Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nem tudom, hogy átment-e a levelem, mert nem jelezte az oldal, így csak reménykedni tudok...
Mindegy, ha más nem begépelem újra, mert nem vagyok biztos abban, hogy jó helyen járok hyperpigmentációs problémával..??!!

Üdvözlettel: V.Éva
Kedves Kérdező!
Az említett probléma endokrin hátterének tisztázása fontos, jó helyen kopogtat.
A mellékvese, de más hormonok átnézése is szóba jön, tehát jöjjön el a rendelésemre , szívesen fogadom.
Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Válaszadó!
40 éves, 2 gyermekes nő vagyok.Tegnap Hashimoto-Thyreoiditis lett megállapítva nálam.Eredményeim:szabad T4:13,9 pmol/l (9,1-24,0);Se Tsh:5,2 mU/l (0,3-3,8).Tüneteim:január-februárban kb. 7kg-ot híztam,izmaimban főként az üzületeknél izomlázszerű fájdalom,puffadás és gázosodás,talán kicsi hajhullás és fáradákonyság.A Tpo., a tg. folyamatban augusztusi eredménnyel, és ultrahang szeptemberi előjegyzéssel!Letrox 50-et írtak fel és szelén szedését javasolták.
Tanácstalan vagyok.A kérdésem, hogy a pm.elulm. gyógyszeres kezelése előtt további vizsgálat,esetleg immunrendszer gyógykezelése nem lenne e szükséges ill. elegendő!? Az immun-moduláns kezelés itt alkalmazható lenne e, ill. az immunrendszer gyógyyulása eredményezheti e ebben az esetben a pm. alulm. gyógyulását?
Válaszukat hálásan köszönöm! S. Szilvia
Kedves Kérdező!
Megtisztelt bizalmával.
A kérdései helyén valók, abból a szempontból. hogy keresni kell az okot,a pajzsmirigy betegség kialakulásában, mia az ami az immurendszert felborítja.
Ezért enneka pontanak a tisztázásában szívesen segítek a rendelésemen, amennyiben konzultációra el tud jönni.
Szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel, van jó megoldás a gyógyulásban.
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Úr!
Szíves véleményét kérem.18 éves fiú gyermekemnél kb. 4 éve fennállótünetek:
erős szívdobogásérzés,szédülés, hányinger, nagyon erős hónalji izzadás,combokon striák kialakulása(nem testsúly változás miatti), a hangja nem mélyült, arcszőrzete gyenge, finom tapintású bőr.
2010-ben végzett pajzsmirigy vizsgálat eltérést nem mutatott, tájékoztató hormonvizsgálatok signifikus eltérést nem tartalmaznak. (diagnózis: E0790).

Kérdésem, Ön lát-e hormonális összefüggést, tud-e segíteni panaszain?
Válaszát köszönöm.
Kedves Kérdező!
Szívesen fogadom a rendelésemen a gyermekével, lesz jó megoldás.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Úr!
Segitségét szeretném kérni az alábbi lelet értékeléséhez és további teendőimhez.
TSH eredményem, 1.4mU/l, FT-4 15,8 pmol/l, az ultrahang az alábbi. az ishmus nem szélesebb, inhomogén. A pajzsmirigy bal lebenye 30x24x kb.60 nagyságú, melyben számos apró echoszegény, szolid göb, cysta ill. a kp. és az alsó harmadban több 10-15 mm átmérőjű echoszegény udvarral övezett inhomogén bennékű göb ábrázolódik. Az alsó pólusa a jugulum alá ér. A jobb lebenye 28x22 szintén kb. 60 mm nagyságú, durván inhomogén szerkezetű, melyben a bal lebenyben leirt megjelenésű és nagyságú képletek észlelhetők. A göbök közül néhány centrálisan kissé echodúsabb. A nyaki lágyrészben kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó vagy egyéb körülirt kóros képlet nem ábrázolódik. 58 éves vagyok, nem szeretnék műtétet. Kérem szives szakvéleményét. Köszönettel. Kovács Mária
Kedves Kérdező!
A leírtak alapján , szerintem a műtét elkerülhető.
Szívesen fogadom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt!

Bipoláris betegségemmel kapcsolatban keresem.

Összefüggéseket keresek és érzek a vese hormontermelése, vagy víz só háztartás között.

A bipoláris diagnózist nehéz elfogadnom, mert amilyen gyógyszeres kezelés kapok, az csak a tüneteket enyhíti az agyamban, és nem az alap problémát.

A betegségem tünetei és érzéseim, hogy az adrenalin szint emelkedik és csökken, ami befolyásolja a hangulatomat és szorongásos tüneteket okoz.

A vesémmel problémák:
a kicsit magasabb kreatinin szint, illetve ne olyan régen történ vesegörcsök. A vesegörcs vizsgálata kicsi homok illetve valamilyen ciszta amire azt mondták nem probléma.

A kérdés, hogy Ön lát összefüggéseket és esetleg további vizsgálatok javasol?

Válaszát előre is köszönöm....
Kedves Kérdező!
Köszönöm a bizalmat, amellyel megkereesett.
Amennyiben személyesen tudunk találkozni, a rendelésemen szívesen segítek az okok és a terápia komplex , holisztikus alapon történő felállításáben.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktorno / Doktor Ur!

37 eves, erdelyi no vagyok, kb. 6 eve pajzsmirigy alulmukodesem van, mely autoimmun eredetu.
Jelenleg 12. hetes terhes vagyok, lombik eljaras folytan. Az itteni endokrinologusomhoz elegge rendszeresen jarok, utoljara a terhessegem 5. heteben voltam es akkor megnovelte a napi L-thyroxin adagomat 100-asra, majd azt javasolta, hogy keruljem a jodo es szedjek napi 100-200 mikrogram (remelem jol irtam?!) szellent es 6 het mulva, ha a vervizsgalat utan nem jon lennebb a TSH-ertekem 2,5-nel, akkor noveljem meg az L-thyroxin adagot 125-re.
A kerdesem az lenne, hogy valoban megfelelo-e szellent szedni, hanyadik terhessegi hetig javalott szedni es nem art-e a magzatnak? Kozben szedem az Elevit magzatvedo vitamint is.
Valaszat elore is koszonom,
L. Andrea
Kedves Kérdező!
A szelén dózisa legyen max az Elevittel együtt 100 ugramm, melyet így szedhet a terhesség alatt.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr !
Szíves véleményét kérem.
Anamnesis: Struma nodosa miatt 10 éve állok gondozás alatt. Hypothyreosis miatt napi 75 ug L-Thyroxint szedek. A jobb lebeny alsó pólusán lévő progressiót mutató göb asp. cyt. vizsgálata megtörtént fél éve, dg. adására alkalmatlan volt.
Pajzsmirigy UH eredményem (2011.06.01.): A pajzsmirigy jobb lebenye 24x25,5x55 mm, alsó pólusában 8,5 mm-es echoszegény szegéllyel körülvett, fokozott keringésű, kissé szabálytalan conturu göb látható. Az alsó harmadban egy 5 mm körüli, echoszegény szegéllyel körülvett isoechogen göb van. A jobb lebeny és az isthmus határán egy 7,5 mm-es isoechogen göb látható. Az isthmus 7 mm széles, benne egy 11,5 mm-es, a mirigyállománynál kissé echoszegényebb szerkezetű göb van. A bal lebeny 18x17,5x55 mm, állományában dorsalisan a kp. harmadban egy 10,5 mm-es, echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. A kp. harmadban dorsalisan egy 14 mm-es echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. Az alsó pólusban egy 12 mm-es, isoechogen göb van. Jobb oldalon a nyaki nagyerek mentén néhány 9x3,5 mm-es és kisebb, echoszegény nyirokcsomó látható. A jobb parotis alsó pólusánál egy 7x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó látható. A fültő előtt a parotis állományán belül egy 8x2,5 mm-es, echoszegény nyirokcsomó ábrázolódik. Bal oldalon a nyaki nagyerek mentén is megfigyelhető egy-két 2,5x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó. A bal parotis alsó pólusában egy 10x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó ábrázolódik. A nagy nyálmirigyek echoképe szabályos.
Az orvos véleménye: Hormonleletek normál tartományban vannak. Egyelőre az eddigi substitutio folytatása javasolt. Tekintettel arra, hogy a kontroll UH során további kisfokú progressio látható, a jobb lebeny alsó pólusán elhelyezkedő göb fokozott keringésű, szabálytalan kontúrú és a korábbi cyt. vizsgálat diagnózis adására alkalmatlan volt, ezért kétoldali subtotalis resectio elvégzését javasoljuk.
Tisztelt Doktor Nő/Úr !
Szeretném megkérdezni, hogy valóban indokolt-e a műtét elvégzése.
Szíves válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Piroska
Kedves Piroska!
A leírtak alapján hosszú ideje fennálló folyamat, csak személyes konzultáció alapján tudok pontos választ adni.
A rendelésemen az oki diagnózis alapján történő gyógyításra törekszem, mely alapján ön esetében is tudok segíteni a műtét elkerülésében.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt doktor nő/Úr!

Ismételten pajzsmirígy túltengésben szenvedek mostmár 3 hónapja,és azt szeretném kérdezni,hogy tudna esetleg abban segíteni,hogy mit ehetek mert a gyümölcsök többségénél azt olvasom,hogy Jód is van benne amit az én esetemben szigorúan tilos. Például sajnos az almában is van én már tényleg nem tudom,hogy mit lehet mit nem. Az endokrinológus főorvosom ezzel kapcsolatban nem adott felvilágosítást és sok idő mire újra fogad köszönöm előre is válaszukat és segítségüket Tisztelettel Petrovai Tünde
Kedves Kérdező!
Köszönöm a bizalmát.
A félelmével, hogy a gyümölcsök jód tartalma magas lenne mint az említett alma példája, Mo-on kevésbé kell tartani.
A mi területünk zömében jód szegény, igy a gyümölcsök sem tartalmaznak többnyire sok jódot.
Ami igen fontos, a tej teljes elhagyása, a tengeri halak, tenger gyümölcsei, szardínia félék kiiktatása.
A sok édesség, cukros dolog is kerülendő.
Ami a legfontosabb a gyógyulása szempontjábol, az oki diagnózis, mi van a pajzsmirigy túlműködés hátterében.
Amennyiben tud, ebben is szívesen segítek és konzultációra tudom fogadni a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

Nemrégiben tüneteim hatására (súlynövekedés, feledékenység, hajhullás, vizesedő láb, fáradtságérzés) elmentem a háziorvoshoz, hogy kérjek egy vérvizsgálatot.
(3,5 éve szültem, így kezdetben ezeket a tünetek a terhesség számlájára írtam, de mostanra már valószínűleg javulnia kellett volna.)

Ezt az eredményt kaptam:
Rapid TSH: 3,20uIU/ml
Szabad T4: 1,00 ng/dl
Szabad T3: 2,9 pg/ml
Mivel úgy láttam a leleten, hogy ezek a számok a határértéken belül vannak, így nem mentem vele vissza a háziorvoshoz, de időközben utánaolvastam és úgy láttam, a határok közti értékek mellett is lehetséges a pajszmirigy alulműködés.
Bár elég egészségesen élek, a koleszterinszintem is magas.

Mit gondol, érdemes háziorvoshoz vagy szakorvoshoz fordulnom? Sajnos nagyon nehezen tudnak vért venni tőlem, 10 perc küszködés után fél fiolát, így sajnos eléggé tartok a további vizsgálatoktól...

Köszönettel:

Ágnes
Kedves Ági!
A tünetei alapján mindenféle képpen szükséges endokrinológussal konzultáni, a praxisomban sokszor segítettem már hasonló esetekben.
Van jó megoldás.
Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktorno vagy Doktor Ur!

Kulfoldon elek. 42 eves no vagyok. Ket honapja krakogok/kohogok, ezert pajzsmirigy hormont nezetett a haziorvos:
TSH: 1.30
T4: 0.9
Thyroglobulin: 2.8
TSI Auto atnitestek R-TSH:1.0
TPO: 331 (tartomany 34 alatt lenne)
Az UH-on, egy 2cm-es nodult (gob?) talaltak.
Volt jodhianyos strumam kamaszkoromban (de nem jodot, hanem valami tiroid tartalmu gyogyszert szedettek velem - amit vagy bevettem, vagy nem).
Megemlitenem, hogy CT-ztek november vegen, mert a karomat nem tudtam vallbol felemelni, erhette a nyakamat is a gepben a sugar. Egy ideje mar szorongos vagyok, de aprilis, amikor a kohoges kezdodott, nagyon suru, rossz honap volt. Az UH lelet uj, nem ertekelte ki senki, de ha ez az oka a kohogesnek, akkor a mutet elkerulhetetlen lesz? Azt olvasom, hogy nehez mintavetellel megallapitani a milyenseget ezeknek, mar csak emiatt is ki kell vegyek? Gobot vissza lehet fejleszteni?
Ha a gobon tul leszek a jovobeli Hashimoto ellen lehet-e tenni, hogy SOHA ne alakuljon ki, hogy allithatom le?
Bocsanat hogy hosszu voltam.
Koszonom szepen a segitseget.
Orsi
Kedves Kérdező!
Feltétlen forduljon szakorvoshoz, endokrinológushoz.
Ott lehet tisztázni, hogy ez a göb okozhatja -e a krákogást, köhögést.
A műtétre csak ha okot szüntet meg, van szükség.
A Hashimoto miatt pedig a pacienssel való személyes konzultácóval tudok segíteni, ez mindig csak az egyénre szabva hozhat javulást.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Furcsa és szokatlan tünetek, melyek pajzsmirigyzavart jelezhetnek

Menstruációs zavarok, változások a testsúlyban, emésztési panaszok- pár tünet, melyek legtöbbször felvetik az orvosban és az érintettekben a pajzsmirigyzavar gyanúját. Igen ám, viszont vannak olyan panaszok, melyek szintén megjelenthetnek a hormonális rendellenesség esetén, ám sokan nem is gondolnak rá, hogy ezen apró szerv zavara állhat a háttérben. Hogy mely furcsa és szokatlan tünetek jelezhetnek pajzsmirigy problémát, arról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

További részletek
Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok

Az endokrin rendszer zavarai igen gyakori problémának számítanak, és sokszor az igen jelentéktelennek tűnő panaszok mögött is valamilyen hormonzavar húzódik. Dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától azt kérdeztük, vajon milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megtudjuk, fennáll-e nálunk valamilyen hormonális probléma, illetve, hogy milyen állapotban vannak endokrin szerveink.

További részletek
Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Elhízás- mikor van szükség gyógyszeres kiegészítésre?

Az elhízás elleni harc sokaknál egy életen át tart. Sajnos igen gyakori, amikor az illető hamar feladja, és elkönyveli magának azt, hogy ő egyszerűen ilyen alkattal rendelkezik, nem tud mit tenni. Pedig ez a hozzáállás igen káros, hiszen már jól tudjuk, milyen krónikus és súlyos betegségeket idézhet elő a túlsúly. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa azt tanácsolja, nem szabad legyinteni a súlyfeleslegre, és ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, ne adja fel, inkább kérjen orvosi segítséget, aki akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok