi 20-30 gramm (pl. 1 korsó sör és 2 dl bor) alkohol bevitele már problémát okoz. Férfiaknál ez az érték 50-60 gramm (pl. 2 korsó sör és 4 dl bor) naponta.

Fontos megemlíteni, hogy a „nagyivás” következményeként elsődlegesen érintett szerv a máj.  A zsírmájat (szteatózist) az alkoholos májkárosodás leggyakrabban jelentkező tüneteként tartjuk számon. Súlyos esetben ez egy visszafordíthatatlan állapot, ekkor májzsugorról beszélünk. A betegség hosszú távon kóros májműködéssel, gyakran rosszindulatú elváltozással jár.

Nem alkoholos zsírmáj

A nem alkoholos eredetű májelzsírosodás a szerzett májbetegségek közé sorolható. Jellemzői között szerepel a zsírfelhalmozódás, gyulladás, kötőszövet-felszaporodás, illetve kötőszövetes átépülés jelenléte. Napjaink leggyakoribb májbetegsége, ugyanis a lakosság minimum 20 százalékát érinti. Korunk jellegzetes eltéréseit illetően a metabolikus szindróma része. A Fibrotouch vizsgálat segítségével kivizsgálható a zsírmáj.

A páciensek elhízottak, gyakran 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásuk vagy magas vérzsírszintjük, csökkent glükóz toleranciájuk, inzulinrezisztenciájuk van. A helytelen életvitelből, táplálkozásból fakadó elhízás járványa miatt sajnos egyre gyakrabban, már gyerekkorban is előfordul. Másik gyakori oka a hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés. Kialakulásával elsődleges májrák is együtt jár. 

Zsírmáj Fibrotouch vizsgálata

A gép segítségével a máj állapotát, továbbá a szerv szerkezeti átépülését, zsírtartalmát tudjuk megállapítani. A vizsgálat azonnal információt ad a máj globális állapotáról, legyen szó csekély eltérésről vagy súlyos májzsugorról. A Fibrotouch géppel történő vizsgálat pár perc alatt elvégezhető, nem jár fájdalommal. A készülék ultrahang hullám segítségével működik, eredménye szövettani pontosságú. Segítségével képet kapunk a máj szerkezeti átépüléséről és zsírtartalmának mértékéről. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat a páciens szervezetére semmilyen káros hatást nem gyakorol. Működési elve hasonló az ultrahangéhoz, mivel az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése által kapunk információt a szerv rugalmasságáról, hegesedéséről, továbbá a zsírosodás mértékéről. A vizsgálattal első sorban idejében felismerhetjük a májban zajló fibrózist. Ezen felül lehetőséget kapunk a szerv állapotának nyomon követésére, és a megfelelő terápia meghatározására.

Zsírmáj kezelése  

A betegség kezelésének két fő alap pillére van. A gyógyszeres terápia mellett az a májkímélő étrend betartása is számottevő javuláshoz vezethet. Az étrend gerincét a teljes értékű gabonák, sovány húsok, tejtermékek, nem puffasztó hatású zöldségek és gyümölcsök adják. Javasolt a növényi olajok minimális mennyiségű használata főzéshez, sütéshez. Az egyéni diéta összeállításában dietetikus szakember tud segíteni.

A diagnózis felállítását követő gyógyszeres kezelés megállapítása mindig szakorvos feladata. Egyéni, a májbetegség kiváltó tényezőit szem előtt tartó étrend betartásával a tünetek csökkenthetők, hatására a páciens állapota javul. Emellett jó hír, hogy a felgyülemlett zsír anyagcsere segítségével képes kiürül a sejtekből, így alkohol okozta májkárosodás esetében az ital elhagyásával a szerv rendszerint meggyógyul.

Hírek

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

Nem jön a baba? A pajzsmirigy is lehet az oka!

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése – elsősorban autoimmun betegsége – is rontja a teherbeesés esélyét, emellett vetélést, koraszülést, fejlődési rendellenességeket is okozhatnak. Ezért fontos a pajzsmirigy-értékek ellenőrzése a tervezett várandósság előtt, meddőség esetén és a várandósság alatt is – hangsúlyozza dr. Skurdenka Beatrix belgyógyász, endokrinológus, az Endokrinközpont meddőség- és pajzsmirigy-specialistája.

További részletek
Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

Pajzsmirigybetegsége lehet? Ezekkel a vizsgálatokkal kideríthető!

A pajzsmirigybetegségek számos szerv működésére kedvezőtlenül hathatnak. A tünetekből nem mindig egyértelmű, hogy pajzsmirigyproblémák állnak-e a háttérben, ezért is nélkülözhetetlen sokszor a pajzsmirigy vizsgálata, amire többféle módszer létezik. A pajzsmirigybetegségek diagnosztikájáról dr. Békési Gábor, PHD, endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens, az Endokrinközpont pajzsmirigybetegségek specialistája ad tájékoztatást.

További részletek
Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok