Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Asszony!Leírnám a leleteim eredményeit, és kérném a tanácsát. 2015. novemberben szültem. 2017. Február: TSH:4,98, T4:12,22, T3:5,51. Ekkor semmi nem gondot nem találtak a pm-mel kapcsolatban. Nem küldtek tovább... 2017. augusztus: TSH:5,34, T4:14,54, T3:4,46. Ultrahang: " A pm. jobb lebenye:5x2,5x2,4 cm, egyenetlen kontúrú, apró gócos/foltos jelleggel kifejezetten inhomogénen echoszegény szerkezetű, vascularasatioja közepesen fokozott, benne elszórtan számos, helyenként confluáló 3-5 mm-es echoszegény góc van, a kp. harmadban ventrálisan egy 7x6x6 mm-es, dorsalisan egy 4x3 mm-es echoszegény gyűrűvel övezett echodús göb van. A bal lebeny: 4,5x1,5x2 cm, szerkezete hasonló, gócok ventrálisan confluálnak, az alsó pólusban egy 3 mm-es echodús göb van. Az isthmus 3mm vastagságú. "

Endokrinológiai szakrendelés: pm: norm.tap., göb nem tap., P:76/min., lgl. a nyakon nem tap.Fentiek alapján Letrox 50 microg / reggel fél tb.- t kaptam szedni, azzal hogy 6 hét múlva kontroll.Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy fentiek alapján biztos, hogy gyógyszert kell szednem életem végéig? Mert válaszokat nem igen kaptam, csak azt hogy be kell állítani a gyógyszeremet. Azt sem tudom, hogy pontosan milyen pajzsmirigy betegségem van. Nagyon félek attól,hogy autoimmun betegségem van, és szeretném tudni,mit tehetek annak érdekében, hogy állapotomon javítsak? Tüneteim: ingerlékenység, örökös fáradság, kialvatlanság, időnként memória zavarok, feledékenység, ami 1 éve még egyáltalán nem volt jellemző rám.

Várom megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel:

T.A.
Kedves Betegünk!Leletei alapján enyhe fokú pajzsmirigy alulműködése van. Ez nagyon gyakori elváltozás. A Letrox szedése indokolt. A pontos mennyisége beállítása labor ellenőrzéssel lehetséges. Ez egy nagyon egyszerű eltérés. Ne érezze emiatt betegnek magát. Élje az egészséges emberek életét! Több apró göb is van a pajzsmirigyében. 1 cm alatt ezeket csak meg kell figyelni. Évente történjen ultrahang ellenőrzés! Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Cím!Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy működésére irányuló vizsgálat mennyibe kerül? Pontosan mit néznek?Válaszukat köszönöm.Üdvözlettel:

Szántó Réka
Kedves Réka!Sajnos nem tudom pontosan mire gondol, vérvételre, UH, vagy szakorvosi konzultációra.

Az áraink elérhetőek a honlapon keresztül, vagy tud érdeklődni az alábbi telefonszámon: +36704319728Üdvözlettel.

Plósz Jennifer
Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Üdvözletem !

Inzulinrezisztencia és terheléses cukor vizsgálaton voltam . Az eredményeim

0 perces glukoz: 5,2

60 perces: 7,2

120 perces: 3,8inzulin 4,1

60 perces 36,4

120 perces 21,9Homa-index 0,95

Kérdésem az lenne hogy az alacsony 120 perces cukor mitől lehet ? ( sokszor szurták az utolsót mert nehezen jött le a vér és közbe kicsit rosszul lettem)

A nőgyógyász küldött a vizsgálatra fogamzásgátló után policisztás petefészek miatt . Ez inzulinrezisztencia? Kezelésre van e szükség , vagy csak nőgyógyászati kezelés szükséges?
Kedves Brigitta !A mért értékek alapján vércukor terhelése és inzulin szintje, HOMA indexe is normális. Ezek szerint nincs inzulin rezisztenciája,így kezelés sem szükséges. Polycystás petefészek miatt, vagy nőgyógyászati panaszok esetén ezen kórképek kezelése természetesen javasolt.Üdvözlettel: dr Porochnavecz MariettaDr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Jó napot!

Most voltam inzulinrezisztencia szűrésen, mint egyik lehetséges ok a 7 éve sikertelen teherbeesés és 3 sikertelen lombik kezelésekre.

40 éves vagyok. Kétszer műtöttek endometriózissal (2 éve és most egy hónapja). Rendszertelen a menzeszem gyermekkorom óta (35-60 napos ciklusok). Vékony-normál testalkatú vagyok (160 cm, 48kg).

A következő eredményeket kaptam:

Éhgyomri glukóz (plazmából) 4,9 mmol/l

30 perces glukóz 5,3 mmol/L

60 perces glukóz 3,7 mmol/L

120 perces glukóz 4,9 mmol/L

Éhgyomri inzulin 7,4 mIU/L

Inzulin 30 perc 28,4 mIU/L

Inzulin 60 perc 6,0 mIU/L (Ellenőrzött vizsgálat)

Inzulin 120 perc 34,6 mIU/L

Utánaolvasva, a glükóz értékek jónak tűnnek, de nem találtam utalást sehol arra vonatkozólag, hogy mit jelent, ha az inzulinszint először felmegy, majd leesik, majd felmegy még magasabb szintre. Azt gyanítom, hogy ez nem jó jel...

Kaphatnék erre valamilyen értékelést, tanácsot?

A lombikos orvos azt mondta, hogy nincs értelme megnézetni ezt a szintet, mert az IR nem befolyásolja a lombik program sikerességét. Szerinte csak a korom az ok és az endometriózis miatt csak a lombik jöhet szóba nálam. Én viszont nem ezt olvastam több helyen az IR-rel kapcsolatban.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

V. Mara
Kedves Vámosi Márta !Vércukor terhelése és terhelés alatt mért inzulin értékei alapján nem gondolnék inzulin rezisztenciára. Érdekelne hogy milyen inzulin rezisztenciára utaló tüneteket észlel. Sajnos endometriosis esetén nehezebb a teherbe esés, úgy gondolom igaza van a nőgyógyászának a lombik programmal kapcsolatban.Üdvözlettel: dr Porochnavecz MariettaDr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő, néhány napja terheléses cukorvizsgálatom volt, amelynek eredménye a következő:

Glükóz: 5,1 mmol/L (3.5-5.5)

Vércukor 30' 7.6 mmol/L

Vércukor 60' 8.4 mmol/L

Vércukor 90' 6.7 mmol/L

Vércukor 120' 6.2 mmol/L

Inzulin 12.8 uU/ml (5-25)

Inzulin 30' 37.3 uU/ml

Inzulin 60' 71.9 uU/ml

Inzulin 90' 66.0 uU/ml

Inzulin 120' 56.9 uU/ml

Tüneteim, ami miatt orvoshoz fordultam: hajhullás, zsíros-pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés elsősorban az államon. Kérdésem az lenne, hogy mutat-e kórosat a cukorterhelés? IR ? Ha a cukorterhelés rendben van, mit tanácsol merre induljak tovább, milyen vizsgálatra lenne szükség, hogy kiderüljön mi okozza ezeket a tüneteket? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm
Kedves kérdezőVércukor terhelése normál értékeket mutat. Inzulin értékei inzulin rezisztenciára utalnak. Ezt támasztják alá a leirt panaszai is.Javasolt a cukor tartalmú ételek, italok kerülése. Napi 5 x étkezés kb. 3 óránként. Reggeli 30 g szénhidrát, 1 db teljes kiőrlésű zsemle, felvágott, sajt, paprika, paradicsom, tízórai: 20 g szénhidrát, gyümölcs vagy tejféle, ebéd 50 g szénhidrát, uzsonna 20 g szénhidrát. gyümölcs vagy tej vagy joghurt, vacsora 30 g szénhidrát : 1 teljes kiőrlésű zsemle, húsféle, sajt, tojás, zöldség. A diéta mellett fontos a rendszeres mozgás, minden nap legalább 30 perc.Ezek betartásával néhány hónapon belül várható panaszai csökkenése.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Cím!

Több mint 2 éve küzdök 2 típusú cukorbetegséggel. Eleinte nem foglalkoztam vele, majd orvosi rendelvényre elkezdtem szedni a merckformint xr 500 mg. A szedés megkezdésekor jellemző éhgyomri vércukorszin: 7,2-8,0 volt.

A gyógyszer szedése után 1 évvel ( január óta ) elkezdtem rendszeresen sportolni, mozogni. A reggeli cukorértékem lement 5,6-6,4 re, viszont a napi 1 szeri esti merckformin mellett is az étkezések utáni cukor 1,5 órával később is 8-9 körül jártak, majd 1 óra múlva lement 5-5,5 re. 5 hónapja elhagytam a gyógyszert, még többet mozgok, a táplálkozásomra annyira nem figyelek, csak a szénhidrát bevitelt vettem vissza. A gyógyszer elhagyása után eltelt 5 hónap, a mai napi vizsgálat alapján a 3 havi A1c érték a májusi ( 6,0 ) hoz képest 6,2 re változott gyógyszer szedése nélkül!!!

Kérdéseim:

Normális hogy a merckformin szedése mellet is magas az étkezés utáni érték másfél órával, majd utána fél-egy óra múlva pedig hirtelen beáll 5-5,5 re?

Intenzív délelőtti testedzés esetén ha tartalmasan reggelizem is 10 óra körül már érzem hogy 5- körül jár a cukrom, és ennem kell ( gyógyszer nélkül ).

Jó nekem ez a gyógyszer, szedjem / ne szedjem? Ha igen akkor hogyan?

Mit javasol a jövőben, mire figyeljek oda?

Köszönettel: HOrváth Miklós
Kedves Horváth Miklós!2-es típusú cukorbetegség miatt a Merckformin adás helyes volt, mert ilyenkor mindig inzulin rezisztencia is fennáll, és Merckformin ezt csökkenti , és mérsékli a hirtelen cukor kiáramlást a májból. Miután rendszeresen mozog, gondolom fogyott is, emellett vércukor értékei javultak, nincs szükség jelenleg Merckforminra . Vércukor értékei elfogadhatóak. Éhomi értékei 6,0 körül kell, hogy legyenek, étkezés után másfél órával pedig 8 mmol/l alatt. HgA1c értéke a 6,2% is megfelelő. A diéta nagyon fontos és a rendszeres mozgás is. Napi 150-160 g szénhidrát tartalmú diéta javasolt, napi 5 x étkezés. Az sem mindegy, hogy mikor fogyaszt lassan vagy gyorsan felszívódó szénhidrátokat. Reggeli 30 g lassan felszívódó, tízórai 20 g lassú és gyors 50-50%-ban, ebéd 50 g szénhidrát 2/3 lassú, 1/3 gyors, uzsonna 20 g szénhidrát gyors, vacsora 30 esetleg 40 g lassú szénhidrátot tartalmazzon. Általánosságban a gyümölcs, a tejtermékek a gyorsan felszívódó szénhidrátok.Amennyiben ezt az életmód váltást tartósan be tudja tartani, akkor valószínűleg egy ideig nincs szükség gyógyszeres kezelésre.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktor U/ Doktorno!

Alabbi eredmenyek szulettek az elso cukorterheleses vizsgalatomon:

Ehgyomri glukoz: 5.1

60 perces: 4.1

120 perces: 4.1

Ehgyomri inzulin: 8.8

60 perces: 7.1

120 perces: 10.5

Homa index: 1.99

Furcsanak talalom, hogy a 120 perces glukoz beesett az ehgyomri ala, illetve a 120 perces inzulin magasabb, mint a 60 perces. Inzulinrezisztenciara utalo tunetek miatt kertem a vizsgalatot, de ez a lelet nem tipikus. On szerint ez lehet IR?

Valaszat koszonom:

Szekeres Judir
Kedves Szekeres Judit !Vércukor terhelés során mért értékei megfelelőek. Gyakran észleljük, hogy a 120 perces érték alacsonyabb a kiindulásinál. Inzulin szintje, HOMA indexe a terhelés alapján normális. Ezek szerint nincs inzulin rezisztenciája. Azt viszont nem írta le, hogy milyen tünetek alapján gondolt inzulin rezisztenciára.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Szakértő! A véleményét szeretném kérni. Cukrom 5-7,8-5,4 és inzulinom 10,5-121,8-82. Ezek ehgyomri-60 és 120 perces ertekek. Folyamatosan hizom, a pajzsmirigyem enyhen alulmukodik,amire letroxot szedek reggel. Szeretnék fogyni, de ha kevesebbet eszek éhes vagyok, sőt cukor leesési tüneteim vannak. Az orvosom szerint nincs baj az inzulinommal. Menstruaciom mostanàban barna pecsételés előzi meg.
Kedves DoraneVércukor terhelése normál értékeket mutat, de inzulin szint értékei a terhelés során eltérnek a normálistól. Ennek alapján inzulin rezisztencia áll fenn. A 60 és 120 perces értéke is magasabb a normálisnál. Ennek részjelensége lehet a menses zavar is. Javasolt inzulin rezisztencia diéta : a cukor tartalmú ételek, italok kerülése. Napi 5 x étkezés kb. 3 óránként. Reggeli 30 g szénhidrát, 1 db teljes kiőrlésű zsemle, felvágott sajt, paprika, paradicsom, tizórai: 20 g szénhidrát, gyümölcs vagy tejféle, ebéd 50 g szénhidrát, uzsonna 20 g szénhidrát. gyümölcs vagy tej vagy joghurt, vacsora 30 g szénhidrát : 1 teljes kiőrlésű zsemle, húsféle, sajt, tojás, zöldség. A diéta mellett fontos a rendszeres mozgás, minden nap legalább 30 perc. Ezek betartása esetén néhány hónapon belül várható a panaszok csökkenése. E gyakorlat betartása és a pajzsmirigy funkció normalizálása biztosan segít a fogyásban.Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Érdeklődni szeretnék mind két pajzsmirigyemben göböt találtak mivel szoptatok azt a választ kaptam nem végezhető el citologia.Azért kértem a vizsgálat elvégzését mert édesanyámnak pajzsmirigy medulláris rákja volt és nemszeretném ha ugyan így járnák. Előre is köszönöm válaszát Angyal Rabl Zsófia

Kedves Zsófia!Szoptatás mellett is elvégezhető a pajzsmirigy cytológiai vizsgálata, amennyiben vérzésre nem hajlamos.Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Komplex hormonproblémámmal kapcsolatban dr Balázs Csaba autoimmun vizsgálatokat javasolt, sajnos külföldön élek és egyelöre nem tudok hazamenni, ezért itt Svédországban mentem el, elöször is inzulinrezisztencia tesztet kértem. Ám szembesültem azzal, hogy itt nem az a menete, mint otthon. Kérdésem, hogy egyszeri éhgyomri vérvételböl, mely a következőket ellenörzi: glükóz, c peptid, igf-1, HbA1c megállapítható IR fennállása?
Kedves Imola!Sajnos a felsorolt vizsgálatok nem megfelelőek az inzulinrezisztencia megállapítására , ezért érdemes lenne egy adiponectin vizsgálatot kérnie aminek a segítségével egy vérvételt követően kimutatható, hogy fennáll-e inzulinrezisztencia.

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik, de a szükséges orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye. Mindkét tényező jelentőségéről dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

Amikor a súlygyarapodás oka nem egyértelmű, feltétlenül fontos az endokrinológiai kivizsgálás, hiszen a hirtelen hízás mögött többek közt az agyalapi mirigy problémája is állhat. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász főorvos az összefüggésekre és a szakorvosi vizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA