Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Szakértő!



Érdeklődni szeretnék hogy pajzsmirigy alúlműködés esetén lehet e algakapszulát szedni / spirulina/ ha igen napi 6 szemet lehet e ?

kb 10 éve szedem az L-thyroxin 5o et napi 1 szemet



Köszöntel Ilona
Kedves Kérdező!

A természetes jődpótlás fontos a pontos dózist csak személyesen tudom megmondani, a napi 3 kpaszula mehet .



Tisztelt Szakértő!



Érdeklődni szeretnék, hogy pajzsmirigy alúlműködésnél Hypothyreosis lehet e szedni algakapszulákat /spirulina/ ha igen kb. napi 6 szemet lehet e szedni?

kb 10 éve van pajzsmirigy betegségem L-thyroxin 50 et szedek napi 1 szemet. köszönettel Ilona
Kedves Kérdező!



A természetes jódpótlás fontos, a pontos dózist csak személyesen tudom megmondani, a napi 3 kapaszula mehet.



Üdv:

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!Szeretném megkérdezni,hogy a P57 Hoodia kaktuszkivonat,befolyásolja e a TSH szintet.Ezt a kapszulát szedtem,mivel fogyni szeretnék és ez nagyon jó étvégy csökkentőnek bizonyult.Fogytam is tőle.Egy hónapja egy heves kolléganői szóváltás után felment a vérnyomásom 170/105 és napokig ezen az értéken volt,elmentem orvoshoz aki irt vérnyomás csökkentőt-Tritace-ezt a nélkül hogy bármi labor stb..lett volna.Én emlitettem,hogy nincs acsaládban vérnyomásos beteg / én 50 éves vagyok/ és mivel kórházi laborban dolgozom ,igy magam kezébe vettem a dolgok intézését,hogy kiderüljön mitől is magas a vérnyomásom,hiszen mindig 120 / 80 körüli volt.Felhívtam a nőgyógyászt ,hogy köze lehet e a közelgő változó korhoz stb.Ő azt kérte nézessek női hormonokat, igy azért beirtam a TSH FT4,FT3 vizsgálatokat is. Mikor megláttam az eredményt sokkolt .a TSH 58 felett volt .az FT4 kevés,az Ft3 kevés ...előtte októberben végeztem ilyen irányú vizsgálatot,akkor normál érték volt.Az orvos azt mondta ez is befolyásolhatja a vérnyomásom.Az orvod L-thyroxin 50 gyógyszert irt amiből reggel kell 1 szemet szednem+ a vérnyomás csökkentőt.Azóta eltelt 3 hét és már 34 értékre ment le a TSH , az FT3 már normál tartományban van,az FT4 is már majdnem normál,,a TRAK mindig normálban volt, a TRG >300, az ATA is 291 az ATG normál..

Nézettem pajzsmirigy ultrahangot is-nem az orvos kérte-amit nem értek...az a pajzsmirigy gyulladást /Hashimoto igazolta.

A kérdés ugye az hogy ez a közelgő változókor hozadéka, vagy esetleg a Hoodia váltotta ki.

Mindenképpen szeretnék fogyni 69kg vagyok, de szedhetem e ezt az étvágy csökkentőt,mert most abba hagytam ahogy ez kiderült...A gyógyszertárban kértem vitamint is ,a fáradtságomra..ott Dr.Theiss ANITOXID kapszulát adták..ami ugy veszem észre segit is..de mivel az alulmüködéssel jár a hizás én ezt nagyon nem szeretném, de gyógyszer nélkül sokat nassolok.Kérem adjon tanácsot ,hogy használhatom e ebebn az állapotban a Hoodia sprayt.vagy a P57 Hoodia kapszulát..

És mi várható a továbbiakban...mikor éri el a normál értéket a TSH, ha elérte kell e gyógyszer ,vagy akkor már magától is szinten tartja?

köszönöm válaszát
Kedves Kérdező!

A pajzsmirigy alulműködés (Hashimoto thyreioidits) kialakulásában több faktor is állhat, és nem valószínű, hogy a Hoodia indította el, de nem zárható ki, hogy előnytelen lehet a pajzsmirigy ezen állapota esetén.

Javaslatom egyenlőre ne szedje a Hoodiát,és a nassolás hátterének oki tisztázása is fontos(vércukor terhelés inzulin rezisztencia vizsgálat is). Konzultációra szívesen fogadom a rendelésemen.

Hogy meddig kell szedni a gyógyszert abban is csak egyéni felmérés alapján tudok segíteni

üdvözlettel:

dr Bérczy Judit
Tizstelt Prof.Dr. Balázs Csaba!



Olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy a Hashimoto gyulladást,mint autoimmun betegséget kell-e műteni?

Sajnos nálam is pajzsmirigy túlműködést okoz.Még nem következett be a pajzsmirigy csökkenés vagy legalábbis nem tudok róla.Jelenleg jó a vérképem. 2 cm-nél nagyobb a pajzsmirigy és göbös is.

Már 2 sebésszel is beszéltem,de az egyik műteni akar a másik meg azt mondja egy idő után úgyis elhal nem kel a műtét.

Szeretném az Ön véleményét kikérni.

Köszönettel:Kriszti
Tisztelt Kriszti!







A Hashimoto gyulladás autoimmun folyamat, ha ez bizonyított, akkor nem kell műteni, de kezelni célszerű.



Jó egészséget kívánok:



Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr!



25 éves lány vagyok Hashimoto tireodotiszt diagnosztizáltak nálam 1 hete, az antitest 600 Ug, egy hónapos leletem szerint TSH 7,3 a többi érték még a normál határon belüli. Euthyroxot kaptam 50 microgrammosat, azt mondta az orvos, hogy napi egy szemet vegyek be. Kérdésem az volna, hogy beszedjem-e, ugyanis édesapámnak,aki 20 éve szenved ebben a betegségben, anno 100-as volt a TSH-ja és ő is 50 microgrammot kapott, ezért óva intett, túl nagy adag ez kezdetnek, mondta ő. Elhatároztam, hogy keresek egy másik kezelőorvost, de szeretném emellett kikérni az Ön véleményét is, hogy valóban 7,3-as TSH-ra ilyen dózisú gyógyszert kell-e szedni, és azonnal 50-el kezdeni, ahelyett, hogy például negyedekbe törném a szemeket.

Egyébként édesapám még azt is mondta, hogy szerinte 7,3 az még egyáltalán nem számít rossz értéknek, de interneten meg azt olvastam, hogy ilyenkor már jószerivel nem is eshetek teherbe,igaz ez?(menzeszem teljesen normális)
Tisztelt Kérdező!



A gyógyszeres kezelés nem a TSH-tól, hanem a beteg állapotától függ. Részletes immun-endokrin kivizsgálást javaslok.



A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával, esetleg hőemelkedéssel. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat már a betegség kezdetén előfordulhat. A pajzsmirigy komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO) elleni antitest mérése fontos. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű biopszia (szövettani vizsgálatot) is szükséges lehet. A betegség korai felismerése azért is fontos, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek. A betegség lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el: l Hiperfunkciós stádium: betegség kezdetétől számított 1-6 hét. A tünetek a sejtek károsodása miatt felszabaduló jelentős mennyiségű hormon következtében jönnek létre („destruktív hyperthyreosis”). 2. Hipofunkciós stádium: a betegség kezdetétől számított 8. héttõl 4-6 hónapig. 3. Regenerációs stádium: A betegség kezdetétől számított 7-12 hónap. 4. Definitív stádium: ha a regeneráció teljes, akkor a beteg gyógyult, míg a betegek többségében súlyos, enyhe, esetleg szubklinikus hypothyreosis alakul ki (a TSH szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van). A hypothyreosis egyes formáinak meghatározásában alapvető az élettani TSH szint definiciója. A szuperszenzitiv TSH (sTSH) módszerek lehetővé tették a szubklinikus és az enyhe hypothyreosis megkülönböztetését. A sTSH 2.5 mU/l felső szintjét (!) az irodalom általában elfogadja, de számos, a szerzők által is leírt megkötést is megfogalmaz. A fiziológiás TSH szint felső határának 4,5-ről 2,5- mU/l-re csökkentése azt is eredményezte, hogy az Egyesült Államokban a szubklinikus hypothyreosisos betegek száma meghaladja a 20 milliót. A TSH meghatározásának fontosságát senki nem vonja kétségbe, de annak abszolutizálása félrevezető lehet. Ezért is lehet támogatni azt a legújabb véleményt, hogy a diagnózis megállapításakor ne csak a TSH értéket, hanem a familiáris adatokat (előfordul-e pajzsmirigybetegség a családban?) az immunológiai tesztek eredményét, spontán abortuszokat, egyes gyógyszerek fogyasztását (anorganikus készítmények:pl. Cordaron, betadin kúp, oldat) is célszerű figyelembe venni. Fontos, hogy még akkor ismerjük fel a betegséget, amikor a gyulladás már fennáll (antitestek magasak!), de még a pajzsmirigy működése nem csökkent (élettani hormonértékek!) . A kezelés szerencsére nem a műtét, hanem a megfelelő, egyénre szabott immun-moduláns gyógyszeres kezelés, esetleg pajzsmirigy hormonpótlás (egyéni mérlegelés alapján). „Ne a laboratóriumi értékeket kezeljük, hanem a beteget”!.



Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba
Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, immunológus
Dr. Bérczy Judit részére



Tisztelt Doktornő!



Sikertelen diéta,rossz közérzet,légszomj,heves szivdobogás,ingerlékenység tünetek miatt elmentem pajzsmirigy vizsgálatra.Normális T3 és T4 mellett a TSH érték 4,2 volt novemberben.T4 tablettát kaptam (75 mg) majd három hónap után újabb vérvétel.Letelt a három hónap és ekkor kb.egy hétre leálltam a tablettával,mert nem jutottam el az endokrinológushoz.Ezután a TSH 6,5-re emelkedett.Az endokrinológus azt mondta,azért valószinüleg,mert egy hétig nem szedtem a tablettát.Áprilisban újra vérvételre kell mennem.Nagyon elkeseredtem amiatt,hogy még rosszabb lett az eredmény.Külföldön lakunk,igy sajnos egyenlőre nem tudom Önt személyesen felkeresni,pedig olvastam Tisztelt Doktornőről és nagyon tetszik a holisztikus szemlélet.Talán májusban hazajutok,akkor mindenképpen fel fogom Önt keresni.Addig is étrendkiegészitőkkel kapcsolatban szeretném megtudni a véleményét.Most olvastam dr.Phil diétás könyvét,amelyben kitér a pajzsmirigy-problémával küzdők fogyási nehézségére.Ő a pajzsmirigy gyógyszerek mellé több étrendkiegészitő és vitamin együttes alkalmazását javasolja (omega 3,cla,koenzim Q10,zöldtea,l-karnitin,króm,vanádium,szója izoflavin,jód,magnézium,szelén,c vitamin,e vitamin) a fogyás beinditása céljából.Ez igy nekem,mint laikusnak enyhén szólva túlzásnak tünik.De valóban,melyek azok,amelyek ténylegesen segitenek a fogyás beinditásában? Várom megtisztelő válaszát.

Köszönettel:

Varga Éva
Kedves Éva!

megtisztelt a bizalmával, és örömmel fogadom a rendelésemen . amikor erre mód lesz az ön magyarországi tartózkodása alatt.

Étrendileg javasolom, hogy a főzésnél, sütésnél kókuszzsírt használjon( ez a azt jelent ha hevíteni kell a zsiradékot a főzésnél)

Étredkiegészítők közül: Szelén, Omega 3, Alga tabletta(Szerves formban tartalmazza a jódot), valamint könnyen emészthető táplálékok, 2 liter forrásvíz, vagy mentes ásványvíz. Ezek a gyógyszer mellett fontosak, a többit csak a személyes találkozás alapján tudom összeállítani

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kérem segítsenek! Kb.10 éve vannak tüneteim, azonban a TSH-m a normál értéket mutatja. Jelenlegi tüneteim: 15 kg súlyfelesleg, a hajam erősen kiritkult és jelenleg is hullik; magas koleszterin és triglicerid-szint; székrekedés; depresszió; hideg végtagok; gyakori torokfájás; szexuális élet teljes hiánya; alacsony testhőmérséklet (reggel csak 36 alatt);az ultrahang mindkét lebenyben göböket talált, de a háziorvosom szerint ez nem kóros; 6 évvel ezelőtt agyinfarktusom volt.

Már nagyon szeretnék valami megoldást, ezért kérem a segítségüket
Tisztelt Kérdező!



A csökkent pajzsmirigy működése elhízáshoz vezet. Ez a folyamat lehet fokozatos és viszonylag gyors is. Jellemző, hogy a beteg viszonylag kevés ételt fogyaszt, diétázik és ennek ellenére nem tud fogyni. Ilyenkor a legkülönbözőbb diétával kínozzák magukat, pedig a megfelelő kezeléssel a testsúly fokozatosan redukálható. Az elhízás gyakorta fokozott szőrnövéssel is társulhat, mivel a zsírszövet aktívan vesz részt a hormontermelésben és elősegíti nőkben a szőrnövekedést (férfias típusú szőrösödés). Ilyenkor a legfontosabb, az elhízásban szerepet játszó hormonok szintéjnek meghatározásával diagnózishoz tudunk jutni és el lehet kezdeni az oki kezelést.



Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!



A következő problémával fordulok Önhöz: 10 hónapja szültem, azóta hasztalan próbálok lefogyni! 8 hónapja lényegében cukorbeteg étrendet tartok, az 1400 Kcal/nap energiabevitelt ritkán lépem át, heti 3x tornázom, mégsem megy a súlyom 65 kg alá, 160 cm magas vagyok.

Más tüneteket is produkálok, rendkívül száraz a bőröm, gyakran mérek magamon 36 fok alatti testhőmérsékletet, az anyagcserém nagyon lassú, wc-re nagyon keveset járok, a szemem enyhén ödémás, reggelre a kezeim bedagadnak, szinte folyamatosan zsibbadnak napközben is.

A múlt héten voltam laborvizsgálaton, melynek minden eredménye jó lett, a TSH szintem pedig 3,5 körüli. (pontosan most nem tudom, telefonban diktálták le), mivel ez határértéken belül van, nem foglalkoznak vele a továbbiakban.

Cukor 4,8, koleszterin 4,0. A terhességem alatt végzett terheléses cukor is jó lett.

Talán árnyalja a képet az a tény, hogy még szoptatok.

Mit tanácsol, mit tegyek? Forduljak szakemberhez vagy fogadjam el a helyzetet?

Válaszát nagyon köszönöm előre is:

Tisztelettel: Ágnes

Kedves Ágnes!

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.

Igen gyakori az a probléma , amelyet leír.

Ennek helyes kezelésére nód van, amennyiben személyesen fel tud keresni a rendelésemen.

Van remény a gyógyulásban.

Üdvözlettel

dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Két helyen vizsgálták a prolaktin szintemet vérvételből. Különböző mértékegységet használak, így nem tudom összehasonlítani. Az egyik mlU/l-ban a másik ng/ml-ben volt. Tudnának abban segíteni, hogy mi a váltószám ezeknél az értékeknél?



Köszönettel,

S.Ágnes
Itt a mértékegységi váltószámnál sokkal biztosabb, hogy a labor milyen normál tartományt ad meg a prolaktin meghatározásához.

2.) fontos, hogy a makroprolaktint levonták-e , mert ez a biztosan aktív prolaktin.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő!

2009. augusztusától 2010. áprilisáig szedtem a Belara nevű fogamzásgátlót. 2010. áprilisában abbahagytam a szedését vérzészavarok és fogamzásgátlási mód megváltoztatása miatt (nem nagyon szednék gyógyszert,ennél a természetesebb módszereket preferálnám). Ezután 50 napra, majd 34, 38, 40, 42, 35, 43, 37 napos ciklusaim voltak.A gyógyszer szedése előtt sem volt rendszeres menzeszem, Kérdésem lenne, hogy indokolt-e megkeresni az endokrinologust vagy várjak még hogy beáll? Normális a rendszeres, de 40 napos (átlagban) menstruációs ciklus? Gyógyszert nem szednék újra. Tisztelettel és köszönettel,
Kedves Érdeklődő!

Megtisztelt a bizalmával.

Fontos, hogy endokrinológussal konzultáljon, a leírtak alapján, mert változás következett be a hormonrendszer szabályozó mechan izmusában.

Szívesen fogadom konzultációra.

Üdvüzlettel

Dr.Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

További részletek
Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA