Étrendi naplóelemzés

Étrendi naplóelemzés

Módosítva: 2023.08.16 11:15

Az Endokrinközpont dietetikusai segítenek abban, hogy a megváltozott életmód mellé változatos ételek biztosítsák a mindennapi energiát. Az étkezési napló vezetése lehetőséget teremt a páciensek számára, hogy pontos képet kapjanak étkezési szokásaikról és átlássák az esetlegesen elkövetett hibákat.

Kapcsolódó cikkünk

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű élelmiszereket, arról Vajdovich Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

A páciens vezeti megadott útmutatók alapján, hogy pontosan milyen típusú ételt milyen mennyiségben, mikor, milyen időközönként, illetve hol fogyaszt el. Az egyhetes étrend összeírása után az étkezési naplót elküldi a dietetikus részére, aki pontosan kielemzi, hogy a konzultáció során megbeszéltekhez, javasoltakhoz, személyre szabott étrendi tanácsokhoz képest milyen volt a kliens által vezetett egyhetes étrend.

Mit foglal magában a szolgáltatás?

  • Egy heti étrend pontos elemzését, jó táplálkozási gyakorlatokkal és a javítandó területekre történő pontos rávilágítással, jelöléssel.
  • Pontos, személyre szabott ötleteket az étkezés, étrend javítása érdekében, konkrét alapanyagokkal, esetleg egyszerűbb receptekkel, alternatív megoldásokkal ötvözve.

Kinek javasolt?

  • Annak, aki megerősítést szeretne kapni a dietetikai konzultáció során megbeszélteket követően, hogy az étkezései, élelmiszerválasztása, étkezéseinek gyakorisága rendben vannak-e a mindennapok forgatagában is és így az egészséges életmód alapelveinek megfelelnek-e.
  • Annak, aki gyakorlati ötletek vár annak tekintetében, hogy a megszokott étkezési szokásait, hogyan tudná színesíteni, változatosabbá, kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé tenni.
  • Annak, akinek a hétköznapokban változatos a napirendje, és minden verzióra szeretne megoldási javaslatot kérni a dietetikustól.

Hogyan kapja meg az étkezési napló kielemzését?

  • A dietetikai konzultáció során a páciens egyezteti a dietetikussal, mikorra tudja az étkezési naplót elkészíteni. Miután a napló a dietetikushoz került, kb. 2 héten belül elvégzi az elemzést a dietetikus, a napló megküldésének pontos határideje egyénileg kerül egyeztetésre.
  • A páciens Pdf formátumban fogja megkapni az étrendi napló elemzését a Prima Medica Ügyfélkapun keresztül, ahova a dietetikus előzetesen feltölti.

Díj rendezése:

  • A konzultációt követően a páciens a konzultációs díjjal együtt tudja rendezni a szolgáltatás díját a recepción, illetve utólagos rendezés esetén utalással rendezhető az étrendi napló elemzés díja, melynek részleteit asszisztenseink jelzik.

 

Figyelem! Ezen szolgáltatás feltétele, egy első dietetikai konzultáción való részvétel.

Téma szakértői

Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok