Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Neutrophil granulocyta:39,3
Lymphocyta: 54,7
Eo.gran:1,0
Lymphocyta abs.4,99

82 éves hölgy, sok gyógyszert szed,érdemes - e haemat.szakemberhez fordulni?
Kedves Ilona!
Konzultáljon haematlógussal.
Üdvözlettel
Bérczy doktornő
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Dr. Bérczy Judit részére

Tisztelt Doktornő!
A kérdésem az lenne, hogy az androgén eredetű hajhullásnak milyen okai lehetnek nők esetében? Tizenéves korom óta zsíros, aknés volt a bőröm, kaptam rá diane 35 fogamzásgátló tablettát, amit 1-2 évig szedtem. A gyógyszer elhagyása után kezdett hullani a hajam, és az aknék is visszatértek, bőrgyógyászok szerint valószínűleg androgén hajhullásom van. Lehetséges, hogy a gyógyszer borította fel a hormonháztartást? Vagy más endokrinológiai ok lehet? Köszönettel.
Kedves Zsuzsa!
Az androgén típusu hajhullás hátterében a belső hormon egyensúly felborulás a áll legtöbbszőr, de természetesen a mellékvese, petefészek és azt szabályzó agyfüggelék mirigy funkció változása is állhat.
Az oki terápiához szükséges pontos diagnózis felállításában endokrinológus tud segíteni, én is szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Dr Nő/Úr!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy a diabetes insipidus nevű betegséget minden esetben sok vizelet ürítéssel jár?

Pár hónapja kezdtem el minden ok nélkül sok vizet inni 5-6 liter egy nap, de volt már, hogy elmentem 8-10 literig is.
Voltam is kórházban, hogy kivizsgáljanak ez ügyben, mivel a cukorbetegséget előtte kizárták csak ez maradt lehetőségként.
De mivel a vizeletemmel minden rendben volt (nem pisiltem többet szomjaztatáskor, 1 litert reggel 7 és délután 4 közt), a ADH hormont már nem is néztek. Annyit mondtak, hogy valószínűleg lelki okokból iszom ennyit. Kontrollálnom kell magam. Én igyekszem is, trükközök cukorkával, rágóval, de nem váltak be, igazából nem tudok 5 liter alá menni, pedig szeretnék ez nem állapot nekem.

Kiegészítésként mondanám, hogy empty sella -m van, az agyalapi mirigyem atrophias, de azt mondták ennek nincs köze az ivásomhoz.

Előre is köszönöm a segítségüket:

Hajni
Kedves Hajni!
Csak a személyes kozultáció alapján tudok segíteni, megértve a problémát.
Amennyiben tud szívesen fogadom, van remény a gyógyulásban.
Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

19 éves fiú vagyok, és a másodlagos nemi jellegeim meglehetősen lassan alakulnak ki. Mindig is le voltam maradva, de a volt osztályomban annyira nem ütközött ez ki, mert voltak hasonlóan későn érők. De most, hogy befejeztem a középiskolát és kezdeném az egyetemet nagyon rosszul érzem magam a bőrömben. A combomon a szőr még csak most kezdte el a növekedést, a hátulsó részén. Szőkés-barna vagyok, és úgy veszem észre hogy a barnáknál nekünk amúgy is gyengébb a szőrzetünk vagy csak később alakul ki, ezt az ismerőseimből következtetem. Úgy gondolom hogyha egy barna szőrzetű emberhez hasonlítom magam akkor egy 5 évvel le lehetek maradva.. A bajuszom növöget, de hetek kellenek neki hogy egy újabb borotválásra való megnőjön.
Én úgy gondolom, hogy a tesztoszteron szintem lehet nagyon alacsony. Tervezem, hogy felkeresem önöket, csak kérem adjanak egy képet hogy mire számíthatok, illetve hogy találkoztak e már ilyen esettel, hogy valaki ilyen szinten le legyen maradva. A fizikumom egyébként koromhoz illő, 185 cm vagyok, elég vékony, de azt egy másik problémának tudom be, szintén endokrin jellegűnek. És persze tudom hogy saját magam diagnosztizálásával nem oldok meg semmit.
És elnézést, hogy nem járulok hozzá a közzétételhez, de így is nagyon kínosnak érzem a helyzetem.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Klinkó Endre
Kedves Endre4
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
A leírtak alpján endokrinológiai vizsgálatok szükségesek.
A rendelésemen szívesen segítek, amennyiben el tud jönni.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

36 éves nő vagyok.5 évvel ezelőtti szülésem után pajzsmirigyműtétet hajtottak rajtam végre;a szövettani eredményem Hashimoto-tireoiditis.A meghagyott pajzsmirigyszövet sajnos azóta is nő és az anti-TPO szintem mindig magas.Az évek alatt 74 kilóról apránként 96-ra híztam,ami nagyon zavar.Az utóbbi időben-annak ellenére,hogy a hormonszintem rendben volt-rettenetesen éreztem magam(ólmos fáradtság,migrénes rohamok,nagyon fájtak a melleim stb.)Mivel magam is egészségügyi dolgozó(gyógyszerész) vagyok megpróbáltam kezembe venni a dolgokat.Meg kell mondanom hosszas utánajárás és kapcsolatok révén sikerült szó szerint kiharcolnom egy hormonprofilt!!Bebizonyosodott a gyanúm,hogy hormonális eltolódásom van.Hyperprolactinaemiát diagnosztizáltak nálam.Napi 150mg l-Thyroxint és 2*1 Bromocriptint szedek.Valamelyest javult a helyzet.Tudom,hogy az életvitelem sem használ,hetente legalább 64-76 órát dolgozom,ha az éjszakai ügyeletet is beleszámolom,de ezen nem tudok változtatni.
Mostanában sokszor érzem,hogy lüktet a pajzsmirigyem és az összes izületem is fáj.Az ujjaim mostmár annyira,hogy nem tudok kicsavarni egy ruhát vagy lecsavarni egy kupakot.Őszintén szólva rettegek az összes többi autoimmun betegségtől.A műtét óta sikerült asztmát is beszereznem.Az allergiateszt negatív lett,szóval valószínűleg ez is autoimmun.
Hallottam,hogy létezik autoimmun betegek részére diéta.Esetleg ebben tudna-e a segítségemre lenni,hogy mi az amit ehetek és mit nem?Javasolja-e esetleg,hogy a kislányom táplálkozásán változtassak?A nagymamám és az édesanyám is pajzsmirigybeteg.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Krisztina
Kedves Krisztina!
Összkérdés, és sok a nyitott kérdés!
Amennyiben lehetéges a személyes találkozás , ez igen fontos lenne.
Milyen, most aTSh, és PRL eredménye?
Vércukor terhelés , inzulin rezisztencia vizsgálat történt-e?
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék hogy pajzsmirigy alúlműködés esetén lehet e algakapszulát szedni / spirulina/ ha igen napi 6 szemet lehet e ?
kb 10 éve szedem az L-thyroxin 5o et napi 1 szemet

Köszöntel Ilona
Kedves Kérdező!
A természetes jődpótlás fontos a pontos dózist csak személyesen tudom megmondani, a napi 3 kpaszula mehet .

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alúlműködésnél Hypothyreosis lehet e szedni algakapszulákat /spirulina/ ha igen kb. napi 6 szemet lehet e szedni?
kb 10 éve van pajzsmirigy betegségem L-thyroxin 50 et szedek napi 1 szemet. köszönettel Ilona
Kedves Kérdező!

A természetes jódpótlás fontos, a pontos dózist csak személyesen tudom megmondani, a napi 3 kapaszula mehet.

Üdv:
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!Szeretném megkérdezni,hogy a P57 Hoodia kaktuszkivonat,befolyásolja e a TSH szintet.Ezt a kapszulát szedtem,mivel fogyni szeretnék és ez nagyon jó étvégy csökkentőnek bizonyult.Fogytam is tőle.Egy hónapja egy heves kolléganői szóváltás után felment a vérnyomásom 170/105 és napokig ezen az értéken volt,elmentem orvoshoz aki irt vérnyomás csökkentőt-Tritace-ezt a nélkül hogy bármi labor stb..lett volna.Én emlitettem,hogy nincs acsaládban vérnyomásos beteg / én 50 éves vagyok/ és mivel kórházi laborban dolgozom ,igy magam kezébe vettem a dolgok intézését,hogy kiderüljön mitől is magas a vérnyomásom,hiszen mindig 120 / 80 körüli volt.Felhívtam a nőgyógyászt ,hogy köze lehet e a közelgő változó korhoz stb.Ő azt kérte nézessek női hormonokat, igy azért beirtam a TSH FT4,FT3 vizsgálatokat is. Mikor megláttam az eredményt sokkolt .a TSH 58 felett volt .az FT4 kevés,az Ft3 kevés ...előtte októberben végeztem ilyen irányú vizsgálatot,akkor normál érték volt.Az orvos azt mondta ez is befolyásolhatja a vérnyomásom.Az orvod L-thyroxin 50 gyógyszert irt amiből reggel kell 1 szemet szednem+ a vérnyomás csökkentőt.Azóta eltelt 3 hét és már 34 értékre ment le a TSH , az FT3 már normál tartományban van,az FT4 is már majdnem normál,,a TRAK mindig normálban volt, a TRG >300, az ATA is 291 az ATG normál..
Nézettem pajzsmirigy ultrahangot is-nem az orvos kérte-amit nem értek...az a pajzsmirigy gyulladást /Hashimoto igazolta.
A kérdés ugye az hogy ez a közelgő változókor hozadéka, vagy esetleg a Hoodia váltotta ki.
Mindenképpen szeretnék fogyni 69kg vagyok, de szedhetem e ezt az étvágy csökkentőt,mert most abba hagytam ahogy ez kiderült...A gyógyszertárban kértem vitamint is ,a fáradtságomra..ott Dr.Theiss ANITOXID kapszulát adták..ami ugy veszem észre segit is..de mivel az alulmüködéssel jár a hizás én ezt nagyon nem szeretném, de gyógyszer nélkül sokat nassolok.Kérem adjon tanácsot ,hogy használhatom e ebebn az állapotban a Hoodia sprayt.vagy a P57 Hoodia kapszulát..
És mi várható a továbbiakban...mikor éri el a normál értéket a TSH, ha elérte kell e gyógyszer ,vagy akkor már magától is szinten tartja?
köszönöm válaszát
Kedves Kérdező!
A pajzsmirigy alulműködés (Hashimoto thyreioidits) kialakulásában több faktor is állhat, és nem valószínű, hogy a Hoodia indította el, de nem zárható ki, hogy előnytelen lehet a pajzsmirigy ezen állapota esetén.
Javaslatom egyenlőre ne szedje a Hoodiát,és a nassolás hátterének oki tisztázása is fontos(vércukor terhelés inzulin rezisztencia vizsgálat is). Konzultációra szívesen fogadom a rendelésemen.
Hogy meddig kell szedni a gyógyszert abban is csak egyéni felmérés alapján tudok segíteni
üdvözlettel:
dr Bérczy Judit
Tizstelt Prof.Dr. Balázs Csaba!

Olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy a Hashimoto gyulladást,mint autoimmun betegséget kell-e műteni?
Sajnos nálam is pajzsmirigy túlműködést okoz.Még nem következett be a pajzsmirigy csökkenés vagy legalábbis nem tudok róla.Jelenleg jó a vérképem. 2 cm-nél nagyobb a pajzsmirigy és göbös is.
Már 2 sebésszel is beszéltem,de az egyik műteni akar a másik meg azt mondja egy idő után úgyis elhal nem kel a műtét.
Szeretném az Ön véleményét kikérni.
Köszönettel:Kriszti
Tisztelt Kriszti!A Hashimoto gyulladás autoimmun folyamat, ha ez bizonyított, akkor nem kell műteni, de kezelni célszerű.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

25 éves lány vagyok Hashimoto tireodotiszt diagnosztizáltak nálam 1 hete, az antitest 600 Ug, egy hónapos leletem szerint TSH 7,3 a többi érték még a normál határon belüli. Euthyroxot kaptam 50 microgrammosat, azt mondta az orvos, hogy napi egy szemet vegyek be. Kérdésem az volna, hogy beszedjem-e, ugyanis édesapámnak,aki 20 éve szenved ebben a betegségben, anno 100-as volt a TSH-ja és ő is 50 microgrammot kapott, ezért óva intett, túl nagy adag ez kezdetnek, mondta ő. Elhatároztam, hogy keresek egy másik kezelőorvost, de szeretném emellett kikérni az Ön véleményét is, hogy valóban 7,3-as TSH-ra ilyen dózisú gyógyszert kell-e szedni, és azonnal 50-el kezdeni, ahelyett, hogy például negyedekbe törném a szemeket.
Egyébként édesapám még azt is mondta, hogy szerinte 7,3 az még egyáltalán nem számít rossz értéknek, de interneten meg azt olvastam, hogy ilyenkor már jószerivel nem is eshetek teherbe,igaz ez?(menzeszem teljesen normális)
Tisztelt Kérdező!

A gyógyszeres kezelés nem a TSH-tól, hanem a beteg állapotától függ. Részletes immun-endokrin kivizsgálást javaslok.

A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat már a betegség kezdetén előfordulhat. A pajzsmirigy komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO) elleni antitest mérése fontos. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű biopszia (szövettani vizsgálatot) is szükséges lehet. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek. A betegség lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el: l Hiperfunkciós stádium: betegség kezdetétől számított 1-6 hét. A tünetek a sejtek károsodása miatt felszabaduló jelentős mennyiségű hormon következtében jönnek létre („destruktív hyperthyreosis”). 2. Hipofunkciós stádium: a betegség kezdetétől számított 8. héttõl 4-6 hónapig. 3. Regenerációs stádium: A betegség kezdetétől számított 7-12 hónap. 4. Definitív stádium: ha a regeneráció teljes, akkor a beteg gyógyult, míg a betegek többségében súlyos, enyhe, esetleg szubklinikus hypothyreosis alakul ki (a TSH szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van). A hypothyreosis egyes formáinak meghatározásában alapvető az élettani TSH szint definiciója. A szuperszenzitiv TSH (sTSH) módszerek lehetővé tették a szubklinikus és az enyhe hypothyreosis megkülönböztetését. A sTSH 2.5 mU/l felső szintjét (!) az irodalom általában elfogadja, de számos, a szerzők által is leírt megkötést is megfogalmaz. A fiziológiás TSH szint felső határának 4,5-ről 2,5- mU/l-re csökkentése azt is eredményezte, hogy az Egyesült Államokban a szubklinikus hypothyreosisos betegek száma meghaladja a 20 milliót. A TSH meghatározásának fontosságát senki nem vonja kétségbe, de annak abszolutizálása félrevezető lehet. Ezért is lehet támogatni azt a legújabb véleményt, hogy a diagnózis megállapításakor ne csak a TSH értéket, hanem a familiáris adatokat (előfordul-e pajzsmirigybetegség a családban?) az immunológiai tesztek eredményét, spontán abortuszokat, egyes gyógyszerek fogyasztását (anorganikus készítmények:pl. Cordaron, betadin kúp, oldat) is célszerű figyelembe venni. Fontos, hogy még akkor ismerjük fel a betegséget, amikor a gyulladás már fennáll (antitestek magasak!), de még a pajzsmirigy működése nem csökkent (élettani hormonértékek!) . A kezelés szerencsére nem a műtét, hanem a megfelelő, egyénre szabott immun-moduláns gyógyszeres kezelés, esetleg pajzsmirigy hormonpótlás (egyéni mérlegelés alapján). „Ne a laboratóriumi értékeket kezeljük, hanem a beteget”!.

Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus

Hírek

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat