Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Letrox mellett szedhető barátcserje kapszula?

Köszönettel:
B.Kata
Kedves Kata!

Nyugodtan szedheti a barátcserjét letrox mellett is, nem befolyásolja a hatását.

Üdvözlettel:

Botos Andrea, vezető asszisztens
Botos Andrea
Botos Andrea vezető asszisztens
Tisztelt Doktornő!

Elnézést kérek, hogy így ismeretlenül zavarom. Orvosok, gyógyszerészek véleményét is kutatom az alábbi aktuális kérdésben:
Szeretném kérdezni, hogy ha férfi rendszeresen gyógyszert szed, okozhat-e rendellenességet a babának?
Rexetint és Ataraxot szedek.
Egyes orvosok szerint ezek számítanak, más orvosok szerint nem.
Folyamatosan több orvost, gyógyszerészt kérdezgetek, de nagyon különböző válaszokat kapok, ezért nagyon el vagyok bizonytalanodva.
A segítő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Proksa Viktor

Betegtájékoztató
Rexetin:
"Állatkísérletekben a paroxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg."
Atarax:
"Az Atarax kezelés ideje alatt megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a fogamzóképes korú nőknek és férfiaknak egyaránt a terhesség megelőzése érdekében."

Kedves Viktor!

Véleményem szerint sem a Rexetin, sem az Atarax nem lesz káros hatással a babára.

Üdvözlettel;
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Címzett!
16 ève küzdök pajzsmirigy alul működèssel,TSH èrtèk alapjàn/0,490/ 100mg Letroxot szedek! Egyèb kialakult betegsègem miatt,egy összetett pajzsmirigy vizsgàlatot csináltattam ès a Tireoidea peroxidàz elleni antitest eredmènyem 164! Ez mit jelent,igènyel-e további vizsgàlatot,vagy kezelèst? Nagyon köszönöm,ha vàlaszolnak, tisztelettel:Kosmann Zsuzsanna
Kedves Zsuzsanna!

A magasabb anti-TPO szint arra utal, hogy a pajzsmirigy alulműködés hátterében krónikus pajzsmirigy gyulladás áll.
A TSH érték megfelelő, a Letrox dózisán nem kell változtatni. A gyulladás intenzitását szelén pótlás esetleg csökkentheti.
Pajzsmirigy UH ellenőrzés is szükséges a TSH követése mellett.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Dr Koppány Viktóriától kérdezném

Kedves Doktornő!
A kérdésem, hogy De quervain thyreoditis-en átesettként (7éve) szedhetek-e jódot, esetleg akár alga formájában, vagy tilos örökre.
Nagyon köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel,
Andrea
Kedves Andrea!

Elvileg szedhet jódot a subacut thyreoiditis lezajlása után. Labor vizsgálat segíthet még jód kérdésben: ha a krónikus pajzsmirigy gyulladás labor markerei (anti-TPO, anti-TG) emelkedettek lennének, a jód szedés nem javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Üdvözlöm! meddőségi problémákkal küzdök, laborvizsgálat alatt többek között pajzsmirigy hormonokat, Anti-TPO és Anti-TG vizsgáltak meg nálam. Pajzsmirigy hormonok rendben vannak viszont antitesteknek az értéke nagyon magas: Anti-TPO 207 IU/ml , Anti-TG 500 IU/ml. Jól értelmezem hogy ez pajzsmirigy gyulladásra utal? Milyen vizsgálatokat érdemes még végezni hogy pontosabb képet kapjak arról mi zajlik a szervezetemben? Előre is köszönöm szépen a választ.
Kedves Zsófia!

A magas anti-TPO és anti-thyreoglobulin valóban krónikus (autoimmun eredetű) pajzsmirigy gyulladásra utal. Ha a TSH érték rendben van, pajzsmirigy hormon pótlás még nem indokolt , de akár már a terhesség alatt is szükség lehet rá. A szelén pótlás jó hatású lehet.
Lisztérzékenység irányú szűrővizsgálat is javasolt (vérvétel, coeliakia panel).

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

11 hetes terhes vagyok, első trimeszteri laboron tsh 3,11 volt. Ezután orvosom javaslatára 1 nappal később magán úton újra nezettem tsh-t (2,63) és ft3 (5) es ft4 (15,6) értékeket. Ön mit gondol? Érdemes lehet ezzel endokrinológus szakorvost felkeresnem, vagy a terhesség alatt normálisak az értékek? Korábban nem volt probléma a pajzsmirigyemmel, nincsenek alulműködésre utaló panaszaim sem. Köszönöm előre is a válaszát!
Kedves Sziporkw!

A TSH értékei nem kórosak, ha nincs panasz és ismert pajzsmirigy betegség, követésük elég lehet, 16.,24.és 32. terhességi héten javasolt. Romló érték, panasz esetén endokrinológusnál jelentkezzen!

Üdvözlettel:
Dr Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Dr úr/ Dr nő, mennyi az optimális progeszteron szint ovuláció alatt (ng/ml-ben mérve)?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Eszter!

A progesteron szintet az ovuláció után 1 héttel érdemes meghatározni, normál tartomány 5-20 ng/ml.

Üdvözlettel:
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr!
Nyaki ultrahangon két cm-es "göböt" találtak.Mintavételre küldtek, viszont a TSH,T3,T4 eredményeim negatívak lettek. Kérdésem: lehet e rosszindulatú úgy is,hogy a TSH eredményeim teljesen jók!?
Válaszát köszönöm.
Kata
Kedves Kata!

A tervezett mintavétel a leírás alapján indokolt, a göb lehet rosszindulatú normál labor lelet mellett is.

Üdvözlettel:
Dr Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Tisztelt Doktor Nő!

Segítségét szeretném kérni! 18 hetes várandós vagyok, orvosom pajzsmirigy alulműködésre euthyroxot írt fel, a reverz t3 eredményem is magasabb a határértéknél (0,5) A tsh, t3,t4 korábban határértéken belül volt. A magas reverz t3-ra T3 pótlást írt fel, így a 0,25 euthyrox mellé másfél tabletta Thybon 20-at szedek.
A tsh-m bőven a határérték alatt van (0,1). Nőgyógyászom megijesztett, hogy az alacsony tsh miatt a babánál idegrendszeri fejlődési rendellenességek lehetnek. Endokrinológusom szerint pedig nem a tsh érték számít, a T3 és T4 legyen rendben.
Kérem szíves segítségét, hogy az alacsony tsh tényleg okozhat a babánál ilyen problémákat?
Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Eszter!

Általánosságban elmondható, hogy a T3 pótlás csak igen ritkán szükséges, egyébként pedig kerülendő. A kicsit magasabb rT3 érték nem indok T3 pótlásra, szerintem csak Euthyroxot kellene szednie, az adagját be kell állítani. Terhesség alatt a TSH mérhető pontosan, ezért a beállítás ez alapján történik, nem a FT4 és FT3 érték alapján. Az alacsony TSH érték kerülendő, de idegrendszeri fejlődési problémától nem kell tartani.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Üdvözlöm!

Cukorterheléses vizsgálaton az alábbiak lettek az eredményeim:
Glükóz 0’: 5,4
60’: 6,7
120’:5,7

Inzulin 0’:10,44
Inzulin 60’:66,76
Inzulin 120’:72,47
Homa index: 2,5

Az lenne a kérdésem, hogy utalhat-e ir-re az alábbi eredmén vagy normalisnak tekinthető?
Kedves Bianka!
A leletek alapján mérsékelt-közepes fokú inzulin rezisztencia véleményezhető.
Javasolt életmód kezelés, esetleg dietetikus felkeresése.
Panaszok esetén további kivizsgálás indokolt lehet. Endokrinológusnál jelentkezzen.
Üdvözlettel: Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus

Hírek

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

A depresszió és az ingerlékenység mögött is állhat pajzsmirigy probléma

Depresszió vagy éppen felfokozott ingerlékenység – olyan tünetek, amelyek miatt elsőre nem biztos, hogy a pajzsmirigy működészavaraira gondolunk. Holott dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, diabetológus szerint a hangulatban beállt változások akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre is utalhatnak, ezért további tünetek esetén érdemes ebben az irányban is vizsgálódni.

További részletek
Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

Az elhízással küzdő férfiakat gyakrabban érinti az inzulinrezisztencia

A legújabb kutatások szerint a zsírszövetek inzulinra adott válaszreakcióinak különbsége lehet az oka annak, hogy az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb az elhízással élő férfiaknál a nőkhöz képest. Dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász, diabetológus elmagyarázta az eredményeket és a komplex kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Egyed-Fekete Ágnes endokrinológus és Drégely Anikó dietetikus nevével

Az elmúlt hetekben terjedt el a világhálón egy hirdetés dr. Egyed-Fekete Ágnes és Drégely Anikó nevével, amelyben egy fogyókúrás termék vásárlására buzdítják az olvasókat – megtévesztő módon még egy ismert weboldal megjelenését is imitálva. Személyüket és szakmai ismertségüket felhasználva, őket a cikkben szakértőként jelölve próbálja meggyőzni a potenciális vásárlókat a termék hitelességéről.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK