Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktor Nő/Úr!

Terheléses cukor és inzulinértékeim a következők:

Cukor:

O' :5,6

60' :7,8

120' :4,7



Inzulin:

0,: 6,6

60': 85,5

120': 37,2

HOMA index:1,64

Az lenne a kérdésem,hogy az eredményeim alapján fennáll-e inzulinrezisztencia. Vékony testalkatú vagyok,állandó éhség miatt volt szükség a vizsgálat elvégzésére.Sajnos 2 orvosom véleménye különbözik egymástól,ezért eléggé elbizonytalanodtam a diagnózist illetően.

Segítő válaszát előre is köszönöm.



Köszönettel:

Ildikó
Kedves Ildikó !



Vércukor értékei a terhelés során normál értékeket mutattak. Inzulin értékei közül a 60 perces értéke magasabb, az éhhomi és a 120 perces megfelelő. Ennek alapján enyhe fokú inzulin rezisztencia fennállása valószínű. Sovány testalkat esetén is előfordul inzulin rezisztencia. Fiatal nőkön gyakori minden nagyobb eltérés nélkül fokozott inzulin érzékenység, mely éhségérzetet okoz. Ilyen esetekben javasolt a 3 óránkénti napi 5-6x étkezés. A fehér lisztből készült ételek,natív cukrok, édes italok kerülése. A nagyobb rosttartalmú teljes kiőrlésű ételek fogyasztása javasolt. Tanácsom az hogy forduljon dietetikushoz a diéta pontos összeállítása céljából.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Üdvözlöm !

Pár napja voltam cukorterelesen

Ahol az eredmények a következőek

0perces cukor 5,2

60perces 6,9

120perces 6,6



Inzulin

0perces 4,6

60perces 30

120perces 32,2

Homa index 0,8



Azért kertem terhelést mert folyamatosan hullik a hajam

Kipattog a borom

Szorosodik a testen ahol nem kene

Mell,áll,has

15eces korom ota vannak cisztaim

Kivettek a fel petefeszkem miatta

Mert volt egy 17*10cmes

És sok sok apró

Folyamatosan mentruacios zavarok van

És norculotot kell szednem

Őn szerint ez Ir?
Kedves Petra !



A leirt tünetek utalhatnak inzulin rezisztenciára. A mért értékei sem cukoranyagcsere zavart sem az inzulin rezisztenciát nem támasztják alá. Panaszai miatt endokrinológiai kivizsgálást javasolok.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!



Inzulinrezisztencia és terheléses cukor vizsgálaton voltam, mert nőgyógyászom arra gyanakodott, hogy PCOS és inzulinrezisztenciám van.

Baba vállalás miatt, és fogamzásgátló abbahagyása után fél éves menstruáció elmaradás miatt.

Az eredményeim

Glükóz 0' 4,5 mmol/L

Glükóz terhelés 60' 4,6 mmol/L

Glükóz terhelés 120' 4,9 mmol/L

Inzulin 8,8 mIU/L

Inzulin terhelés 60' 26,6 mIU/L

Inzulin terhelés 120' 40,7 mIU/L

Homa index 1,8



Válaszát előre is köszönöm

Kedves Andrea !



Vércukor terhelés és inzulin értékei normál értékhatárokon belül mozognak. PCOS mellett igaz hogy gyakoribb az inzulin rezisztencia, de egymás nélkül is megjelenhetnek. Nőgyógyászati endokrin kivizsgálást tanácsolok.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta



Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt doktor!Azzal akérdésel fordulok önhöz hogy 6-éve vagyok cukor beteg évekig tabletás voltam talán kétt éve vaghyok inzulinos Viktoza, a másik tej szinü esti nevét nem tudom most pontosan reggel Meforgamma 1000mg este ugyan ugy egy Meforgamma viktoza kb fél orás szünetel azestit 10-orakor kell mivel nem tudok olyan sokái fent lenni hamarbb szoktam be adni De tegnap este nagyon le este a cukrom 1,8-ra nagyon be pánikoltam és nagyon rosszul voltam köd fágyol volt elöttem és éreztem hogy el hagy az eröm el ájulok mikor meg mértük menyem rögtön cukros vizet itatott velem mi a tehendö ha ujra le esik rosszul vagyok? Elöre is köszönőm válaszát!
Kedves Kérdező !



Fontos lenne hogy megírja, hogy pontosan milyen kezelésben részesül. Milyen dózisban adja a Victozát, és mi az este adott tejszerű injekció. Ezek ismeretében tudok csak tanácsot adni. A diéta ismerete és pontos betartása is szükséges a jó eredmények eléréséhez. Alacsony vércukor szinttel járó rosszullét előfordulhat ha Ön nem megfelelően étkezik. Javasolom, hogy forduljon személyesen diabetologushoz, hogy tanácsot tudjon adni minden kérdésére.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy csontritkulás vizsgálatra évente is lehet menni? 2016 novemberében voltam, azóta gyógyszert szedek és nagyon kíváncsi vagyok, hogy kezd-e hatni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Éva!



A csontritkulás vizsgálat évente elvégezhető, háziorvostól kell rá beutalót kérnie.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Bő egy év alatt 15 kg-t fogytam állandó gyengeség, fáradékonység és étvágytalanság mellett. Lehet ez a pajtzsmirígy alulműködés miatt,miközben a második gyermekem szúletésekor jódérizékenységet diagnosztiáltak.a háziorvos B12 injekciót adott, de a fogyás nem álltt meg. Mi a teendő?
Kedves Zsuzsanna!



A tüneteket okozhatja pajzsmirigy alulműködés is,először érdemes lenne megnézetnie a pajzsmirigy hormonjait és csináltatni egy ultrahang vizsgálatot, ezek eredményével felkeresni egy endokrinológus szakorvost aki kiértékeli az eredményeket és amennyiben szükséges további vizsgálatokat javasol.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Kedves Doktornő/ úr,



Inzulinrezisztenciámra Merckformin 509 mg XR gyógyszert kaptam korábban Önöknél. Két vizit között a háziorvosommal irattam gyógyszert, de csak itthon vettem eszre, hogy nem XR-t, hanem simát kaptam. Van különbség a kettő kozott? Beszedhetem a sima Merckformin 500at, vagy menjek vissza uj receptert? Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Bianka!



A Merckformin 500 XR és a "sima" Merckformin között a felszívódási időben van különbség. Mindenképpen menjen vissza a háziorvoshoz másik receptért.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Tisztelt Doktor út/nő!



Nagyon régóta túlsúllyal küzdök és nem tudok fogyni hiába próbálkozok. Voltam alacsony CH tartalmú étrenden és napi kardión is, 2 hónapot, de a fogyás így sem volt látványos. Amióta ezt abbahagytam és a páromhoz hasonlóan "normálisan" étkezek, hízok. Pajzsmirigyre gyanakodott egyik orvos, mikor alkalmasságit csináltattam, de a lelet ezt nem erősítette meg, a TSH-m rendben van. Vas, koleszterin és vörösvérsejt problémám viszont van, ezen felül puffadás/felfújódás szinte általános, majdnem hogy kireped a hasam, sokszor a víztől is.



Inzulinrezisztenciára gyanakszom, de milyen jellegű betegségre mutathat a problémám?

Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Melitta!



A TSH önmagában sajnos nem elég a pajzsmirigy probléma kizárására, az alapos kivizsgálás miatt endokrinológus szakorvost kellene felkeresnie. A hasi panaszokkal kapcsolatban érdemes lenne egy gasztroenterológiai kivizsgálást csináltatnia.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Tisztelt Dr! Màr egy ideje hullik a hajam,voltam Endokrinológiàn ès teljesen rendben volt,az eredmènyem,viszont olyan kérdèsem lenne hogy esetleg màsfajta hormonàlis kivizsgàlàs,lètezik e ès ha igen akkor mit kellene megnèzetnem?
Kedves Adrienn!



Sajnos nem írta le milyen hormonokat néztek eddig. A hajhullást okozhatja akár pajzsmirigy vagy mellékvese eredetű probléma is.
Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens
Udvozlom azal a kérésel fordulok onokhoz hogy már 3 éve nagyon sokat hiztam az is igaz hogy voltam már dr nál ez eredményeim jok határ érték de hulik a hajam es nagyon sokat hizom pedig ép hogy esszek napi 2 szer reggel nem is eszek ebéd és vacsora az is igaz hogyavacsora eleg sokszort késon van amikort az orvoshoz fordultam az egybol hogy rám nézet egybol azt monta hogy pajzmirigyem van de az utra hang nem mutata ki 3 eve volt ez a vizgálat mit csináljak most
Kedves Farkas Sándorné!



Arról nem írt milyen vizsgálatokat végeztek el Önnél pontosan, endokrinológusnál járt már a panaszaival? Amennyiben nem mindenképpen érdemes lenne felkeresnie egy szakorvost,,hogy kiderüljön hormonális probléma állhat-e a hátterében.





Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer vezető asszisztens

Hírek

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!

PCOS - így növelhető a fogamzás esélye!


További részletek
A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet

A hízás az agyalapi mirigy problémájának tünete is lehet


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA