Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!

Tapintható és hátrahajtott fejnél jól látható pajzsmirigy-megnagyobbodás miatt a következő vizsgálatokat végezték el a köv. eredménnyel:
Labor eltérést csak a koleszterinnél mutat, TSH értéke 2,52, tehát normál tartományban van.
UH vizsgálat lelete:
A pajzsmirigy echoszerkezete, nagysága,alakja szabályos, bal lebenyben elváltozás nem észlelhető.
A jobb lebenyben 16x13x19 mm nagyságú,kevert echoszerkezetű képlet látható, melyben centrlisan inhomogén solidum, széli részén folyadék ábrázolódott. Vélemény: Struma nodosa

További teendő az endokrinológus felkeresése, de az állami rendszerben ez több hónap várakozás, én azonban félek, hogy a fenti lelet alapján valami súlyos dolog,betegség derülhet ki.
Véleménye szerint a fentiek (TSH+UH lelet) utalhatnak súlyosabb betegségre, vagy cisztára? Felszívódhat ill. kisebbedhet ez az eltérés? Véleménye szerint a pajzsmirigy eltérései alapján van okom a félelemre?

Válaszát egyben segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
K. Vera
Kedves Kérdező!
A leírt elváltozás utalhat cystásodási folyamat elindulására.
A pajzsmirigy mihamarabbi endokrinológus által történő vizsgálata, szüksége kiegészítések( vérvételi kiegészítés), az okok feltárása, mely ehhez vezetett fontos.
Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.

Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
T. Doktor Úr/-nő!

Nemrégiben vettem észre féloldali (valószínűleg) pajzsmirigy-megnagyobbodást. Véletlenszerűen, tehát nem tudom sajnos, előtte is megvolt-e, azaz esetleg alkati-e a problémám. Laborerdeményem szerint a TSH épp a normál tartomány közepén van, a családorvos szerint így nincs további teendő, a tüneteket valószínű a terhesség ill. a jelenlegi szoptatás okozza.
Ezúton szeretném Önöktől megkérdezni, hogy találkoztak-e már praxisukban hasonló esettel ill. Önök szerint szükséges-e további vizsgálatok elvégzése -amennyiben igen, mi lenne az?
Az interneten olvasgatva elég sok (számomra nagyon) ijesztő dolgot találtam a féloldali megnagyobbodást illetően, ezért kérem, amennyiben módjukban áll, kérdésem mielőbb megválaszolni szíveskedék!
Létezhet komoly pajzsmirigy-probléma normál TSH szint mellett?
Fáradozásukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Barbara
Kedves Barbara!
Nyaki Uh végzése feltétlenül szükséges.
A pajzsmirigy hormonok- Ft4, Ft3, akkor szükségesek
ha a nyaki Uh mutat eltérést.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Hormonvizsgálat során a TSH eredményem 3,5 lett, mellyel a az orvosom szerint endokrinológushoz kell fordulnom a meddőség okainak felderítése érdekében ( 2 felett teherbeesés esélye csökken??). Emellett a prolaktin szintem 22,68 lett, melyet 18 felett nem \"szeretnek\" a meddőségi szakorvosok. Kérem segítsen abban, hogy milyen vizsgálatok elvégézésére van szükség pontosan?

Mély tisztelettel: Berberis
Tisztelt Kérdező!
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
A feltetett kérdéseire a válaszom, hogy az ajánlott értékekke optimálisak, mely elérését, csak személyes konzultáció útján tudjuk megtenni.
Szívesen segítek, mert mindig van jó megoldás.
Üdvözlettel
dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!
Egy 21 éves lány vagyok és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a tesztoszteron szintem jóval magasabb az átlagnál. Nem szőrösödök,de sajnos a bőröm elképesztő módon zsírosodik és az arcomon,hátamon és nyakamon nagy sárga pattanások figyelhetők meg amik állandóan gyulladtak és fájdalmas. Mosom az arcomat rendszeresen és odafigyelek az étkezésre is. Roaccutanos kezelés alatt álltam 3éve de az csak átmeneti megoldást nyújtott. A fogamzásgátlót is alkalmaztam,de több kipróbálása után is erős görcsökkel kísért menstruációm volt. Mi lehet erre a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Anett
Kedves Anett!

Tekintettel a probléma összeettségére szívesen fogadom a rendelésemen, hogy az oki terápia céljáből oki diagnózishoz jussunk.
Várom a rendelésemen:
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Érdeklődni szeretnék mi történik akkor ha pajzsmirigy alul működéskor Metothyrin-t szedek?
Kedves Kérdező!
A kezelőorvosát keresse fel, a terápia módosítása végett.
Üdvözlettel:
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktornő!Pajzsmirigy túlműködésem van,és az orvos Metothyrint írt fel.Nem szeret
ném szedni, mert idegenkedem tőle.Kérdésem az lenne, hogy létezik-e másfajta gyógymód a betegségemre? A TSH tartomány általában 0,0018(!)körül mozog, a T4 ill T3 érték cca a duplája a megengedettnek.Elképzelhető, hogy más probléma is lehet a háttérben? Nem bírom a meleget,nem tudok lefogyni(igaz, ezért nem is teszek valami sokat),nagyon izzadok,szinte már zavaróan.A mellékvesémet ill. a hypofizist még sosem vizsgálták, emellett a csont mésztartalma is kevesebb,mint amennyinek lennie kell.(57 éves vagyok)
Előre is köszönöm szíves válaszát!
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
A megoldás , hogy a gyógyszert , amitől idegenkedik el lehet -e kerülni oki diagnózishoz kell jutnunk, mi váltotta ki a pajzsmirigy túlműködését, ebben szívesen segítek a rendelésemen, van jó megoldás, az oki terápia beállítására. Várom a rendelésemre.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam Önökre és módom van rá hogy kérdezzek.
Másfél éve, hogy észrevettem, időközönként vizesedik a combom, lábam és hogy híztam, mert szűkebbek a nadrágjaim. Aztán pár hónap múlva munkahelyet váltottam, az ülőmunkát még kötöttebb ülőmunkára váltottam, illetve egész más területre kerültem, teljesen új dolgokkal, nehézségekkel találtam magam szembe,de maximalistaként nekiláttam a feladatoknak. Napközben nagyon keveset ettem, este rendesen vacsoráztam, pár hónap múlva érzékeltem, hogy sajnos megint híztam. Aztán étkezési odafigyeléssel próbáltam rendezni a gondot, de nem sikerült. Később kezdődtek a délutáni energiaszint esések, vércukor esések. elmentem belgyógyászhoz, aki több irányban kezdett kutakodni és több hónap után igazolódott, hogy a reggeli kortizolszintem 750nmol/L. A 24 órás vérnyomásmérés éjszakai pulzusszám emelkedés miatt Concor és Lavestra Ha tablettát kaptam. Pajzsmirigy rendben. Elmentem endokrinológushoz, akihez már korábban jártam mert 1999 óta endometriózisom van, kaptam Diphereline inj. 6 hónapig, azóta évente 3-4 alkalommal van menzeszem, mert Nuvaring gyűrűt használok folyamatosan (menzesz kiiktatás). Az endokrinológus vérképet csináltatott vércukor terhelés Se Inzulin 120 perc 109.60, Cukor 0 p 5,2
30perc 9,0, 60 perc 8,7 120 p 7,6.
Mellékvese MR negatív, Az endokrinológus szerint a hormonjaim, ionok, vérképem rendben javaslatára kaptam Merckformin retard 500 2X1 tabl. és hozzá diéta 1200 kalóriás= 3 hónap múlva -12 kg-mal kevesebb súllyal menjek vissza. Beszedtem a tablettákat a minusz kilók elmaradtak és a körzethez tartozó diabetikushoz fordultam segítségért, aki a cukor eredmények alapján nem javasolta a Merckformint. A hízásom lelkileg nagyon megviselt, ezért is indultam el az úton kezdetben is mert zavart. 37 éves vagyok 155 cm, 68 kg-ról indultam felfelé, nem mérem magam, de kb. 10 kg plusz jött fel. Legfőképpen a hasamra, combomra szedtem fel, de másutt is egyre inkább érzem a hízást. Elküldtek még pszichiáterhez is, ahol már jártam a problémáim előtt is, az el az volt, hogy KÉPES VAGYOK RÁ !, de sajnos nem nyújott segítséget ennek a mondogatása. Az önértékelési és depressziós tüneteimmel már nem mentem el, mert ha tudnék fogyni minden jóra fordulna, lenne némi önbizalmam és visszatérne az életkedvem, mert így rosszul vagyok a látványtól és szűk az összes ruhám. Sajnos olvastam, hogy ez a mellékvese dolog elég nehéz ügy, mert nincs daganatom, de blokkolja a víz- és cukorháztartást, anyagcsere problémát idéz elő és rettentő fáradékony, kimerült vagyok örökké, nem bírok eleget aludni. Próbáltam odafigyelni a teljeskiörlésű élelmiszerekre, hidegen sajtolt olajokra, cukor visszaszorítására, több magféleség fogyasztására és most már a mozgásra is, de nincs eredményem. Az is igaz, hogy vannak kilengések is rendesen, mert teljesen eredménytelen az összes eddigi próbálkozásom. Hosszúra nyúlt beszámolóm után az lenne a kérdésem, hogy a magas kortizolszint miatt vagyok ennyire sikertelen, van-e számomra segítség ? Én egy kis faluban élek és a környéken az endokrinológia szót sem ismerik, Pestre a régi orvoshoz meg nem szívesen mennék vissza, olyan orvost keresnék, akinek a mellékvese túlmüködés a területe. Nagyon köszönöm a választ előre is !!!!!! Vighné Erika
Kedves Erika!
Köszönöm a részletes beszámolóját, gondjairól, betegségeiről, megoldatlan problémakörről.
Tekintettel a leírtakra, csak személyeskonzultáció útján tudok segíteni, megbeszélni a szervezetének jó írányba történő beindítását és kilépni az ördögi körből, van segítség a jó dolgokhoz.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Szakértő!

Sajnos nem valószínű, hogy tudnánk találkozni mert én Nyíregyháza mellett élek és nem megyek a közeljövőben Budapestre.
De bármilyen kérdésre és érdeklődésre szivesen válaszolok, és szeretném tartani a kapcsolatot Önnel ha nem baj.
Ha nem is ebben a témában de akármi másban is.
Köszönöm az edddigi gyors és megbízható válaszait.

Válaszát előre is köszönöm.
Köszönöm a viszajelzését.
üdvözlettel
Dr Bérczy judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!

Idén januárban 6,01-es TSH értéket állapított meg a laborvizsgálat, február 1. óta 25 mikrogramm L-Thyroxint szedek. A menstruáció nem volt. A gyógyszerszedés óta viszont alerövidülése és a magas koleszterinszint mellett más tünetem korábban z alulműködés egyéb tüneteit is produkálom, produkáltam (állandó álmosság - ez már elmúlt, viszont most meg a bőröm vált nagyon vízhiányossá, szárazzá, még a meleg idő hatására sem javult sajnos és nagyon zavar.) Kérdésem, hogy ezek a felerősödő tünetek normálisak-e a hormonpótlás első hónapjaiban, el fognak-e múlni vagy esetleg valami mást jelentenek (kevés az adag)?

Várom válaszát,
Köszönettel: Léna
Kedves Kérdező!
A leírt panaszai nem feltétlen velejárói a hormonpótlásnak.
Amennyiben lehetséges személyesen szívesen fogadom a rendelésemen, hogy egy komplexebb terápiával orvosoljuk a problémáját.
Van jó megoldás.
Üdvözlettel:
Dr Bérczty Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Szakértő!

A következő problémával fordulok Önhöz, és kérem segítségét. Édesapámnak 25 éves kora óra van pajzsmirigy alul működése, ő most 51 éves, ha jól tudom kb. 125 microgrammot szed, de állandóan változtatja, gondolom ez normális, mert a pajzsmirigyhormonszint pár hónapos gyógyszerszedés alatt megemelkedik és akkor csökkenteni kell az adagot, nála viszont az a probléma, hogy amikor túl sokat szed, szívritmuszavara lesz, amit orvosok is kimutattak és ő maga is érzi. Hiába csökkenti az adagot, mert legalább 2 hónap amíg elmúlik nála a szívritmuszavar. Ő most vidéken él egy kis faluban, és az ottani orvosok(sajnos korábban sok pesti is) azt mondták neki hogy a szívritmuszavarával semmit nem lehet csinálni, ez van és kész. Hiába javasoltam édesapámnak, hogy jöjjön fel Pestre, azt mondja: nem, mert úgysem tudnak rá megoldást. Engem nagyon elkeserít ezzel a hozzáállással, és szeretném Önt megkérdezni, hogy valóban el kell-e fogadni az egyértelműen a gyógyszerszedéssel összefüggő szívritmuszavarát, azt, hogy pillanatnyilag rosszul lesz az utcán stb..?Vagy tudna-e javasolni valami konkrét kezelést, megoldási lehetőséget, amit édesapámmal közölve talán érdemesnek látna felkeresi egy másik orvost is?
Válaszát nagyon köszönöm!
Egy aggódó gyermek.
Kedves Aggódó Gyermek!
Teljesen átérzem a problémáját.
A rendelésemen nem csak a labor eredményekhez próbáljuk igazítani a gyóygszeres beállítás adagját.
A páciens teljességében vizsgáljuk, tárjuk fel először is, hogy mi az ami a pajzsmirigy állapotához vezett, s mely ténzők befolyásoljákjó ,illetve negatív irányba a pajzsmirigy állapotát, mely a leírtak lapján bizony gondot jelent, s ezt a szív is jelzi.
Tiszta szívből ajánlom, hogy van jó megoldás, ha el tud jönni a rendelésemre az édesapjával.
Üdvözlettel:
dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok