Könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel

Könnyű összekeverni a menopauzát a pajzsmirigy alulműködéssel

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2023.09.29

A változókor előbb-utóbb minden nőt elér, aminek elég kellemetlen tünetei lehetnek. A panaszok azonban igen hasonlóak a pajzsmirigy alulműködéshez, így könnyű a kettőt összekeverni, ami többek között annak is köszönhető, hogy a hypothyreosis ( pajzsmirigy alulműködés) gyakran pont abban a korban jelentkezik, amikor a klimax is. Hogy hogy lehet mégis a kettőt megkülönböztetni egymástól, arról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Menopauza vagy pajzsmirigy alulműködés

Hajhullás, menstruációs problémák, elhízás, hangulatváltozások, depresszió, ödéma- ezek mind a változókor tünetei is lehetnek, amit a legtöbb 45-50 éves nő megtapasztal. Igenám, de a panaszok nem csak a klimaxra, hanem a pajzsmirigy alulműködésre is utalhatnak, így igen nehéz a kettőt megkülönböztetni egymástól. Ráadásul vizsgálatok szerint nagyon gyakran pont ebben az időszakban derül fény a pajzsmirigy problémáira (annak ellenére, hogy a klimax nem növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát), ami a diagnózist még inkább megnehezíti. Pedig a két állapot elkülönítése igen fontos, mivel más-más kezelést igényelnek.

Az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) szerint több nő is szed ösztrogén tartalmú hormonkészítményeket a változókori panaszaira, pedig az is lehet, hogy valójában felderítetlen pajzsmirigy alulműködéssel küzdenek. Ugyanis az AACE felmérése szerint 4-ből csupán 1 nőnél végeznek menopauza-szerű tünetei miatt pajzsmirigyre irányuló teszteket, ami nagy hiba, hiszen ez az aprócska szerv szinte az egész szervezet működésére komoly hatást gyakorol.

Fokozhatják egymás tüneteit

menopauza, pajzsmirigy alulműködésTermészetesen a két állapot nem zárja ki egymást, tehát egyszerre is fennállhat a kettő, ráadásul súlyosbíthatják egymás tüneteit. Éppen ezért, amennyiben a klimax panaszaira alkalmazott hormonkészítmények, illetve természetes szerek nem hoznak javulást – vagy nem nagy mértékben-, úgy érdemes pajzsmirigy alulműködésre is gyanakodni, hiszen csakis akkor lesz jobb az illető közérzete, ha ez utóbbi problémát is kezelik-mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Egy vérvétel mindent eldönt

Bár a tünetek alapján igen nehéz megkülönböztetni a két állapotot egymástól, szerencsére egy egyszerű vérvétel segít a kérdés eldöntésében. Ugyanis a vérben lévő TSH szint emelkedett értéke egyértelműen azt jelzi, hogy a pajzsmirigy hormonoknak (T3, T4) csökkent a termelődése. Amennyiben a probléma bebizonyosodik, úgy az egyszerű gyógyszeres kezeléssel kordában tartható, amit nagy eséllyel a betegnek élete végéig alkalmaznia kell.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kivizsgálásra:

+36 70 431 9728

pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
1 évvel ezelőtt műtöttek alul működő,göbös pajzsmirigy megnagyobbodás miatt.Az egyik oldalon meghagytak egy darabot belőle,ami termel némi hormont,de emellett L-Thyroxin 50-et szedek felváltva (egyik nap felet,másik nap egészet).A laborleletek,ultra-hangfelvételek megfelelőek. A kérdésem az lenne,hogy hamarosan babát tervezünk a férjemmel és érdeklődnék,hogy szedhetek-e jód tartalmú magzatvédő vitamint?A várandósság alatt kell-e többször ellenőriztetni a pajzsmirigy hormonokat? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:D.Nóra

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Magzatvédő vitamint szedhet. A terhesség alatt ajánlatos havonta ellenőrizni a pajzsmirigy hormon szinteket.

Minden jót és sok sikert kívánok: Békési Dr.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

hozzáállás 5*

A beteghez való hozzáállással nagyon megvoltam elégedve, mind a recepciós hölgyek, mind pedig a doktor úr részéről. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok