Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!Pajzsmiríggyel kapcsolatos problémám eddig még nem volt, ill. a TSH. is normális határon mozgott. Most készült UH.vizsgálat alapján a jobb lebeny 12x12x33 mm. a bal 14x13x33mm.Az isthmus nem szélesebb.Szerkezete kifejezetten inhomogén, de körülírt góc nem különül el benne.

Vélemény: Thyreoiditis chr.Szeretném kérdezni, van e köze mindehhez, hogy negyedévenként Bonviva vénás injekiót kapok,(eddig már két alkalommal)? Ez előtti vérképvizsgálatomon a TSH. érték normális volt.

Megtisztelő válaszátköszönettel veszem.Ilona
Kedves Kérdező4

Megtisztelt bizalmával, köszönöm.

A leírtak alapján és az eddigi tapasztalatok szerint a pajzsmirigyben jelenleg leírt Uh kép, valószínűleg már előbb mint az inj. elkezdődhetett.

A pontos válaszhoz, és a megfelelő pajzsmirigy védelem érdekében , személyes konzultácoióval tudok hatékonyan segteni , szívesen fogadom a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!

Párom 6 hetes terhes, pajzsmirigy alulműködése van. Szült már 2 gyerkőcöt előző házasságában, 38 éves. A 2. baba hamarabb született meg, stresszes időszak volt. Mindkét gyereke egészséges. A pm-alulműködésre folyamatosan gyógyszert szed. Nem hízott meg, egészséges életet él.Én közben pereskedve válok az előző feleségemtől, bíróság dönt majd az én gyerkőceim elhelyezéséről.

3 éve vagyunk együtt, szeretnénk babát. Kedvesemet azzal ilyesztették meg, hogy veseelégtelenség, cukorbetegség, hasnyálmirigy-elégtelenség... alakulhat ki a babánál az ő pm-alulműködése miatt.Most az abortusz mellett döntött, s közben megszakad a szive. 38 évesen nyilván utolsó esélyünk lenne a babára. A tapasztalatok szerint mennyire valósak ezek a kockázatok?

Tisztelettel

ÁK
Kedves Kérdező!

A leírtak alapján nem lehet megítélni, hogy párja jelenleg mennyire van egyensúlyban a bevezetett terápiával.

Amennyiben lehetséges,konzultációra szívesen fogadom önöket, mert az ami miatt, -a leírt információk- az abortusz mellett döntöt a párja, nem biztos, hogy rá nézve reális.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Jó Napot,Érdeklődni szeretnék, hogy a következő tünetekkel és laboreredménnyel milyen problémára gyanakodhatunk? Szeretném, ha a tünetek megszűnnének.

Tünet: 1)hízás(heti 3 mozgás, 2,5l víz, vegetáriánus étkezés főleg-néha eszem hust-)Szóval mindezek mellett folyamatos hízás évi 1-2 kilo figyelhető meg, amit nem tudok leadni. (most 74kg a sulyom) 2)Száraz bőr, nagyon száraz és ez különösen zavar, naponta 1szer kenem magam krémmel. 3)töredezett bőr 4)rövid menstruácio 5) fáradság 6)szemem alul szemhéj alatt kicsit sárgás vagy szürkés, de kicsit véreres is.30 éves vagyok.

A lelet alapján a TSH értékem 0.49 , ami 0 0.5-5-ös tartományhoz képest. Az FT4 13.9 , ami normál, de erősen alulrol közelíti a ref-tartományt 12-22.FT3 normál 4.7 ref-tartomány 3.1-6.8. Emellett a vérképem nem mutatott eltéréseket. süllyedés volt magas 18 (2-15 mellett) és az összfehérje volt alacsony 57 a ref tartomány itt 60-80. Bilirubin rendben volt.

Szeretném, ha már valami változás lenne különösen a száraz bőr és sulyprobléma gyanánk. Ugyanakkor az alacsony TH szerint lehet tulműkődésem van??Kérem segítsen, milyen írányba keresgéljek, mert bármit megtennék, hogy javuljon a helyzet.KöszönömZSanett

Kedves Zsanett!

Megtisztelt a bizalmával.

A leírt probléma , s a leletekkel egybevetve, csak személyes konzultációval tudok segíteni.

Oki diagnózis, oki terápia!

Várom a rendelésemre.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktorno! Szeretném a segítségét és a tanácsát kérni! Lányom 16 éves és 1,5 éve a pajzsmirigy jobb lebenyén kb. 2cm-es csomót találtak. Voltunk citológiai vizsgálaton már 2-szer, ahol Hashimoto szindrómát , és krónikus Thyroiditítát állapítottak meg. A pajzsmirigy méretei: Jobb lebeny: 11,3 ml; a bal lebeny: 7,5 ml;

A véreredmények a kovetkezok: Enzimek: AST: 0,31, ALT: 0,24,

ALP: 1,12; Proteinek: Prokalcitonín: 0,03, C-reaktív protein: 0;

Hormonok: TSH: 0,08, Szabad Tyroxin: 14,74, Szabad Trijódtyronín: 8,22 Tyreoglobulín: 94,7, Anti-Tg: 433.1, Anti-TPO: 15,3;

A doktorno akihez járunk gyógyszert nem adott, mert alacsony a hormonszint, az Antitestek pedig magasak. A csomó amit megállapítottak fél év alatt kb. fél cm-t nott. Már másfél éve várunk és semmi sem torténik, ezért tanácstalan vagyok, hogy jól-e dontott a doktorno azzal kapcsolatban, hogy még mindig várjunk. Szeretném a tanácsát kérni, hogy On mit ajánlana! Válaszát elore is koszonom! Tisztelettel T.Ingrid!
Kedves Kérdező!

Megtisztelt a bizalmával.

A leírtak alapján igen összetett a probléma, csak személyes konzultáció alapján tudok helyes terápiát beállítani.

Amennyiben lehetséges szívesen fogadom a rendelésemen, van jó megoldás.

Üdvözlettel

Dr Bérczy JuditDr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktor Ur!Szeretnem a segitseget kerni! Sajnos mar volt 2 vetelesem, majd megszuletett a kislanyom es ezt kovetoen ismet volt 2 vetelesem. Most egy nagy kivizsgalasban vagyok benne. Persze megneztek a TSH szintet. Az ertek: 2,19 mIU/L. A referencia tartomany 0,27 es 4,20 kozott van. Beszeltem a haziorovossal, o azt mondta, hogy ez normalis, azonban a nogyogyasz azt mondta, hogy 1 es 2 kozott kell lenni az erteknek. Gondolom ezt nem szabad gyogyszerrel csokkenti, mert akkor a tobbi hormonra is hatassal lehet. Azt szeretnem megkerdezni, hogy tud e valami termeszetes gyogymodot javasolni, amivel csokkenthetnem a TSH szintet. Azt hallottam, hogy talan a SZELEN is alkalmas erre, azt mar kb. 1,5 honapja szedem napi 1 szemet. Esetleg lenne valami hatasos es termeszetes gyogymod amit tud javasolni a Doktor Ur? Koszonom szepen!
Kedves Zita!

Köszönöm a bizalmát!

A szelén segítséget adhat a pajzsmirigynek.

A szervezet belső millieuejőnek fenntartása, és folyamatos biztosítása sokkal összetettebb, ezért a pontos oki diagnózis

felállításához suívesen fogadom a rendelésemen.

Van jó megpldás.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Neutrophil granulocyta:39,3

Lymphocyta: 54,7

Eo.gran:1,0

Lymphocyta abs.4,9982 éves hölgy, sok gyógyszert szed,érdemes - e haemat.szakemberhez fordulni?
Kedves Ilona!

Konzultáljon haematlógussal.

Üdvözlettel

Bérczy doktornő
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Dr. Bérczy Judit részéreTisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, hogy az androgén eredetű hajhullásnak milyen okai lehetnek nők esetében? Tizenéves korom óta zsíros, aknés volt a bőröm, kaptam rá diane 35 fogamzásgátló tablettát, amit 1-2 évig szedtem. A gyógyszer elhagyása után kezdett hullani a hajam, és az aknék is visszatértek, bőrgyógyászok szerint valószínűleg androgén hajhullásom van. Lehetséges, hogy a gyógyszer borította fel a hormonháztartást? Vagy más endokrinológiai ok lehet? Köszönettel.
Kedves Zsuzsa!

Az androgén típusu hajhullás hátterében a belső hormon egyensúly felborulás a áll legtöbbszőr, de természetesen a mellékvese, petefészek és azt szabályzó agyfüggelék mirigy funkció változása is állhat.

Az oki terápiához szükséges pontos diagnózis felállításában endokrinológus tud segíteni, én is szívesen fogadom a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy JuditDr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Dr Nő/Úr!Azután szeretnék érdeklődni, hogy a diabetes insipidus nevű betegséget minden esetben sok vizelet ürítéssel jár?Pár hónapja kezdtem el minden ok nélkül sok vizet inni 5-6 liter egy nap, de volt már, hogy elmentem 8-10 literig is.

Voltam is kórházban, hogy kivizsgáljanak ez ügyben, mivel a cukorbetegséget előtte kizárták csak ez maradt lehetőségként.

De mivel a vizeletemmel minden rendben volt (nem pisiltem többet szomjaztatáskor, 1 litert reggel 7 és délután 4 közt), a ADH hormont már nem is néztek. Annyit mondtak, hogy valószínűleg lelki okokból iszom ennyit. Kontrollálnom kell magam. Én igyekszem is, trükközök cukorkával, rágóval, de nem váltak be, igazából nem tudok 5 liter alá menni, pedig szeretnék ez nem állapot nekem.Kiegészítésként mondanám, hogy empty sella -m van, az agyalapi mirigyem atrophias, de azt mondták ennek nincs köze az ivásomhoz.Előre is köszönöm a segítségüket:Hajni
Kedves Hajni!

Csak a személyes kozultáció alapján tudok segíteni, megértve a problémát.

Amennyiben tud szívesen fogadom, van remény a gyógyulásban.

Üdvözlettel:

Dr Bérczy JuditDr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!19 éves fiú vagyok, és a másodlagos nemi jellegeim meglehetősen lassan alakulnak ki. Mindig is le voltam maradva, de a volt osztályomban annyira nem ütközött ez ki, mert voltak hasonlóan későn érők. De most, hogy befejeztem a középiskolát és kezdeném az egyetemet nagyon rosszul érzem magam a bőrömben. A combomon a szőr még csak most kezdte el a növekedést, a hátulsó részén. Szőkés-barna vagyok, és úgy veszem észre hogy a barnáknál nekünk amúgy is gyengébb a szőrzetünk vagy csak később alakul ki, ezt az ismerőseimből következtetem. Úgy gondolom hogyha egy barna szőrzetű emberhez hasonlítom magam akkor egy 5 évvel le lehetek maradva.. A bajuszom növöget, de hetek kellenek neki hogy egy újabb borotválásra való megnőjön.

Én úgy gondolom, hogy a tesztoszteron szintem lehet nagyon alacsony. Tervezem, hogy felkeresem önöket, csak kérem adjanak egy képet hogy mire számíthatok, illetve hogy találkoztak e már ilyen esettel, hogy valaki ilyen szinten le legyen maradva. A fizikumom egyébként koromhoz illő, 185 cm vagyok, elég vékony, de azt egy másik problémának tudom be, szintén endokrin jellegűnek. És persze tudom hogy saját magam diagnosztizálásával nem oldok meg semmit.

És elnézést, hogy nem járulok hozzá a közzétételhez, de így is nagyon kínosnak érzem a helyzetem.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Klinkó Endre
Kedves Endre4

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.

A leírtak alpján endokrinológiai vizsgálatok szükségesek.

A rendelésemen szívesen segítek, amennyiben el tud jönni.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!36 éves nő vagyok.5 évvel ezelőtti szülésem után pajzsmirigyműtétet hajtottak rajtam végre;a szövettani eredményem Hashimoto-tireoiditis.A meghagyott pajzsmirigyszövet sajnos azóta is nő és az anti-TPO szintem mindig magas.Az évek alatt 74 kilóról apránként 96-ra híztam,ami nagyon zavar.Az utóbbi időben-annak ellenére,hogy a hormonszintem rendben volt-rettenetesen éreztem magam(ólmos fáradtság,migrénes rohamok,nagyon fájtak a melleim stb.)Mivel magam is egészségügyi dolgozó(gyógyszerész) vagyok megpróbáltam kezembe venni a dolgokat.Meg kell mondanom hosszas utánajárás és kapcsolatok révén sikerült szó szerint kiharcolnom egy hormonprofilt!!Bebizonyosodott a gyanúm,hogy hormonális eltolódásom van.Hyperprolactinaemiát diagnosztizáltak nálam.Napi 150mg l-Thyroxint és 2*1 Bromocriptint szedek.Valamelyest javult a helyzet.Tudom,hogy az életvitelem sem használ,hetente legalább 64-76 órát dolgozom,ha az éjszakai ügyeletet is beleszámolom,de ezen nem tudok változtatni.

Mostanában sokszor érzem,hogy lüktet a pajzsmirigyem és az összes izületem is fáj.Az ujjaim mostmár annyira,hogy nem tudok kicsavarni egy ruhát vagy lecsavarni egy kupakot.Őszintén szólva rettegek az összes többi autoimmun betegségtől.A műtét óta sikerült asztmát is beszereznem.Az allergiateszt negatív lett,szóval valószínűleg ez is autoimmun.

Hallottam,hogy létezik autoimmun betegek részére diéta.Esetleg ebben tudna-e a segítségemre lenni,hogy mi az amit ehetek és mit nem?Javasolja-e esetleg,hogy a kislányom táplálkozásán változtassak?A nagymamám és az édesanyám is pajzsmirigybeteg.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Krisztina
Kedves Krisztina!

Összkérdés, és sok a nyitott kérdés!

Amennyiben lehetéges a személyes találkozás , ez igen fontos lenne.

Milyen, most aTSh, és PRL eredménye?

Vércukor terhelés , inzulin rezisztencia vizsgálat történt-e?

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

További részletek
Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA