Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Kedves DoktorNő,
Tavaly novemberben jártam Önnél, mert inzulin rezisztenciát és pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam, ezért napi 25 mikrog L-thyroxint kezdtem el szedni és diétázni kezdtem. Ön a kezeléssel egyet értett. Fontos még megjegyeznem, hogy gyermeket terveztünk a Párommal, de tavaly elküldtek a munkahelyemről, idegileg kikészültem, visszatérő depresszió alakult ki nálam,ismét el kellett kezdenem szedni a napi 1 Paroxatot.Akkori laboreredményeim: pajzsmirigy ultrahang negatív
- inzulin éhgyomri 7,2 mIU/l
- inz 120 perc 31,7 mIU/l
- prolactin 513 mIU/l
- TSH 2 mIU/l
- szabad t4 14,5 pmol/L
- ATPO 131 IU/mL
- ATglobulin 12,3.IU/mL, a hormonjaim rendben voltak.
Mivel az eredményeim javultak márciusra(TSH 1,8, ATPO 66)a kezelőorvosom abbahagyatta a hormon szedését. Májustól ismét dolgozom, jobban érzem magam és szeretnék gyermeket, 38 éves vagyok.Most júniusi eredményeim( 21. napi):
- inzulin éhgyomri 8,4
- inz 120 perc 25,4, hemoglobin A1c% 3,9%
- prolactin 473
- TSH 3,4
- szabad t4 16,3
- ATPO 26
- ATglobulin 16
Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a gyermekvállalás szempontjából jók-e az eredményeim, vagy szükséges-e szednem valamit?( pl. alga , vitamin,valamilyen gyógyszer?). Az alga nem tudom mire jó.Illetve a hajam erősen hullik,és kissé korpásodik. Lehet összefüggésben ez a pajzsmiriggyel? Ha igen,mit javasol?
Várom tisztelettel válaszát,
Üdvözlettel: Nagy Aranka
Kedves betegem !
A személyes konzultácio szükséges, mert sok apró részletze van egy hatékony háttér hormon harmőnia kialakításához.
Várom a rendelésemen
Üdvözlettel

dr bérczy judit
Arra szeretnék választ kapni,hogy mi a tehendő a következő lelet alapján:A jobb lebeny 19 x 17 x 45 mm ,a bal lebeny 18 x 17 x 45 mm nagyságú.A bal lebeny kp harnadában 23 x 14 x 15 mm nagyságú,nagyrészt cystosus részt tartalmazó echoszegény göb van.Az isthmus nem szélesebb 3 mm.
Vélemény:Struma nodusa.
Válaszát előre is köszönöm!
A leírtak degeneratív göbre utal, érdemes pajszmirigy scintigráfiát is elvégezni, valamint aspirácios cytológia végzése is javasolt

Üdvözlettel

dr Bérczy Judit
Címzett: prof Balázs Csaba

Tisztelt Professzor Úr!

Februárban jártam Önnél, Hashimoto thireoditisz diagnózissal. Megbeszéltük a szelén, barátcserje, orbáncfű tea fogyasztását, a cukor és só visszaszorítását, mert legfőbb problémám a vérnyomás ingadozás, emelkedés volt. Azóta jobban vagyok, de míg februárban az anti-TPO eredmény 101 volt, a mostani 1023. Mit tehetnék addig is, míg újra kapok Önhöz időpontot, hogy csökkenjen ez az érték? A TSH 1,61. Válaszát előre is nagyon köszönöm, tisztelettel és üdvözlettel, M. Ágnes
Tisztelt Magassy Ágnes!Örülök, hogy jobban van.

Az anti-TPO érték függ attól, hogy milyen módszerrel történi a mérés, másrészt attól is, hogy a fogyasztott ételeknek milyen a jód tartalma.

Egyébként nem „minden anti-TPO” káros, ezért határozzuk meg a gátló és a nem gátló formákat. Mellékelem az ezzel kapcsolatos közleményünket.Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
TISZTELT DR.BÉRCZY JUDIT!

KEDVES DOKTORNŐ! A CSALÁDOMBAN ELŐFORDULT MÁR STRUMMA BETEG,EZÉRT A HÁZIORVOSOM ELKÜLDÖTT PAJZSMIRIGY UH-RA,ILLETVE TSH LABORT IS KÉRT.A TSH SZÍNTEMRE AZT MONDTA,HOGY JÓ:0,879.AZ ULTRAHANG LELETEN A KÖVETKEZŐ ÁLL:A PAJZSMIRIGY LEBENYEK A NORM NAGYSÁG FELSŐ HATÁRÁN.AZ ISTHUMUS JOBB OLDALÁN 21*9MMFELSZÍNBŐL KIDOMBORODÓ GÖB LÁTHATÓ,A KP.VONALTÓL BALRA AZ ISTHUMUSBAN UGYANCSAK GÖB ÁBRÁZOLÓDIK.MK.PAJZSMIRIGY LEBENY HARMADÁBAN LÁTHATÓ EGY-EGY 11MM-ES GÖB.A GÖBÖK INHOMOGÉNEK,SEPTALTAK,SAJÁT KERINGÉSÜK VAN.A HÁZIORVOSOM ASP.CITOLÓGIAI VIZSGÁLATOT KÉRNE,A JOBB OLDALON LÉVŐ 21*9MM GÖBBŐL.NAGYON AGGÓDOK A CITOLÓGIAI VIZSGÁLAT MIATT.ERRE AZÉRT VAN SZÜKSÉG,HOGY MEGÁLLAPÍTÁST NYERJEN JÓ,VAGY ROSSZ INDULATÚ?AZ ANYUKÁMAT,ÉS AZ ISMERŐSEIMET SEM KŰLDTÉK ILYEN VIZSGÁLATRA,EZÉRT GONDOLOK ARRA,HOGY ESETLEG NEM EGYÉRTELMŰ A HÁZIORVOSOM SZÁMÁRA,HOGY JÓ,VAGY ROSSZ INDULATÚ.KEDVES DOKTORNŐ:MIÉRT VAN ERRE A VIZSGÁLATRA SZÜKSÉGEM VALÓJÁBAN? VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.TISZTELETTEL:BRIGITTA
Kedves Brigitta \'
A göb mérete miatt a szakmai előírás szerint aspirácios cytológia elvégzése szükséges.
Milyen jellegű a göb gyulladás van-e benn, vagy szabálytalan sejtek utalnak e rosszindulatúságra.
ne aggódjon.
Ez csak fokozott biztonság miatt veszik.
üdvözlettel
Bérczy doktornő
Tisztelt Szaértő!
Nem rég tudtam meg, hogy vőlegényem húga,nagymamája anyukája,és annak két nővére is pajzsmirigy megbetegedésben szenvednek. (struma) Mindegyikőjüknek alul működik a pajzsmirigyük. Anyósomnál,nővéreinél és anyukájánál a szülés után jött elő a rendellenesség.
Két kérdésem lenne.
1: vőlegényem (31 éves) évek óta kisebb-nagyobb pattanásoktól szenved, nagyon érzékeny az arcbőre illetve borzasztóan izzad. Ez mindig jelen van , télen-nyáron alvás közben és ha ébren van akkor is. Csináltattunk pajzsmirigy ellenőrzést, ami nem mutatott problémát,és teljes vérképet, amiből kiderült,hogy picit magas a cukra és a koleszterinje, amit azóta sikerült lejjebb tornázni, helyesebb táplálkozással és testmozgással, de a kellemetlenségek megmaradtak. Lehet hogy neki is pajzsmirigy problémája van? Ezek a jelenségek utalhatnak erre?
2: 30 hetes probléma mentes terhes vagyok,(32 éves ) szeptemberre várjuk kislányunkat.
Ön szerint öröklődik rá is ez a pajzsmirigy betegség, vagy annak hajlama?
Tehetek bármit annak érdekében, hogy megvédjem Őt ettől? Számít valamit ha plusz jódot veszek magamhoz a terhesség alatt, vagy ez csak inkább nekem tesz jót? Jelenleg Elevitet folsavat és vasat szedek minden másnap. Az én vérképem teljesen rendben van , a pajzsmirigyem is, és a családomban sem fordult elő ez a betegség.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel: Kucsera Melinda

Kedves kérdező!

Köszönöm a bizalmat.
A terhesség alatt az ön pajzsmirigy hormonjai ellenőrizték-e, TSH, FT3, FT4.
Ez fontos, mert ennek tükrében szükséges az ddigi pótlás mellett valamit szedni.
A z úszülöttek pajszmirigy szűrése megtörténik , megnézik a TSH szintet.,tehát az első szűrés megtörténik
A hajlam áttétételesen öröklődhet, a normél babab fejlődés mindig tükrözi hogy a pajzsmirigy ellátás megfelelő.

A féjével kapcsolatban részletesebb hormon vizsgálatok tárhatják fel a tünetei hátterében van-e rejett pajszmirigy gond.
A rendelésemen szívesen fogadom ennek a tisztázására.

Üdvözlettel
Bérczy doktornő.
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam május végén (UH, vérlelet és vizsgálat alapján), azóta Letrox 50-es tablettát szedek reggelente egy felet.
Felkerestem egy nőgyógyászt június elején, mivel fogamzásgátlót szedek. Megvizsgált, és a bal mellemet erősen megnyomva nagyon kevés tejet préselt ki. Emiatt felírt a Bromocriptin tablettát és előírta, hogy abba kell hagynom a Lindynette 30-as tablettát. Pár nappal később visszamentem az endokrinológosumhoz, aki azt mondta, hogy ne szedjem ezt a tablettát, csak a Letroxot, mivel nem készült semmilyen vizsgálat, ami ezt alátámasztaná,illetve a TSH és a fog. Gátló is emeli a prolaktin szintet. Ezen kívül ő is megvizsgált és a melleimből nem jött semmi. A doktornő elküldött emlő UH-ra és aug. végén mennem kellene TSH, TF4 és prolaktin vérvételre.
Tüneteim: erős hajhullás, zsíros bőr, pattanásos bőr-de csak menstruáció előtti héten, fáradtság-de ez már javult a Letrox szedése óta.
A kérdésem az lenne, hogy Ön mit javasol, milyen irányban lépjek tovább? Illetve esetleg az Önök intézete tudna-e nekem segíteni a továbbiakban?
Mindegyik orvosom más intézményben dolgozik, így felváltva keresem fel őket. Sok az ellentmondó információ és ezt így nehéz kezelni. A hajhullás és a leendő gyermekvállalás tükrében aggódom, hogy hogyan tovább.

Köszönettel:

Krisztina
Kedves Krisztina!

köszönöm, hogy megtisztelt a bizalmával.
A leírtak alapján szükség lenne egy személyes konzultációra , mellyel öszefognánk az ellentmondó javaslatokat.
A rendelésem ars poeticája: oki diagnózis alapján oki terápia.

szívesen segítek, van jó megoldás

üdvözlettel

dr Bérczy Judit
Tisztelt Endokrin központ!

23 éves nő vagyok. Körülbelül 8 éves korom óta évről évre egyre nőtt a súlyom, melyet 14 éves koromban megelégeltem és diétába kezdtem. Elég hamar kb. 2 hónap alatt sikerült lefogynom 17 kilót viszont utána ugyanennyi idő alatt 40 kilót sikerült híznom. Azóta harcban állok a súlyommal, állandó a súlyingadozásom, de az utóbbi két évben e mellett más tüneteket is észrevettem, melyek nem csak átmenetiek voltak hanem tartósak.
Bőrviszketegség, nagyon száraz bőr
Aluszékonyság, fáradékonyság
Nagyon erős hajhullás, egyre gyengébb hajszálak
Menstruációs problémák (5 havi kimaradás, majd 2 havi kimaradás)
Hideg végtagok
Állandó fázékonyság
Elmentem orvosi vizsgálatra a TSH 0,83 mIU/l lett. Azt olvastam hogy attól még hogy ez az érték benne van a normál intervallumban, a tünetek alapján lehet hormonális probléma.
Total tesztoszteron 1,51 nmol/l ami a normál szint felett van.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek a tünetek, ezen eredmények mellett valóban utalhatnak e hormonális gondokra és esetleg keressem fel Önöket, van e értelme újabb kivizsgálásoknak. Önöknél végeznek e ételintolerancia vizsgálatot? Állhat e esetleg ez a háttérben?

Köszönettel:
Dóra
Kedves Kérdező!

A leírtak alapján várom a rendelésemen., az ételintolerancia vizsgálatot eltudjuk végezni.
Fontos a személyes konzultáció, mindig van jó megoldás, szívesen segítek!
Várom a rendelésemre.
ÜdvözlettelDr Bérczy Judit
Kedves Bérczy Judit doktornő!
2010.májusában egy nyaki ultrahang vizsgálaton vettem részt, ahol a jobb oldali pajzsmirigy lebenyében egy 12 mm-es a bal oldaliban egy 8 mm-es göböt fedeztek fel.
Ezt követően a háziorvosom javaslatára 2010. novemberében is elvégeztek egy Ct vizsgálatot amelynek eredménye jobb lebeny 20x24x47 mm nagyságú, a bal lebeny 13x18x38mm-es.
Majd 2011-ben egy újabb ultrahang vizsgálat alapján a jobb lebeny középső harmadában 15 mm-es a balban egy 8 mm-es echoszegény göb.
2012. juniusában a TSH: 0,71.
A kérdésem az lenne, hogy milyen természetes anyagok (gondolok itt gyógyteákra)állnak rendelkezésünkre, amivel a göböket kissebbíteni lehet, vagy akár meggátolni a növekedésüket. Mitől alakulhatnak ki az ilyen göbök,( a göb egynlő a cystával.
Válaszát előre is megköszönöm.
Tisztelettel: Saska Jánosné
Kedves Kérdező!
köszönöm a bizalmat mellyel megtisztelt.
A leírt leletk alapján ami fontos lenne még apajszmiriyg egyéb állpaotáról tájékoztat: anti TPO, anti Tg szint mérésének elvégzése.
A háttér .mely miatt a pajszmirigy a szervezet igányét erőlködve göbösödéssel teljesti, csaj személyes konzultáci utján lehet meghatározni.
A galaj tea biztosan jó egy csésze naponta
Szívesen segítek
Üdvöuzlettel dr bérczy Judit

Kedves drnő/drúr

Torkonban gombóc érzés miatt készült pajzsmirigy UH.
Lelet: A jobb lebeny 15 x 15 x 37 mm, benne egy 7 és egy 4 mm-es cystás göb látható. A bal lebeny 16 x 15 x 35 mm, benne egy 3 mm-es részben cystosus göb látszik. Isthmus 4 mm. Kóros nyirokcsomó nincs.

A háziorvos elküdött még THS-ra, melynek értéke 1,76 IU/ml lett (ref 0,3-4,2).
Háziorvosom szerint további teendőt nem igényel, max. évenkénti kontroll.
Kérdésem az lenne, hogy valóban elégséges az évenkénti kontroll vagy fel kéne keresnem endokrinológust.

A gombóc érzés kiderült, hogy a refluxomtól volt, más tünetem nincs.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Tímea!Megtisztelt bizalmával és kérdéseivel.
A leírtak alapján a pajzsmirigyben elindult apró cystózus jellegű jelzések, már felhívják a figyelmet, hogy ennek a hátterét, az okot fel kelll tárni, mert ha ezt nem tesszük, akkor további rendellenességek fognak jelentkezni, komolyabb formában.
tehát feltéttlen keressen fel endokrinológust , én szívesen fogadom és segítek az oki háttér feltárásában, mindig van jó megoldás, időben , eredményesen az egészség helyreállításának útjá, megfelelő szakemberrel.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Nő/Úr

A kérdésem a következő. Immár évek óta állandó fáradság, levertség, szédelgés jellemzi mindennapjaim, melyek kiegészülnek a alacsony szívfrekvenciával, depresszióra való hajlammal. mozgás,ill. alacsony energiabevitel ellenére súlyom nem csökken. Összességében úgy érzem, mintha le lennék folytva, nincs energiám semmihez. Az orvosi vizsgálatok (kardiológia, fül-orr-gégészet, stb.)mindent rendben találtak. Az elmúlt év végén, mivel felmerült bennem a gyanú, hogy esetleg pajzsmirigy alulműködésem lehet, készítettem egy laborvizsgálatot, melynek eredménye (TSH:2.218,FT4:16,47,FT3:5,22)nem utal betegségre.A kérdésem az, hogy ennek ellenére lehetséges-e, hogy pajzsmirigy problémám van? válaszát köszönöm.
Kedves Kérdező!

Megtisztelt a bizakmával , köszönöm.
A leírtak alapjűn a pajzsmirigy érintettség rejtet formája felmerül, ezen kívül más anyagcsere folyamat hormonális szabályzási zavara is felmerülhet.
Van megfeleő megoldás az ön esetében, ehhez személyes konzultáció szükséges, amennyiben el tud jönni a rendelésemre szívesen fogadom.

Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat