Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Dr. Bérczy Judit részére

Tisztelt Doktornő!

Sikertelen diéta,rossz közérzet,légszomj,heves szivdobogás,ingerlékenység tünetek miatt elmentem pajzsmirigy vizsgálatra.Normális T3 és T4 mellett a TSH érték 4,2 volt novemberben.T4 tablettát kaptam (75 mg) majd három hónap után újabb vérvétel.Letelt a három hónap és ekkor kb.egy hétre leálltam a tablettával,mert nem jutottam el az endokrinológushoz.Ezután a TSH 6,5-re emelkedett.Az endokrinológus azt mondta,azért valószinüleg,mert egy hétig nem szedtem a tablettát.Áprilisban újra vérvételre kell mennem.Nagyon elkeseredtem amiatt,hogy még rosszabb lett az eredmény.Külföldön lakunk,igy sajnos egyenlőre nem tudom Önt személyesen felkeresni,pedig olvastam Tisztelt Doktornőről és nagyon tetszik a holisztikus szemlélet.Talán májusban hazajutok,akkor mindenképpen fel fogom Önt keresni.Addig is étrendkiegészitőkkel kapcsolatban szeretném megtudni a véleményét.Most olvastam dr.Phil diétás könyvét,amelyben kitér a pajzsmirigy-problémával küzdők fogyási nehézségére.Ő a pajzsmirigy gyógyszerek mellé több étrendkiegészitő és vitamin együttes alkalmazását javasolja (omega 3,cla,koenzim Q10,zöldtea,l-karnitin,króm,vanádium,szója izoflavin,jód,magnézium,szelén,c vitamin,e vitamin) a fogyás beinditása céljából.Ez igy nekem,mint laikusnak enyhén szólva túlzásnak tünik.De valóban,melyek azok,amelyek ténylegesen segitenek a fogyás beinditásában? Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel:
Varga Éva
Kedves Éva!
megtisztelt a bizalmával, és örömmel fogadom a rendelésemen . amikor erre mód lesz az ön magyarországi tartózkodása alatt.
Étrendileg javasolom, hogy a főzésnél, sütésnél kókuszzsírt használjon( ez a azt jelent ha hevíteni kell a zsiradékot a főzésnél)
Étredkiegészítők közül: Szelén, Omega 3, Alga tabletta(Szerves formban tartalmazza a jódot), valamint könnyen emészthető táplálékok, 2 liter forrásvíz, vagy mentes ásványvíz. Ezek a gyógyszer mellett fontosak, a többit csak a személyes találkozás alapján tudom összeállítani
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kérem segítsenek! Kb.10 éve vannak tüneteim, azonban a TSH-m a normál értéket mutatja. Jelenlegi tüneteim: 15 kg súlyfelesleg, a hajam erősen kiritkult és jelenleg is hullik; magas koleszterin és triglicerid-szint; székrekedés; depresszió; hideg végtagok; gyakori torokfájás; szexuális élet teljes hiánya; alacsony testhőmérséklet (reggel csak 36 alatt);az ultrahang mindkét lebenyben göböket talált, de a háziorvosom szerint ez nem kóros; 6 évvel ezelőtt agyinfarktusom volt.
Már nagyon szeretnék valami megoldást, ezért kérem a segítségüket
Tisztelt Kérdező!

A csökkent pajzsmirigy működése elhízáshoz vezet. Ez a folyamat lehet fokozatos és viszonylag gyors is. Jellemző, hogy a beteg viszonylag kevés ételt fogyaszt, diétázik és ennek ellenére nem tud fogyni. Ilyenkor a legkülönbözőbb diétával kínozzák magukat, pedig a megfelelő kezeléssel a testsúly fokozatosan redukálható. Az elhízás gyakorta fokozott szőrnövéssel is társulhat, mivel a zsírszövet aktívan vesz részt a hormontermelésben és elősegíti nőkben a szőrnövekedést (férfias típusú szőrösödés). Ilyenkor a legfontosabb, az elhízásban szerepet játszó hormonok szintéjnek meghatározásával diagnózishoz tudunk jutni és el lehet kezdeni az oki kezelést.

Jó egészséget kívánok: Prof. Dr. Balázs Csaba
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A következő problémával fordulok Önhöz: 10 hónapja szültem, azóta hasztalan próbálok lefogyni! 8 hónapja lényegében cukorbeteg étrendet tartok, az 1400 Kcal/nap energiabevitelt ritkán lépem át, heti 3x tornázom, mégsem megy a súlyom 65 kg alá, 160 cm magas vagyok.
Más tüneteket is produkálok, rendkívül száraz a bőröm, gyakran mérek magamon 36 fok alatti testhőmérsékletet, az anyagcserém nagyon lassú, wc-re nagyon keveset járok, a szemem enyhén ödémás, reggelre a kezeim bedagadnak, szinte folyamatosan zsibbadnak napközben is.
A múlt héten voltam laborvizsgálaton, melynek minden eredménye jó lett, a TSH szintem pedig 3,5 körüli. (pontosan most nem tudom, telefonban diktálták le), mivel ez határértéken belül van, nem foglalkoznak vele a továbbiakban.
Cukor 4,8, koleszterin 4,0. A terhességem alatt végzett terheléses cukor is jó lett.
Talán árnyalja a képet az a tény, hogy még szoptatok.
Mit tanácsol, mit tegyek? Forduljak szakemberhez vagy fogadjam el a helyzetet?
Válaszát nagyon köszönöm előre is:
Tisztelettel: Ágnes
Kedves Ágnes!
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
Igen gyakori az a probléma , amelyet leír.
Ennek helyes kezelésére nód van, amennyiben személyesen fel tud keresni a rendelésemen.
Van remény a gyógyulásban.
Üdvözlettel
dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Két helyen vizsgálták a prolaktin szintemet vérvételből. Különböző mértékegységet használak, így nem tudom összehasonlítani. Az egyik mlU/l-ban a másik ng/ml-ben volt. Tudnának abban segíteni, hogy mi a váltószám ezeknél az értékeknél?

Köszönettel,
S.Ágnes
Itt a mértékegységi váltószámnál sokkal biztosabb, hogy a labor milyen normál tartományt ad meg a prolaktin meghatározásához.
2.) fontos, hogy a makroprolaktint levonták-e , mert ez a biztosan aktív prolaktin.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Doktor nő!
2009. augusztusától 2010. áprilisáig szedtem a Belara nevű fogamzásgátlót. 2010. áprilisában abbahagytam a szedését vérzészavarok és fogamzásgátlási mód megváltoztatása miatt (nem nagyon szednék gyógyszert,ennél a természetesebb módszereket preferálnám). Ezután 50 napra, majd 34, 38, 40, 42, 35, 43, 37 napos ciklusaim voltak.A gyógyszer szedése előtt sem volt rendszeres menzeszem, Kérdésem lenne, hogy indokolt-e megkeresni az endokrinologust vagy várjak még hogy beáll? Normális a rendszeres, de 40 napos (átlagban) menstruációs ciklus? Gyógyszert nem szednék újra. Tisztelettel és köszönettel,
Kedves Érdeklődő!
Megtisztelt a bizalmával.
Fontos, hogy endokrinológussal konzultáljon, a leírtak alapján, mert változás következett be a hormonrendszer szabályozó mechan izmusában.
Szívesen fogadom konzultációra.
Üdvüzlettel
Dr.Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!

Három éve szedek gyógyszert (Euthyrox 50 majd 75) Jelenlegi eredményeim TSH: 1,201 mikroIU/ml (0,550-4,780), T4: 1,43 ng/dl (0,89-1,76), anti TPO: >1300 IU/ml (0-60), thyroglobulin antitest: 1,45 U/ml (0-0,6). Betegségem kiderülése óta az anti TPO mindig ilyen magas. Szeretném megkédezni Öntől, ennek csökkentésére van-e valamilyen lehetőség?
A fehérvérsejtszám is folyamatosan csökken. Kapcsolatban lehet-e ezzel a betegséggel?
Az Euthyroxon kívül bromocriptint szedek, illetve inszeminációkon veszek részt, eddig négy sikertelen kezelésem volt.
A mentstruációm 30-32 napra jelentkezik, de csak rövid ideig (kb. második nap végére már szinte nincs is vérzés) és kis mennyiségű. Polisztásak a petefészkeim és van egy 15 mm-es miómám. Van-e esélyem inszeminációval teherbe esni?
Tisztelettel és Köszönettel:
Krisztina
Kedves Krisztina!
Mivel rendkívül összetett a problémája, így csak személyes konzultációval tudok pontos segízséget adni. Sok paciensemnél eredményesen alakult az anti TPO és az inszemináció is eredményes volt.
Szívesen fogadom a rendelésemen és beállítom a terápiát.
Várom a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!

Van egy 16 éves lányom, akinél az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
kevés súlytöbblet a hasi tájékon
szőrszálak megjelenése a hason
vékonyszálú haj
pattanások
száraz bőr
fájdalmas menstruáció (rendszertelen)

Candidára gyanakodtam, ezért nem eszik pár hónapja édességet, nem iszik semmi cukrosat,de felmerült bennem estleges hormonműködési probléma.

Ön tudná fogadni a lányomat?

Jelenleg semmilyen leletünk nincs.

Köszönöm a segítségét.

Flóra

Kedves Flóra!
Szívesen fogadom a kislányával a rendelésemen.
Van jó megoldás a gyógyulás útján.
A rendelésemre kérjenek időpontot .
Üdvözlettel
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kb.1 eve talatak egy csomot a pajzsmirigyemen .azota rendszeresen jarok ellenorzesre.az orvosom mivel semmi valtozast nem lat rajta tapintas alapjan es semmi tunetet nem okoz,nem rendelt semmi tenni valot.Most megyek egy ultrahang vizsgalatra mert szeretnem tudni mi is a teendom.Az orvosom azt mondja ha nem akarom ne mutessem meg magamat .mivel smemi valtozast nem lat rajta es nem okoz panaszt sem.De en aggodok es szeretnek mas velemenyt is meghalgatni.Kerem valaszoljon,on szerint elegendo e az ultrahang es ha allando megfigyeles alatt tartjuk?
Varom valaszat,koszonettel..Eniko
Az elleórzés fontos , az éves kontroll is jó ritmus lehet , az Uh is szükséges
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

A pontos válaszhoz, csak a személyes konzultációalapján lehetséges
Üdvözlettl
Dr Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az alábbi problémában szeretném a segítségét kérni...5 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy túlműködést,kardiológus szakorvos utalt be egy vizsgálatra mivel a pulzusom nagyon magas volt,aludni se bírtam a heves szívdobogástól.Az akkori eredményem: fT3 38,8,fT4 53,9, TSH 1,5 volt.3évig gyógyszeres kezelés kaptam (metothyrin és propranolol) amitől hol jobb,hol rosszabb lett a vérképem.2009 októbere óta már nem szedek gyógyszert.A múlt hónapban voltam vérvételen,az eredményeim TSH 4,26 fT4 1,21 fT3 3,50 lett.Sajnos lehetőségem nem volt személyesen konzultálni az orvosokkal,pedig egy dolog miatt érdekelt volna hogy pontosan ezek az eredmények mit jelentenek.Ugyanis jó ideje komoly hangulatingadozásaim vannak...ami már az egész életemre hatással vannak negatív értelemben.És csak azt szeretném tudni hogy ezek a hormonjaim miatt lehetnek vagy inkább egy pszichológust kellene felkeresnem?A friss eredményeimből esetleg tudna nekem ebben a kérdésben segíteni?Előre is köszönöm!
Kedve sKérdező!
A leleti a pajzsmirigy működésben ellentétás változás elindulását jelzik, a panaszaival együtt.
vagyis a pajzsmirigy csökkent működés irányába mozog.
Mivel a pajszmirigy a testre , lélekre egyaránt hatással van( hangulatingadozás), amennyiben tus keressen fel a rendeléemen, mert egy komplex terápiával a helyes irányt a meg tudom határozni.
Várom a rendelésemen-
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktor úr/nő!
2 hete a nyakam jobb oldalán egy pont igen fájdalmassá vált,mely fájdalmam a fül irányába sugárzott.1,5 hete elmentem a fülészetre ahol a drnő felsőlégúti fertőzést+nyirokmirigy gyulladást állapított meg,ekkor kaptam Aktil duo nevű antibiotikumot.Rá pár napra nagyon erős fájdalommal kísérve megnagyobbodott a nyakamon egy rész,visszamentem és a drnő alaposan megtapogatta és azt mondta,hogy ez a pajzsmirigy,kaptam előjegyzést pajzsm.uh-ra(1 hónapra rá),és visszatanácsolt a kőrzeti orvoshoz,aki azt mondta,hogy ne foglalkozzak ezzel és felírt egy újabb antibiotikumot+10 nap múlva jelentkezzem.A problémám,hogy a pajzsmirigyem továbbra is megnagyobbodott,érintésre fájdalmas és folyamatosan van lázam 2 hete,nem megy le az antibiotikumokra sem,Rubhophenen élek.Mit tegyek,aggódom,2 pici ikirlányom van,kérem segítsen?
Köszönettel:Novotny péterné
Kedves Kérdező!
A pajzsmirigy gyulladásban van, ennek az orvoslásában, mivel a láz tartós próbálja meg a Cataflam típusu gyulladáscsökkentő használatát napi 2x reggel-este., dioleveles tea( egy púpos tk diólevél),+ egy kk zsúrló, egy kk körömvirág, +egy kk közönsége teából álló keveréket 5 dl vízzel leforrázni 3-5 percig ázik leszűrni .
Ezt ossza 2 részre 1,5 dl kortyoljon el reggel 12h -ig.
A 3,5 dl-t használja borogató teaként . gézlapokat a már langyos hőmérsékletű teával átítaja és a duzzanatra helyezni és a nyakat len vagy pamutkendővel átkötni s így legyen fenn egy fél órát, majd et a nap folyamán még kétszer megismételni.
Étrend: tejmentes( fogyasztható natúr joghurt, tűró, levében forgalamba kerülő mozarella sajt cukormentesség, fehérlisztmentes kelttésztamentes. péksütemény mentesség. 2-3 nap alatt a láznak és a duzzanatnak enyhülni kell, probiotikum is fontos:: Protexin candid pludz ebéd után egy capszula, 1.2. napon , majd 2 capszula naponat( reggeli és ebéd után) amennyiben a láz nem enyhülne, sűrgósségi pajzsmirigy UH( tályogképződés gyanú a pajzsmirigyben miatt)!!!, és teljes nagylabor vérkép, süllyedés, máj, vese funkcio , vércukor, CRP, ASt, ASK, vizelet vizsgálat .
Március 8.-i rendelésemen konzultációra, szívesen fogadom, van segítség a gyóygulás útján
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat