Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Endokrinológia!
Kérdésem TSH (6,2) miatt a háziorvosom L Thyroxin tablettát írt fel, napi 50 mg-ot. A T3 é T4 értékek normális tartományban voltak. Azóta a TSH 1,7-re csökkent. A kérdésem lényege: nem kellett volna pajzsmirigy UH-ra is elküldenie a háziorvosnak? A tünetem egyébként fáradékonyság és kis mértékű hízás volt, azóta már fogytam is.
Köszönettel:
M. Anna (válasz e-mail: [email protected])
Kedves Betegünk!

Tünetei megfelelnek a pajzsmirigy alulműködés jeleinek. A komplett kivizsgáláshoz valóban hozzátartozik az UH vizsgálat is. A kezeléssel egyetértek annál is inkább, mivel sikerült fogyást elérni.



Üdvözlettel: Békési Dr.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Dr. Úr, Dr. Nő!

Belgyógyász javaslatára ( uh-n 11 mm göb látható) Tc99 izotópos vizsgálat után 11 mm -es hideg göböt állapítottak meg a pajzsmirigyemben, ami után MIBI vizsgálatot javasoltak. Később felkerestem egy endokrinológus szakorvost, aki uh vezérelt biopsziát javasolt. Jelenleg mindkét vizsgálatra van időpontom. Az lenne a kérdésem, hogy feltétlen szükséges e a MIBI elvégzése a biopszia mellett, mert fölösleges sugárterhelésnek nem szívesen teszem ki sem magamat, sem a környezetemet. Egyáltalán a MIBI milyen jellegű szűrés, mit állapít meg. Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Kiss Bianka
Kedves Betegünk!

Egyetértek az endokrinológus kollégával. Magam is az UH vezérelt biopsziát tartom szükségesnek. A MIBI csak akkor indokolt, ha felmerül, hogy a göb a mellékpajzsmirigyben van, de az UH vezérelt biopszia ezt is kideríti.

Üdvözlettel: Békési Dr.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor úr, Doktornő!

2005-ben daganat miatt eltávolították a teljes pajzsmirigyemet. Két jódizotópos kezelést kaptam ezután, és rendszeres ellenőrzésekre jártam az Országos Onkológiai Intézetbe. 2008. óta nem járok vissza, mert várandós lettem a kisfiammal, születése után sokáig szoptattam, és így nem mehettem az Intézetbe. Aztán ez valahogy így is maradt, azóta is háziorvosom ellenőrzi a hormonszintet (Euthyroxot szedek). A kérdésem az utókövetésre vonatkozik, mi a protokoll, ilyenkor milyen sűrűn és milyen vizsgálatokat kellene végezni, vagy ennyi idő után már nem kell számítani a tumor visszatérésére? Tavaly voltam nyaki ultrahangon, az negatív lett. Jól tudom (háziorvosom bizonytalan ebben), hogy ilyen esetben a TSH értékét úgy kell beállítani, hogy kevéssel a normális alatt maradjon?
Köszönettel:
Anikó
Kedves Betegünk!

Nem tudom, hogy milyen típusú daganata volt. Ettől függetlenül a rendszeres ellenőrzést nem szabad hanyagolni. A kontrollt leghelyesebb, ha az Országos Onkológiai Intézetben végzik. Ott a legkorszerűbb elveket alkalmazzák. Forduljon az eredeti gondozó orvosához!

Üdvözlettel: Békési Dr.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
6.5 volt a tsh 3 hónap szelén és letrox szedése utan 5.6 ment le ez jó?
Kedves Betegünk!

Az, hogy a Letrox hatására csökkent a TSH, az mindenképpen jó jel. Az 5,6-os érték még egy kicsit magas. Úgy gondolom, hogy a Letrox adagját kis mértékben még növelni kell. Egyeztessen egy endokrinológussal!

Üdvözlettel: Békési Dr.
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Mi az a HBA1c,illetve a chol,TG,HDL?
Tisztelt Vörös Zsuzsanna!

Nem tudom pontosan mire gondol.
A HBA1C- Haemoglobin A1C, chol-Koleszterin, TG- Triglicerid, HDL - a koleszterin egyik fajtája "úgy nevezett jó koleszterin"
Az alábbi értékeket vérvizsgálat útján lehet megállapítani, részletes leírást a vizsgálatokról a Synlab labor oldalán is talál : https://www.synlab.hu/vizsgalat/

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kismama vagyok teljes pajzsmirigy eltávolítás után. Szedhetek e femibion terhesvitamint a jódtartalma miatt? (150 mikrogrammot tartalmaz.)
Kedves Annamária!

Javaslom inkább a Pocaklakó terhes vitamin szedését, ez a készítmény nem tartalmaz jódot.

Üdvözlettel:


Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
T. Cìm. Szeretnèk a vizsgálatokról árjegyzèket kèrni. Köszönöm.
Tisztelt Bálintné Szomori Tímea!

Árlistánkat megtalálja a honlapunkon : https://www.endokrinkozpont.hu/araink .
Amennyiben olyan vizsgálat, labor árara kíváncsi ami nincs feltüntetve a honlapunkon, azzal kapcsoltabn telefonon tudunk Önnek információt adni az alábbi telefonszámon : +36704319728

Üdvözlettel:
Plósz Jennifer
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
6 éve ismert 2-es típusú diabetesem van. Azóta először diétával, Merckforminnal, majd Merckforminnal és Trajentával sikerült az átlag cukorszintet 6,5-7 közötti tartani. A plusz Glucobayt mellékhatásai miatt abba kellett hagynom. Ön szerint feltétlenül szükséges helyette 7,0 Hba1c mellett inzulint is kapnom?
Kedves Gizella !

Mennyi a dózisa az említett gyógyszereknek ? Milyen diétát tart? Milyenek a önkontrollos értékei ? Mozog-e rendszeresen.

Kérem küldje el a kérdésemre a választ, akkor tudok korrekt tanácsot adni. Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Szakértők
38éves túlsúlyos nő vagyok.
Jelenleg 160g-os ch diétával fogyókúrázom. Itthon szoktam mérni vércukor értékeimet.Reggel ill napközben a diéta mellett is (és előtte is) normálisak voltak az értékek.Az esti vacsora után viszont 2-3 órával még előfordul,hogy 6,5 értéket szoktam mérni,ami max 3,5-4óra után normalizálódik. Laborban voltam.glukoz 0p: 5,0 120p:5,4 Hb1Ac 4,8
Kérdésem az,hogy mitől lehet ez a vacsora utáni vércukoremelkedés,mert nagyon aggaszt?
Köszönöm válaszukat előre is
Kedves Andrea !

A vércukorszint emelkedést étkezést követően természetes dolog, amennyiben 7,5 mmol/l alatti. nem jelent problémát. Vércukor terhelése alapján Ön nem cukorbeteg. Viszont inzulin reziszitecia kizárását javasolom, mert az szerepet játszhat túlsúlyban. Üdvözlettel : dr Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Jó napot kívánok! Szeretném megkérdezni, mit ajánlanak alapanyagnak vastagbélrákkal frissen diagnosztizált, tíz éve cukorbeteg stómás étrendjéhez? Mit kell feltétlenül kerülnie? Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm :-Takács Mária
Kedves Mária!

Sztómával élők étrendi összeállítása során mindig az egyéni toleranciát kell figyelembe venni. Mint minden esetben, a táplálkozásnak személyre szabottnak kell lennie. Teljes körű étrendi tanácsadás személyes konzultáció; az egyéni igények, a jelenlegi életvitel átbeszélésével valósítható meg.

A vastagbéldaganatot, a sztómát és a cukorbetegséget is figyelembe véve néhány alapelv:

- Az étrend energia-, fehérjedús; durva rostoktól és erős fűszerektől, illóolajoktól mentes legyen.
- Kerülje a túl intenzív fűszerezést, pl. bors, chili paprika, fokhagymasó, torma, mustár, valamint a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint az ízfokozókat tartalmazó ételek fogyasztását.
- Bár cukorbetegség diétájában, az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva, a magas rosttartalmú étrendet preferáljuk, jelen esetben a túlzottan korpás, magvas gabonaipari termékek (teljes kiőrlésű kenyér, magvas pékáruk) emésztőrendszeri problémát okozhatnak.
- Zöldségek közül a hagymafélék, a gombák, a káposztafélék, a karalábé, a hüvelyesek, a paprika, a paradicsom, a kukorica, a retekfélék panaszt okozhatnak, illetve fogyasztásuk kellemetlen szagképződéssel is járhat. Ha gázosodást tapasztal, hámozza meg, amit lehet.
- Gyümölcsök közül az apró magvakat tartalmazókat (pl. eper, málna, ribizli, szőlő) ne fogyassza, illetve a magas illóolajtartalmú citrusfélék túlzott fogyasztása is kerülendő. Ha gázosodást tapasztal, hámozza meg, amit lehet.
- Tej, tejtermékek közül a natúr, ízesítetlen változatokat részesítsék előnyben, pl. sajtok közül ne az érlelt, penészes sajtokat fogyassza.
- Húsok közül a baromfit és a belsőségeket részesítse előnyben - a halak jótékony omega-3 források, de kellemetlen szagképződéssel járhat együtt fogyasztásuk.
- Húskészítmények, felvágottak közül a natúr változatok jöhetnek szóba (pl. baromfi sonkák, nem füstölt párizsi, virsli), nem pedig a füstölt, érlelt kolbász- és/vagy szalámifélék, szalonnák.
- Ha lehet, kerülje a félkész-, késztermékek, konzervek, adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását.
- Édesítésre a természetese eredetű steviát javaslom; a mesterséges édesítőszerek, a fruktóz és az ún. cukoralkoholok (mint pl. a xilit, eritrit) emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak.
- Ételkészítéshez főként növényi eredetű zsiradékokat használjon, a változatossá elvét követve: sütéshez-főzéshez jó minőségű napraforgóolajat, repceolajat, kókuszzsírt; kenyérkenéshez vitaminokkal dúsított margarint.

További szép napot,
Szarka Dorottya dietetikus

Hírek

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre?

A pajzsmirigybetegségek legnagyobb része gyógyszeresen eredményesen kezelhető, ám vannak olyan esetek, amikor javulást csakis a műtéti beavatkozástól lehet várni. Dr. Békési Gábort, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor indokolt a műtét, és mire lehet utána számítani? 

További részletek
Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Ez az oka annak, hogy a stressz miatt nem jön össze a baba

Felgyorsult világban élünk- mindent akarunk, minél előbb, nagy a hajtás, a verseny, a teljesítménykényszer. Az életvitelünkhöz már szinte hozzákapcsolódik a stressz, a frusztráció, mely gyakran állandósul is. Ez azonban nem csak a pszichés egészségünkre van negatív hatással, hanem a termékenységre is- nem véletlen az, hogy egyre többen szenvednek attól, hogy hónaptól hónapra negatívat mutat a terhességi teszt. Hogy pontosan miként is függ össze a meddőség, a teherbeesési nehézségek a hormonzavarokkal, a stresszel, arról dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa beszélt. 

További részletek
Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok