Étrend kialakítása

Étrend kialakítása

Módosítva: 2023.08.10 16:08

PCOS, inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint... csak néhány állapot, amikor a helyes étrendnek döntő szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Egy szakértő dietetikus segít a pácienseknek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát a táplálkozásterápia részeként.

Ételrendelés összeállítása

Étrend tervezése

Ételrendelés összeállítása

Az Endokrinközpont dietetikus szakemberei segítenek a páciensnek a konzultáció során előre egyeztetett ételkiszállító cég(ek)től jövő menüjét egy egész napos menüsor formájában, vagy pedig egyszeri étkezés rendelését (pl. ebéd) tekintve a páciens étrendi javaslatainak megfelelően összeállítani.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

 • Annak, akinek nincs ideje vagy lehetősége a nap folyamán magának rendszeresen változatos ételeket készíteni, mégis szeretne olyan ételeket elfogyasztani, amelyek a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges étrend részei lehetnek.
 • Annak, aki eddig is rendszeresen ételrendeléssel oldotta meg az egyes étkezéseit, de most szeretné azokat megfelelően, dietetikus szakember által összeállítva megrendelni az egészségi állapotának megfelelően.

Mit foglal magában a szolgáltatás?

 • A konzultáció során egyeztetett előre megbeszélt időszakra, előre megbeszélt étkezésekre a páciens életmódját figyelembe véve pontos ételrendelési javaslatot tesz a dietetikus.
 • Ha van rá lehetőség, akár alternatív megoldásokat is pontosan megjelöl a dietetikus szakember, amelyek az egészséges étrend részeként értelmezendők.

Hogyan kapja meg az ételrendelési listát?

 • A dietetikai konzultáció során a páciens előre egyezteti a dietetikussal azt, hogy mikorra tudja előreláthatólag az ételrendelési listát elkészíteni. Miután az ételrendelési listát a páciens megkapta, lehetősége van a dietetikus által megjelölt ételeket megrendelni.
 • 1 héten belül jellemzően átadásra kerül a pontos ételrendelési lista.
 • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni a listát a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.

Díj rendezése:

Étrend 1 hét / 2 hét / 4 hét

Dietetikusaink teljesen személyre szabott étrendet írnak a páciens számára egy meghatározott időtartamra nézve az egészséges táplálkozás és életmód jegyében. Ezen étrend igazodik a páciens életviteléhez, étkezési szokásaihoz, de elsődleges szempont a személyes egészségügyi állapota.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

 • Annak, aki számára segítséget ad az étkezésének komplex újrarendezése, és egy szakmai irányelvek szerint összeállított, egyénre szabott étrendet szeretne követni.
 • Annak, akinek jelentős mértékben kell változtatni a korábbi étkezési szokásain az egészséges életmód előmozdítása érdekében.
 • Annak, aki szereti a pontos sorvezetőt, hogy mit, milyen mennyiségben és mikor egyen, hogy az az egészséges étrend szempontjainak eleget tegyen.
 • Annak, aki nem szeretne otthon időt tölteni saját étrendje megtervezésével, hanem kész, kiszámolt recepteket követhet.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

 • Pontos egészségvédő receptekkel, összetevőkkel, elkészítési útmutatóval rendelkező, dietetikus által összeírt 1, 2 vagy 4 hetes étrendet kap a páciens.
 • Az összetevők esetében márka és beszerzési helyszín is megjelölésre kerül az étrendben azoknál az alapanyagoknál, ahol ennek jelentősége van.
 • Pontosan olyan étkezési menetrendet kap a páciens, ami a konzultáción részletesen átbeszélt étkezési elveket tartalmazza.
 • Ételkészítésnél figyelembe veszik szakembereink, hogy milyen ételeket szeret a páciens és milyen ételeket kerül el, továbbá, hogy milyen ételkészítéshez szükséges eszközökkel rendelkezik otthonában.

Hogyan kapja meg az étrendet:

 • A dietetikai konzultáció során a páciens egyezteti a dietetikussal azt, hogy mikorra tudja a dietetikus az étrendet elkészíteni, illetve, milyen platformon keresztül fogja a pácienssel megosztani.
 • 2 héten belül jellemzően átadásra kerül az étrend.
 • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni az étrendet a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.

Díj rendezése:

 • A konzultációt követően a páciens a konzultációs díjjal együtt tudja rendezni a szolgáltatás díját a recepción, illetve utólagos rendezés esetén utalással rendezhető az étrend díja, melynek részleteit asszisztenseink jelzik.   

Téma szakértői

Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermekdietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Hírek

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

Stressz és hormonzavarok- nem elég egyedül a gyógyszeres kezelés

A stressz a mindennapi életünk szerves részét képezi, éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítását, hiszen, ha az idegeskedés és a feszült hangulat állandósul, akkor az nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a fizikaira is. Hogy milyen változásokat idéz elő sok stressz a hormonrendszerünkben, azt dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázta el. 

További részletek
A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

A magas AMH érték PCOS-t is jelezhet

Az AMH megfelelő szintje igen fontos családalapításkor, hiszen minél alacsonyabb mennyiségben van jelen, annál kevesebb az esély a fogantatásra. Ám sokan nem tudják, hogy a túl magas értéke sem kívánatos, ugyanis PCOS-t is jelezhet, ami köztudottan több úton is komoly negatív hatást gyakorol a termékenységre. A magas AMH szint és a PCOS kapcsolatáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.  

További részletek
Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Az elhízás okoz hormonzavarokat, vagy fordítva? Utánajártunk!

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az elhízás és több hormonzavar is kéz a kézben jár. Ám felmerülhet a kérdés, hogy vajon a súlyfelesleg megléte vezet az endokrin problémákhoz, vagy a hormonális állapot következménye, hogy egyre gyorsabban és több kiló csúszik fel? Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témában. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok