Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Idén nyáron autoimmmun pajzsmrirgybetegséget:hashimoto thyreoiditis diagnosztizáltak nálam. Megkezdték nálam a horminpótlást, L-Thiroxint szedek. Volt ultrahang és citológiai vizsgálat, a citológia negatív, az ultrahang inhomogén megnagyobbodott és echoszegény pajzsmirigyet mutatott. A jobb lebeny megnagyobbodott, a bal lebeny nincs megnagyobbodva. A belgyógyászom azonban nem javasol műtétet, mert autoimmun típusú betegségről van szó. Jártam egy sebésznél is, szerinte hashimoto thyreoiditis esetében, mivel eldaganatosodhat a pajzsmirigy, megelőző céllal ki kellene venni. Tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek, kihez forduljak...
Kedves Zsuzsanna!



A leírtak alapján belgyógyászához járjon, mert az autoimmun thryreoiditis eredményeképp a pajzsmirigy szövetének fokozatos pusztulása várható, tehát a pm. kivétele nem szükséges.Rendszeres ellenőrzés és pótlás mellett a pm. működése karban tartható, terhesség komlikáció mentesen kihordható.

Üdvözlettel



Dr. Major Judit
Tisztelt Doktornő/úr



Múlt év áprilisában voltam először pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton. Eredménye:

A jobb pajzsmirigy-lebeny 15x26x45, a bal 15x17x38 mm-es. A jobb oldal homogén, mirigyes. Bal oldalom az alsó pólusban egy 8x11 mm-es környezeténél kissé echo-dúsabb, a kp. harmadban pedig egy 5x7 mm-es, éles szélű echo-szegény göb van. a nagyobbik a ventralis kortűrt minimálisan kidomborítja.

A második uh. vizsgálat eredménye pedig a következő: A pajzymiriny-lebenyek mérete a korábbi vizsgálattal összehasonlítva nem változott. A bal lebenyben korábban észlelt echo-dús göb mérete nem változott. Felette egy 6mm-es elmosódottan határolt, echo-szegény göb jelent meg. Az isthmus jobb oldalán pedig a kontúrt kidomborító 9x16 mm-es nagyjából izoechoben göbb figyelhető meg ,mely szintén novum.

Beutalót kaptam a pajzsmirigy ambulanciára.Nagyon félek mert nagyon úgy néz ki hogy kisbabát várok(több mint egy hete nem jött meg). Nem tudom, hogy mire számítsak.

Kedves Andrea!

Ne aggódjon. A terhesség esetén is jól lehet a pajzsmirigyet renben tartani.

A TSH, FT4, FT3 eredménye milyen, mit szed( étrendkiegészítő, gyógyszer?).

Személyesen szívesen segítek, mert az egyénre szabott terápia legjobb.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő/Doktorúr!



39 éves vagyok, két éve szültem. Egy éve autoimmun pajzsmirigy túlműködést állapítottak meg nálam. A családban ismeretlen ez a betegség. (rutin vérvizsgálat értékei:TSH:0,02, T3:5,76, T4:1,79). Az ultrahang egyáltalán nem mutatott ki pajzsmirigy nagyobbodást. Május óta kezelnek, jelenleg napi fél szem metothyrint szedek. Nagyon szeretném elkerülni mind a műtétet, mind pedig a rádioaktív jód használatát.

Úgy tudom erre 50-50% esélyem van. Azt szeretném megtudni, hogy szedhetek-e zöld alga készítményt (wellstar),nagyon jó méregtelenítő, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, de jódot is! Mivel autoimmun betegségről van szó, nem a túlzott jód bevitel okozza a pajzsmirigy betegséget, így a betegségemet nem befolyásolja a jód mennyisége. Én legalábbis így gondolom. Ráadásul nem sok jódot tartalmaz, úgy tudom kevesebb mennyiség fogyasztható az előírtnál. Nem gyógyszerként alkalmaznám, természetesen a metothyrin szedését nem hagynám abba! Válaszát előre is köszönöm: Bányai Krisztina
Kedves Kérdező!



Megtisztelt a bizalmával.

Köszönöm a kérdéseit,mely mutatja mennyire szeretné támogatni a szervezetének a gyógyulását.

Ehhez kéri a segítséget tőlem, még egyszer köszönöm. Szakemberként , az ars poeticam: oki diagnózis..oki terápia.

Mit is jelent ez az Ön szemszögéből?

Az elmondottak alapján , azaz a leírtak szerint én nem támogatom , az oki diagnózis néllül aWellstar alkalmazását.

A WEllSTAR készítmény , amit szeretne alkalmazni kétélű fegyver lenne.

Engem kérdezett, Őszintén javaslom az oki diagnosztika alapján felállított terápiát. jelentkezzen be a rendelésemre.

Szívesen segítek.

Üdvözletel!

Szép estét!

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Bérczi doktornő!

Augusztus elején találkoztunk, pajzsmirigy túlműködésem miatt. Akkor még szoptattam, ezért abban állapodtunk meg, hogy mielőbb válasszam el a lányom, azt követően pedig találkozzunk. A lányom most egy hete nem szopik.

Kérdésem a következő: mikor érdemes laborvizsgálatot végeztetni (az új lelettel keresném fel Önt), mikor találkozzunk?



Üdvözlettel,



Orsolya
Kedves Orsolya!

A vérvételre egy hét műlva menjen el és az eredménnyel találkozzunk

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Azt olvasom az interneten, hogy Hashimoto thyreoiditis esetén tejtermék fogyasztása csökkenti a gyógyszer hatását, de az orvosom ezt nem említette (külföldön élek).

Én eddig minden reggel vagy zabkását vagy kefíres müzlit reggeliztem, ezek szerint ezzel fel kell hagyjak? Javasol speciális diétát a Hashimoto thyreoiditis-hoz?

Válaszát előre is köszönöm,

Éva
Kedttves Éva!

A tej fogyasztás pajzsmirigy betegségek esetén nem ajánlott.

Igy a reggeli tejes zabkása semmiféleképpen nem.

A feldolgozott fermentált tejtermékek mértékkel( kefír, joghurt, túró sajt) fogyasztható.

A glutamátos ízfokozók( E620-628) teljesen kiiktatni.

A cukor, sok édesség sem kedvező.

Speciálisabb kiegészítő tanácsokat a rendelésemen meglévő spesiális diagnosztikai vizsgálat alapján szoktam megtenni.

A Bio-szelén 50 mg reggel egy tabletta is segít még.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Mit jelenhet az, ha a pajzsmirigyen levő csomóból csak vér jött és nem tudtak belőle rendesen mintát venni?
Kedves Hajnalka!

A pajzsmirigy egy vérbő szerv, és aká az izgalom , egy kis félsz a mintavétel előtt, szintén megnövelia vérellátását, s ezért néha vér alakos elemei elfedik a pajzsmirigy sejteket, tehát, nem értékelhető a kenet.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!



Érdeklődnék, az alábbi leleteredményekről:

Szabad T4 9,73 (7,90-14,40)Szabad T3 6,06(3,80-6,00), TSH 2,530 (0,400-4,000).

Follikuláris fázis (ciklus 3. napja):

LH 7,99 (2,12-10,89)

FSH 11,82(3,85-8,78)

Prolaktin 405,7 (7,8-566,5)

Ösztradiol 195,5(99,1-447,9)

Progeszteron 3,4(0,98-4,83)

Tesztoszteron 0,5 (0,4-2,6).

37 éves vagyok, szeretnénk babát vállalni, ezért kérdezem Önt.Az LH és FSH eredményeim kicsit magasak.Egy meddőségi portálon olvastam, hogy bár az LH referencián belül van, a jó fogamzáshoz a 6 alatti eredmény lenne jó.Az FSH hormon pedig tényleg magas.

Mi a Doktornő véleménye?

Segítségét előre is köszönöm:



L.
Kedves Kérdező!

A leletek értékelésekor nem pusztán a számokat nézzük, hanem a vizsgált személyt egészében.

Tehát , így első látásra , nem kell túlozni az FSH-t illetően , egy kicsit magas.

Amennyiben személyesen tudunk találkozni, biztosan tudok segíteni a Baba ügyben.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!

Köszönöm a válaszát.

Bromocriptinből reggel egy egészet,este pedig 2 egészet szedtem.THS-re is vettek vért amikor a Prolaktint nézték.Augusztus 25.-én voltam a vérvétel akkor az alábbi eredmények lettek: Prolaktin:217,8 TSH:2,12 FT3:5,15 FT4 13,93
Kedttves Éva!

A tej fogyasztás pajzsmirigy betegségek esetén nem ajánlott.

Igy a reggeli tejes zabkása semmiféleképpen nem.

A feldolgozott fermentált tejtermékek mértékkel( kefír, joghurt, túró sajt) fogyasztható.

A glutamátos ízfokozók( E620-628) teljesen kiiktatni.

A cukor, sok édesség sem kedvező.

Speciálisabb kiegészítő tanácsokat a rendelésemen meglévő spesiális diagnosztikai vizsgálat alapján szoktam megtenni.

A Bio-szelén 50 mg reggel egy tabletta is segít még.

Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt Doktornő!

Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy van egy Hipofízis mikroadenómám.(amely a hipofízis 18*9*11 mm,bal oldalon 10*6 mm jobb oldalon 7*6 mm) amely magas prolaktin szintet eredményezett.)Legmagasabb volt 512,9

Erre szedem a Bromocriptin nevű gyógyszert.De...

A múlt héten csináltam terhességi tesztet ami pozitív lett (ez volt kedden) pénteken pedig ultrahangos vizsgálattal bebizonyosodott a terhesség.6 hetes terhes vagyok.Voltam az endokrinológusomnál és ő azt mondta hogy álljak le a Bromóról.De viszont több helyről hallottam hogy a gyógyszer szedése nélkül nőhet a cysta.Ebből adódik a kérdésem,hogy ebből kifolyólag ha leállok a gyógyszerrel történhet e velem vagy a kisbabámmal valami a terhesség vagy a szülés során? Válaszát előre is köszönöm!!!
Kedves Kérdező!

Mekkora a Bromokriptin adag ,amit eddig szedett?

Ne álljon le hirtelen a Bromocriptin szedéssel, fokozatosan szükséges csökkenteni.Fontos , hogy a TSH pajzsmirigyre is levételre kerüljön a vérből.

Várom a válaszát, üdvözlettel:

dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus
Tisztelt doktor Úr/Nő



Hajhullás és aknek miatt kivizsgálást kezdtünk.Lányom 22 éves. Bőrgyógyászat, nőgyógyászat, endokrinológia, gégészet (nyakon mindként oldalon nyelvgyök alatti nyirokcsomó mandulaműtét vagy vagy alapon) nyaki nyirokcsomóból citológia rekativ elváltozást igazolt. fogászat,szájsebészet, belgyógyászat, immunológia.



Utolsó az immunológiai vizsgálaton ismételt góckutatás javasoltak és szájsebészeti panoráma röntgen. Ez megtörtént, egy böcsességfog kiműtése, bár azt mondták, hogy ez nem góc. Immunológia ez után ismételt góckutatást javasolt és Summamedet a bőrgyógyászati vizsgálat után. Bőrgyógyászat: felirta a summamedet, valamint sampont, és közölték, hogy antitestet termel a szervezet nincs mit tenni, ki hullhat a gyermekem haja.



Most nem tudtuk, hogy kell e góckutatás vagy valóban nincs mit tenni? Igy elkezdtük éppen az ismételt góckutatást, vagyis kértük az időpontotokat, mikor közel három hónap mulva kaptunk egy értesítést az immunológiáról, hogy keressük fel a szakrendelést. Közölte a doktronő, hogy megkérdezett egy pajzsmirigy szakorvost akinek volt 2 ilyen betege és annak az általa javasolt Medrol letrox Kálium segített. Itt tettem fel a kérdést. Ha korábban Ő góckutatást javasolt, hogy lehet az, hogy most mégis úgy érzete, hogy a pajzsmiriggyel van a gond. Akkor további vizsgálat nem szükséges? Elég a régi lelet. A régi lelet alapján, mivel nem történt további vizsgálat hogy lehet egyik pillanatról a másikra egy súlyos diagnózist megállapítani. Korábban ismételt góckutatás most meg autoimun betegség, és thyreoditis subacuta, acne vulgaris , alopecia areata. Ha pedig igy van , akkor én szeretnék a pajzsmirigy szakrendelésre elmenni, hogy ott állapítsák meg a gondot, és irják fel a gyógyszert. Erre, Ő segíteni akar, ne várjunk 2 hónapot mig bejutunk a szakrendelésre, addig ki hullhat a gyerek haja, és egyébként ezt az általa javasolt gyógyszert ős is fel tudja irni. Nagyon megijedtünk. Korábban góckutatás most meg két hónapon múlik. És ilyen diagnózis? Döntés elé állított, és én nem tudtam ezt maradéktalanul elfogadni, a gyermekemet pedig jól megijesztette, igy döntés elé állította.

Bizonytalan vagyok és kétségeim vannak.

Ezek után hogy merjem adni a medrol, letroxot, és káliumot. Nem szeretnék bántani senkit, de valahogy a dolgok lezajlása után kétségeim vannak.

A főbb laboreredmények:

Vérsüllyedés a több hónapos vizsgálatok során folyamatosan 20 körül.

CRP 63 (0.0-5.0)

PMA mas. 2.00 (0.59-1.41)

PMA össz.: 2,460.60 (424.86-1540.51)

Csökkent CD4/CD8 arány

ANFtit. Hep.2. 1.00

Tireogl. e. At. 259.9 (0.0-225.0)

TPO 130.60 (0.0-35.0)

TSH 0.930 (0.300-4.200)

fT4 17.2 (12.0-22.0)

fT3 5.4 (2.4-6.3)

VVt 4.07 (4.20-5.40)

Cytomegaloviris IgG pozitiv fertőzésen átesett

Epstein-Barr virus IgGpozitiv fertőzésen átesett

Mycoplazma pneumoniai IgG pozitiv fertőzésen átesett

Nyakon a pm jobb lebeny 11x15x45mm, a bal lebeny 16x10x38mm. Az első harmadban dosalisan egy 3mm-es echoszegény göb, a mirigyszöves vascularisatioja mérs. fokozott. A bal lebeny kp. harmadában egy 14 mm-es isoechogén göb van. A jobb lebeny homogén. A nagy nyálmirigyek épek. Mk. állkapocs szöglet alatt reactiv jelleggel menagyobodott lgl-ek detectálhatók, a legnagyobb jobb oldalon 21x7mm-e, bal oldalon 20x8 mm-es. Izotop vizsgálat negativ.



Annyira sok mindenen mentünk keresztül de megpróbáltam sorrendben eredményekkel leírni a történéseket. Ha valami nem egyértelmű akkor kérem jellezze, de nagyon nagyon várom a véleményét, és remélve konkrét utmutatását.



Nagyon sürgősen szeretnék választ kapni amennyiben erre lehetőség van.



Tisztelettel és köszönettel









Kedves Kérdező!



Megértem kétségeit.

A pajzsmirigyre vonatkozó leletek alapján, emelkedett anti TPO és az UH kép mindenféleképpen endokrinológiai-pajzsmirigyszakemberrel való személyes konzultációt igényel, s ő állítsa össze a kezelést és írja fel a gyógyszert.

Milyen a lányának a menzesze, milyen a testsúly, testmagassága, az emésztése?

Iszik-e tejet, szereti-e az édességet és mennyit eszik?



Üdvözlettel

Dr Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit
Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Hogyan jutott el a Prima Medica Egészséghálózat a 2004-es megalapítás óta az 1,2 milliárd forintos nettó árbevételig és milyen szerepe van ebben az EndokinKözpontnak? Ezekre és még további kérdésekre válaszolt dr. Babai László, az EndokrinKözpontot is magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója a portfolio.hu-nak.

További részletek
Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

Ront a pajzsmirigybetegség állapotán a koronavírus?

„Nagyobb kockázatom van a koronavírus szempontjából, ha pajzsmirigybeteg vagyok?”Ilyen típusú kérdések számos páciensben megfogalmazódnak a COVID-19 kapcsán. Dr. Skurdenka Beatrix, az EndokrinKözpont belgyógyásza, endokrinológus főorvos az eddigi kutatások eredményeit summázta.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA