Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!

Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy van egy Hipofízis mikroadenómám.(amely a hipofízis 18*9*11 mm,bal oldalon 10*6 mm jobb oldalon 7*6 mm) amely magas prolaktin szintet eredményezett.)Legmagasabb volt 512,9

Erre szedem a Bromocriptin nevű gyógyszert.De...

A múlt héten csináltam terhességi tesztet ami pozitív lett (ez volt kedden) pénteken pedig ultrahangos vizsgálattal bebizonyosodott a terhesség.6 hetes terhes vagyok.Voltam az endokrinológusomnál és ő azt mondta hogy álljak le a Bromóról.De viszont több helyről hallottam hogy a gyógyszer szedése nélkül nőhet a cysta.Ebből adódik a kérdésem,hogy ebből kifolyólag ha leállok a gyógyszerrel történhet e velem vagy a kisbabámmal valami a terhesség vagy a szülés során? Válaszát előre is köszönöm!!!
Kedves Kérdező!

Mekkora a Bromokriptin adag ,amit eddig szedett?

Ne álljon le hirtelen a Bromocriptin szedéssel, fokozatosan szükséges csökkenteni.Fontos , hogy a TSH pajzsmirigyre is levételre kerüljön a vérből.

Várom a válaszát, üdvözlettel:

dr Bérczy Judit
Tisztelt doktor Úr/Nő



Hajhullás és aknek miatt kivizsgálást kezdtünk.Lányom 22 éves. Bőrgyógyászat, nőgyógyászat, endokrinológia, gégészet (nyakon mindként oldalon nyelvgyök alatti nyirokcsomó mandulaműtét vagy vagy alapon) nyaki nyirokcsomóból citológia rekativ elváltozást igazolt. fogászat,szájsebészet, belgyógyászat, immunológia.



Utolsó az immunológiai vizsgálaton ismételt góckutatás javasoltak és szájsebészeti panoráma röntgen. Ez megtörtént, egy böcsességfog kiműtése, bár azt mondták, hogy ez nem góc. Immunológia ez után ismételt góckutatást javasolt és Summamedet a bőrgyógyászati vizsgálat után. Bőrgyógyászat: felirta a summamedet, valamint sampont, és közölték, hogy antitestet termel a szervezet nincs mit tenni, ki hullhat a gyermekem haja.



Most nem tudtuk, hogy kell e góckutatás vagy valóban nincs mit tenni? Igy elkezdtük éppen az ismételt góckutatást, vagyis kértük az időpontotokat, mikor közel három hónap mulva kaptunk egy értesítést az immunológiáról, hogy keressük fel a szakrendelést. Közölte a doktronő, hogy megkérdezett egy pajzsmirigy szakorvost akinek volt 2 ilyen betege és annak az általa javasolt Medrol letrox Kálium segített. Itt tettem fel a kérdést. Ha korábban Ő góckutatást javasolt, hogy lehet az, hogy most mégis úgy érzete, hogy a pajzsmiriggyel van a gond. Akkor további vizsgálat nem szükséges? Elég a régi lelet. A régi lelet alapján, mivel nem történt további vizsgálat hogy lehet egyik pillanatról a másikra egy súlyos diagnózist megállapítani. Korábban ismételt góckutatás most meg autoimun betegség, és thyreoditis subacuta, acne vulgaris , alopecia areata. Ha pedig igy van , akkor én szeretnék a pajzsmirigy szakrendelésre elmenni, hogy ott állapítsák meg a gondot, és irják fel a gyógyszert. Erre, Ő segíteni akar, ne várjunk 2 hónapot mig bejutunk a szakrendelésre, addig ki hullhat a gyerek haja, és egyébként ezt az általa javasolt gyógyszert ős is fel tudja irni. Nagyon megijedtünk. Korábban góckutatás most meg két hónapon múlik. És ilyen diagnózis? Döntés elé állított, és én nem tudtam ezt maradéktalanul elfogadni, a gyermekemet pedig jól megijesztette, igy döntés elé állította.

Bizonytalan vagyok és kétségeim vannak.

Ezek után hogy merjem adni a medrol, letroxot, és káliumot. Nem szeretnék bántani senkit, de valahogy a dolgok lezajlása után kétségeim vannak.

A főbb laboreredmények:

Vérsüllyedés a több hónapos vizsgálatok során folyamatosan 20 körül.

CRP 63 (0.0-5.0)

PMA mas. 2.00 (0.59-1.41)

PMA össz.: 2,460.60 (424.86-1540.51)

Csökkent CD4/CD8 arány

ANFtit. Hep.2. 1.00

Tireogl. e. At. 259.9 (0.0-225.0)

TPO 130.60 (0.0-35.0)

TSH 0.930 (0.300-4.200)

fT4 17.2 (12.0-22.0)

fT3 5.4 (2.4-6.3)

VVt 4.07 (4.20-5.40)

Cytomegaloviris IgG pozitiv fertőzésen átesett

Epstein-Barr virus IgGpozitiv fertőzésen átesett

Mycoplazma pneumoniai IgG pozitiv fertőzésen átesett

Nyakon a pm jobb lebeny 11x15x45mm, a bal lebeny 16x10x38mm. Az első harmadban dosalisan egy 3mm-es echoszegény göb, a mirigyszöves vascularisatioja mérs. fokozott. A bal lebeny kp. harmadában egy 14 mm-es isoechogén göb van. A jobb lebeny homogén. A nagy nyálmirigyek épek. Mk. állkapocs szöglet alatt reactiv jelleggel menagyobodott lgl-ek detectálhatók, a legnagyobb jobb oldalon 21x7mm-e, bal oldalon 20x8 mm-es. Izotop vizsgálat negativ.



Annyira sok mindenen mentünk keresztül de megpróbáltam sorrendben eredményekkel leírni a történéseket. Ha valami nem egyértelmű akkor kérem jellezze, de nagyon nagyon várom a véleményét, és remélve konkrét utmutatását.



Nagyon sürgősen szeretnék választ kapni amennyiben erre lehetőség van.



Tisztelettel és köszönettel









Kedves Kérdező!



Megértem kétségeit.

A pajzsmirigyre vonatkozó leletek alapján, emelkedett anti TPO és az UH kép mindenféleképpen endokrinológiai-pajzsmirigyszakemberrel való személyes konzultációt igényel, s ő állítsa össze a kezelést és írja fel a gyógyszert.

Milyen a lányának a menzesze, milyen a testsúly, testmagassága, az emésztése?

Iszik-e tejet, szereti-e az édességet és mennyit eszik?



Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő!



Betadin hüvelykúp alkalmazása után (1 doboz, 14 napig )mennyi ideig kell várnia a hormonszintek meghatározásával, hogy a jód ne befolyásolja az eredményeket?

Pajzsmirigy megnagyobbodást, jelentős fáradékonyságot, hajhullást, hízást tapasztaltam az elmúlt hónapokban és szeretnék orvoshoz fordulni, de nem szeretnék téves diagnózist a hüvelykúp miatt.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!



Az időtartam 3 hét a kúp befejezte után. Utána lehet a vérvételt elkészítettni.



Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő!!!



A következő problémával fordulok önhöz, idén márciusban csontritkulást diagnosztizáltak nálam, mivel már 4-5 éve nehezen tudok járni, illetve súllyal menni, lépcsőzni. Ezzel a problémámmal reumatologús szakorvoshoz fordultam ahol labor vizsgálat kimutatta, hogy a csont kálcium tartalma megfelelő, a foszfát(0,58) alk.foszfát 612. A \"D\" vitamin beépülése a csontba elindult, de nem megfelelő. A Parat hormon(112). Ezért kaptam beutalót izotóp(pajzsmirigy illetve mellékpajzsmirigy) vizsgálatra, aminek sajnos időpontja október közepe. Ezekkel a problémákkal endokkrinológiai osztályra utaltak ambulánsan. A kérdésem az lenne, hogy tudna-e segíteni a problémáimon, illetve mi lehet a probléma forrása???!!!!!





Köszönettel: gaboroo
Kedves érdeklődő!

A mellékpajzsmirigy rendellenesség valószínűsíthető,de a pontos ok tisztázása is fontos, mely az izotóp vizsgálattal részben tisztázható.

Személyesen szívesen segítek, a rendelésemen.

Üdvözlettel:

dr Bérczy Judit
Tisztellt Doktornő/Úr!

Nőgyógyász javaslatára inzulinrezisztencia vizsgálatot végeztek nálam.(PCOS gyanu miatt,ill,3 éve nem sikerül maradandóan teherbe esnem)A vizsgálat eredménye:Éhgyomri glükóz:5.13,inzulin:43.46.Két óra múlva (szőlőcukros víz)után:Glükóz:9.64,Inzulin:408.80.Mindez nagyon ijesztő!Nőgyógyász által javasolt endokrinológus csk október közepén tud fogadni de úgy gondolom ezzel foglalkozni kellene már most is.Mit tegyek javulasom érdekében?
Kedves Kérdező!

A terhelés eredménye inzulinrezisztenciát igazolt, valamint, azt, hogy a 120 perces érték a vérculrot illetően sem lett normál, tehát a diabetológiai szakrendelésen is lehetne segítségeet kapni.. gyógyszer Merckformin, lletve a diétát illetően.

Amennyiben ez is soká lenne személyesen a magánrendelésen tudok segíteni.

Üdvözlettel

dr BérczyJudit
Tisztelt Doktor Úr/Asszony!



2 éve szültem a kisfiamat, akivel spontán estem teherbe, utána 1,5 évig szoptattam. A menseszem a baba egy éves kora körül jelent meg először. Utána 34-45 naponta. Szoptatás alatt volt egy petefészek cisztám (életemben először), ami magától távozott. Szoptatás befejezése óta valószinűsíthető, hogy nem volt peteérésem. Szeretnénk kistestvért. A nőgyógyászom clostyt javasolta. Nézték a prolaktint és a pajzsmirigy hormont, tökéletes eredményem lett. Méhemben minden ok, nincs ciszta,petevezetékek átjárhatóak. A szülés előtt 33-35 napos volt a ciklusom, de előfordult hosszabb kihagyás is.

Kérdésem, hogy merre menjek tovább a kistestvér érdekében, mit javasol?

Köszönöm válaszát.

A.
Kedves Anna!



A leleteit látni kellene ahhoz, hogy tudjam mi hiányzik, tehát milyen vizsgáltokat kell még esetleg elvégezni. Véleményt pedig ezeknek az eredményeknek az ismeretében lehet csak mondani, melyet készséggel megírom, ha Ön erre igényt tart.



Üdvözlettel Dr. Major Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kissebbik fiunk 4éves mult és az elmult 1 ev alatt kb. 2 cm-es növekedés volt nála. Most kb. 95 cm.

A védőnői adatlap szerint 3 alá a fejlődése.

Normális ez vagy van okom aggódni?!

Tisztelettel:egy aggódó anyuka
Kedevs Anyuka!

A kisgyermek járt-e bölcsödébe?

Jár-e ovodába és ha igen azt mikor kezdte.?

Néha élethelyzet változások terhelhetika szervezetet, mely az endokrin rendszerre kihatással van. A növekedés is lelassulhat.

Volt-e az elmúlt egy év alatt beteg a gyermek, oltásokat kapott-e , melyeket.

Várom válaszait

üdvözlettel

dr Bérczy Judit

endokrinologus
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő,



Kérdésem a PCO-val kapcsolatos lenne; kb. fél éve diagnosztizálták, IR-val és magas prolaktin szinttel. IR-re gyógyszert nem kaptam (vékony testalkatú vagyok) viszont nem tudom, hogy az esetleges hangulatingadozások (mellékvese fáradság?) ennek a betegségnek a velejárója lenne? Egyáltalán az inzulint szabályzó gyógyszerekkel megoldható/orvosolható az alapprobléma? (tüszők a pefefészekben) Tehát megfelelő kezelést jelent (\'120 38 mmol/l) pusztán a diéta, és bizonyos vitaminkészítmények (króm, szelén, B komplex) vmint tea (kecskeruta) használata.



Válaszukat előre is köszönöm,

D. Anikó
Kedves Anikó!



Érdmi választ csak leleteinek, korábbi betegségeinek é jelenlegi állapotának ismeretében tudok válaszolni. Az kétségtelen, hogy napi 6x megfelelő étkezés megtanulása az alapja a kezelésnek, de a gyógyszeres kezelés formája a leletektől függ.

Üdvözlettel

Dr. Major Judit
Tisztelt Dr úr/hölgy!Nagyon örülök hogy lehetőséget kaptam hogy írhatok önnek a problémám 2005-től áll fent azóta hashimoto thyreoiditis,hypothyreosis,obesitas,PCOS és hyperinsulinaemaia miatt kezelnek nem nagy eredménnyel jelenleg Euthyrox 100mcg szedek napi 2+3/4 tbl.da a gyógyszerész azt mondta hogy napi egyet szabad be venni így nem tudom mit csináljak mert a drúr meg a felírt adagot javasolja.Megállapított diagnózis:hypothyreosis 2010.03.16 i leletem

a következő:Hemoglobin A1c:5,8%

Szérium glukoz:4,63mmol/l

THS:11,660uIU/mL ez magasabb azt mondta a Drúr.



Szeretném ki kérni a Drúr/hölgy véleményét hogy 2005 óta mért nem javult az állapotom lehet e rajta változtatni nagy problémám az volna hogy babát szeretnék de nagyon elvagyok keseredve hogy talán soha nem lehet babánk a férjemnek kevesebb a spermája nála ez a baj azzal tisztába vagyunk hogy természetes úton nem lehet babánk és orvosi segítségre van szükségünk de addig nem tudunk bele vágni amíg én rendbe nem jövök de az orvosom akihez járok nem mond túl sok mindent szép szóval nem nagyon foglalkozik velem 2005 óta semmi változás nincs a betegségem körül legközelebb 4 hónap múlva kell vissza mennem hozzá és semmi változás nincs.Drága Drúr/hölgy kérem szíves válaszát a betegségemmel kapcsolatban ha egy mód van rá hogy meg tudnak gyógyítani és nem kell hozzá sok sok évek akkor kérem jelezzék felém mert 28 éves vagyok és szeretnék már babát 8 éve vagyunk együtt férjemmel.Köszönöm szíves válaszukat Tisztelettel:Majorosné.
Kedves Majorosné!



Leleteit át kellene nézni ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani az Ön állapotáról. Az biztos, hogy 11-es TSH nagyon rossz érték. A gyógyszerészét nem értem, mert minden hormonhiány esetén annyit kell visszaadagolni amennyi hiányzik. Tehát várom szeretettel, hogy megbezéljük a teendőkt.

Üdvözlettel



Dr. Major Judit
leirnám az UH leletemet,és azt szeretném kérdezni hogy mennyire van god.Lelet:A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodot,a jobb lebeny 22x29x50mm,a bal 22x27x50mm.A bal lebeny középső harmadában dorsaliasan egy 10mm átmérőjü,a PM-el csaknem azonos echoszerkezetü göb látszik.A nyaki nagyerek mentén mindkét oldalon több 5-8mm-es lgl.látható,jobb oldalon a bifurcatio felett 11x6mm,bal oldalon hasonló magasságban egy 12x6mm-eslgl.látszik.Válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelt Kérdező!



Az UH egy lelet, ebből- miként egy fényképről – nem lehet diagnózist mondani, mert hasonló elváltozásokat egymástól eltérő okok válthatnak ki.



Tisztázni kellene az eltérés okait.



Jó egészséget kívánok:



Prof. Dr. Balázs Csaba

Hírek

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

3 jel, ami pajzsmirigy daganatra utalhat

A pajzsmirigy daganatos megbetegedéseinek száma növekvő tendenciát mutat, ezért érdemes tisztában lenni a figyelemfelhívó tünetekkel. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezeket a panaszokat osztotta meg.

További részletek
Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

Ezekre figyeljen, ha pajzsmirigybetegként vitaminokat szed

A pajzsmirigyzavarok igen gyakoriak, így nem csoda, hogy ma már több vitamin és táplálékkiegészítő létezik, melyek az orvosi kezelés támogatását segítik (rossz esetben annak helyettesítését). Dr. Bérczy Judit , a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa elmondta, mi mindenre kell figyelni, ha valaki pajzsmirigyzavarra vitaminokat és ásványi anyagokat szeretne szedni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA