Könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel

Könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.29 14:08

A változókor előbb-utóbb minden nőt elér, aminek elég kellemetlen tünetei lehetnek. A panaszok azonban igen hasonlóak a pajzsmirigy alulműködéshez, így könnyű a kettőt összekeverni, ami többek között annak is köszönhető, hogy a hypothyreosis ( pajzsmirigy alulműködés) gyakran pont abban a korban jelentkezik, amikor a klimax is. Hogy hogy lehet mégis a kettőt megkülönböztetni egymástól, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Menopauza vagy pajzsmirigy alulműködés

Hajhullás, menstruációs problémák, elhízás, hangulatváltozások, depresszió, ödéma- ezek mind a változókor tünetei is lehetnek, amit a legtöbb 45-50 éves nő megtapasztal. Igenám, de a panaszok nem csak a klimaxra, hanem a pajzsmirigy alulműködésre is utalhatnak, így igen nehéz a kettőt megkülönböztetni egymástól. Ráadásul vizsgálatok szerint nagyon gyakran pont ebben az időszakban derül fény a pajzsmirigy problémáira (annak ellenére, hogy a klimax nem növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát), ami a diagnózist még inkább megnehezíti. Pedig a két állapot elkülönítése igen fontos, mivel más-más kezelést igényelnek.

Az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) szerint több nő is szed ösztrogén tartalmú hormonkészítményeket a változókori panaszaira, pedig az is lehet, hogy valójában felderítetlen pajzsmirigy alulműködéssel küzdenek. Ugyanis az AACE felmérése szerint 4-ből csupán 1 nőnél végeznek menopauza-szerű tünetei miatt pajzsmirigyre irányuló teszteket, ami nagy hiba, hiszen ez az aprócska szerv szinte az egész szervezet működésére komoly hatást gyakorol.

Fokozhatják egymás tüneteit

menopauza, pajzsmirigy alulműködésTermészetesen a két állapot nem zárja ki egymást, tehát egyszerre is fennállhat a kettő, ráadásul súlyosbíthatják egymás tüneteit. Éppen ezért, amennyiben a klimax panaszaira alkalmazott hormonkészítmények, illetve természetes szerek nem hoznak javulást – vagy nem nagy mértékben-, úgy érdemes pajzsmirigy alulműködésre is gyanakodni, hiszen csakis akkor lesz jobb az illető közérzete, ha ez utóbbi problémát is kezelik-mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Egy vérvétel mindent eldönt

Bár a tünetek alapján igen nehéz megkülönböztetni a két állapotot egymástól, szerencsére egy egyszerű vérvétel segít a kérdés eldöntésében. Ugyanis a vérben lévő TSH szint emelkedett értéke egyértelműen azt jelzi, hogy a pajzsmirigy hormonoknak (T3, T4) csökkent a termelődése. Amennyiben a probléma bebizonyosodik, úgy az egyszerű gyógyszeres kezeléssel kordában tartható, amit nagy eséllyel a betegnek élete végéig alkalmaznia kell.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kivizsgálásra:

+36 70 431 9728

pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása

Téma szakértői

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus, az MTA doktora
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelettel

Érdeklődni szeretnek van e esélyem 4,14 Tsh - al állapotos maradni ..
1,5 éve vagyok kezelve pajzsmirigy alulmukodesre, 13,650 tsh kerültem endokrinologhoz ,majd ez az értek egy évvel ezelőtt csökkent 2,11 majd fel évre ra ismét 3,49 re és múlt heti eredmények alapján 4,14 jelenleg
75/50 L- thyroxint szedek ! 1 éve próbálkozunk a babával sikertelenül! Ginekologom szerint az értéknek 2,5 alatt kell lennie és sikerülni fog ! Jelenlegi endokrinologom viszont azt állítja nem a pajzsmirigy az oka , az rendben - normaban van !Tanácstalan vagyok ...
Köszönöm választ ,üdv. Klára

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Az a tapasztalat, hogy a TSH magasabb értéke mellett a terhesség nehezebben jön létre. Igaza van a nőgyógyász kollégának. A TSH-t 2,5 alá kell beállítani. Így nő a terhesség esélye.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK