Dietetikus házhoz megy

Dietetikus házhoz megy

Módosítva: 2023.08.16 11:15

PCOS, inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint... csak néhány állapot, amikor a helyes étrendnek döntő szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Ha nem érintett konkrét betegségben, de életmódot szeretne váltani, akkor is segítségére lehet a dietetikus. Egy szakértő dietetikus segít a pácienseknek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát a táplálkozásterápia részeként.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért nem ajánlott a paleolit diéta IR esetén

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén, egy meghatározott szénhidrát tartalmú, speciális diétára van szükség azért, hogy a vércukor és az inzulin szintet stabilizálni tudjuk. Néhányan, a kezdeti időszakban az oly divatos paleolit diéta felé fordulnak, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Hogy miért, arra Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ad választ.

Az elméleti dietetikai konzultáción kívül lehetőség van arra is, hogy a páciens a dietetikussal az otthonában az élelmiszerfogyasztásáról, valamint a rendszeresen választott konkrét élelmiszerek, termékek egészségtudatos étrendbe történő illesztéséről konzultáljon.  Arra is lehetőség nyílik, hogy a páciens éppen abban az üzletben konzultáljon a dietetikussal, ahol rendszeresen intézi a bevásárlásait, így számot kaphat arról, hogy megfelelő termékeket választ-e, ezek a termékek illeszkednek-e az étrendbe, illetve azt is megtanulhatja, hogy mit nézzen az egyes előrecsomagolt termékek csomagolásán. Ezek az extra tippek és praktikák pedig segíthetik a pácienseket a mindennapi vásárlások során. Az Endokrinközpont dietetikusai a páciensek érdekét szem előtt tartva alakították ki a Dietetikus házhoz megy szolgáltatást, amely az első dietetikai konzultáció után vehető igénybe.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

  • Annak, akinek vizualizálnia kell, látnia, megfognia szükséges azokat az ételeket, amiket aztán a konzultáción megbeszéltek alapján az étkezésébe érdemes beillesztenie annak érdekében, hogy azok az egészségtudatos étrend javaslatainak megfeleljenek.
  • Annak, aki teljes szakmai felügyeletet szeretne igényelni az étkezése felől.
  • Annak, akinek könnyedséget okoz a helyes étkezés tekintetében, ha a választandó élelmiszereket szakemberrel együtt nézheti, vezetheti végig.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

  • Dietetikusunk 3 órát tölt el a pácienssel előre megbeszélt időpontban.
  • Ekkor közösen átnézik a páciens konyhájának, hűtőjének, kamrájának a tartalmát, és egyeztetik, mi illik bele az étrendjébe, milyen egyéb alapanyagokat érdemes beszerezni még, illetve hogyan tároljon ételeket, esetleg miben készítse el őket.
  • Az idő akár közös bevásárlásra is fordítható egy előre megbeszélt élelmiszer-üzletben, ahol az alapanyag választási szempontokat a gyakorlatban is be lehet gyakorolni.
  • Utólag minderről a dietetikus által írásos összefoglaló készül, amit a páciens Pdf formátumban fogja megkapni a listát a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.
  • A szolgáltatás csak Budapesten belül érhető el.

Díj rendezése:

  • A páciens előreutalással tudja rendezni a szolgáltatás díját, ennek részleteit asszisztenseink jelzik.

Téma szakértői

Ressely-Szarvas Veronika

Ressely-Szarvas Veronika

dietetikus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok