Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

Nemrégiben tüneteim hatására (súlynövekedés, feledékenység, hajhullás, vizesedő láb, fáradtságérzés) elmentem a háziorvoshoz, hogy kérjek egy vérvizsgálatot.
(3,5 éve szültem, így kezdetben ezeket a tünetek a terhesség számlájára írtam, de mostanra már valószínűleg javulnia kellett volna.)

Ezt az eredményt kaptam:
Rapid TSH: 3,20uIU/ml
Szabad T4: 1,00 ng/dl
Szabad T3: 2,9 pg/ml
Mivel úgy láttam a leleten, hogy ezek a számok a határértéken belül vannak, így nem mentem vele vissza a háziorvoshoz, de időközben utánaolvastam és úgy láttam, a határok közti értékek mellett is lehetséges a pajszmirigy alulműködés.
Bár elég egészségesen élek, a koleszterinszintem is magas.

Mit gondol, érdemes háziorvoshoz vagy szakorvoshoz fordulnom? Sajnos nagyon nehezen tudnak vért venni tőlem, 10 perc küszködés után fél fiolát, így sajnos eléggé tartok a további vizsgálatoktól...

Köszönettel:

Ágnes
Kedves Ági!
A tünetei alapján mindenféle képpen szükséges endokrinológussal konzultáni, a praxisomban sokszor segítettem már hasonló esetekben.
Van jó megoldás.
Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktorno vagy Doktor Ur!

Kulfoldon elek. 42 eves no vagyok. Ket honapja krakogok/kohogok, ezert pajzsmirigy hormont nezetett a haziorvos:
TSH: 1.30
T4: 0.9
Thyroglobulin: 2.8
TSI Auto atnitestek R-TSH:1.0
TPO: 331 (tartomany 34 alatt lenne)
Az UH-on, egy 2cm-es nodult (gob?) talaltak.
Volt jodhianyos strumam kamaszkoromban (de nem jodot, hanem valami tiroid tartalmu gyogyszert szedettek velem - amit vagy bevettem, vagy nem).
Megemlitenem, hogy CT-ztek november vegen, mert a karomat nem tudtam vallbol felemelni, erhette a nyakamat is a gepben a sugar. Egy ideje mar szorongos vagyok, de aprilis, amikor a kohoges kezdodott, nagyon suru, rossz honap volt. Az UH lelet uj, nem ertekelte ki senki, de ha ez az oka a kohogesnek, akkor a mutet elkerulhetetlen lesz? Azt olvasom, hogy nehez mintavetellel megallapitani a milyenseget ezeknek, mar csak emiatt is ki kell vegyek? Gobot vissza lehet fejleszteni?
Ha a gobon tul leszek a jovobeli Hashimoto ellen lehet-e tenni, hogy SOHA ne alakuljon ki, hogy allithatom le?
Bocsanat hogy hosszu voltam.
Koszonom szepen a segitseget.
Orsi
Kedves Kérdező!
Feltétlen forduljon szakorvoshoz, endokrinológushoz.
Ott lehet tisztázni, hogy ez a göb okozhatja -e a krákogást, köhögést.
A műtétre csak ha okot szüntet meg, van szükség.
A Hashimoto miatt pedig a pacienssel való személyes konzultácóval tudok segíteni, ez mindig csak az egyénre szabva hozhat javulást.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Úr!

Tapintható és hátrahajtott fejnél jól látható pajzsmirigy-megnagyobbodás miatt a következő vizsgálatokat végezték el a köv. eredménnyel:
Labor eltérést csak a koleszterinnél mutat, TSH értéke 2,52, tehát normál tartományban van.
UH vizsgálat lelete:
A pajzsmirigy echoszerkezete, nagysága,alakja szabályos, bal lebenyben elváltozás nem észlelhető.
A jobb lebenyben 16x13x19 mm nagyságú,kevert echoszerkezetű képlet látható, melyben centrlisan inhomogén solidum, széli részén folyadék ábrázolódott. Vélemény: Struma nodosa

További teendő az endokrinológus felkeresése, de az állami rendszerben ez több hónap várakozás, én azonban félek, hogy a fenti lelet alapján valami súlyos dolog,betegség derülhet ki.
Véleménye szerint a fentiek (TSH+UH lelet) utalhatnak súlyosabb betegségre, vagy cisztára? Felszívódhat ill. kisebbedhet ez az eltérés? Véleménye szerint a pajzsmirigy eltérései alapján van okom a félelemre?

Válaszát egyben segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
K. Vera
Kedves Kérdező!
A leírt elváltozás utalhat cystásodási folyamat elindulására.
A pajzsmirigy mihamarabbi endokrinológus által történő vizsgálata, szüksége kiegészítések( vérvételi kiegészítés), az okok feltárása, mely ehhez vezetett fontos.
Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.

Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
T. Doktor Úr/-nő!

Nemrégiben vettem észre féloldali (valószínűleg) pajzsmirigy-megnagyobbodást. Véletlenszerűen, tehát nem tudom sajnos, előtte is megvolt-e, azaz esetleg alkati-e a problémám. Laborerdeményem szerint a TSH épp a normál tartomány közepén van, a családorvos szerint így nincs további teendő, a tüneteket valószínű a terhesség ill. a jelenlegi szoptatás okozza.
Ezúton szeretném Önöktől megkérdezni, hogy találkoztak-e már praxisukban hasonló esettel ill. Önök szerint szükséges-e további vizsgálatok elvégzése -amennyiben igen, mi lenne az?
Az interneten olvasgatva elég sok (számomra nagyon) ijesztő dolgot találtam a féloldali megnagyobbodást illetően, ezért kérem, amennyiben módjukban áll, kérdésem mielőbb megválaszolni szíveskedék!
Létezhet komoly pajzsmirigy-probléma normál TSH szint mellett?
Fáradozásukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Barbara
Kedves Barbara!
Nyaki Uh végzése feltétlenül szükséges.
A pajzsmirigy hormonok- Ft4, Ft3, akkor szükségesek
ha a nyaki Uh mutat eltérést.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Hormonvizsgálat során a TSH eredményem 3,5 lett, mellyel a az orvosom szerint endokrinológushoz kell fordulnom a meddőség okainak felderítése érdekében ( 2 felett teherbeesés esélye csökken??). Emellett a prolaktin szintem 22,68 lett, melyet 18 felett nem \"szeretnek\" a meddőségi szakorvosok. Kérem segítsen abban, hogy milyen vizsgálatok elvégézésére van szükség pontosan?

Mély tisztelettel: Berberis
Tisztelt Kérdező!
Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
A feltetett kérdéseire a válaszom, hogy az ajánlott értékekke optimálisak, mely elérését, csak személyes konzultáció útján tudjuk megtenni.
Szívesen segítek, mert mindig van jó megoldás.
Üdvözlettel
dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Szakértő!
Egy 21 éves lány vagyok és azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a tesztoszteron szintem jóval magasabb az átlagnál. Nem szőrösödök,de sajnos a bőröm elképesztő módon zsírosodik és az arcomon,hátamon és nyakamon nagy sárga pattanások figyelhetők meg amik állandóan gyulladtak és fájdalmas. Mosom az arcomat rendszeresen és odafigyelek az étkezésre is. Roaccutanos kezelés alatt álltam 3éve de az csak átmeneti megoldást nyújtott. A fogamzásgátlót is alkalmaztam,de több kipróbálása után is erős görcsökkel kísért menstruációm volt. Mi lehet erre a megoldás?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Anett
Kedves Anett!

Tekintettel a probléma összeettségére szívesen fogadom a rendelésemen, hogy az oki terápia céljáből oki diagnózishoz jussunk.
Várom a rendelésemen:
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Érdeklődni szeretnék mi történik akkor ha pajzsmirigy alul működéskor Metothyrin-t szedek?
Kedves Kérdező!
A kezelőorvosát keresse fel, a terápia módosítása végett.
Üdvözlettel:
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Doktornő!Pajzsmirigy túlműködésem van,és az orvos Metothyrint írt fel.Nem szeret
ném szedni, mert idegenkedem tőle.Kérdésem az lenne, hogy létezik-e másfajta gyógymód a betegségemre? A TSH tartomány általában 0,0018(!)körül mozog, a T4 ill T3 érték cca a duplája a megengedettnek.Elképzelhető, hogy más probléma is lehet a háttérben? Nem bírom a meleget,nem tudok lefogyni(igaz, ezért nem is teszek valami sokat),nagyon izzadok,szinte már zavaróan.A mellékvesémet ill. a hypofizist még sosem vizsgálták, emellett a csont mésztartalma is kevesebb,mint amennyinek lennie kell.(57 éves vagyok)
Előre is köszönöm szíves válaszát!
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
A megoldás , hogy a gyógyszert , amitől idegenkedik el lehet -e kerülni oki diagnózishoz kell jutnunk, mi váltotta ki a pajzsmirigy túlműködését, ebben szívesen segítek a rendelésemen, van jó megoldás, az oki terápia beállítására. Várom a rendelésemre.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam Önökre és módom van rá hogy kérdezzek.
Másfél éve, hogy észrevettem, időközönként vizesedik a combom, lábam és hogy híztam, mert szűkebbek a nadrágjaim. Aztán pár hónap múlva munkahelyet váltottam, az ülőmunkát még kötöttebb ülőmunkára váltottam, illetve egész más területre kerültem, teljesen új dolgokkal, nehézségekkel találtam magam szembe,de maximalistaként nekiláttam a feladatoknak. Napközben nagyon keveset ettem, este rendesen vacsoráztam, pár hónap múlva érzékeltem, hogy sajnos megint híztam. Aztán étkezési odafigyeléssel próbáltam rendezni a gondot, de nem sikerült. Később kezdődtek a délutáni energiaszint esések, vércukor esések. elmentem belgyógyászhoz, aki több irányban kezdett kutakodni és több hónap után igazolódott, hogy a reggeli kortizolszintem 750nmol/L. A 24 órás vérnyomásmérés éjszakai pulzusszám emelkedés miatt Concor és Lavestra Ha tablettát kaptam. Pajzsmirigy rendben. Elmentem endokrinológushoz, akihez már korábban jártam mert 1999 óta endometriózisom van, kaptam Diphereline inj. 6 hónapig, azóta évente 3-4 alkalommal van menzeszem, mert Nuvaring gyűrűt használok folyamatosan (menzesz kiiktatás). Az endokrinológus vérképet csináltatott vércukor terhelés Se Inzulin 120 perc 109.60, Cukor 0 p 5,2
30perc 9,0, 60 perc 8,7 120 p 7,6.
Mellékvese MR negatív, Az endokrinológus szerint a hormonjaim, ionok, vérképem rendben javaslatára kaptam Merckformin retard 500 2X1 tabl. és hozzá diéta 1200 kalóriás= 3 hónap múlva -12 kg-mal kevesebb súllyal menjek vissza. Beszedtem a tablettákat a minusz kilók elmaradtak és a körzethez tartozó diabetikushoz fordultam segítségért, aki a cukor eredmények alapján nem javasolta a Merckformint. A hízásom lelkileg nagyon megviselt, ezért is indultam el az úton kezdetben is mert zavart. 37 éves vagyok 155 cm, 68 kg-ról indultam felfelé, nem mérem magam, de kb. 10 kg plusz jött fel. Legfőképpen a hasamra, combomra szedtem fel, de másutt is egyre inkább érzem a hízást. Elküldtek még pszichiáterhez is, ahol már jártam a problémáim előtt is, az el az volt, hogy KÉPES VAGYOK RÁ !, de sajnos nem nyújott segítséget ennek a mondogatása. Az önértékelési és depressziós tüneteimmel már nem mentem el, mert ha tudnék fogyni minden jóra fordulna, lenne némi önbizalmam és visszatérne az életkedvem, mert így rosszul vagyok a látványtól és szűk az összes ruhám. Sajnos olvastam, hogy ez a mellékvese dolog elég nehéz ügy, mert nincs daganatom, de blokkolja a víz- és cukorháztartást, anyagcsere problémát idéz elő és rettentő fáradékony, kimerült vagyok örökké, nem bírok eleget aludni. Próbáltam odafigyelni a teljeskiörlésű élelmiszerekre, hidegen sajtolt olajokra, cukor visszaszorítására, több magféleség fogyasztására és most már a mozgásra is, de nincs eredményem. Az is igaz, hogy vannak kilengések is rendesen, mert teljesen eredménytelen az összes eddigi próbálkozásom. Hosszúra nyúlt beszámolóm után az lenne a kérdésem, hogy a magas kortizolszint miatt vagyok ennyire sikertelen, van-e számomra segítség ? Én egy kis faluban élek és a környéken az endokrinológia szót sem ismerik, Pestre a régi orvoshoz meg nem szívesen mennék vissza, olyan orvost keresnék, akinek a mellékvese túlmüködés a területe. Nagyon köszönöm a választ előre is !!!!!! Vighné Erika
Kedves Erika!
Köszönöm a részletes beszámolóját, gondjairól, betegségeiről, megoldatlan problémakörről.
Tekintettel a leírtakra, csak személyeskonzultáció útján tudok segíteni, megbeszélni a szervezetének jó írányba történő beindítását és kilépni az ördögi körből, van segítség a jó dolgokhoz.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Kedves Szakértő!

Sajnos nem valószínű, hogy tudnánk találkozni mert én Nyíregyháza mellett élek és nem megyek a közeljövőben Budapestre.
De bármilyen kérdésre és érdeklődésre szivesen válaszolok, és szeretném tartani a kapcsolatot Önnel ha nem baj.
Ha nem is ebben a témában de akármi másban is.
Köszönöm az edddigi gyors és megbízható válaszait.

Válaszát előre is köszönöm.
Köszönöm a viszajelzését.
üdvözlettel
Dr Bérczy judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte minden szervre hatással vannak, így ha megváltozik ezen hormonok szintje, az – többek közt – a menopauzához hasonló tüneteket is okozhat. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa a tünetekről és a kivizsgálás, kezelés jelentőségéről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat