Dietetikus házhoz megy

Dietetikus házhoz megy

Módosítva: 2023.08.16 11:15

PCOS, inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint... csak néhány állapot, amikor a helyes étrendnek döntő szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Ha nem érintett konkrét betegségben, de életmódot szeretne váltani, akkor is segítségére lehet a dietetikus. Egy szakértő dietetikus segít a pácienseknek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát a táplálkozásterápia részeként.

Kapcsolódó cikkünk

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű élelmiszereket, arról Vajdovich Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Az elméleti dietetikai konzultáción kívül lehetőség van arra is, hogy a páciens a dietetikussal az otthonában az élelmiszerfogyasztásáról, valamint a rendszeresen választott konkrét élelmiszerek, termékek egészségtudatos étrendbe történő illesztéséről konzultáljon.  Arra is lehetőség nyílik, hogy a páciens éppen abban az üzletben konzultáljon a dietetikussal, ahol rendszeresen intézi a bevásárlásait, így számot kaphat arról, hogy megfelelő termékeket választ-e, ezek a termékek illeszkednek-e az étrendbe, illetve azt is megtanulhatja, hogy mit nézzen az egyes előrecsomagolt termékek csomagolásán. Ezek az extra tippek és praktikák pedig segíthetik a pácienseket a mindennapi vásárlások során. Az Endokrinközpont dietetikusai a páciensek érdekét szem előtt tartva alakították ki a Dietetikus házhoz megy szolgáltatást, amely az első dietetikai konzultáció után vehető igénybe.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

  • Annak, akinek vizualizálnia kell, látnia, megfognia szükséges azokat az ételeket, amiket aztán a konzultáción megbeszéltek alapján az étkezésébe érdemes beillesztenie annak érdekében, hogy azok az egészségtudatos étrend javaslatainak megfeleljenek.
  • Annak, aki teljes szakmai felügyeletet szeretne igényelni az étkezése felől.
  • Annak, akinek könnyedséget okoz a helyes étkezés tekintetében, ha a választandó élelmiszereket szakemberrel együtt nézheti, vezetheti végig.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

  • Dietetikusunk 3 órát tölt el a pácienssel előre megbeszélt időpontban.
  • Ekkor közösen átnézik a páciens konyhájának, hűtőjének, kamrájának a tartalmát, és egyeztetik, mi illik bele az étrendjébe, milyen egyéb alapanyagokat érdemes beszerezni még, illetve hogyan tároljon ételeket, esetleg miben készítse el őket.
  • Az idő akár közös bevásárlásra is fordítható egy előre megbeszélt élelmiszer-üzletben, ahol az alapanyag választási szempontokat a gyakorlatban is be lehet gyakorolni.
  • Utólag minderről a dietetikus által írásos összefoglaló készül, amit a páciens Pdf formátumban fogja megkapni a listát a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.
  • A szolgáltatás csak Budapesten belül érhető el.

Díj rendezése:

  • A páciens előreutalással tudja rendezni a szolgáltatás díját, ennek részleteit asszisztenseink jelzik.

Téma szakértői

Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok