Étrend kialakítása

Étrend kialakítása

Módosítva: 2023.08.10 16:08

PCOS, inzulinrezisztencia, elhízás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint... csak néhány állapot, amikor a helyes étrendnek döntő szerepe van az egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Egy szakértő dietetikus segít a pácienseknek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát a táplálkozásterápia részeként.

Ételrendelés összeállítása

Étrend tervezése

Ételrendelés összeállítása

Az Endokrinközpont dietetikus szakemberei segítenek a páciensnek a konzultáció során előre egyeztetett ételkiszállító cég(ek)től jövő menüjét egy egész napos menüsor formájában, vagy pedig egyszeri étkezés rendelését (pl. ebéd) tekintve a páciens étrendi javaslatainak megfelelően összeállítani.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

 • Annak, akinek nincs ideje vagy lehetősége a nap folyamán magának rendszeresen változatos ételeket készíteni, mégis szeretne olyan ételeket elfogyasztani, amelyek a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges étrend részei lehetnek.
 • Annak, aki eddig is rendszeresen ételrendeléssel oldotta meg az egyes étkezéseit, de most szeretné azokat megfelelően, dietetikus szakember által összeállítva megrendelni az egészségi állapotának megfelelően.

Mit foglal magában a szolgáltatás?

 • A konzultáció során egyeztetett előre megbeszélt időszakra, előre megbeszélt étkezésekre a páciens életmódját figyelembe véve pontos ételrendelési javaslatot tesz a dietetikus.
 • Ha van rá lehetőség, akár alternatív megoldásokat is pontosan megjelöl a dietetikus szakember, amelyek az egészséges étrend részeként értelmezendők.

Hogyan kapja meg az ételrendelési listát?

 • A dietetikai konzultáció során a páciens előre egyezteti a dietetikussal azt, hogy mikorra tudja előreláthatólag az ételrendelési listát elkészíteni. Miután az ételrendelési listát a páciens megkapta, lehetősége van a dietetikus által megjelölt ételeket megrendelni.
 • 1 héten belül jellemzően átadásra kerül a pontos ételrendelési lista.
 • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni a listát a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.

Díj rendezése:

Étrend 1 hét / 2 hét / 4 hét

Dietetikusaink teljesen személyre szabott étrendet írnak a páciens számára egy meghatározott időtartamra nézve az egészséges táplálkozás és életmód jegyében. Ezen étrend igazodik a páciens életviteléhez, étkezési szokásaihoz, de elsődleges szempont a személyes egészségügyi állapota.

Kinek javasolt a szolgáltatás?

 • Annak, aki számára segítséget ad az étkezésének komplex újrarendezése, és egy szakmai irányelvek szerint összeállított, egyénre szabott étrendet szeretne követni.
 • Annak, akinek jelentős mértékben kell változtatni a korábbi étkezési szokásain az egészséges életmód előmozdítása érdekében.
 • Annak, aki szereti a pontos sorvezetőt, hogy mit, milyen mennyiségben és mikor egyen, hogy az az egészséges étrend szempontjainak eleget tegyen.
 • Annak, aki nem szeretne otthon időt tölteni saját étrendje megtervezésével, hanem kész, kiszámolt recepteket követhet.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

 • Pontos egészségvédő receptekkel, összetevőkkel, elkészítési útmutatóval rendelkező, dietetikus által összeírt 1, 2 vagy 4 hetes étrendet kap a páciens.
 • Az összetevők esetében márka és beszerzési helyszín is megjelölésre kerül az étrendben azoknál az alapanyagoknál, ahol ennek jelentősége van.
 • Pontosan olyan étkezési menetrendet kap a páciens, ami a konzultáción részletesen átbeszélt étkezési elveket tartalmazza.
 • Ételkészítésnél figyelembe veszik szakembereink, hogy milyen ételeket szeret a páciens és milyen ételeket kerül el, továbbá, hogy milyen ételkészítéshez szükséges eszközökkel rendelkezik otthonában.

Hogyan kapja meg az étrendet:

 • A dietetikai konzultáció során a páciens egyezteti a dietetikussal azt, hogy mikorra tudja a dietetikus az étrendet elkészíteni, illetve, milyen platformon keresztül fogja a pácienssel megosztani.
 • 2 héten belül jellemzően átadásra kerül az étrend.
 • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni az étrendet a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül.

Díj rendezése:

 • A konzultációt követően a páciens a konzultációs díjjal együtt tudja rendezni a szolgáltatás díját a recepción, illetve utólagos rendezés esetén utalással rendezhető az étrend díja, melynek részleteit asszisztenseink jelzik.   

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok