Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

26 éves nő vagyok, problémáim másfél éve kezdődtek.
A legjellemzőbb tünet, ami nagyon zavaró számomra, a foltlátás (üvegtesti homály). Természetes fénynél nagyon sok úszó foltot, pálcikát látok, és ehhez nem kell világos felületre néznem, sajnos bármilyen körülmények között látom. Mesterséges fénynél viszont jóval halványabban jelennek meg.
Egyéb tünetek közé tartoznak a kézzsibbadás, heves szívdobogás, enyhébb ízületi fájdalmak, fáradékonyság, migrénes fejfájás.
Tavaly óta rengeteg kivizsgáláson voltam, készítettek koponya MRI-t, szív-,hasi- és nyaki UH-t. Kiderült, hogy mitralis prolapsusom van, refluxom, illetve egy allergiavizsgálat alkalmával fény derült a glutén-és laktózérzékenységemre is. Diétámat 3 hónapja kezdtem el, de sajnos a foltlátásom illetve a fáradékonyság, kábaság érzése nem múlt el.

Kíváncsi lennék a véleményére, hogy a pajzsmirigyemmel is állhatnak-e összefüggésben ezek a zavaró panaszok, annak ellenére, ha az általános vérképen a TSH szintnél nem voltak eltérések.

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Betegünk!

A heves szívdobogás és a fáradékonyság pajzsmirigy túlműködés tünete lehet. Ez ellen szól viszont, hogy a TSH normális értékű. A látási problémák miatt szemészeti vizsgálat szükséges, ezek nem függnek össze a pajzsmiriggyel. Amennyiben glutén és laktóz érzékenysége igazolva van, a diétát tartani kell, de ez nem változtat a szemészeti tüneteken. A mitrális prolapsus kardiológiai ellenőrzést igényel. A reflux, ha panaszt okoz, gyógyszeresen kezelhető. Keresse fel ez ügyben gastroenterológusát!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor!
Olyan kérdésem lenne, hogy belső strumám van illetve sok apró ciszta. Jó indulatúak volt szövettan is. A pajzsmirigyem rendben. 54 éves vagyok.
Van egy olyan tünetem hogy sokszor van légszomjam,fulladok, nyom a torkom nehezen veszem a levegőt. Napközben meg kell álljak sokszor pihenni.
Lehet hogy ez a stuma miatt van? A Doktor akihez járok azt mondta az nem a miatt van.
Tud esetleg segíteni mi miatt lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Betegünk!

A fulladásos panaszoknak több oka is lehet. Legtöbbször arról van szó, hogy a szív érszűkület miatt nem kap elég vért, ezért nem működik szabályosan. Bizonyos tüdőbetegségek is állhatnak a háttérben. Részletes belgyógyászati kivizsgálás szükséges a kérdés eldöntéséhez. Ha az említettek nem magyarázzák panaszait, lehetséges, hogy mégis a struma a felelős a nehézlégzésért. Ebben az esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

42 éves vagyok 61 kilo ez normális

Válasz

Kedves Attila!

A normál testsúly több dolog is befolyásolja, például a testmagasság és a nem. Az interneten sok helyen található úgynevezett BMI kalkulátor ami a megfelelő adatok megadását követően kiszámolja Önnek hogy a testsúlya normál tartományban van-e. A BMI kategóriákat statisztikai átlagok alapján határozták meg, és nem veszik figyelembe az egyéni test felépítésbeli különbségeket. Ezért ez sokszor félrevezető lehet például komoly fizikai munkát végző egyének esetén, ilyenkor teljes testtömeg mérés lehet szükséges ez képet ad az izom, zsír, csonttömeg, valamit az egyes testrégiókra megadott zsírszázalék pontos arányáról, a testfelépítésről.

Kérdés

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő,

pár napja csináltattam terheléses vizsgálatot, melynek értékei: glükóz 0' 3,9, 60' 4,3, 120' 5,7, inzulin 0' 9,8, 60' 45,3, 120' 37,9, HOMA index 1,7. Kisbabát szeretnénk már több, mint egy éve, de nem jön össze. Hormonlaborom mindig jó volt. Most készülök átjárhatóságira. Kérdésem az lenne, ezekkel az értékekkel keressek fel endokrinológust? Lehetséges, hogy ez az oka annak, hogy nem sikerült teherbe esni?

Köszönettel.

Válasz

Kedves Gréta!

Sajnos a meddőség hátterében több endokrinológia probléma is állhat, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy endokrinológust, hogy ki tudják zárni, hogy nem ilyen jellegű probléma áll a háttérben.

Kérdés

Tisztelt Doktornő!

Két hete állapították meg, hogy pajzsmirigy túlműködésem van. Napi 4 szem metotyrint kellett szednem. 10 nap után voltam vérvételen és a GOT (ASAT) 64 U/l lett a megengedett 30 helyett, valamint a GPT (ALAT ) 126 U/l lett a megengedett 36 helyett. Az orvosom elővigyázatosság miatt elvette ezt a gyógyszert és propycilt írt fel. Már az első szem után teljesen elment az izlelésem és valami keserű íz szerű elöntötte az egész számat. Nem hiszem, hogy ezt sokáig fogom szedni, mert semminek nem érzem az ízét. Szeretném megkérdezni, hogy mi az a rossz labor eredmény ami miatt mindenképp abba kell hagynom egy gyógyszert, mert én inkább visszaváltanék a metotyrinre. Válaszát előre is köszönöm.
Rita

Válasz

Kedves Betegünk!

Sajnos nem csak a Metothyrin, hanem a Propycil is okozhat máj enzim emelkedést. Legyen kedves, ellenőriztesse, hogy a Propycil mellett javultak-e a máj értékek. Propycilt szedő betegeim eddig nem számoltak be ízérzés zavarról. Ha következetesen magasak a máj enzimek, izotóp kezeléssel javasolt gyógyítani a pajzsmirigy túlműködést. Forduljon endokrinológusához!

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr!
60 éves nő vagyok szívritmus zavarra és magasvérnyomásra szedek gyógyszert. Gyomorröntgenen voltam mellkas panaszok miatt évekkel ezelőtt ,ott kérdezte a Dr. nő hogy mikor nézettem meg a strumámat . Mivel a laboreredmények mindig jók most is TSH 0.982umol/ml(0.340-4,000) körzeti orvosom eddig nem küldött tovább.Most elmentem orvoshoz aki ultrahangra elküldött ,bár panaszaim nincsenek.UH Eredménye :Jobb lebeny mérs. nagyobb benne egy 17mm legnagyobb átmérőjű és több kisebb vegyes echoszerkezetű göb látható a bal lebeny lényegesen nem nagyobb,benne néhány echoszegény cystosus góc ábrázolódik(5-6mm).Az isthmus nem szélesebb.A nyálmirigyek szabályosak. A carotis rendszer nyaki szakasza normális lefutású tágságú.A vizsgált nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Mindkét oldalon több reaktiv jellegű nyirokcsomó(10-12mm). Vélemény: Jobb oldali túlsúlyú struma nodosa. I.u Most elküldtek Aspirációs cytológiára.Szeretném megkérdezni mit jelent az ultrahang vizsgálat eredménye? Miért nem küldtek izotópos vizsgálatra Feltételezhető rosszindulatú daganat?Tele vagyok félelemmel!!!
Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelettel:Hegedűsné

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori jelenség. Az esetek döntő többségében a göbök jóindulatúak. Ennek ellenére a szakma szabályai szerint az 1 cm-t elérő vagy azt meghaladó göböket meg kell szúrni, és a sejteket elemezni kell. Izotóp vizsgálatra nincs szükség, mert a szúrásos vizsgálat sokkal biztosabb diagnózist ad. Ne izguljon! Minden valószínűség szerint jóindulatú göbje van.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor


Kérdés

Tisztelt Doktor Úr,
A kérdésem az lenne, hogy a dexamethason tabletta milyen hatással van a kortizol-szintre és a mellékvese működésre?
Congenitalis Adrenalis Hiperplasiat állapítottak meg nálam, azonban nem teljesen értem az összefüggést az emelkedett kortizol, a mellékvesekéreg működése, valamint a dexamethason hatása között. Nagy segítség lenne, ha segítene ennek a megértésében.

Válasz

Kedves Betegünk!

A dexamethason egészséges emberekben a kortizol szintet csökkenti azáltal, hogy gátlólag hat az ACTH-ra és emiatt a cortisol termelésre. A congenitalis adrenalis hyperplasia lényege, hogy a kortizol termelésben szerepet játszó valamelyik enzim működése zavart, ezáltal a kortizol képzés elégtelen, ami az ACTH szintet megnöveli, és ez a mellékvese androgének szintézisét fokozza. Nagyon bonyolult kérdésről van szó. Így, e-mailen keresztül nem lehet egyszerűbben megmagyarázni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Feleségemnél 1 tipusu biabéteszt diagnosztizáltak helyén való az hogy napi 3 merforált szed és négyszer szurja magát reggel18 délbenn 18 délután 18 és este28 egységnyit kell beadjon a diabetologusa szerint igy irta fel neki előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Klára Zoltán !

Az egyes tipusú diabetesben nem szoktunk Merckformint adni. Itt a napi négyszeri inzulin adás indokolt, lehetőleg analóg inzulinok formájában.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kérdés

A pajzsmirigy túlműködését állapították meg korábban. A véreredményben akkor a szabad T4 értéke 27,74 pmol/L volt. Jelenlegi eredményemben ugyan ez 6,78 pmol/L. Kérdésem: Metothyrin 10 mg tablettát jelenleg 2X1 -ben szedem Továbbra így szedjen ,vagy csökkentsem le. A TSH értékem 0.135 pmol/L Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Bém János.

Válasz

Kedves János!

A gyógyszer szedésével kapcsolatosan minden esetben a kezelőorvosa tud Önnek segíteni, hogy miként kell változtatni az adagoláson.

Kérdés

Időpontot szeretnék kérni, a pajzsmirigy problémám kivizsgálására.Csütörtökön Budapesten leszek, esetleg lenne lehetőségem a délutáni órákban? Köszönöm

Válasz

Kedves Mónika!

Amennyiben vérvételre szeretne jönni tudunk időpontot adni 8-11 között. Szakorvoshoz, sajnos legkorábbi időpontjaink február végére vagy március elejére vannak. Amennyiben van lemondás, azt rögtön látja a honlapunkon keresztül és ott le is tudja foglalni az időpontot vagy telefonon keresztül is van lehetőség bejelentkezésre az alábbi telefonszámon : +36704319728.

Munkatársaink
Hírek
Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Hibák, melyeket IR-esként elkövethet

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik népbetegsége, és egyre több emberről derül ki, hogy őt is sújtja a kóros állapot, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Kezelésének alapja az életmódváltás, melyet kiegészíthet gyógyszeres terápia is. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa összeszedte azokat a hibákat, melyeket leggyakrabban elkövetnek azok, akik IR-rel küzdenek.

további részletek »
Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában

Gyógynövények is segíthetnek a pajzsmirigyzavarok terápiájában


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!