Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr!

Szíves véleményét kérem.18 éves fiú gyermekemnél kb. 4 éve fennállótünetek:

erős szívdobogásérzés,szédülés, hányinger, nagyon erős hónalji izzadás,combokon striák kialakulása(nem testsúly változás miatti), a hangja nem mélyült, arcszőrzete gyenge, finom tapintású bőr.

2010-ben végzett pajzsmirigy vizsgálat eltérést nem mutatott, tájékoztató hormonvizsgálatok signifikus eltérést nem tartalmaznak. (diagnózis: E0790).Kérdésem, Ön lát-e hormonális összefüggést, tud-e segíteni panaszain?

Válaszát köszönöm.
Kedves Kérdező!

Szívesen fogadom a rendelésemen a gyermekével, lesz jó megoldás.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktornő/Úr!

Segitségét szeretném kérni az alábbi lelet értékeléséhez és további teendőimhez.

TSH eredményem, 1.4mU/l, FT-4 15,8 pmol/l, az ultrahang az alábbi. az ishmus nem szélesebb, inhomogén. A pajzsmirigy bal lebenye 30x24x kb.60 nagyságú, melyben számos apró echoszegény, szolid göb, cysta ill. a kp. és az alsó harmadban több 10-15 mm átmérőjű echoszegény udvarral övezett inhomogén bennékű göb ábrázolódik. Az alsó pólusa a jugulum alá ér. A jobb lebenye 28x22 szintén kb. 60 mm nagyságú, durván inhomogén szerkezetű, melyben a bal lebenyben leirt megjelenésű és nagyságú képletek észlelhetők. A göbök közül néhány centrálisan kissé echodúsabb. A nyaki lágyrészben kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó vagy egyéb körülirt kóros képlet nem ábrázolódik. 58 éves vagyok, nem szeretnék műtétet. Kérem szives szakvéleményét. Köszönettel. Kovács Mária
Kedves Kérdező!

A leírtak alapján , szerintem a műtét elkerülhető.

Szívesen fogadom a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt!Bipoláris betegségemmel kapcsolatban keresem.Összefüggéseket keresek és érzek a vese hormontermelése, vagy víz só háztartás között.A bipoláris diagnózist nehéz elfogadnom, mert amilyen gyógyszeres kezelés kapok, az csak a tüneteket enyhíti az agyamban, és nem az alap problémát.A betegségem tünetei és érzéseim, hogy az adrenalin szint emelkedik és csökken, ami befolyásolja a hangulatomat és szorongásos tüneteket okoz.A vesémmel problémák:

a kicsit magasabb kreatinin szint, illetve ne olyan régen történ vesegörcsök. A vesegörcs vizsgálata kicsi homok illetve valamilyen ciszta amire azt mondták nem probléma.A kérdés, hogy Ön lát összefüggéseket és esetleg további vizsgálatok javasol?Válaszát előre is köszönöm....

Kedves Kérdező!

Köszönöm a bizalmat, amellyel megkereesett.

Amennyiben személyesen tudunk találkozni, a rendelésemen szívesen segítek az okok és a terápia komplex , holisztikus alapon történő felállításáben.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktorno / Doktor Ur!37 eves, erdelyi no vagyok, kb. 6 eve pajzsmirigy alulmukodesem van, mely autoimmun eredetu.

Jelenleg 12. hetes terhes vagyok, lombik eljaras folytan. Az itteni endokrinologusomhoz elegge rendszeresen jarok, utoljara a terhessegem 5. heteben voltam es akkor megnovelte a napi L-thyroxin adagomat 100-asra, majd azt javasolta, hogy keruljem a jodo es szedjek napi 100-200 mikrogram (remelem jol irtam?!) szellent es 6 het mulva, ha a vervizsgalat utan nem jon lennebb a TSH-ertekem 2,5-nel, akkor noveljem meg az L-thyroxin adagot 125-re.

A kerdesem az lenne, hogy valoban megfelelo-e szellent szedni, hanyadik terhessegi hetig javalott szedni es nem art-e a magzatnak? Kozben szedem az Elevit magzatvedo vitamint is.

Valaszat elore is koszonom,

L. Andrea
Kedves Kérdező!

A szelén dózisa legyen max az Elevittel együtt 100 ugramm, melyet így szedhet a terhesség alatt.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Nő/Úr !

Szíves véleményét kérem.

Anamnesis: Struma nodosa miatt 10 éve állok gondozás alatt. Hypothyreosis miatt napi 75 ug L-Thyroxint szedek. A jobb lebeny alsó pólusán lévő progressiót mutató göb asp. cyt. vizsgálata megtörtént fél éve, dg. adására alkalmatlan volt.

Pajzsmirigy UH eredményem (2011.06.01.): A pajzsmirigy jobb lebenye 24x25,5x55 mm, alsó pólusában 8,5 mm-es echoszegény szegéllyel körülvett, fokozott keringésű, kissé szabálytalan conturu göb látható. Az alsó harmadban egy 5 mm körüli, echoszegény szegéllyel körülvett isoechogen göb van. A jobb lebeny és az isthmus határán egy 7,5 mm-es isoechogen göb látható. Az isthmus 7 mm széles, benne egy 11,5 mm-es, a mirigyállománynál kissé echoszegényebb szerkezetű göb van. A bal lebeny 18x17,5x55 mm, állományában dorsalisan a kp. harmadban egy 10,5 mm-es, echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. A kp. harmadban dorsalisan egy 14 mm-es echoszegényen inhomogen szerkezetű képlet látható. Az alsó pólusban egy 12 mm-es, isoechogen göb van. Jobb oldalon a nyaki nagyerek mentén néhány 9x3,5 mm-es és kisebb, echoszegény nyirokcsomó látható. A jobb parotis alsó pólusánál egy 7x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó látható. A fültő előtt a parotis állományán belül egy 8x2,5 mm-es, echoszegény nyirokcsomó ábrázolódik. Bal oldalon a nyaki nagyerek mentén is megfigyelhető egy-két 2,5x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó. A bal parotis alsó pólusában egy 10x3,5 mm-es, echoszegény szegélyű nyirokcsomó ábrázolódik. A nagy nyálmirigyek echoképe szabályos.

Az orvos véleménye: Hormonleletek normál tartományban vannak. Egyelőre az eddigi substitutio folytatása javasolt. Tekintettel arra, hogy a kontroll UH során további kisfokú progressio látható, a jobb lebeny alsó pólusán elhelyezkedő göb fokozott keringésű, szabálytalan kontúrú és a korábbi cyt. vizsgálat diagnózis adására alkalmatlan volt, ezért kétoldali subtotalis resectio elvégzését javasoljuk.

Tisztelt Doktor Nő/Úr !

Szeretném megkérdezni, hogy valóban indokolt-e a műtét elvégzése.

Szíves válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel: Piroska
Kedves Piroska!

A leírtak alapján hosszú ideje fennálló folyamat, csak személyes konzultáció alapján tudok pontos választ adni.

A rendelésemen az oki diagnózis alapján történő gyógyításra törekszem, mely alapján ön esetében is tudok segíteni a műtét elkerülésében.

Üdvözlettel

Dr Bérczy JuditTisztelt doktor nő/Úr!Ismételten pajzsmirígy túltengésben szenvedek mostmár 3 hónapja,és azt szeretném kérdezni,hogy tudna esetleg abban segíteni,hogy mit ehetek mert a gyümölcsök többségénél azt olvasom,hogy Jód is van benne amit az én esetemben szigorúan tilos. Például sajnos az almában is van én már tényleg nem tudom,hogy mit lehet mit nem. Az endokrinológus főorvosom ezzel kapcsolatban nem adott felvilágosítást és sok idő mire újra fogad köszönöm előre is válaszukat és segítségüket Tisztelettel Petrovai Tünde
Kedves Kérdező!

Köszönöm a bizalmát.

A félelmével, hogy a gyümölcsök jód tartalma magas lenne mint az említett alma példája, Mo-on kevésbé kell tartani.

A mi területünk zömében jód szegény, igy a gyümölcsök sem tartalmaznak többnyire sok jódot.

Ami igen fontos, a tej teljes elhagyása, a tengeri halak, tenger gyümölcsei, szardínia félék kiiktatása.

A sok édesség, cukros dolog is kerülendő.

Ami a legfontosabb a gyógyulása szempontjábol, az oki diagnózis, mi van a pajzsmirigy túlműködés hátterében.

Amennyiben tud, ebben is szívesen segítek és konzultációra tudom fogadni a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Kedves Doktornő/ Doktor Úr!Nemrégiben tüneteim hatására (súlynövekedés, feledékenység, hajhullás, vizesedő láb, fáradtságérzés) elmentem a háziorvoshoz, hogy kérjek egy vérvizsgálatot.

(3,5 éve szültem, így kezdetben ezeket a tünetek a terhesség számlájára írtam, de mostanra már valószínűleg javulnia kellett volna.)Ezt az eredményt kaptam:

Rapid TSH: 3,20uIU/ml

Szabad T4: 1,00 ng/dl

Szabad T3: 2,9 pg/ml

Mivel úgy láttam a leleten, hogy ezek a számok a határértéken belül vannak, így nem mentem vele vissza a háziorvoshoz, de időközben utánaolvastam és úgy láttam, a határok közti értékek mellett is lehetséges a pajszmirigy alulműködés.

Bár elég egészségesen élek, a koleszterinszintem is magas.Mit gondol, érdemes háziorvoshoz vagy szakorvoshoz fordulnom? Sajnos nagyon nehezen tudnak vért venni tőlem, 10 perc küszködés után fél fiolát, így sajnos eléggé tartok a további vizsgálatoktól...Köszönettel:Ágnes
Kedves Ági!

A tünetei alapján mindenféle képpen szükséges endokrinológussal konzultáni, a praxisomban sokszor segítettem már hasonló esetekben.

Van jó megoldás.

Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktornő/Úr!Tapintható és hátrahajtott fejnél jól látható pajzsmirigy-megnagyobbodás miatt a következő vizsgálatokat végezték el a köv. eredménnyel:

Labor eltérést csak a koleszterinnél mutat, TSH értéke 2,52, tehát normál tartományban van.

UH vizsgálat lelete:

A pajzsmirigy echoszerkezete, nagysága,alakja szabályos, bal lebenyben elváltozás nem észlelhető.

A jobb lebenyben 16x13x19 mm nagyságú,kevert echoszerkezetű képlet látható, melyben centrlisan inhomogén solidum, széli részén folyadék ábrázolódott. Vélemény: Struma nodosaTovábbi teendő az endokrinológus felkeresése, de az állami rendszerben ez több hónap várakozás, én azonban félek, hogy a fenti lelet alapján valami súlyos dolog,betegség derülhet ki.

Véleménye szerint a fentiek (TSH+UH lelet) utalhatnak súlyosabb betegségre, vagy cisztára? Felszívódhat ill. kisebbedhet ez az eltérés? Véleménye szerint a pajzsmirigy eltérései alapján van okom a félelemre?Válaszát egyben segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel:

K. Vera
Kedves Kérdező!

A leírt elváltozás utalhat cystásodási folyamat elindulására.

A pajzsmirigy mihamarabbi endokrinológus által történő vizsgálata, szüksége kiegészítések( vérvételi kiegészítés), az okok feltárása, mely ehhez vezetett fontos.

Szívesen fogadom konzultációra a rendelésemen.Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
T. Doktor Úr/-nő!Nemrégiben vettem észre féloldali (valószínűleg) pajzsmirigy-megnagyobbodást. Véletlenszerűen, tehát nem tudom sajnos, előtte is megvolt-e, azaz esetleg alkati-e a problémám. Laborerdeményem szerint a TSH épp a normál tartomány közepén van, a családorvos szerint így nincs további teendő, a tüneteket valószínű a terhesség ill. a jelenlegi szoptatás okozza.

Ezúton szeretném Önöktől megkérdezni, hogy találkoztak-e már praxisukban hasonló esettel ill. Önök szerint szükséges-e további vizsgálatok elvégzése -amennyiben igen, mi lenne az?

Az interneten olvasgatva elég sok (számomra nagyon) ijesztő dolgot találtam a féloldali megnagyobbodást illetően, ezért kérem, amennyiben módjukban áll, kérdésem mielőbb megválaszolni szíveskedék!

Létezhet komoly pajzsmirigy-probléma normál TSH szint mellett?

Fáradozásukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Barbara
Kedves Barbara!

Nyaki Uh végzése feltétlenül szükséges.

A pajzsmirigy hormonok- Ft4, Ft3, akkor szükségesek

ha a nyaki Uh mutat eltérést.

Üdvözlettel

Dr Bérczy JuditTisztelt Doktor Úr/Nő!Hormonvizsgálat során a TSH eredményem 3,5 lett, mellyel a az orvosom szerint endokrinológushoz kell fordulnom a meddőség okainak felderítése érdekében ( 2 felett teherbeesés esélye csökken??). Emellett a prolaktin szintem 22,68 lett, melyet 18 felett nem \"szeretnek\" a meddőségi szakorvosok. Kérem segítsen abban, hogy milyen vizsgálatok elvégézésére van szükség pontosan?Mély tisztelettel: Berberis
Tisztelt Kérdező!

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.

A feltetett kérdéseire a válaszom, hogy az ajánlott értékekke optimálisak, mely elérését, csak személyes konzultáció útján tudjuk megtenni.

Szívesen segítek, mert mindig van jó megoldás.

Üdvözlettel

dr Bérczy Judit

Hírek

IR diéta koronavírus idején

IR diéta koronavírus idején

A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

További részletek
„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

„AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK SZÁMOS FORMÁJA LÉTEZIK”

A Budai Endokrinközpont Prima Medica Egészség Csoport tagjaként a napokban adta át a "Brown Friday" programban összegyűlt összeget. A Ferences Rendtartomány központi alapítványa Karácsony előtt ismét meghirdette a "Brown Friday" programot és adománygyűjtést.  A „brown” szó, vagyis a „barna” a ferencesek habitusára és csuhájuk a színére utal, ez által pedig a rend által képviselt értékekre: az alázatra, az egyszerűségre és a szegénységre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA