Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Időpontot szeretnék kérni, a pajzsmirigy problémám kivizsgálására.Csütörtökön Budapesten leszek, esetleg lenne lehetőségem a délutáni órákban? Köszönöm
Kedves Mónika!



Amennyiben vérvételre szeretne jönni tudunk időpontot adni 8-11 között. Szakorvoshoz, sajnos legkorábbi időpontjaink február végére vagy március elejére vannak. Amennyiben van lemondás, azt rögtön látja a honlapunkon keresztül és ott le is tudja foglalni az időpontot vagy telefonon keresztül is van lehetőség bejelentkezésre az alábbi telefonszámon : +36704319728.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Jó napot,

Ha szeretnék pajzsmirigy,cukorterhelés és PCOS vizsgálatot csináltatni,akkor ha bejelentkezem az egyik orvoshoz reggelre akkor aznap még el lehet végezni az összes vizsgálatot?!

Válaszukat előre is köszönöm

Anita
Kedves Anita!



Érdemes lenne Dr. Lőrincz Ildikóhoz bejelentkeznie konzultációra, aki szülész nőgyógyász és endokrinológus is, ő nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot is végez a vizit keretében a PCOS-el kapcsolatosan, vérvételt el tudjuk végezni a reggeli órákban, de a terheléses vizsgálat körülbelül 2-2,5 órát vesz igénybe és éhgyomorra kell érkezni hozzá, a vérvizsgálatoknak minden esetben van egy vállalási ideje ez a vizsgált hormontól függően akár több hét is lehet, amennyiben pajzsmirigy ultrahang is szükséges arra minden csütörtök és péntek délelőtt van lehetőség az Ostrom utcai rendelőnkben. A vizsgálatokra telefonon keresztül tud időpontot egyeztetni az alábbi telefonszámon : +36704319728
Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer
Tisztelt Cím ! én ugyanazt a levelet kaptam vissza amit én írtam, én kérdeztem vagyis szeretnék vlaszt kapni:

T Cim ! két hónapja derült ki, hogy pajzsmirigy túlmúködésem van. Az endokrinológus Methothyrint rendelt napi 1tabl A szedés elkezdését követően kialakult egy kp fokú exophthalmus, alsó és felső szemhéj oedémával, könnyezéssel.-ami rettenetesen zavar, bár a PM laborértékeim normalizálódtak Mi a teeendő? ( szem UH., MR vizsgálat negatív ) Tisztelettel várom a választ Üdv : DR. Hack Erzsébet családorvos, gerontológus
Kedves Kolléganő!



Szemtünetei alapján nyilván Basedow kórról van szó. Ennek típusos jelei az Ön által leírt tünetek. A betegség javulásával a szemtünetek is enyhülnek majd. Amennyiben nem, és ez nagyon zavaró lenne, szteroid kezelés jön szóba. Ezt beszélje meg a szemész szakorvossal!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor





Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
T Cim ! két hónapja derült ki, hogy pajzsmirigy túlmúködésem van. Az endokrinológus Methothyrint rendelt napi 1tabl

A szedés elkezdését követően kialakult egy kp fokú exophthalmus, alsó és felső szemhéj oedémával, könnyezéssel.-ami rettenetesen zavar, bár a PM laborértékeim normalizálódtak

Mi a teeendő? ( szem UH., MR vizsgálat negatív )

Tisztelettel várom a választ

Üdv : DR. Hack Erzsébet családorvos, gerontológus
Kedves Kolléganő!



Szemtünetei alapján nyilván Basedow kórról van szó. Ennek típusos jelei az Ön által leírt tünetek. A betegség javulásával a szemtünetek is enyhülnek majd. Amennyiben nem, és ez nagyon zavaró lenne, szteroid kezelés jön szóba. Ezt beszélje meg a szemész szakorvossal!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr!

43 éves nő vagyok. Gyermekkorom óta folyamatosan lassan növekvő szinte csak göbökből álló strummám van. Műtétre azért nem volt még szükség, mert a TSH az alsó határon, T3, T4 normál értékű. Fél évente ellenőriztetem az értékeket. Előfordulhat- e, hogy ilyen értékek mellett a fáradékonyságot, a semmire nem reagáló (mozgás, rost, folyadék) székrekedést, időnkénti fura szívkalimpálást, szapora szívverést a pajzsmirigy okozza? Kb. 1 éve tapasztalom ezeket, előtte semmi ilyesféle gondom nem volt.

Köszönettel várom válaszát.
Kedves Betegünk!



Amennyiben a TSH-T3-T4 értékek a normál tartományban vannak, panaszait nem a pajzsmirigy okozza. Tüneteinek hátterében számos egyéb probléma is állhat. Kérjen háziorvosától részletes belgyógyászati kivizsgálást!



Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt valaszt ado doktor! Szeretnem megtudni, hogy hogy lehet az, hogy eddig pajzsmirigy alulmukodes (kb 10 koruli tsh) most par honap alatt 0,04- es tsh- ra lecsokkent? Nagy baj ez vagy csak hagyjam abba a gyogyszert( letroxot). Koszonettel Himer Anna
Kedves Betegünk!



Nem tudom, milyen adag Letroxot szed. Az, hogy a TSH lecsökkent, valószínűleg a túl nagy adag gyógyszer következménye. A gyógyszert ne hagyja abba, hanem forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges adagot megbeszéljék. Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor
Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Pajzsmirigy alulmukodessel kezelnek masfel eve. Eloszor letrox50et szedtem, aprilistol kellettem atallnom a 70re. Parommal babat szeretnenk, kicsivel tobb mint egy eve hiaba probalkozunk. A legutolso kontroll vizsgalatnal enyhe inzulinrezisztenciat allapitottak meg. Ez mennyire befolyasolja a teherbeesest ill. mit javasolnak hogy kezdjek neki a 160gos szenhidrat dietanak?

Legutolso lelet eredmenyem:

TSH 4,508 0,400-4,000

T4 12,36 7,75-15,21



TSH keveset javult a fel evvel ezelotti eredmenytol mig a T4 kicsit rosszabb lett.
Kedves Ágnes !



Amennyiben babát szeretne a TSH szintet szükséges jobban csökkenteni, emiatt beszéljen legyen szíves a pajzsmirigy betegségét kezelő orvosával, a Letrox adagjának megemelése miatt. Inzulin rezisztencia esetén nehezebb a teherbe esés. Javasolom inzulin rezisztencia diéta alkalmazását ( 060 g CH, rendszeres napi 5x étkezés, natív cukrok kihagyása az étrendből és inkább teljes kiőrlésű készítmények fogyasztása ) Emellett rendszeres mozgás ( legalább napi 30 perc javasolt.) Remélem ezek a változtatások mellett hamaron teherbe fog esni.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt Doktornő!



30 éves vagyok, fél éve szültem. Korábban már diagnosztizáltak nálam PCOS-t, sikerült lefogynom életmódváltással, sporttal. Vvan rajtam 10 kiló plusz, de egyszerűen nem akar megindulni, hiába teszem meg ugyanazt, amit előző alkalommal, amikor 20 kg-ot sikerült fogynom.



Többször érzem, ha nem eszek 2 óránként, hogy rosszul vagyok, tapasztalom a Hipozás tüneteit. A családban van cukorbeteg, ezért ismét megcsináltattam a terheléses cukortesztet, nem-e inzulin rezisztencia áll a háttérben. Ön szerint mi lehet a baj? Ez az alacsony éhhomi inzulin jelenthet valamit?



Glucose 4,3 mmol/L 60 perces glucose 7,4 mmol/L 120 perces glucose 5,4 mmol/L Inzulin 2,8 mIU/L * Inzulin 60 perc 49,2 mIU/L Inzulin 120 perc 45,0 mIU/L TSH 2,690 mIU/L



Üdvözlettel: Markov Magdolna

Kedves Magdolna !



Legyen türelmes önmagával szemben hiszen még csak fél év telt el szülése óta. A vércukor terhelés és inzulin szint mérés eredménye normális, az alacsony éhomi inzulin szint nem okozza panaszait. Pajzsmirigy funkciója is normális. Tanácsolom, hogy továbbra is tartson diétát, mozogjon rendszeresen, és meg fog idővel indulni a fogyás.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta



Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Doktor Úr!



Már 3 és fél éve próbálkozunk a gyermekáldással, sajnos eddig sikertelen 4 inszeminációval a hátunk mögött. Minden kivizsgálás meg volt, egyedül a PCt teszt lett pozitív.



Ennek ellenére elmentem egy inzulinrezisztencia vizsgálatra, hogy ezt is kizárjuk a sorból.



Értékeim:



glükóz terhelés 0': 5.3 mmol/L

60': 4,7 mmol/L

120': 4,1 mmol/L



inzulin 0': 4,5 mIU/L

60':34,2 mIU/L

120': 20,8 mIU/L



HOMA-IR: 1,0



Van okom aggodalomra? IR-es lehetek?



Válaszát előre is köszönöm!



Üdv.: Anita



Kedves Anita!







A küldött vércukor és inzulin szint értékei normálisak, inzulin rezisztencia ennek alapján nem áll fenn. Sajnos nem tudom mi lehet az oka, hogy nem esik teherbe.



Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta











Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Jó napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy csontritkulás vizsgálatra évente is lehet menni? 2016 novemberében voltam, azóta gyógyszert szedek és nagyon kíváncsi vagyok, hogy kezd-e hatni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Éva!



A csontritkulás vizsgálat évente elvégezhető, háziorvostól kell rá beutalót kérnie.



Plósz Dzsenifer
Plósz Dzsenifer

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA