Az autoimmun pajzsmirigyzavarok is kezelhetőek

Az autoimmun pajzsmirigyzavarok is kezelhetőek

Dr. Békési Gábor PhD Módosítva: 2019.04.08

A pajzsmirigy betegségeinek egy csoportját az autoimmun zavarok alkotják, melyek alul-és túlműködéssel is járhatnak. Ide tartozik a Hashimoto thyreoiditis, valamint a Basedow-kór is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezen állapotokat és kezelésüket ismerteti.

Amikor a szervezet saját maga ellen fordul

Az immunrendszer feladata, hogy a kívülről bekerült, vagyis a nem saját anyagokat eltávolítsa. Ám elfordul, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és az immunrendszer kóros, támadó választ ad a normális körülmények közt is megtalálható, saját képletekre, mivel idegenként kezeli azokat. Az autoimmun zavarok közt vannak olyanok, melyek csupán egyetlen szervre korlátozódnak, ám van, hogy több szerv, szervrendszer is érintett. Az előbbiek csoportjába tartoznak az autoimmun pajzsmirigy problémák: a Hashimoto-thyreoiditis, valamint a Basedow-kór.

A pajzsmirigy alulműködés hátterében gyakran Hashimoto betegség húzódik meg

autoimmun pajzsmirigyzavarokA pajzsmirigy hormontermelési zavarai közül a leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködés, mely gyermekeknél és felnőtteknél ugyanúgy kialakulhat. Hátterében sokszor Hashimoto betegség húzódik meg, mely a pajzsmirigyet érintő autoimmun zavar. A krónikus pajzsmirigygyulladással járó állapot során az immun sejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így a szervet folyamatosan károsítják. Sajnos súlyosabb tünetek híján gyakran rejtve marad az állapot. Az előforduló panaszok közt általában túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, álmosság, depresszió és székrekedés szerepel. Hogy kiderüljön, hogy a pajzsmirigy alulműködést Hashimoto betegség okozza, a TSH, T3, T4 ellenőrzésén kívül az ATPO mennyiségének meghatározására is szükség van, ami a tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. Ez utóbbi enzim a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását. Bár az állapot nem gyógyítható, ám élethosszig tartó gyógyszeres kezeléssel szinten tartható- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Graves-Basedow kór

A pajzsmirigy túlműködés már ritkábban fordul elő, ennek ellenére sok ember életét megkeseríti. A Basedow kór hátterében a pajzsmirigy sejteken található, működésüket fokozó TSH receptorok elleni antitest termelődése áll, mely a receptorok ingerlésével pajzsmirigy túlműködést eredményez. Szintén pajzsmirigy gyulladást provokálhat, és emiatt strúma is kialakul. Felismerni viszonylag könnyű, ugyanis az esetek többségében jellemző a betegek szemeinek kidülledése, tekintetük merevvé válása. A testsúlyban is nagyobb változások figyelhetőek meg, ugyanis a páciens normál étkezés mellett is veszít súlyából, emellett menstruáció zavarokkal, ingerlékenységgel, fokozott izzadással és alvászavarokkal is küzd. Kezelésében nagy szerepet kap a gyógyszeres terápia, ám előfordulhat, hogy izotópos kezelésre, súlyosabb strúma esetén pedig műtétre van szükség.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Koppány Viktória

Dr. Koppány Viktória

endokrinológus, belgyógyász, klinikai farmakológus
Dr. Skurdenka Beatrix

Dr. Skurdenka Beatrix

endokrinológus, belgyógyász
Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő! Dr Úr!

A következő kérdésem lennei:

Radiojód I131 kapszulás kezelések általában mennyi idő után szokták "megszüntetni"
a pajzsmirigyben található forró göb működését. Nem arra gondolok, hogy mikorra áll helyre a TSH és a többi.
Magára a göb elpusztulására és így működésének megszűnésére gondolok. Lehet ezt nagyjából tudni?

Előre is köszönöm a választ!


Dr. Békési Gábor PhD
Dr. Békési Gábor PhD belgyógyász, endokrinológus
Kedves Betegünk!

A radiojód kezelést követően általában egy-két hónap alatt sikerül a forró göböt megszüntetni. Egy-egy esetben azonban szükség lehet a kezelés megismétlésére is.

Üdvözlettel: Dr. Békési Gábor

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

kedves és érthető

Nagyon tetszett, hogy pontosan a megadott időpontban hívtak be, Dr, Békési Gábor nagyon kedves volt, érthetően magyarázott, és ez az ügyfélszolgálatra is érvényes, most volram itt először, és nagyon megvagyok elégedve 

További vélemények

Hírek

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

Öröklődés, életmód, betegségek? Ilyen okai lehetnek a zsíranyagcsere-zavarnak

A zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint) növelik az érelmeszesedés előfordulási valószínűségét és ezzel a szívbetegségek, pl. a szívinfarktus, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is. Felismerésük és kezelésük is kiemelt fontosságú. De vajon miben állhat a kezelés? Kizárólag az életmód reformjából, vagy szükség lehet betegségek gyógyszeres kezelésére is? Mindez attól függ, mi a zsíranyagcsere-zavar kiváltó oka, amelyeknek lehetőségeiről Prof. Dr. Somogyi Anikó, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája beszélt.

További részletek
Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

Az elhízás és a holdvilág arc a Cushing szindróma vezető tünete

A páciensek gyakran a törzsükre rakódott jelentős plusz kilók okainak kutatásakor jutnak el endokrinológushoz, ahol a kivizsgálás után kiderülhet, hogy a kortizol hormon túltermelése, nagy mennyiségű jelenléte okozza ezt a tünetet, más jellegzetességekkel együtt. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista a Cushing szindróma további tipikus tüneteire, a kivizsgálás és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

A nagyobb mennyiségű testzsír fiataloknál is növeli az inzulinrezisztencia kockázatát

Egy közelmúltban készült tanulmányban sikerült bizonyítani, hogy a magas testzsír százalék és különösen a hasi elhízás már a tinédzsereknél és a fiataloknál is inzulinrezisztenciához vezethet. Ez pedig beindíthat egy ördögi kört, hiszen az inzulinrezisztencia és az elhízás kölcsönhatásban vannak egymással. Dr. Bérczy Judit, az Endokrinközpont endokrinológusa, belgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy orvosi segítséggel és életmódváltással a folyamat megállítható.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok