Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

endokrinkozpont.hu Létrehozva: 2015.01.06 Módosítva: 2015.01.06
A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

Nassolni egészségesen is lehet

Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá.

A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.)- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

A recept hozzávalói:

  • 25 dkg dió
  • 8 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg eritrit
  • 2 tk rum
  • fél dl víz
  • 100 g cukormentes étcsokoládé

Elkészítés:

Egy lábasban melegítse fel a vizet, adja hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítse, amíg fel nem olvad. Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergesse, amíg egynemű masszát nem kap. További lépésként vegye le a tűzről és adja hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázzon belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvassza meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverje el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogassa a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezze sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretné, be is csomagolhatja.

 

Hírek

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte minden szervre hatással vannak, így ha megváltozik ezen hormonok szintje, az – többek közt – a menopauzához hasonló tüneteket is okozhat. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa a tünetekről és a kivizsgálás, kezelés jelentőségéről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat