Az inzulinrezisztencia kezelése a zsírmájat is gyógyítja

Az inzulinrezisztencia kezelése a zsírmájat is gyógyítja

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2016.08.26 Módosítva: 2023.09.29

A nem alkoholos eredetű zsírmáj az elhízott társadalmunk egyik problémája, mely során a felesleges zsír a szerveken, azon belül is a májon rakódik le. A felnőttek közel 40 százalékára jellemző állapot kialakulását nagyban segíti az inzulinrezisztencia, ezért annak mielőbbi kezelése szükséges. A két betegség közti kapcsolatról és az IR kezeléséről dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük.

Mi az a zsírmáj?

A nem alkohol eredetű zsírmáj a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással és a túlsúllyal szorosan összefüggő betegség, mely a metabolikus szindróma részét képezi. Szerzett megbetegedésről van szó, amit a máj körül felhalmozódott zsírszövet mellett a szerv gyulladása, kötőszöveti burjánzása jellemezhet. Bár kialakulásának pontos folyamata nem ismert, ám a tudósok egyetértenek abban, hogy kóros triglicerid-és szabadgyök felhalmozódás, valamint inzulinrezisztencia áll a hátterében. Éppen ezért nem ritka, amikor a zsírmáj 2-es típusú cukorbetegséggel, valamint szív-és érrendszeri panaszokkal társul.

Tüneteit tekintve gyakran panaszmentesen zajlik, ezért általában egyéb okokból elrendelt vérvizsgálat során derül fény az állapotra, ám előfordulhat jobb bordaív alatti fájdalom, rossz közérzet, gyengeség jelzi a betegséget. Diagnózisának felállítása laborvizsgálattal, ultrahanggal, egyéb képalkotó eljárásokkal, esetleg májbiopsziával történik.

Az IR-kezelés zsírmájra gyakorolt hatása

Említettük, miszerint az inzulinrezisztencia (IR) nagyban megnöveli a zsírmáj kialakulásának kockázatát, ezért a két betegség gyakran együtt áll fenn. Ennek oka, hogy lényegesen terheltebbé válik a máj IR esetén, hiszen a máj egyik feladata a normál vércukorszint fenntartása.  Éppen ezért a glukóz anyagcsere zavarait gyakran tapasztaljuk cirrózisban (májzsugorban), mely során általában emelkedett glükóz-szintet és a glukóz tolerancia csökkenését figyelhetünk meg. Így tehát nem meglepő, hogy a máj problémája eleinte inzulinrezisztenciával, majd kezeletlen esetben később 2-es típusú cukorbetegséggel jelenik meg.

Bár számos szövődménnyel járhat a zsírmáj, ám szerencsére sikeresen kordában tartható. Számos kutatás kimutatta, miszerint az inzulinrezisztencia kezelése, vagyis az inzulinérzékenység fokozása kedvezően befolyásolja az állapotot, hiszen kialakulásában nagy szerepet játszik- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Ennek megfelelően gyógyszeres kezelésre, illetve életmódbeli változtatásokra van szüksége a betegnek - vagyis fontos, hogy az illető végezzen rendszeresen testmozgást, valamint tartson speciális, személyre szabott szénhidrát diétát az inzulinszint normalizálása és a túlsúly leadása érdekében!

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok