Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!



Három éve szedek gyógyszert (Euthyrox 50 majd 75) Jelenlegi eredményeim TSH: 1,201 mikroIU/ml (0,550-4,780), T4: 1,43 ng/dl (0,89-1,76), anti TPO: >1300 IU/ml (0-60), thyroglobulin antitest: 1,45 U/ml (0-0,6). Betegségem kiderülése óta az anti TPO mindig ilyen magas. Szeretném megkédezni Öntől, ennek csökkentésére van-e valamilyen lehetőség?

A fehérvérsejtszám is folyamatosan csökken. Kapcsolatban lehet-e ezzel a betegséggel?

Az Euthyroxon kívül bromocriptint szedek, illetve inszeminációkon veszek részt, eddig négy sikertelen kezelésem volt.

A mentstruációm 30-32 napra jelentkezik, de csak rövid ideig (kb. második nap végére már szinte nincs is vérzés) és kis mennyiségű. Polisztásak a petefészkeim és van egy 15 mm-es miómám. Van-e esélyem inszeminációval teherbe esni?

Tisztelettel és Köszönettel:

Krisztina

Kedves Krisztina!

Mivel rendkívül összetett a problémája, így csak személyes konzultációval tudok pontos segízséget adni. Sok paciensemnél eredményesen alakult az anti TPO és az inszemináció is eredményes volt.

Szívesen fogadom a rendelésemen és beállítom a terápiát.

Várom a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!



Van egy 16 éves lányom, akinél az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

kevés súlytöbblet a hasi tájékon

szőrszálak megjelenése a hason

vékonyszálú haj

pattanások

száraz bőr

fájdalmas menstruáció (rendszertelen)



Candidára gyanakodtam, ezért nem eszik pár hónapja édességet, nem iszik semmi cukrosat,de felmerült bennem estleges hormonműködési probléma.



Ön tudná fogadni a lányomat?



Jelenleg semmilyen leletünk nincs.



Köszönöm a segítségét.



Flóra



Kedves Flóra!

Szívesen fogadom a kislányával a rendelésemen.

Van jó megoldás a gyógyulás útján.

A rendelésemre kérjenek időpontot .

Üdvözlettel

Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kb.1 eve talatak egy csomot a pajzsmirigyemen .azota rendszeresen jarok ellenorzesre.az orvosom mivel semmi valtozast nem lat rajta tapintas alapjan es semmi tunetet nem okoz,nem rendelt semmi tenni valot.Most megyek egy ultrahang vizsgalatra mert szeretnem tudni mi is a teendom.Az orvosom azt mondja ha nem akarom ne mutessem meg magamat .mivel smemi valtozast nem lat rajta es nem okoz panaszt sem.De en aggodok es szeretnek mas velemenyt is meghalgatni.Kerem valaszoljon,on szerint elegendo e az ultrahang es ha allando megfigyeles alatt tartjuk?

Varom valaszat,koszonettel..Eniko
Az elleórzés fontos , az éves kontroll is jó ritmus lehet , az Uh is szükséges

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit



A pontos válaszhoz, csak a személyes konzultációalapján lehetséges

Üdvözlettl

Dr Bérczy Judit



Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Az alábbi problémában szeretném a segítségét kérni...5 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy túlműködést,kardiológus szakorvos utalt be egy vizsgálatra mivel a pulzusom nagyon magas volt,aludni se bírtam a heves szívdobogástól.Az akkori eredményem: fT3 38,8,fT4 53,9, TSH 1,5 volt.3évig gyógyszeres kezelés kaptam (metothyrin és propranolol) amitől hol jobb,hol rosszabb lett a vérképem.2009 októbere óta már nem szedek gyógyszert.A múlt hónapban voltam vérvételen,az eredményeim TSH 4,26 fT4 1,21 fT3 3,50 lett.Sajnos lehetőségem nem volt személyesen konzultálni az orvosokkal,pedig egy dolog miatt érdekelt volna hogy pontosan ezek az eredmények mit jelentenek.Ugyanis jó ideje komoly hangulatingadozásaim vannak...ami már az egész életemre hatással vannak negatív értelemben.És csak azt szeretném tudni hogy ezek a hormonjaim miatt lehetnek vagy inkább egy pszichológust kellene felkeresnem?A friss eredményeimből esetleg tudna nekem ebben a kérdésben segíteni?Előre is köszönöm!
Kedve sKérdező!

A leleti a pajzsmirigy működésben ellentétás változás elindulását jelzik, a panaszaival együtt.

vagyis a pajzsmirigy csökkent működés irányába mozog.

Mivel a pajszmirigy a testre , lélekre egyaránt hatással van( hangulatingadozás), amennyiben tus keressen fel a rendeléemen, mert egy komplex terápiával a helyes irányt a meg tudom határozni.

Várom a rendelésemen-

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktor úr/nő!

2 hete a nyakam jobb oldalán egy pont igen fájdalmassá vált,mely fájdalmam a fül irányába sugárzott.1,5 hete elmentem a fülészetre ahol a drnő felsőlégúti fertőzést+nyirokmirigy gyulladást állapított meg,ekkor kaptam Aktil duo nevű antibiotikumot.Rá pár napra nagyon erős fájdalommal kísérve megnagyobbodott a nyakamon egy rész,visszamentem és a drnő alaposan megtapogatta és azt mondta,hogy ez a pajzsmirigy,kaptam előjegyzést pajzsm.uh-ra(1 hónapra rá),és visszatanácsolt a kőrzeti orvoshoz,aki azt mondta,hogy ne foglalkozzak ezzel és felírt egy újabb antibiotikumot+10 nap múlva jelentkezzem.A problémám,hogy a pajzsmirigyem továbbra is megnagyobbodott,érintésre fájdalmas és folyamatosan van lázam 2 hete,nem megy le az antibiotikumokra sem,Rubhophenen élek.Mit tegyek,aggódom,2 pici ikirlányom van,kérem segítsen?

Köszönettel:Novotny péterné
Kedves Kérdező!

A pajzsmirigy gyulladásban van, ennek az orvoslásában, mivel a láz tartós próbálja meg a Cataflam típusu gyulladáscsökkentő használatát napi 2x reggel-este., dioleveles tea( egy púpos tk diólevél),+ egy kk zsúrló, egy kk körömvirág, +egy kk közönsége teából álló keveréket 5 dl vízzel leforrázni 3-5 percig ázik leszűrni .

Ezt ossza 2 részre 1,5 dl kortyoljon el reggel 12h -ig.

A 3,5 dl-t használja borogató teaként . gézlapokat a már langyos hőmérsékletű teával átítaja és a duzzanatra helyezni és a nyakat len vagy pamutkendővel átkötni s így legyen fenn egy fél órát, majd et a nap folyamán még kétszer megismételni.

Étrend: tejmentes( fogyasztható natúr joghurt, tűró, levében forgalamba kerülő mozarella sajt cukormentesség, fehérlisztmentes kelttésztamentes. péksütemény mentesség. 2-3 nap alatt a láznak és a duzzanatnak enyhülni kell, probiotikum is fontos:: Protexin candid pludz ebéd után egy capszula, 1.2. napon , majd 2 capszula naponat( reggeli és ebéd után) amennyiben a láz nem enyhülne, sűrgósségi pajzsmirigy UH( tályogképződés gyanú a pajzsmirigyben miatt)!!!, és teljes nagylabor vérkép, süllyedés, máj, vese funkcio , vércukor, CRP, ASt, ASK, vizelet vizsgálat .

Március 8.-i rendelésemen konzultációra, szívesen fogadom, van segítség a gyóygulás útján

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit



Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!



Májusban készülünk a 3. lombik beavatkozásra, a napokban voltam vérvételen ahol cukor+inzulin valamint pajzsmirigy hormonokat nézettem meg.

A következő eredményeket kaptam.

Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1

TSH 2,840 mlU/L 0,400 - 4,000

Szabad T4 9,46 pmol/L 7,90 - 14,40

Szabad T3 3,91 pmol/L 3,80 - 6,00

Glükóz terhelés 120\' 4,8mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 5,8 mlU/L 1,9 - 23,0

Inzulin terhelés 120\' 29,8 mlU/L



Korábban is a TSH értékem a 3,0-4,0 között volt amire az első lombiknál kaptam is gyógyszert a másodiknál nem.

Kérdeseim:

1. Ön szerint a TSH értéket 2 alá kell-e vinni hogy a baba sikerüljön?

2. a mért inzulin értékek rendben vannak-e?



Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelettel: Spinyhért Beáta



Kedves Kérdező!

A TSH érték igen 2 alattinak kell lenni, az inzulin rezisztencia vizsgálat kiértékelése egyéni konzultációt igényel, mert az ön esetében a 120 perces érték nem megfelelő, szívesen fogadom a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Endokrinközpont!



2011. január 9-én ambuláns műtéttel 2 naevust távolítottak el rólam. Leletem negatív lett.

Három nappal később allergiaszerű tünetek jelentkeztek bőrömön testszerte. (nagy, viszkető foltok mindig máshol, viszkető fejbőr, napi szinten, minden nap változó napszakokban) Lidocainnal érzéstelenítettek. Mivel nem a műtét helyén, és nem azonnal jelentkeztek a tünetek, valószínüleg nem az érzéstelenítő okozta. Mivel a tünetek mai napig fennállnak napi rendszerességgel (kisebb, ritkább foltok megjelenése, ezzel párhuzamosan kellemetlen rosszúllétek - főleg fejbőrviszketés, fejzsongás, mellkasban és a gégében szorító érzés, néhány napja elkezdtem köhécselni és az orromat is a megszokotthoz képest kissé sűrűbben fújni), elmentem jónéhány vizsgálatra góckutatás céljából. Eddig bőrgyógyászat, nőgyógyászat, fogászat, gégészet, pajzsmirigy ultrahang: negatív eredmények. Hátravan még: hasi ultrahang, parazita vizsgálat (székletből), Helicobacter kilégzési-teszt, LTT - Lidocain-adrenalinra, Ibuprofénre és Paracetamolra.

Az allergológiai laboreredményem 2 hét múlva lesz meg. (eddig semmire nem voltam allergiás)

A teljes vérkép és vizelet laboreredményeim a következők: WBC (Fehérvérsejt): 11,04 (4,3-10,8), Koleszterin: 5,95 (2-5), T3 (szabad): 8,63 (2,5-6,3). A többi érték mind normál tartományban volt.

Még 1 fontos dolog: anyajegy műtétem után néhány nappal megjelent nálunk egy idegen, kissé betegnek tűnő macska. (csipás, orrfolyós) Finoman kitessékeltem a kezemmel, hisz nem állt szándékomban őt bántani.

Kérdésem a fent leírtakkal kapcsolatban a következő: elképzelhető-e, hogy valamilyen féregbetegséget kaptam el a cicától?

Hiszen eddig minden leletem negatív, mégsem érzem jól magam, ami egyébként nem jellemző rám. Egészséges életmódot élek, nincsenek káros szenvedélyeim, csak a szmog és stressz tudnak befolyásolni.

Várom válaszukat.



Köszönettel: Kata

Kedves Kérdező!

Igen a cicától lehet kapni betegséget. A vizsgálatok helyes irénybanzajlanak. meg lesz az eredmény

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktornő! Kedves Doktor Úr!



24 éves nő vagyok, december 9-én veszítettük el Kisbabánkat a 16. héten. 165 cm, 74 kg. Nem dohányzom, nem eszem sok édességet.

A szemeim kiskorom óta dülledtek, a szemhéjam nagyon enyhén duzzadt, a szemem alatt karikás.) Több orvos is pajzsmirigyproblémára gondolt, több alkalommal voltam TSH-vizsgálaton. Az eredméyeim mindig a normál tartományon belül voltak.

A babánk szinte azonnal megfogant (első gyermekünk lett volna). Több alkalommal voltam kórházban vérzés és erős hányás miatt. A 12. héten vérzés miatt voltam bent, de a szemeim dülledtsége miatt kértek pajzsmirigyvizsgálatot (2010. 11. 11.) Az eredmény: TSH ultraszenzitív: 0,713 (0,460-4,680). Miután kijöttem a kórházból, újabb vérvételre mentem (2010. 11. 16.), az eredmény: 1,217 (0,460-4,680). A nőgyógyász és a háziorvosom is mindkét eredményt megfelelőnek találta.

2010. december 10-én volt a műtétem, aminek során nagyon sok vért veszítettem, vörösvérsejt: 2,7 (3,9-5,6), hemoglobin: 84,0 (120-160). A testhőmérsékletem kb. 2 héten át éppen csak elérte a 36.0 fokot. A védőnőm javaslatára a háziorvostól kértem beutalót egy ellenőrző vérvételre, és kértem, hogy a TSH-t is írja fel. Megnézte a korábbi eredményeimet, és azt mondta, novemberben nézték, rendben voltak, most nem kell nézni. Úgyhogy sajnos nem is nézték. A védőnő szerint pajzsmirigyproblémára utalhat a dülledt szemem, a szapora szívverés és az alacsony hő, a háziorvos mégsem akarta vizsgálni. Azóta a pulzusom nyugodtabb (lehet, hogy az altatás miatt volt magasabb, és/vagy a mitralis prolapsus sindroma-m miatt) . A testhőm szintén normalizálódott, minden reggel mérem. A műtét után elég sok vitamint kezdtem szedni (és vasat), szerintem ezek miatt híztam az elmúlt 2 hónap alatt 2 kg-t. A terhesség 16 hete alatt nem híztam. Ön szerint mi lehet a probléma? Lehet gond a pajzsmirigyemmel?

(Több helyen olvastam a pajzsmirigy alul- és túlműködés tüneteiről, nem értek hozzá, de egyik probléma tünetei közül sem ismertem fel többet magamon, mint a másikéiból.)

Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Köszönöm a bizalmat, a részletes tájékoztatást a problémáról, megéretm a tanácstalanságát.

Olyan kört érint, ahol, csak a szakember, endokrinológus adhat biztonságos választ, hogy mia a helyzet a szemtünete alapján a pajszmirigy állapottal és a bekövetkezett decemberi eseménnyel.

Személyes konzultációt javaslok a rendelésemen, hiszen a klasszikus endokrinológiai vizsgáalt, a teljeskörű felmérés , így lehetséges. Szívesen fogadom és segítek, van jó megoldás a gyógyuláshoz, és a baba programhoz.

üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Cím!



1991-95 között kezeltek a II.sz.Belklinikán Dr.Gláz Edit prof.asszony vezetésével alulműködő pajzsmiriggyel. A hormon leleteim 2 hónap után jók voltak, azonban vérzés csak Tri-Regolra volt. 1995-ben a kezeléseket - a kudarc miatt - abbahagytam. A Tri-Regolt 3 évig folyamatosan kellett szednem.

2007-ben a veszprémi kórházban az összes hormonvizsgálatot elvégeztettem, jó eredménnyel. Sajnos csak pecsételő vérzésem van 3-4 napig, ez pontosan akkor jelentkezik minden hónapban, mint amikor fogamzásgátlót szedtem. Ez a vérmennyiség valamivel több a semminél.

Félévente járok nőgyógyászati vizsgálatra, minden alkalommal jók az eredményeim.

Kérdésem: Ha jók a hormon eredményeim, akkor miért nincs normális vérzésem? Vagy nem probléma a mennyiség?



Tisztelettel: Szilvia
Kedves Szilvi!

Megtisztelt bennünket bizalmával!

Igaz az első kezdeti tünetek indulásától hosszabb idő telt el.

Egy személyes konzultáció a rendelésen egy telejskörű vizsgálat biztonságosan vezethet az oki diagnózison át az oki terápiához. Van remény a gyógyulásban.

Várjuk rendelőnkbe!

Üdvözlettel:

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktornő!



Lassan 1 hónapja diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy-túlműködést. A pontos számadatokat nem tudom, csak a TSH értékemet, ami 0,0007 volt..

A panaszaim amikkel orvoshoz fordultam a következők voltak: -rendkívül erősen vert a szívem, néha úgy éreztem félrever, és abban a pillanatban rosszul voltam, -több este sem aludtam, mert állandóan csak izegtem-mozogtam a gyors szívverés miatt, -idegesebb voltam. Fogyás egyáltalán nem volt tapasztalható nálam. Sokat ettem, napi 1-2-szer mentem el wc-re, de nem adtam le a súlyomból. Semmi más jellegzetes pajzsmirigy-problémám nem volt. Viszont jelenleg 25 napja Metothryrint szedek (2x1-et), kezdetben jobban éreztem magam tőle, viszont most napok óta megint jobban ver a szívem, és ismét múlt éjjel nem tudtam aludni, és egyszer \"félrevert\" ismét a szívem. A kérdésem az lenne, hogy vajon mitől lehet ez? Lehetséges, hogy még teljesen nem hat a Metothyrin? Egyáltalán mennyi idő alatt kezd el hatni, mert ezt sehol más fórumon nem olvastam sajnos... És végül, hogy a Metothyrin mellé nem kellett volna kapnom pulzuscsökkentőt, vagy szívnyugtatót, vagy remegés csökkentőt (azt elfelejtettem, hogy nem folyamatosan de sokszor remegek, amolyan belső remegés-féle, néha jobban, néha kevésbé, de múlt éjjel óta nagyon.). Hétfőn megyek izotópos vizsgálatra, utána vissza a háziorvoshoz, irassak fel Ön szerint valami gyógyszert a szívre?? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel!
Kedves Kérdező!

Fontos lenne tudni, hogy a Ft3, Ft4 hormonszintek milyenek voltak az alacsony TSH érték mellett.

A Methothyrinnek már hatni kellene ennyi idő alatt, vagy a dózisa nem megfelelő.

A szívritmus problémára kaphat gyóygszert a háziorvostól.

A pajzsmirigy túlműködés kezelését hatékonnyá teszi, a pontos oki diagnózis , ehhez személyes konzultáció szükséges.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

További részletek
Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA