Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16., I E-mail: info@endokrinkozpont.hu, Skype: endokrinkozpont

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Kérdés

Kedves Doktor Úr!
Pár éve autoimmun pajzsmirigy alul működést állapítottak meg egy véletlen vérvétel során. . A TSH akkor 13 körül volt, ma már 4 körül van.
Elmondaná, hogy ez mit jelent? Hiába kérdeztem a doktornőt nem igazán tudta megértetni velem, hogy mi is az az autoimmun betegség. Semmi többet nem mondott. A szó jelentését ismerem, talán- a szervezet működése saját maga ellen fordul. Azt hiszem. De ez mit jelent? Mire számíthatok? Idővel lesz valami komolyabb betegségem, mint pl SM? Mi lett volna, ha akkor a nőgyógyász nem kér TSH-t? Sosem derül ki?
Köszönettel Radványi Judit

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy alulműködés legtöbbször autoimmun eredetű. Ez azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagot termel a saját pajzsmirigye ellen. Ez gátlólag hat a pajzsmirigyre, és csökken a szerv hormon termelése. Ilyenkor az agyalapi mirigy által termelt TSH szint megemelkedik, hogy stimulálja a pajzsmirigyet jobb működésre. Ha a hormont pótoljuk, a TSH úgy "értékeli", hogy van a szervezetben megfelelő hormon ellátottság, nem szükséges tovább stimulálni a pajzsmirigyet, és a szintje a normál értékre vissza csökken. Ekkor van jól beállítva a gyógyszerelés. Bár az autoimmun betegségek alkalmanként többesével is előfordulhatnak, attól nem kell tartania, hogy valami komolyabb kísérő betegsége lesz. Ha most nem történt volna vérvétel, előbb-utóbb olyan panaszok jelentkeztek volna, amiből pajzsmirigy alulműködésre lehetett volna következtetni.
Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Indokolt e további vizsgálat abban az esetben, ha az UH a pajzsmirigy bal lebenyében 5*6*9 mm hosszúságú echoszegény solid képletet melynek alsó pólusában finoman inhomogén echoszegény képlet 5 mm található, illetve a jobb lebeny alsó harmadának határán 7,5*4*7 mm-es inhomogén echoszegény solid képlet látható. A pajzsmirigy hormonműködése normális (TSH, FT3-4 és ANTI TPO). Épek a nyálmirigyek.

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori eltérés. Az esetek túlnyomó többsége jóindulatú. Ennek ellenére indokolt a göb megszúrása és a sejtek elemzése a biztonság kedvéért. A szúrás után is évente UH ellenőrzés szükséges. Ha a göb növekszik, a szúrást meg kell ismételni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

T.Doktor Úr/Nő!Nyaki Uh-n voltam,ahol a vélemény:signifikáns szükület nem detectálható.E a Dopler vizsgálat volt.
Nyaki UH:A pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságu.,a normálisnál echoszegényebb.A jobb lebeny homogén szerkezetű.A bal lebyenyben egy 8 mm-es echoszegény udvarral körülvett isoechogen körülirt képlet látható.A nyálmirigyek szabályosakA vizsgált nyaki régióban pathológiás szerkezetű nyirokcsomó nem mutatható ki.Mk.o.parajugulárisan 15 mm-es reactiv nyirokcsomók vannak.Vélemény:Soliter pajzsmirigy göb a bal lebenyben,Lymphadenopathis colli.
Érdeklődnék,hogy mit jelent,mi a gond a pajzsmiriggyel,hova fordulhatok?Köszönöm.67 éves nő vagyok,gyógyszert nem szedek.

Válasz

Kedves Betegünk!

A pajzsmirigy göbösség nagyon gyakori elváltozás. Az esetek túlnyomó többsége jóindulatú. Ennek ellenére indokolt a göb megszúrása és a sejtek elemzése a biztonság kedvéért. A szúrás után is évente UH ellenőrzés szükséges. Ha a göb növekszik, a szúrást meg kell ismételni.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Üdvözlöm!
Úgy tudom, hogy a pajzsmirigy teljes eltávolítása után élethosszig gyógyszert kell szedni. Mi történik, mit okoz, ha valaki egyáltalán nem szedi be a gyógyszert?

Válasz

Kedves Betegünk!

Jól tudja. A pajzsmirigy teljes eltávolítását követően élethosszig hormon pótlás szükséges, ugyanis pajzsmirigy hormon nélkül nem lehet élni. Szóba sem kerülhet, hogy egy ilyen beteg ne szedje be a gyógyszert.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Dr Úr/Nő!
Ma voltam nyaki uh-n. Azt mondta az uh-t végző orvos, hogy sajnos nem jók az eredményeim. Az endokrinológus viszont azt mondta, hogy fél év múlva csináltassak újabb uh-t. A vérkép rendben. Mindkét lebeny és az isthmus finoman inhom.szerk.,mérs.echoszegény.A bal lebeny alsó harmadában centro-medialisan 10*6,5 mm haloval övezett cysotusan részlegesen degenerált isoechogen göb.Az isthmusban centralisan 4mm haloval övezett mérs.echoszegény göb.A bal lebeny mögött egy 15*11mm pajzsmiriggyel azonos echoszerk.képlet van. A pajzsmirigyben min. fokokozottnak imponáló vascularisatio látszik.
Ez így elég ijesztőleg hat. Vajon tényleg ráér a fél éves ultrahang? Semmi mást nem javasoltak.
Válaszát köszönöm!

Válasz

Kedves Betegünk!

Szerintem nem érdemes fél évet várni. Az egy cm körüli göböket meg kell szúrni, és a sejteket ennek alapján elemezni. Ne izguljon! A pajzsmirigy göbök az esetek túlnyomó többségében jóindulatúak. A vizsgálatra csak a biztonság végett van szükség. A szúrás után is évente UH ellenőrzés szükséges. Ha a göbök növekednek, meg kell ismételni a szúrást.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Asszony!

Leírnám a leleteim eredményeit, és kérném a tanácsát. 2015. novemberben szültem. 2017. Február: TSH:4,98, T4:12,22, T3:5,51. Ekkor semmi nem gondot nem találtak a pm-mel kapcsolatban. Nem küldtek tovább... 2017. augusztus: TSH:5,34, T4:14,54, T3:4,46. Ultrahang: " A pm. jobb lebenye:5x2,5x2,4 cm, egyenetlen kontúrú, apró gócos/foltos jelleggel kifejezetten inhomogénen echoszegény szerkezetű, vascularasatioja közepesen fokozott, benne elszórtan számos, helyenként confluáló 3-5 mm-es echoszegény góc van, a kp. harmadban ventrálisan egy 7x6x6 mm-es, dorsalisan egy 4x3 mm-es echoszegény gyűrűvel övezett echodús göb van. A bal lebeny: 4,5x1,5x2 cm, szerkezete hasonló, gócok ventrálisan confluálnak, az alsó pólusban egy 3 mm-es echodús göb van. Az isthmus 3mm vastagságú. "
Endokrinológiai szakrendelés: pm: norm.tap., göb nem tap., P:76/min., lgl. a nyakon nem tap.

Fentiek alapján Letrox 50 microg / reggel fél tb.- t kaptam szedni, azzal hogy 6 hét múlva kontroll.

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy fentiek alapján biztos, hogy gyógyszert kell szednem életem végéig? Mert válaszokat nem igen kaptam, csak azt hogy be kell állítani a gyógyszeremet. Azt sem tudom, hogy pontosan milyen pajzsmirigy betegségem van. Nagyon félek attól,hogy autoimmun betegségem van, és szeretném tudni,mit tehetek annak érdekében, hogy állapotomon javítsak? Tüneteim: ingerlékenység, örökös fáradság, kialvatlanság, időnként memória zavarok, feledékenység, ami 1 éve még egyáltalán nem volt jellemző rám.
Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel:
T.A.

Válasz

Kedves Betegünk!

Leletei alapján enyhe fokú pajzsmirigy alulműködése van. Ez nagyon gyakori elváltozás. A Letrox szedése indokolt. A pontos mennyisége beállítása labor ellenőrzéssel lehetséges. Ez egy nagyon egyszerű eltérés. Ne érezze emiatt betegnek magát. Élje az egészséges emberek életét! Több apró göb is van a pajzsmirigyében. 1 cm alatt ezeket csak meg kell figyelni. Évente történjen ultrahang ellenőrzés! Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor.

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy panaszaim hátterében állhat-e normál TSH érték mellett pajzsmirigy túlműködés! A családban anyai nagymamámat kezelték autoimmun betegség okozta pajzsmirigy problémával, ezért háziorvosom mindig nézi a TSH értéket nagy labornál, de az nem nagyon mutat eltérést, a normál tartományban szokott lenni! Ennek ellenére, vissza-vissza térő tüneteim, a reggeli szívdobogás, "melegség" érzés, reggeli hasmenés, ingerültség, fárdékonyság, kedvetlenség, idegesség, depresszió, szorongás. Jelentős fogyásról azonban nem számolhatok be :)
Milyen egyéb labor értékeket érdemes megnézetni, ha fennállhat a pajzsmirigy túlmüködés lehetősége, illetve Önök végeznek laborvizsgálatot?
Köszönöm válaszukat előre is!
Üdvözlettel,Felföldi Zita

Válasz

Kedves Betegünk!

Amennyiben normális a TSH értéke, pajzsmirigy túlműködés nem áll fenn. Panaszainak számos egyéb oka lehet -stressz, kimerülés, lelki zavar vagy egyéb betegség. Forduljon bizalommal háziorvosához segítségért! Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

jó napot! Ultrahangon van pajzsmirigy göböm de a vérvételi leleteim rendben . Mellette állandó szákrekedésem van ez lehet pajzsmirigy alulmükődés?ha igen milyen vizsgálat kell? Mitől vannak a göbök? Köszönöm
Niki

Válasz

Kedves Betegünk!

Ha a pajzsmirigy hormon értékek rendben vannak, akkor a székrekedést nem pajzsmirigy alulműködés okozza. Zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend segít ebben a problémában. A pajzsmirigy göbök oka nem egyértelműen tisztázott. Nagyon gyakori jelenség, és az esetek többségében jóindulatú elváltozásról van szó. Ennek ellenére, ha a göb mérete eléri, vagy meghaladja az 1 cm-t akkor szúrásos cytológiai vizsgálat indokolt, hogy igazolni lehessen a jóindulatúságot. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Üdvözlöm!

Alábbi labor eredményeimmel kapcsolatban lenne kérdésem Önökhöz:
TSH 1,348 mIU/L 0,400 - 4,000
Szabad T4 10,81 pmol/L 7,75 - 15,21
Szabad T3 4,90 pmol/L 3,80 - 6,00
Anti-TPO 429,7 U/mL * 0,0 - 9,0

Az anti tpo emelkedett szintje régebb óta fennálló panasz , azonban több helyről is azt a választ kaptam, nem kezelhető.
Esetleg Önök ebben tudnak segíteni, valami módot találni arra h lejjebb vigyük az értéket? Gyógyszeres kezelést Önök tudnak erre felírni esetleg?
6 éve próbálkozunk babával, 5 lombik kezelésen vagyunk túl sikertelenül. Endometriózis miatt (4.fokú) jelenleg le van állítva a menstruáció, nem tudom ez befolyásol e bármit.

Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel:
Ildikó

Válasz

Kedves Betegünk!

Pajzsmirigy hormon értékei a normál tartományban vannak. Az anti-TPO emelkedett, de ennek érdemi jelentősége nincs. Nem kell vele foglalkoznia. Nincs kapcsolatban a meddőséggel. Évente ellenőriztesse TSH, T3, T4 szintjét! Ha ezek rendben vannak, egészségesnek érezheti magát. Nincs szükség az anti-TPO csökkentésére, és nem is áll rendelkezésre ilyen irányú kezelés. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kérdés

Tisztelet Doktornő/Úr !

Mellékpajzsmirigy problémám van . A vér kálcium szint 3,1 mmol/L , a parathormon 175,4 pg/mol.
Készítettek mellékpajzsmirigy szcintigráfiát, mely szerint a pajzsmirigy jobb lebeny alsó pólus alatt a calviculák színtje alatt körülírt MIBI halmozó élő szöveti plusz, mely megfelelhet mellékpajzsmirigy adenomának is.
Kérdésem, hogy erre a műtéten kívül van-e más gyógymód és ha nincs mennyire sűrgős annak elvégzése ?

Köszönöm a segítségüket.

Válasz

Kedves Betegünk!

A mellékpajzsmirigy adenoma kezelése egyértelműen műtéti. Magas a kálcium szintje, ezért a beavatkozás minél előbb elvégzendő. Sikeres gyógyulást kívánva üdvözli: Dr. Békési Gábor

Munkatársaink
Hírek
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka


további részletek »
Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja

Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél- IR is okozhatja


további részletek »

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Copyright 2012 © Prima Medica Egészségközpontok. Minden jog fenntartva

Desigbed by www.free-dimension.hu • Developed by www.sulczr.hu

Az oldalon feltüntetett árak az ÁFÁ-t tartalmazzák!