Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Címzett: prof Balázs Csaba

Tisztelt Professzor Úr!

Februárban jártam Önnél, Hashimoto thireoditisz diagnózissal. Megbeszéltük a szelén, barátcserje, orbáncfű tea fogyasztását, a cukor és só visszaszorítását, mert legfőbb problémám a vérnyomás ingadozás, emelkedés volt. Azóta jobban vagyok, de míg februárban az anti-TPO eredmény 101 volt, a mostani 1023. Mit tehetnék addig is, míg újra kapok Önhöz időpontot, hogy csökkenjen ez az érték? A TSH 1,61. Válaszát előre is nagyon köszönöm, tisztelettel és üdvözlettel, M. Ágnes
Tisztelt Magassy Ágnes!Örülök, hogy jobban van.

Az anti-TPO érték függ attól, hogy milyen módszerrel történi a mérés, másrészt attól is, hogy a fogyasztott ételeknek milyen a jód tartalma.

Egyébként nem „minden anti-TPO” káros, ezért határozzuk meg a gátló és a nem gátló formákat. Mellékelem az ezzel kapcsolatos közleményünket.Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
TISZTELT DR.BÉRCZY JUDIT!

KEDVES DOKTORNŐ! A CSALÁDOMBAN ELŐFORDULT MÁR STRUMMA BETEG,EZÉRT A HÁZIORVOSOM ELKÜLDÖTT PAJZSMIRIGY UH-RA,ILLETVE TSH LABORT IS KÉRT.A TSH SZÍNTEMRE AZT MONDTA,HOGY JÓ:0,879.AZ ULTRAHANG LELETEN A KÖVETKEZŐ ÁLL:A PAJZSMIRIGY LEBENYEK A NORM NAGYSÁG FELSŐ HATÁRÁN.AZ ISTHUMUS JOBB OLDALÁN 21*9MMFELSZÍNBŐL KIDOMBORODÓ GÖB LÁTHATÓ,A KP.VONALTÓL BALRA AZ ISTHUMUSBAN UGYANCSAK GÖB ÁBRÁZOLÓDIK.MK.PAJZSMIRIGY LEBENY HARMADÁBAN LÁTHATÓ EGY-EGY 11MM-ES GÖB.A GÖBÖK INHOMOGÉNEK,SEPTALTAK,SAJÁT KERINGÉSÜK VAN.A HÁZIORVOSOM ASP.CITOLÓGIAI VIZSGÁLATOT KÉRNE,A JOBB OLDALON LÉVŐ 21*9MM GÖBBŐL.NAGYON AGGÓDOK A CITOLÓGIAI VIZSGÁLAT MIATT.ERRE AZÉRT VAN SZÜKSÉG,HOGY MEGÁLLAPÍTÁST NYERJEN JÓ,VAGY ROSSZ INDULATÚ?AZ ANYUKÁMAT,ÉS AZ ISMERŐSEIMET SEM KŰLDTÉK ILYEN VIZSGÁLATRA,EZÉRT GONDOLOK ARRA,HOGY ESETLEG NEM EGYÉRTELMŰ A HÁZIORVOSOM SZÁMÁRA,HOGY JÓ,VAGY ROSSZ INDULATÚ.KEDVES DOKTORNŐ:MIÉRT VAN ERRE A VIZSGÁLATRA SZÜKSÉGEM VALÓJÁBAN? VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.TISZTELETTEL:BRIGITTA
Kedves Brigitta \'
A göb mérete miatt a szakmai előírás szerint aspirácios cytológia elvégzése szükséges.
Milyen jellegű a göb gyulladás van-e benn, vagy szabálytalan sejtek utalnak e rosszindulatúságra.
ne aggódjon.
Ez csak fokozott biztonság miatt veszik.
üdvözlettel
Bérczy doktornő
Tisztelt Szaértő!
Nem rég tudtam meg, hogy vőlegényem húga,nagymamája anyukája,és annak két nővére is pajzsmirigy megbetegedésben szenvednek. (struma) Mindegyikőjüknek alul működik a pajzsmirigyük. Anyósomnál,nővéreinél és anyukájánál a szülés után jött elő a rendellenesség.
Két kérdésem lenne.
1: vőlegényem (31 éves) évek óta kisebb-nagyobb pattanásoktól szenved, nagyon érzékeny az arcbőre illetve borzasztóan izzad. Ez mindig jelen van , télen-nyáron alvás közben és ha ébren van akkor is. Csináltattunk pajzsmirigy ellenőrzést, ami nem mutatott problémát,és teljes vérképet, amiből kiderült,hogy picit magas a cukra és a koleszterinje, amit azóta sikerült lejjebb tornázni, helyesebb táplálkozással és testmozgással, de a kellemetlenségek megmaradtak. Lehet hogy neki is pajzsmirigy problémája van? Ezek a jelenségek utalhatnak erre?
2: 30 hetes probléma mentes terhes vagyok,(32 éves ) szeptemberre várjuk kislányunkat.
Ön szerint öröklődik rá is ez a pajzsmirigy betegség, vagy annak hajlama?
Tehetek bármit annak érdekében, hogy megvédjem Őt ettől? Számít valamit ha plusz jódot veszek magamhoz a terhesség alatt, vagy ez csak inkább nekem tesz jót? Jelenleg Elevitet folsavat és vasat szedek minden másnap. Az én vérképem teljesen rendben van , a pajzsmirigyem is, és a családomban sem fordult elő ez a betegség.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel: Kucsera Melinda

Kedves kérdező!

Köszönöm a bizalmat.
A terhesség alatt az ön pajzsmirigy hormonjai ellenőrizték-e, TSH, FT3, FT4.
Ez fontos, mert ennek tükrében szükséges az ddigi pótlás mellett valamit szedni.
A z úszülöttek pajszmirigy szűrése megtörténik , megnézik a TSH szintet.,tehát az első szűrés megtörténik
A hajlam áttétételesen öröklődhet, a normél babab fejlődés mindig tükrözi hogy a pajzsmirigy ellátás megfelelő.

A féjével kapcsolatban részletesebb hormon vizsgálatok tárhatják fel a tünetei hátterében van-e rejett pajszmirigy gond.
A rendelésemen szívesen fogadom ennek a tisztázására.

Üdvözlettel
Bérczy doktornő.
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam május végén (UH, vérlelet és vizsgálat alapján), azóta Letrox 50-es tablettát szedek reggelente egy felet.
Felkerestem egy nőgyógyászt június elején, mivel fogamzásgátlót szedek. Megvizsgált, és a bal mellemet erősen megnyomva nagyon kevés tejet préselt ki. Emiatt felírt a Bromocriptin tablettát és előírta, hogy abba kell hagynom a Lindynette 30-as tablettát. Pár nappal később visszamentem az endokrinológosumhoz, aki azt mondta, hogy ne szedjem ezt a tablettát, csak a Letroxot, mivel nem készült semmilyen vizsgálat, ami ezt alátámasztaná,illetve a TSH és a fog. Gátló is emeli a prolaktin szintet. Ezen kívül ő is megvizsgált és a melleimből nem jött semmi. A doktornő elküldött emlő UH-ra és aug. végén mennem kellene TSH, TF4 és prolaktin vérvételre.
Tüneteim: erős hajhullás, zsíros bőr, pattanásos bőr-de csak menstruáció előtti héten, fáradtság-de ez már javult a Letrox szedése óta.
A kérdésem az lenne, hogy Ön mit javasol, milyen irányban lépjek tovább? Illetve esetleg az Önök intézete tudna-e nekem segíteni a továbbiakban?
Mindegyik orvosom más intézményben dolgozik, így felváltva keresem fel őket. Sok az ellentmondó információ és ezt így nehéz kezelni. A hajhullás és a leendő gyermekvállalás tükrében aggódom, hogy hogyan tovább.

Köszönettel:

Krisztina
Kedves Krisztina!

köszönöm, hogy megtisztelt a bizalmával.
A leírtak alapján szükség lenne egy személyes konzultációra , mellyel öszefognánk az ellentmondó javaslatokat.
A rendelésem ars poeticája: oki diagnózis alapján oki terápia.

szívesen segítek, van jó megoldás

üdvözlettel

dr Bérczy Judit
Tisztelt Endokrin központ!

23 éves nő vagyok. Körülbelül 8 éves korom óta évről évre egyre nőtt a súlyom, melyet 14 éves koromban megelégeltem és diétába kezdtem. Elég hamar kb. 2 hónap alatt sikerült lefogynom 17 kilót viszont utána ugyanennyi idő alatt 40 kilót sikerült híznom. Azóta harcban állok a súlyommal, állandó a súlyingadozásom, de az utóbbi két évben e mellett más tüneteket is észrevettem, melyek nem csak átmenetiek voltak hanem tartósak.
Bőrviszketegség, nagyon száraz bőr
Aluszékonyság, fáradékonyság
Nagyon erős hajhullás, egyre gyengébb hajszálak
Menstruációs problémák (5 havi kimaradás, majd 2 havi kimaradás)
Hideg végtagok
Állandó fázékonyság
Elmentem orvosi vizsgálatra a TSH 0,83 mIU/l lett. Azt olvastam hogy attól még hogy ez az érték benne van a normál intervallumban, a tünetek alapján lehet hormonális probléma.
Total tesztoszteron 1,51 nmol/l ami a normál szint felett van.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek a tünetek, ezen eredmények mellett valóban utalhatnak e hormonális gondokra és esetleg keressem fel Önöket, van e értelme újabb kivizsgálásoknak. Önöknél végeznek e ételintolerancia vizsgálatot? Állhat e esetleg ez a háttérben?

Köszönettel:
Dóra
Kedves Kérdező!

A leírtak alapján várom a rendelésemen., az ételintolerancia vizsgálatot eltudjuk végezni.
Fontos a személyes konzultáció, mindig van jó megoldás, szívesen segítek!
Várom a rendelésemre.
ÜdvözlettelDr Bérczy Judit
Kedves Bérczy Judit doktornő!
2010.májusában egy nyaki ultrahang vizsgálaton vettem részt, ahol a jobb oldali pajzsmirigy lebenyében egy 12 mm-es a bal oldaliban egy 8 mm-es göböt fedeztek fel.
Ezt követően a háziorvosom javaslatára 2010. novemberében is elvégeztek egy Ct vizsgálatot amelynek eredménye jobb lebeny 20x24x47 mm nagyságú, a bal lebeny 13x18x38mm-es.
Majd 2011-ben egy újabb ultrahang vizsgálat alapján a jobb lebeny középső harmadában 15 mm-es a balban egy 8 mm-es echoszegény göb.
2012. juniusában a TSH: 0,71.
A kérdésem az lenne, hogy milyen természetes anyagok (gondolok itt gyógyteákra)állnak rendelkezésünkre, amivel a göböket kissebbíteni lehet, vagy akár meggátolni a növekedésüket. Mitől alakulhatnak ki az ilyen göbök,( a göb egynlő a cystával.
Válaszát előre is megköszönöm.
Tisztelettel: Saska Jánosné
Kedves Kérdező!
köszönöm a bizalmat mellyel megtisztelt.
A leírt leletk alapján ami fontos lenne még apajszmiriyg egyéb állpaotáról tájékoztat: anti TPO, anti Tg szint mérésének elvégzése.
A háttér .mely miatt a pajszmirigy a szervezet igányét erőlködve göbösödéssel teljesti, csaj személyes konzultáci utján lehet meghatározni.
A galaj tea biztosan jó egy csésze naponta
Szívesen segítek
Üdvöuzlettel dr bérczy Judit

Kedves drnő/drúr

Torkonban gombóc érzés miatt készült pajzsmirigy UH.
Lelet: A jobb lebeny 15 x 15 x 37 mm, benne egy 7 és egy 4 mm-es cystás göb látható. A bal lebeny 16 x 15 x 35 mm, benne egy 3 mm-es részben cystosus göb látszik. Isthmus 4 mm. Kóros nyirokcsomó nincs.

A háziorvos elküdött még THS-ra, melynek értéke 1,76 IU/ml lett (ref 0,3-4,2).
Háziorvosom szerint további teendőt nem igényel, max. évenkénti kontroll.
Kérdésem az lenne, hogy valóban elégséges az évenkénti kontroll vagy fel kéne keresnem endokrinológust.

A gombóc érzés kiderült, hogy a refluxomtól volt, más tünetem nincs.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Tímea!Megtisztelt bizalmával és kérdéseivel.
A leírtak alapján a pajzsmirigyben elindult apró cystózus jellegű jelzések, már felhívják a figyelmet, hogy ennek a hátterét, az okot fel kelll tárni, mert ha ezt nem tesszük, akkor további rendellenességek fognak jelentkezni, komolyabb formában.
tehát feltéttlen keressen fel endokrinológust , én szívesen fogadom és segítek az oki háttér feltárásában, mindig van jó megoldás, időben , eredményesen az egészség helyreállításának útjá, megfelelő szakemberrel.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Nő/Úr

A kérdésem a következő. Immár évek óta állandó fáradság, levertség, szédelgés jellemzi mindennapjaim, melyek kiegészülnek a alacsony szívfrekvenciával, depresszióra való hajlammal. mozgás,ill. alacsony energiabevitel ellenére súlyom nem csökken. Összességében úgy érzem, mintha le lennék folytva, nincs energiám semmihez. Az orvosi vizsgálatok (kardiológia, fül-orr-gégészet, stb.)mindent rendben találtak. Az elmúlt év végén, mivel felmerült bennem a gyanú, hogy esetleg pajzsmirigy alulműködésem lehet, készítettem egy laborvizsgálatot, melynek eredménye (TSH:2.218,FT4:16,47,FT3:5,22)nem utal betegségre.A kérdésem az, hogy ennek ellenére lehetséges-e, hogy pajzsmirigy problémám van? válaszát köszönöm.
Kedves Kérdező!

Megtisztelt a bizakmával , köszönöm.
A leírtak alapjűn a pajzsmirigy érintettség rejtet formája felmerül, ezen kívül más anyagcsere folyamat hormonális szabályzási zavara is felmerülhet.
Van megfeleő megoldás az ön esetében, ehhez személyes konzultáció szükséges, amennyiben el tud jönni a rendelésemre szívesen fogadom.

Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit
Kedves Bérczy Judit doktornő!

Ön a kezelőorvosom egy éve, inzulinreziszteniával, valamint pajzsmirigy alulműködéssel diagnosztizált, amire euthyrox tablettát kell szednem.

Jelenleg várom első kisbabámat, voltam Önnél kb 6 hete mert a pajzsmirigy értékeim (TSH, és T4) nagyon alacsonyak voltak. Az akkori THS értékem 0.09 volt volt (a leletemen a minimumérték: 0,27), akkor Ön megemelte az euthyrox adagját: két nap 100-100 ľg -ra és 1 nap 75 ľg -ra. A múlt héten sikerült eljutnom egy kontroll vérvételre, ahol a TSH-m már csak 0.04 volt. Ez így egyre rosszabb lesz. Kérdésem az lenne, hogy mi ilyenkor a teendő?
Köszönettel: Jákói Viktória (26 hetes kismama)
Kedves Viktória!

Az alacsony TSH érték önmagában a a terhesség alatt nem elegendő önállóan vizsgálni.,fontos lenne az Ft3, Ft3 értéket is a vérből megnézni, ez lenne a mérvadó.
Addig akkor váltva legyen 75 és 100 ugramm szedése.Várom a kiegészítő eredményeket.

Üdcözlettel:
dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő

Évek óta vizsgálják a hormonszintemet.
A TSH most 6,490 Az FT4 11,2
Eddig nem szedtem rá tablettát.
Az lenne a kérdésem hogy ilyen értékek mellettt kell-e gyógyszert szedni...
S ha igen az akkor végleges?Vannak a mellékhatásai?

Üdvözlettel:Varga Ildikó(41 év)
Kedves ILdikó!
A fenti értékek miatt már érdemes a pajzsmirigy működés támogatása. hogy gyógyszerrel, vagy , esetleg más alternatív terápiával az a személyes találkozás alkalmavával tudjuk eldönteni.
Rendelésemen az oki diagnózis, oki terpiás elvet követve döntöm el a helyes kezelés menetét.
Van jó megoldás.
Várom a rendelésemen
Üdvözlettel:
Dr Bérczy Judit

Hírek

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

A túl kevés pajzsmirigy hormon megnövelheti a 2-es típusú diabetes esélyét

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél köztudottan az autoimmun pajzsmirigybetegség a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. Ha nem is ennyire egyértelmű az összefügges, de tanulmányok támasztják alá, hogy a pajzsmirigy alulműködés megnövelheti 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét, különösen azoknál, akiknél már prediabetes áll fenn. A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos gyakori, hogy évekig diagnosztizálatlanul marad. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont
diabetológusát kérdeztük a témában.

További részletek
Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte minden szervre hatással vannak, így ha megváltozik ezen hormonok szintje, az – többek közt – a menopauzához hasonló tüneteket is okozhat. Dr. Bérczy Judit, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológusa a tünetekről és a kivizsgálás, kezelés jelentőségéről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat