Rosszul vagyok a pajzsmirigy gyógyszeremtől. Miért?

Rosszul vagyok a pajzsmirigy gyógyszeremtől. Miért?

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.11 11:01

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek rendszerint gyógyszeres terápiában részesülnek, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, amik a szervezet egészséges működését támogatják. Azonban olykor előfordulhat, hogy a páciens – vagy már a kezdetektől vagy egy idő után- rosszul reagál a kezelésre. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mit kell tudni a pajzsmirigy gyógyszerekről?

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész szervezet működésére hatással vannak. 2 legfontosabb hormonja a T3 és a T4, ám a T4 valójában egy viszonylag inaktív hormon, ezért annak aktív T3-má kell alakulnia. A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés. Mivel az állapot során a beteg pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (T3, T4), ezért azt mesterségesen szükséges pótolni. A tiroxin hormon tabletta formájában alkalmazandó, melyet reggel, éhgyomorra, étkezés és kávézás előtt legalább fél-1 órával szükséges bő vízzel bevenni.

Esetleges mellékhatások, kellemetlen tünetek

Amennyiben valaki elkezdi szedni a pajzsmirigy gyógyszert, úgy az első időben előfordulhat, hogy –mivel a mirigy hozzászokott a csökkent működéshez-, először túlműködésre utaló tünetek jelentkezhetnek (pl. remegés, felpörgés, szapora pulzus). Ezek a panaszok csupán pár napig, esetleg egy hétig tartanak, majd fokozatosan megszűnnek, míg a szervezet hozzászokik a plusz hormon beviteléhez- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Megeshet, hogy a gyógyszeres kezelés sokáig beválik, ám a betegnél egy idő után kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ezek szintén a túlműködésre utaló panaszok, ám ekkor nem csak látszólag, hanem ténylegesen pajzsmirigy túlműködés alakult ki. Ilyenkor túlkezelésről beszélünk, ami általában dóziscsökkentéssel orvosolható, és az értékek újra a normál tartományba kerülnek. Mivel a betegséget viszonylag könnyű túlkezelni, ezért fontos, hogy az illető rendszeresen ellenőriztesse TSH, T4 és T3 értékeit, hogy még idejében lehessen lépni és ne jelentkezzenek kellemetlen tünetek.

Túladagolásra utaló tünetek

szívdobogás-érzés,
- szívritmus zavarok, főként szapora szívverés (tachycardia),
- mellkasi szorító fájdalom (angina pectoris),
- izomgyengeség és izomgörcsök,
- melegség-érzet, fokozott izzadás,
- remegés (tremor),
- nyughatatlanság-érzet, álmatlanság,
- hasmenés, testsúly-csökkenés,
- fejfájás
- menstruációs (havi vérzéssel kapcsolatos) zavarok.

A szakértő szerint a fent említett panaszok akkor is előfordulhatnak, ha túl gyors dózisemelés történt-ilyenkor érdemes lassabban növelni a hormonpótlás mértékét!

Érdemes továbbá tudni, hogy az is előfordulhat, hogy a fellépő tünetek nem a pajzsmirigy gyógyszer miatt jelentkeznek, hanem gyógyszer kölcsönhatás miatt lépnek fel. Éppen ezért mindenképp tájékoztassa orvosát, ha valamilyen más készítményt is alkalmaz a hormonpótlás mellett, ugyanis bizonyos szerek fokozhatják/csökkenthetik a felszívódást (pl. fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vaskészítmények, savlekötők, gyulladáscsökkentők stb.)

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Békési Gábor! Az lenne a kérdésem hogy két hónapja ödéma lett a jobb szememen és arcomon! Már rengeteg orvosnál voltam de senki nem tudja megmondani mi a baj! CT röntgen, vérvétel negatív! Cöliakiás vagyok és két éve elhalt a pajzsmirigyem! Letroxot szedek. Kérem szépen ha tud segítsen! Köszönettel Nemes Gyulané

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Elképzelhető, hogy a Letrox adagja nem elégséges. Ellenőrizték a TSH-T3-T4 szintet? Ha ezek rendben vannak, lehetséges, hogy vese problémája van. Ennek érdekében nefrológiai szakrendelést javaslok felkeresni. Ha ott sem találják az okot, részletes belgyógyászati, illetve gégészeti kivizsgálás jön szóba.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló Skype konzultáció

A doktor úr nagyon segítőkész volt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az online konzultációt választottam és igazán pozitív élmény volt számomra. Kiváló volt a Skype konzultáció, ahol lehetőségem nyílt megosztani a képernyőmet is, nem csak a kamerámat.

További vélemények

Hírek

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

Mi okozhat magas prolaktin-szintet a daganaton kívül?

A magas prolaktin-szint igen kellemetlen tünetekkel járhat, mint például tejcsorgás, menstruációs problémák a nőknél, merevedési zavar, ritkuló szőrzet a férfiaknál. A vér magas prolaktin-szintjét az esetek kis részében az agyalapimirigy daganata okozza, nagyobb részben azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Mi a teendő ilyen esetben? A kérdést Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa válaszolta meg.

További részletek
Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK