Recept csomag

Recept csomag

Módosítva: 2023.08.16 11:16

PCOS, inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint... csak néhány állapot, amikor a helyes étrendnek döntő szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Egy szakértő dietetikus segít a pácienseknek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát a táplálkozásterápia részeként.

Kapcsolódó cikkünk

A leggyakoribb kérdések az IR diétával kapcsolatban

Az inzulinrezisztencia társadalmunk egyik leggyakoribb problémája, mely kezeletlen esetben akár 2-es típusú cukorbetegéghez is vezethet. A terápia lényeges részét képezi a speciális diéta, mely elsőre nehezen betarthatónak tűnik, ám egy idő után bárki belejöhet. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a leggyakoribb kérdéseket szedte össze a diétával kapcsolatban.

Sokan elvesznek a diétás receptek forgatagában, nem tudják melyik recept az, ami valóban megfelel az életmód megváltozását tekintve. Éppen ezért az Endokrinközpont dietetikusai a páciensek segítésére kialakították a 20 darabos, személyre szabott igények szerint összeállított recept csomag-szolgáltatást, amelyet a konzultáció során a páciens a dietetikussal részletesen egyeztet, majd az első dietetikai konzultáció után igénybe veheti.

Mit foglal magában a szolgáltatás?

  • 20 darab személyre szabott receptet dietetikus által összeállítva, pontos leírással az összetevők, valamint az elkészítés tekintetében.
  • A dietetikussal előre egyeztetve lehetnek a receptek főételek, édességek, kisétkezésre szánt ételek, sós ropogtatnivalók, zöldségkrémek, egyéb szendvicskrémek, mozgás előtti, alatti, illetve utáni ételek, stb. (akár ezek kombinációja, vagy éppen egy-egy típus önállóan).

Kinek javasolt?

  • Annak, aki elméletben tudja, hogy milyen típusú élelmiszereket lenne érdemes fogyasztania az étrendje részeként, de nem tudja mégsem finoman, változatosan, az egészségtudatos étrendbe illeszthetően ezeket az ételeket elkészíteni.
  • Annak, akinek segítséget tud nyújtani egy-egy konkrét recept követése, ami az ő egészségi állapotához mérten pontosan megfelelő és követi az egészséges életmód alapelveit.
  • Annak, aki szeretne a bolti, előkészített termékek helyett inkább otthon készíteni recepteket, de a kísérletezés helyett már jól bevált, tesztelt recepteket szeretne készhez kapni.
  • Annak, akinek nincs szüksége egy teljes étrendre, csak inspirációra az egyes étkezések tekintetében, hogy az még jobban megfeleljen az egészséges életmód alapelveinek.

Hogyan kapja meg a receptlistát?

  • A dietetikai konzultáció során a páciens egyezteti a dietetikussal a receptek típusain túl azt is, hogy mikorra tudja a dietetikus a receptlistát elkészíteni, illetve, milyen platformon keresztül fogja a pácienssel megosztani.
  • 1-2 héten belül jellemzően átadásra kerül a dietetikus által összeállított pontos receptlista.
  • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni a recepteket a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül, ahova a dietetikus előzetesen feltölti

Díj rendezése:

 

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok