Természetes, vagy mesterséges hormonok?

Természetes, vagy mesterséges hormonok?

Prof. Dr. Balázs Csaba Módosítva: 2019.04.29

Pajzsmirigy betegségek esetén a kezelés gyakran a hiányzó hormon pótlásával történik. Honnan származnak valójában a terápiában használt hormonok? Hatásosabb-e a szintetikus készítmény? Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát kérdeztük.

Állati eredetű készítmények

Mielőtt a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni tudtuk volna, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk – magyarázza a professzor. A legelterjedtebb egy, a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazó készítmény volt.

Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazták a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a „szakszerű” voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében.

Érvek pro és kontra

Az említett készítmények kétségtelen előnye, hogy így természetes anyagok jutnak a szervezetbe, és a gyógyszerben lévő fehérjék, antigének kedvezően befolyásolják, gyógyítják az autoimmun folyamatokat. Hátrányuk, hogy a mai napig nem sikerült az egyes készítmények hormontartalmát pontosan beállítani, „standardizálni”, így pedig nehéz a megfelelő dózis beállítása, titrálása. Ez a legfőbb érv a szintetikus készítményekkel szemben, amelyekben a hatóanyag, összetétel garantált.

Ezen kívül az állati fehérjék egyes komponensei allergiás reakciót válthatnak ki. A szarvasmarha pajzsmirigy alkalmazását jelentősen megnehezítette az ún. „szivacsos agyvelőgyulladás” is, amely miatt világszerte sok ezer állatot kellett elpusztítani. Ez az oka, hogy napjainkban a természetes gyógyszert a sertések pajzsmirigyéből állítják elő

Kiegészítő gyógymódok

A modern orvoslásban is használunk olyan hatóanyagokat, melyeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmaztak a hormonális problémák kezelésében. A barátcserje növény kivonatát 2010-ben az európai orvosok szövetsége is javasolta, mivel vizsgálatok igazolják eredményességét a premenstruációs és menstruációs zavarok, meddőség és az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás kezelésében. A pajzsmirigybetegségek természetes kezelésében a szelén is különös jelentőséggel bír. Kiváló antioxidáns és antivirális hatása mellett fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon képzésében, az aktív T3 előállításában és felhasználásában is. 

A legfrissebb kutatások pedig a D-vitamin pótlás fontosságára helyezik a hangsúlyt, mely nemcsak a betegséggel gyakran együtt járó csontállomány csökkenés megelőzésében segíthet, de hiánya önmagában is hozzájárulhat a pajzsmirigybetegség megjelenéséhez. Az alulműködés megelőzésében, kezelésében fontos szerepet tölt be a megfelelő jódpótlás.

A készítmények, táplálékkiegészítők alkalmazása azonban csak orvosi javaslatra történjen, mert a nem megfelelően bevitt hatóanyagokkal könnyen ellenkező hatást érhetünk el – figyelmeztet végezetül Prof. Balázs Csaba.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kivizsgálásra:

Endokrinközpont

+36 70 431 9728

gyermek endokrinológia

Téma szakértői

Dr. Kollár Réka

Dr. Kollár Réka

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Molnár Jeannette

Dr. Molnár Jeannette

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus
Prof. Dr. Góth Miklós PhD

Prof. Dr. Góth Miklós PhD

endokrinológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő
29 éves nő vagyok és a közelmúltban alap pajzsmirigy laborvizsgálaton vettem részt, az értékeim a következők:
TSH: 2,57
FT3: 5,1
FT4: 9,6
A tüneteim között van a súlygyarapodás, megnövekedett arcszőrzet, hajhullás, fáradékonyság, alvászavarok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az eredményekkel érdemes lenne endokrinológus segítségét kérnem vagy más irányú a panaszaim forrása?

Válaszukat előre is köszönöm!

Dr. Mutnéfalvy Zoltán
Dr. Mutnéfalvy Zoltán endokrinológus
Kedves Anna!

A pajzsmirigy működés rendben van, a panaszokat nem magyarázza. Más hormonok szerepe felmerül a panaszai háttérben, ezért endokrin kivizsgálása javasolt.

Üdvözlettel:

Dr. Mutnéfalvy Zoltán

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, türelmes

Nagyon alapos és rendkívül türelmes volt a professzor Úr. Igazán tiszteli a betegeket. Rendkívül emberséges és kellemes hangulatú volt a konzultáció. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok