Mindig fázik? Pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Mindig fázik? Pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2018.12.10

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten. Amennyiben Ön –vagy valamely családtagja- is a fagyoskodók közé tartozik, akkor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Hidegben sem normális, ha álladóan fázik

A téli hónapokban sok esetben 0 fok alá csökken a kinti hőmérséklet, ezért a meleg, réteges öltözködés elengedhetetlen a betegségek elkerülése céljából, valamint azért, hogy még egy rövid séta alkalmával se kelljen dideregni. Persze, ha valaki hosszabb időt tölt a mínuszokban, akkor egy idő után természetes, hogy el kezd fázni – pláne ha közben nem mozog-, ám ha a megfelelő ruházat ellenére nap mint nap reszket a hidegtől, és még az otthon melegében is a több réteg ruhában érzi komfortosan magát, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a problémát, ugyanis betegség is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a csökkent hidegtűrés hátterében

Sokan csupán alkati sajátosságnak fogják fel a csökkent hidegtűrést, és belenyugszanak, hogy bizony számukra a tél kész szenvedés. Pedig sok esetben pajzsmirigy alulműködés okozhatja a panaszt.

fázás, pajzsmirigy alulműködésA pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos nagy számban vannak azok is, akiknél bár fennáll a hormonzavar, nem tudnak betegségükről. Ennek oka, hogy legtöbbször igen általános tüneteket produkál (pl. túlsúly, menstruációs zavar, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, székrekedés). Érdemes tudni, hogy az állapot olykor csökkent hidegtűréssel is jár – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A pajzsmirigy ugyanis részt vesz a test hőszabályozásában, hiszen a szerv elsődlegesen az anyagcsere folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagnál jobban kezd el fázni, ráadásul az alap testhője is alacsonyabb lesz, valamint a végtagjai is hideggé válnak.

Egyszerű vérvétellel megállapítható a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kezelése nagy jelentőséggel bír, hiszen az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (pl. meddőség, vetélés). Éppen ezért, amennyiben valakiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, fontos, hogy vérvétel útján megbizonyosodjon TSH, T4, T3 és ATPO szintjéről, melyek alapján a betegség diagnosztizálható.

Gyógyszeres kezeléssel – vagyis a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlásával- a panaszok rövid időn belül megszűnhetnek, így a téli hónapokban is jól érezheti magát, és akár szabadtéri programokra is bátran vállalkozhat.

További híreink>>>

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés pajzsmirigy alulműködés kivizsgálásra:

+36 70 431 9728

pajzsmirigy alulműködés kivizsgálása

Téma szakértői

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus
Dr. Békési Gábor PhD

Dr. Békési Gábor PhD

endokrinológus, belgyógyász, egyetemi docens
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt dr úr /dr nő!
Pajzsmirigy túlműködésem van én nem vagyok voltam gyogyszer szedő!metothyrin reggel este szedem azt nem értem reggel mért éhgyomorra este meg étkezés után 1 órával kell ennem ! Utánna ehetek !? Esetleg ha elfelejtem bevenni reggel pótolhatm ha égyomorra elfelejtem?! Nem baj ha ettem és utánna eszem meg?!Hány óra kell a kettő között?! Másik kérdésem az lenne hogy ihatom e alkoholt mellette?! (Születésnapom lesz ezért kérdem) választ előre köszönöm!

Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

Leghelyesebb ha a Metothyrint mindig éhgyomorra veszi be. Utána egy óra elteltével étkezhet. Az alkohol nem ellenjavallt, tehát a születésnapján ihat szeszes italt.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenről felvilágosított

"A recepción dolgozó munkatársak szakszerűségével, kedvességével, szolgálatkészségével, segítőkészségével nagyon elégedett voltam. Dr. Békési István tanár Úr a betegségemmel kapcsolatban mindenről felvilágosított, emberségével, nyugalmával sugározta, meg fogok gyógyulni, bízzak, segíteni fog. Az általa el nem végezhető vizsgálat elvégzésére olyan helyre irányított, ahol ugyanezt éreztem mind a kiszolgáló személyzettől - akikkel először találkozik a beteg odaérkezésekor - majd a velem foglalkozó orvossal kapcsolatban is. Mind az orvosok, mind a a recepciós, mind az orvosasszisztens munkatársak tudása, készsége, embersége példaértékű. Köszönöm. Budapest, 2017. november 9."

További vélemények

Hírek

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

Tejcsorgás és impotencia is utalhat az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganatára

A prolactinoma az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata, a leggyakrabban előforduló hormont termelő agyalapi mirigy daganat. Olyan tünetek hívhatják fel jelenlétére a figyelmet, mint például a nőknél a szoptatási időn kívül jelentkező tejcsorgás és menstruációs zavarok, illetve a férfiakat sújtó merevedési zavar, impotencia. Prof. Dr. Góth Miklós PhD, az MTA doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa erről a csaknem mindig jóindulatú daganattípusról beszélt.

További részletek
Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK