5 tudnivaló a pajzsmirigy alulműködésről

5 tudnivaló a pajzsmirigy alulműködésről

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2018.12.04

A pajzsmirigy a nyak alsó részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Hormonjai számos alapvető életfunkcióhoz nélkülözhetetlenek, az agy, a test, az izmok és egyéb szervek normál működéséhez is szükségesek. Alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont ahhoz, hogy a feladatát megfelelően el tudja látni, ezért megjelennek a hiányállapot tünetei.

Bármilyen életkorban jelentkezhet

A pajzsmirigy alulműködés nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ám életkor tekintetében nincs különbség: nemcsak felnőttkorban, hanem kisgyermekeknél és serdülőknél is megjelenhet.

Nem jó jel, ha folyton fázik

Az alulműködés miatt az egész szervezet működése – a keringés és az anyagcsere -  is lelassul, a betegség legjellegzetesebb tünetei is emiatt jelentkeznek: hízás, fáradtság, hajhullás, zsibbadtság, bizsergés érzés a kezekben és hideg végtagok. A felsorolt tünetek hosszabb időn át, nem ritkán évek alatt alakulnak ki, a panaszok pedig olyan szerteágazóak, ami tovább nehezíti a diagnózist és a mielőbbi kezelést – magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Ha az említett tüneteket tapasztaljuk, vagy a családban előfordult már pajzsmirigybetegség, de meddőség és ismételt vetélések esetén is fontos a pajzsmirigy állapotát ellenőrizni!

Autoimmun betegség

A pajzsmirigy alulműködésnek több kiváltó oka lehet: a túl kevés jódfogyasztás, sugárkezelés, vagy a pajzsmirigy részleges, vagy teljes eltávolítása. A leggyakrabban azonban autoimmun folyamat figyelhető meg a háttérben, melynek során az immunrendszer nem csak a kórokozókat, hanem az egészséges sejteket – ez esetben a pajzsmirigy sejtjeit - is elpusztítja. Ennek jól ismert formája a Hashimoto betegség is. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a túl kevés jód mellett, gyakran épp a betegség megelőzése céljából adagolt, túl sok szervetlen jód bevitele felelős a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedésiért – figyelmeztet Balázs professzor.  „A betegségre genetikailag fogékonyak számára a jód mind gyulladást, csökkent és túlműködést is kiválthat. A pajzsmirigy göbös megbetegedéseiben -akiknek túlműködő göbük van- súlyos túlműködés alakulhat ki.
Mielőtt el kezdenék szedni, ezért feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.”

Gyógyszerrel kezelhető

A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető. Jól beállított kezeléssel a beteg életminősége nagy mértékben javulni fog, és a hiányzó hormon pótlásával a kellemetlen tünetek is megszűnnek. Prof. Balázs Csaba elmondta, hogy a személyre szabott dózis beállítása hosszabb időt igénybe vehet. „Nincs olyan általánosan javasolható dózis, ami mindenkinek beválik. A készítmény adagolása mindig egyéni, a beteg tüneteinek és vizsgálati eredményeinek függvényében történik. A gyógyszerek helyes adagolására ügyelni kell, mert a túl kevés hormonpótlás nem szünteti meg az alulműködés tüneteit, a túladagolással pedig az alulműködés könnyen túlműködésbe fordulhat.”

Ez történhet, ha nem kezelteti az alulműködést

A pajzsmirigy alulműködést nem csak azért érdemes mielőbb kivizsgáltatni és kezelni, mert a tünetek jelentősen rontják az életminőséget. A csökkent hormonműködés egy másik szövődménye, hogy megnöveli a szívbetegségek kockázatát. A betegeknél ugyanis megemelkedik az LDL koleszterin mértéke, ez pedig károsítja az artériák egészségét, ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kivizsgálásra:

+36 70 431 9728

pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása

Téma szakértői

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

endokrinológus, belgyógyász, immunológus
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Dr. Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit

endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kismama vagyok teljes pajzsmirigy eltávolítás után. Szedhetek e femibion terhesvitamint a jódtartalma miatt? (150 mikrogrammot tartalmaz.)

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Kedves Annamária!

Javaslom inkább a Pocaklakó terhes vitamin szedését, ez a készítmény nem tartalmaz jódot.

Üdvözlettel:


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kezelés hatására tünetmentes a betegségem

Prof.Balázs Csaba Úrnál jártam pajzsmirigy vizsgálaton. Nagyon elégedett vagyok nagyra becsülöm a professzor úr szakmai tudását amivel ragyogóan jól karbantartja férjem komoly pajzsmirigybetegségét ezáltal férjem azóta hogy ő kezeli tünetmentesen teljesértékű életet élhet még így minimális pajzsmiriggyel is. Reméljük még sokáig gyógyulhatunk általa.

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok