Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Endokrinológus Szakorvos!

2,5 évvel ezelőtt műtöttek strumával, mindkét oldalon a teljes pajzsmirigy szövetek eltávolításra kerültek, a benne lévő göbök miatt. Azóta alulműködésem van, amit L-tiroxinnal tartanak a normál tartományba. Csak TSH kontroll van azóta, más vizsgálat nem történt a műtét óta. 10 hónapja szültem második gyermekemet, akit még anyatejjel is táplálok. Mostanában elég sokféle tünet jelentkezett nálam: kezemen a körömágyak gyulladtak, körömdeformálódás, gombásodás jelentkezett, gerinc és derékfájdalom főleg éjszaka, gyakori migrénes rohamok, vérvétel történt amiben a Se Ca nagyon alacsony és a TSH 7,00 lett. Milyen vizsgálatokra volna szükségem hogy kiderüljön mi lehet a probléma? Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel: Vasáros Andrea
Kedves Vásáros Andrea, állapotának megítélésére egy kontroll TSH vizsgálat, valamint kálicum, foszfor és a vér fehérjeszintjének vizsgálata szükséges. ezekkel -ha igényli- készsléggel konzultálom a Budai Allergia Központban.
Üdvözlettel
Szabolcs I. dr.
Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő!
29 éves nő vagyok, 2010. augusztus 1-én született meg kisfiam. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kb. 8 héttel a szülés után, azaz, most kb. másfél hónapja nagyon nagy mennyiségben hullik, az azelőtt nagyon dús hajam. Nem tudom, hogy bebeszélem-e már magamnak, vagy tényleg, de jóval ritkábbnak tűnik, mint régen, mind látszatra, mind tapintásra. Tudom, hogy szülés után elvileg \"normális\" a hajhullás, de úgy érzem, hogy ez annál több. Ha megfésülködöm, akár száz szál hajam is kijön egyszerre, a lakás is tele van a hajammal, a párnám, még a kisbabám kezében is találok sokszor. A hajmosástól, már előre rettegek, mert akkor akár ötszáz szál is kijön egyszerre. Azért tudom, hogy kb. annyi, mert egyszer megszámoltam fésülködésnél és hajmosásnál is.Eléggé meg vagyok rémülve, hogy alig 30 évesen kopasz leszek, korábban mindenki irigyelte a hajam. A segítségét szeretném kérni, hogy milyen vizsgálatokat kéne végeztetnem, ahhoz, hogy kiderüljön mi az oka a hajhullásomnak? Illetve milyen vonalon induljak el? Bőrgyógyász?Belgyógyász?

Köszönöm előre is megtisztelő válaszát:


Réka
Kedves Kérdező!
A hajhullás hátterének tisztázásában segíthet endokrinológiai szakvizsgálat, és a bőrgyógyászat. Természetesen alapként a háziorvosa által kiírható komplett vérvizsgálat, Fe hiány nincs-e, rejtett gyulladás CRp, valamint TSh.
A további pontosítás a már említett szakemberek feladata.
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Jelenleg 10 hetes kismama vagyok. A vérvétel eredményem: T4 1,24 ng/dl
T3 4,01 pg/mL
TSH 0,1279 uIU/mL
Egy kicsit megijesztettek: pajzsmirigy túlműködésem van, keressek fel egy szakorvost, hiszen ez a tünet vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet.
Kérdésem: Tényleg ennyire kétségbeejtő a helyzet?
Tisztelt Érdeklődő!
A pajzsmirigy működésben nem ritkán következik be változás a terhesség során.
A leletek alapján a tsh érték alacsonabb volta miatt valóban felmerülhet egy induló pajzsmirigy probléma, hogy tényleg milyen a pajzsmirigy llapota fontos szakemberrel, endokrinológussal konzultálni.Szívesen segítek én is a rendelésemen .
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tanácstalan vagyok. Az endokrin szakrendelésen műtétet javasoltak, nem tudom mindenképpen szükséges e.
Évek óta pajzsmirigy túlműködésem van, ami eddig nem reagált a gyógyszeres kezelésre, a tsh 0,05, az izotópos vizsgálat eredménye: 5.12%, amely fokozott funkcióra utaló felvételi érték, de egyébként nem nagyobb, nincs benne göb.. A diagnózis: recidív hyperthyreosis. A napokban voltam megint kontrolon és most beállt a tsh normál értékre, viszont az anti TPO értékem 600. Javít e a műtét az állapotomon? Kell e a műtéti beavatkozás.Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Katalin
Tisztelt Felföldi Istvánné, endokrinológiai véleményezése orvosi vizsgálat alapján lehetséges. A Budai Allergia Központ endokrinológiai rendelésén a vizsgálat elvégezhető (30/6319309).
Üdvözlettel:
Szabolcs I. dr.
Pajzs mirigy daganattal műtöttek 15 kén.Ugy nevezett papilláris fajtája volt.De csak azt az oldalt távólitótták el.Lehet e ennek további következménye?A lányomnak is cisztája van mit tegyek?Egy elkeseredett anyuka .Kérem válaszoljanak.
Tisztelt Kérdező!

Ne keseredjen el, mert a továbbiakban ez kezelhető.

Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba (06-30-631-9309)
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy egy éve folyamatossan csökken a WBC fehérvérsejt számom mostani véreredményemnél 3,3 G/I
és még a Granulocita absz 1,7 G/I
HCT 0,350 I/I csökkent és erre keresném a választ,hogy mi a bajom.Mielöbbi válaszát várom!!!Elöre is köszönöm!!!!
Üdvözlettel:Deák Veronika
Kedves Veronika!

Jelen panaszával hematológust kell felkeresni. Ez nem endokrinológiai probléma, ha nem gyógyszer következménye. De ha az is, a kezelést akkor is csak hematológus tudja biztosítani.

Üdvözlettel:

Dr. Major Judit
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

Tavaly júliusban derült fény a pajzsmirigy-alulműködésemre.
Laborleleteim alapján szubklinikus alulműködésem van,a TSH értékem még azóta sem állt be.
A legutóbbi laboreredményeim:
AntiTPO 18,56 (0-34)
TSH 4,18 (0,35-4)
T4 1,08 (0,89-1,76)
T3 2,97 (2,3-4,2)
Prolaktin: 19,1 (2,8-29,2)

L-thyroxin 50ug/nap másik nap/75ug a szedés.

Tüneteim a következőek:állandó szorongás,nyaki szorító érzés,nyelési problémák,mellkaségés,depresszióra való hajlam,magas pulzus,motiváció hiánya.
Mindezekre nincs okom,így nem értem mitől lehet?
Vérnyomásom alacsony,hízni nem híztam,180cm magas és 60kg vagyok.
Nyaki UH negatív.

Kérdésem a következő lenne:
Milyen irányban kellene a vizsgálódás hogy kiderüljön mi áll a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésem hátterében?Mert úgy vélem valami más baj okozhatja az emelkedett tsh-t.
Gondolok itt agyalapi mirigy-problémára,vagy más hormon-értékek vizsgálódására.

Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!

P.Renata
Kedves Renáta!
Egy személyes találkozót ajánloka Budai allergia központban, s akkor mindent megbeszélünk és egy komplex dg-kus tervet és terápiát-
Várom személyes találkozást
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Jo estet,

Elnézését kérem hogy zavarom Önt, de egy dolog nagyon nyugtalanít, amire szeretném ha Ön választolna:
A háziorvostól egy részletes laborbeutalót kértem és a
TSH 0.0030 (0.49-4.67),T3 16.94 (1.45-3.48) es a T4 3.76 (0,71-1.85) miatt nagyon megijedtem.Mit jelent ez?
Kedves Gabriella!

Az Ön által elküldött leletek pajzsmirigy túlműködést bizonyítanak. Ezt az állapotot mielőbb kezelni kell.

Üdvözlettel

Dr. Major Judit
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azt szeretném kérdezni, hogy van e olyan laboreredmény, amelynek eltérése egyértelműen alátámasztja az autoimmun betegséget, és a thyreoditis subacutat. Ugyanis az első laboreredményeknél még csak az anti TPO volt 160 ref.érték 0.00-40, a TSH, az fT4, fT3 rendben volt, a vérsüllyedés volt még magas folyamatosan. A thyreoglubulin is jó értéket mutatott. Nem is volt gyógyszeres kezelés, (kivizsgálások sorozata) csak egy mandula mműtét, mert a nyakon mko. nyirokcsomó van, biopszía reaktivat jelzett. A pm.UH rendben. Időközben, a vizsgálatok sorozata alatt ez a thyreoglobulin lett ref. értéken felül.
Most közel 1 év után lett az antiTPO szintén magas, ami már 1 évvel ezelőtt is meg volt, tehát társult hozzá a thyreoglobulin magas értéke, és a pm. UH ismételt vizsgálata már göböt is mutatott a pm-ben, de az izotóp negativ volt.
Kérdezném: Nem kellene egy ujab biopszia a nyaki nyirokcsomóból, vagy a pajzsmirigy piopsziája, mert UH-n van ugyan göb, de izotóp negativ. Vagy esetleg CT vagy MRI, pontosítani a betegséget, ha van egyáltalán. Most ezek után pajzsmirigybetegség van, vagy autoimmun betegség. És egyáltalán kell e gyógyszeresen kezelni? Jelenthet e ROSSZINDULATU DOLGOT a pm.-ben lévő UH látható göb, izotópon nem látszik, a nyaki nyelvgyök alatti reaktiv lgl-ek?
Mi legyen a további lépés? Egyébként már végigjártunk minden. Bizonytalan eredményekkel.
Ezért kérem útmutatását, mert érdemi választ sajnos, beteg-orvos kapcsolat nem megfelelő mivolta miatt nem kapunk.

Tisztelettel és köszönettel:


Kedves Kérdező!
Az ön esetében a személyes találkozás, a szakma szabálya szerinti kivizsgálás, pontos anamnézis, fizikális vizsgálat fontos.Személyesen szívesen segítek
Üdvözlettel
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Úr!

A kérdésem nagyon sok és összetett, megpróbálom a válaszhoz szükséges adatokat, vizsgálati eredményeket sorrendben leírni. Jelen pillanatban Thyreodidits subacuta, autoimmun betegség, acne vulgaris, alopeca areata digagnózis által kezelnek, Medrol 8 mg naponta, 1 kálium, és 25 mikrogramm letrox. A betegségem, ill. a problémák közel 2 éve kezdődtek, de a mai napig nem vagyok meggyőződve a pontos diagnózissal, és ezzel párhuzamosan a kezeléssel, és bizonytalanná váltam, úgy érzem talán én időben mentem orvoshoz, és talán időben NEM vették észre a problémámat. Vannak olyan vizsgálati eredmények, melyek ezen bizonytalanságomat alátámasztják, és összes kétségeimet okozzák. Lehetséges, hogy egy kezdődő betegséget nem vettek időben észre, nem kezeltek, és most sem a megfelelő kezelési módot kapom? Durva kérdések, de a kétségeim sajnos megvannak, és a továbblépés természetesen a mai világban hónapokat jelent, míg bejutunk egy-egy szakrendelésre. Kérem, amennyiben lehetséges, és az Önök etikus véleményét nem sértve konkrét választ, véleményt tudnak adni, tegyék meg.

Tömören, a konkrét vizsgálati eredményeket megpróbálom időrendben leírni, csak az eltéréseket írom, ami a laboreredményeket illeti, és sorrendben az időközben történt eseményeket. (megjegyzném zárójelben, hogy a vizsgálatok elején csak an anti TPO volt emelkedett, a tireoglobulin nem, az majd csak egy év mulva, 2010.04.hóban. jelenthet ez valamit?)

A TÜNETEK: Hajhullás, himlő szerű aknék. Az aknék miatt kezdtük a kivizsgálást, csak közben rájöttünk, hogy a hajhullás és az aknék között esetleg összefüggés van, utólag az is tudatosult, hogy miminális étkezés mellett is folyamatos de mérsékelt testsúlynövekedés, és talán ami amlítésre méltó, így utólag, a nem indokolt fáradtság, és bőrszáratság. A pattanások voltak durvák, azért mentünk bőrgyógyászatra, és a hajhullás miatt.

Vizsgálatok és az eltérő laboreredmények, valamint a történések:
Első laborvizsgálat:
2009.05.
Absz.lymphocyta szám: 4,4 ref.érték) 0,6-3,4)
Se nátrium megh. 135 ref.érték 136-146
Vérsüllyedés: 19 ref.érték 6-11
2009.06. bőrgyógyászat.:JAV. doxicylin acne vulgaris, teelogen effluvium
2009.07. nőgyógyászat
Se prolactin megh. 545,00 ref.érték 40,00-530,00
2009.07. endokrinológia
Se anti-TPO megh. 161,20 ref.érték 0,00-60,00
2009.09. nyaki UH: A pm. lebenyek átlagos méretüek, homenek. Az isthmus nem szélesebb, a nyelgyök és a submandibularis nyálmirigyek szerkezete szabályos, a mandibula szöglket alatt mko. láthtó néhány 20mm-es és kisebb, az SCM mentén több, 12-15 mm-es menignus jellegű ovális ny.cs.
Jav. gégészet, góckutatás
2009.10.gégészet jav. mandulamütét
2009.10.
Haematokrit 34,9% ref.érték 37,0-45,0
Absz.lymphocyta szám: 4,4 G/L ref.érték 0,6-3,4
Lymphocyta% 48,9% ref.érték: 19,0-48,0
Trombin idő: 11,8 sec ref.érték 14,0-21,0
Vérsüllyedés: 28 ref.érték 6-11
2009.11.
Haematokrit 35,5% ref.érték: 37,0-45,0
Absz.lymphocyta szám: 4,4 ref.érték: 0,6-3,4
Vérsüllyedés: 28 ref.érték: 6-11
2009.11.
Makacs arcüreggyulladás, antibiotikus.
Az aknek folyamatosan megszüntek, csak a menzesz idején jelentkeztek. A himlőszerűség elmult.
2009.11.gasztroendokrinológia
Haematokrit: 36,4 % ref.érték 37.0-45,0
CHr 32,5 pg ref.érték:? 25,0-30,0
Se klorid megh. 107 ref.érték: 98-106
Vérsüllyedés: 21 ref.érték: 6-11
Béta-2 globulinok: 6,70 ref.érték: 2,20-5,70
Se Cytomegaloviros: reaktiv
Se Epstein-barr virus IgG reaktiv
2009.12.
Absz.lymphocyta szám: 4,0 ref.érték: 0,6-3,4
Se transzferin: 3,76 ref.érték: 2,00-3,60
2010.01.
Haemoglobin: 119,0 ref.érték: 120,0-155,0
Haematokrit 34,1 ref.ért: 37,0-45,0
Vérsüllyedés: 35 ref.ért: 6-11
Se CRP 4,56 ref.ért: 0,00-3,00
Albumin: 59.70 ref.ért: 60,30-72,80
Alfa-1 globulin: 2,70 ref.ért: 1,00-2,60
Béta-2 globulinok 6,60 ref.ért:2,20-5,70 megjegyzés: akut, szubakut gyulladás?
Gamma globulinok 11,50 ref.ért: 6,20-15,40 megjegyzés: Emelkedett béta-2 globulin frakció, emelkedett C3 ?
Jav. lássa immunológia, gégészet
2009.12. gégészet
aspirciós citológia: 2 db haemacolorral festett kenetben a vér alakos elemin kivül nyirokcsomó változatos sejtpopulác iója látható. melyek kis lymphociták, nagy lymphocyták, immunoblastok, egy-két kistiocyter jellegű sejt is látható. A minta reaktiv nyxirokcsomót reprezentál. Jav: ammennyiben az elváltozás nő, vagy konzervativ kezelés hatására 3 hónapon belül nem húzüódik vissza, az aspirációs cytológiai vizsgálat ismételt elvégzése javasolt.
2010. gégészet.: Mandula és orrmandula műtét továbbküldés belgyógyászat
2010.02. gégészet jav. lássa immunológia
2010.02.
Vérsüllyedés: 19 ref.ért: 6-11
2010.04. Immunológia
VVt 4,07 ref.ért: 4,20-5.40
Nyaki uh: a pm. lebenye 11x15x45mm- a bal lebeny 16x10x38mm. Az alsó harmadban dorsalisan egy 3mm-es echoszehgény göb megfigyelhető. Az isthmus nem szélesebb. A jugulum és retrosternium szabad. A mirigszövet vascularisatioja mérs. fokozott. A bal lebeny kp. harmadában eg 14 mm-es isoechogén göb van, a jobb lebeny homogén. A nyaki nagyerek lefutása és átjárhatósága rendben. A nag nálmirigyek épek. Mk. állkapocs sdzöglet alatt reactiv jelleggel megnagyobodobb lgl-ek detectálhatók, a legnagyobb jobb oldalon 21x7 mm-es bal oldalon 20x8 mm-es.
2010.05. Immunoógia
Crp 6,3 ref.ért 0,0-5.0
PMA max: 2.00 ref.ért: 0,59-1.41
PMA össz: 2,4601,60 ref.érték. 424.86-1540.51
CD4: 35.90 ref.érték 32.00-62.00 megjegyzés csökkent CD4/CD8 arány
Anftit. Hep2 1.00
Tireogl. e. at. 259,9 ref.érték: 0,0-225.0
VVt: 4.07 ref. ért: 4.20-5.40
C13 kilégzési teszt neg.
Izotóp vizsg.: Szokványos nagyságú, szimmetrikus pajzsmirigy. Az alsó széle 2 cm-nél távolabb vN A JUGULUM vonalától. A lebenyek aktivitás eloszlása egyenletes, jobb oldalon magasabb, az isthmus rajzolata normális. göb nem mutatható ki.
Vél. Góckutatás
Szájsebészet bölcsesség fog kiműtése vagy-vagy alapon.
2010.06. Immunológia
Cytomegaloviris IgG oozitiv
Epstein-Barr vírus pozitiv
Mycoplazma pozitiv
Csökkent CD4/CD/8 arány
TPO 130.60 ref.ért: 0,0-35.0
Tireogl.e.at. 259,0 ref.ért: 0,0-225.0
Jav. Góckutatás, bőrgyógyászat.
2010. 06.
Bőrgyógyászat Jav. sampon, nincs teendő
2010.09. Immunológia
Jav. Medrol, kálim, letrox
diagnózis, thyreoditzis subacuta, autoimmun betegség, acne vulgaris, allpecia areata.

Mi lehet a gond?
Hova forduljunk?
Kell e ez a kezelés?
Ezen gyógyszerek segítenek?

Megköszönöm türelmüket, és hálás vagyok esetleges érdemi válaszukért.
Köszönettel:
Tilda
Kedves Kérdező!
Megtisztelt bizalmával.
Amit ön kér , azt levelézsben nem tudjuk megtenni.
Minden paciens kórtörténete egyedi, s annak lefolyása is , tehát annak kezelése, követése egy dinamikus , változó folyamat.
Amennyiben személyesen el tud jönni a rendelésünkre szívesen fogadjuk
Tisztelettel.
Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik. Dr. Borús Hajnalt, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltjét a pajzsmirigy göbös elváltozásairól kérdeztük. 

További részletek
A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés PCOS-t is okozhat

Mind a pajzsmirigy alulműködés, mind a PCOS népbetegségnek számít, ám azt kevesen tudják, hogy gyakran egyszerre áll fenn a két állapot. Ennek többek között az az oka, hogy a hypothyreosis gátolhatja a normál peteérést, ami ciszták kialakulásához vezethet. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt. 

További részletek
Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

Van pajzsmirigybeteg a családban? Erre figyeljen!

A pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak, és érdemes tudni, hogy a gond sok esetben öröklődik is. Éppen ezért dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet az ekkor jelen lévő rizikóra a családokban. 

További részletek

Prima Medica Egészséghálózat