Zsírmáj

Zsírmáj

Szerző: Endokrinközpont | Módosítva: 2020.08.06 15:17

A zsírmáj a fejlett országokban a lakosság 20-50%-nál megjelenő betegség. Az emésztőrendszert érintő probléma, belgyógyász szakorvoshoz lehet fordulni a problémával. A zsírmáj előfordulása hazánkban igen gyakori. Kutatások alapján a magyar lakosság 30%-a elhízott, az alkoholisták száma pedig megközelíti az egymilliót, ebből következően több millió embert érint a máj elzsírosodásának betegsége.

Mi az a zsírmáj?

A máj zsírosodásakor a trigliceridek túlzott jelenléte észlelhető a májsejtekben zsírmájról, más néven szteatózis hepatiszról beszélünk. Ilyen esetben a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek alakulnak ki, melyek a szövettani metszeten „lyukas” sejtekként jelennek meg. Az elzsírosodás folyamata miatt a májsejtek elpusztulnak, mely hosszú távon kötőszöveti felhalmozódást okoz. Ez utóbbi tényező pedig súlyos májzsugorodáshoz vezethet. A betegség veszélyes, de szerencsére gyógyítható.

Fajtái

A betegség eredete szerint beszélhetünk alkoholos vagy nem alkoholos zsírmájról.

Alkoholos zsírmáj

Hazánkban évente 125.000 ember hal meg alkohol okozta májbetegség következtében.  A rendszeres, nagymértékű italozás sok ember heti rutinjának része. E rossz szokás egészségre káros hatását számos kutatás alátámasztotta. Az alkohol toxikus hatása nemekre nézve bizonyos megosztást mutat. Nők esetében kisebb mennyiség, kb. 10-15 éven át tartó napi 20-30 gramm (pl. 1 korsó sör és 2 dl bor) alkohol bevitele már problémát okoz. Férfiaknál ez az érték 50-60 gramm (pl. 2 korsó sör és 4 dl bor) naponta.

Fontos megemlíteni, hogy a „nagyivás” következményeként elsődlegesen érintett szerv a máj.  A zsírmájat (szteatózist) az alkoholos májkárosodás leggyakrabban jelentkező tüneteként tartjuk számon. Súlyos esetben ez egy visszafordíthatatlan állapot, ekkor májzsugorról beszélünk. A betegség hosszú távon kóros májműködéssel, gyakran rosszindulatú elváltozással jár.

Nem alkoholos zsírmáj

A nem alkoholos eredetű májelzsírosodás a szerzett májbetegségek közé sorolható. Jellemzői között szerepel a zsírfelhalmozódás, gyulladás, kötőszövet-felszaporodás, illetve kötőszövetes átépülés jelenléte. Napjaink leggyakoribb májbetegsége, ugyanis a lakosság minimum 20 százalékát érinti. Korunk jellegzetes eltéréseit illetően a metabolikus szindróma része. A Fibrotouch vizsgálat segítségével kivizsgálható a zsírmáj.

A páciensek elhízottak, gyakran 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásuk vagy magas vérzsírszintjük, csökkent glükóz toleranciájuk, inzulinrezisztenciájuk van. A helytelen életvitelből, táplálkozásból fakadó elhízás járványa miatt sajnos egyre gyakrabban, már gyerekkorban is előfordul. Másik gyakori oka a hosszú távú szteroid- vagy ösztrogénkezelés. Kialakulásával elsődleges májrák is együtt jár. 

Zsírmáj Fibrotouch vizsgálata

A gép segítségével a máj állapotát, továbbá a szerv szerkezeti átépülését, zsírtartalmát tudjuk megállapítani. A vizsgálat azonnal információt ad a máj globális állapotáról, legyen szó csekély eltérésről vagy súlyos májzsugorról. A Fibrotouch géppel történő vizsgálat pár perc alatt elvégezhető, nem jár fájdalommal. A készülék ultrahang hullám segítségével működik, eredménye szövettani pontosságú. Segítségével képet kapunk a máj szerkezeti átépüléséről és zsírtartalmának mértékéről. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat a páciens szervezetére semmilyen káros hatást nem gyakorol. Működési elve hasonló az ultrahangéhoz, mivel az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése által kapunk információt a szerv rugalmasságáról, hegesedéséről, továbbá a zsírosodás mértékéről. A vizsgálattal első sorban idejében felismerhetjük a májban zajló fibrózist. Ezen felül lehetőséget kapunk a szerv állapotának nyomon követésére, és a megfelelő terápia meghatározására.

Zsírmáj kezelése  

A betegség kezelésének két fő alap pillére van. A gyógyszeres terápia mellett az a májkímélő étrend betartása is számottevő javuláshoz vezethet. Az étrend gerincét a teljes értékű gabonák, sovány húsok, tejtermékek, nem puffasztó hatású zöldségek és gyümölcsök adják. Javasolt a növényi olajok minimális mennyiségű használata főzéshez, sütéshez. Az egyéni diéta összeállításában dietetikus szakember tud segíteni.

A diagnózis felállítását követő gyógyszeres kezelés megállapítása mindig szakorvos feladata. Egyéni, a májbetegség kiváltó tényezőit szem előtt tartó étrend betartásával a tünetek csökkenthetők, hatására a páciens állapota javul. Emellett jó hír, hogy a felgyülemlett zsír anyagcsere segítségével képes kiürül a sejtekből, így alkohol okozta májkárosodás esetében az ital elhagyásával a szerv rendszerint meggyógyul.

Hírek

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Miért hízhatunk nyáron, ha nem is eszünk sokat? Hormonális magyarázatok

Nyári hízás? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyakori fagyizás vagy a lángos okozza. Különösen nem indokolja a nyári súlygyarapodást a megengedőbb étrend, ha kifejezetten figyelünk a kalóriavitelre. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogy sokszor van hormonális magyarázata a hízásnak.

További részletek
Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Mindent a TSH-ról: mennyi a normál érték, mi befolyásolja?

Amikor valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti egy egyszerű laborvizsgálattal. De mi is pontosan a TSH, mennyi a normál értéke, mi befolyásolja azt és milyen további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnosztizáláshoz? Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica belgyógyásza, endokrinológus, egyetemi docens adta meg a legfontosabb válaszokat.

További részletek
Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

Pajzsmirigybetegek több jódot veszíthetnek az izzadás miatt

A pajzsmirigy optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód bevitele, különösen nyáron, amikor a fokozott izzadás miatt a szervezet több jódot veszíthet. A jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, míg a túlzott bevitel fokozhatja a pajzsmirigy gyulladását, túlműködését. A jódbevitel tehát fontos kérdés a pajzsmirigybetegeknek, azonban dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, belgyógyász, egyetemi docens arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő mennyiség beállításához mindenképp orvossal kell konzultálni.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK