Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/úr!



Kb. tíz éve derült ki, hogy a TSH értékem a felső határ fölött van. Letroxot szedtem, de csak két évig. Azóta jód tablettával próbáltam a pajzsmirigy működésemet serkenteni, melyről az orvosom is tudott. A 2015-ös év tavaszán a TSH értékem határérték felett volt, de a koleszterin szintem is határérték felett van egy kicsit( ilyen még nem volt), ami a nagyobb problémám, hogy a vérnyomásom az utóbbi időben magas lett ( 150-155/90-100)

Szeretném kérdezni, hogy a pajzsmirigy alul működés befolyásolja e a vérnyomást?



Köszönettel

Vén Kata
Tisztelt Vén Kata !







A hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködás) hypetroniát okoz.







Üdvözlettel,



Dr. Tar Attila
Tisztelt Szakértő!

50 éves nő vagyok, 4 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést, amire L- Thiroxint szedek. Körülbelül másfél éve rheumatológiai problémáim vannak, folyamatosan gyulladásban vannak az izületeim, hol a bokaizület, hol a váll, de nagyon sokszor a szakrális tájék "lobban" be,ami nagyon komoly fájdalmakkal jár és negatív befolyással van az életminőségemre. Rheumatoid arthritisre a laborvizsgálat nem mutatott ki eredményt, így seronegativ rheumatoid arthritist diagnosztizáltak. Az lenne a kérdésem, hogy a pajzsmirigy alulműködésem lehet-e összefüggésben a folyamatos gyulladások fellobbanásával, mert a rheumatológus orvos azt mondja igen, az endokrinológus azt, hogy nem . Ön szerint mi a válasz a kérdésemre?

Köszönöm válaszát! Tisztelettel Better Gizella
Tisztelt Better Gizella !







A megadott információk alapján, a részletes eredmények ismerete nélkül, kérdésre a válasz nem egyértelmű. Amennyiben a hypothyreosist a pajzsmirigy autoimmun gyulladás okozza, járhat együtt autoimmun eredetű izületi gyulladással.







Üdvözlettel,







Dr. Tar Attila
Szeretném megkérdezni, hogy miért van az ,hogy nem tudok hanyatt fekve aludni zavar a sál a garbó, a nyaklánc és már látszik valami a nyakamon külsőleg egy lis dudor ez mi lehet?
Kedves Margit!



Keresse fel házi orvosát vagy egy endokrinológus szakembert. mert okozhatja pajzsmirigy gyulladás, struma is a panaszait.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktornő! Édesapàmnak tavaly eltàvolítottàk a bal veséjét egy vesedaganat miatt. Most a jobb mellékvesén talàltak àttétet, melynek eltávolítàsát javasoljàk. Igy nem marad egy mellékveséje sem. Úgy tudjuk, hogy műtét utàn hormontartalmú gyögyszert kell szedni. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet ezzek kapcsolatban tudni? Hol tudok ennek utànnanézni részletesebben? Köszönöm vàlaszàt!
Tisztelt Asszonyom !







A közölt információ alapján cortisol szubsztitució jöhet szóba, keresse fel a kezelőorvosát további információért.







Üdvözlettel,







Dr. Tar Attila
T. Prof. Dr. Balázs Csaba Úr!



Kérem szives segítségét a következő problémám felderítésében és megoldásában:

Torkomban állandó "gombócérzés" van, amihez gyakori nyelési kényszer társul. Nyeléskor fájdalom nem jelentkezik. A hangom alkalmanként fátyolossá válik, amit torokköszörülés követ. A fej előre, illetve oldalra való döntésekor nyomást érzek a nyelő-, ill. légcsövem területén. Időnként úgy érzem mintha szorítaná valami a torkom. Kérdésem a következő: hol kezdjem a kivizsgáltatást?

Köszönettel: Szarka Józsefné
Kedves Szarka Józsefné!



Szükség lenne egy laborvizsgálatra (TSH,T3,T4,A-TPO,Thyreoglobulin és A-Tg vizsgálat), illetve az pajzsmirigy UH vizsgálatára.

Professzor Úr rendelésére jelenleg júliusi időpontot tudunk biztosítani.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kérdésem:Megfelelő értéknek számít-e 3,3 -as /mU/l/ TSH érték? Ősz óta feltűnően sok hajam hullott ki, hasmenéses bajaim vannak és jelenleg folyamatos szorító vagy inkább gombócérzés a torkomban.Szinte elviselhetetlen, egy percre sem múlik el.Elvileg refluxom van, bár nem vizsgálták még.De ég az összes nyálkahártyám a számban, néha még az orromban is meg a nyelőcső, gyomor.Ez a gombóc érzés aggaszt, főként, hogy megszokni nem lehet és szinte elviselhetetlen.Lehet pajzsmirigy gond is?
Kedves Gabriella!



Igen,panaszait okozhatja pajzsmirigy gyulladás.Keressen fel egy endokrinológus szakorvost.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Szakértő!

Kisfiammal kapcsolatban szeretnék Önhöz fordulni. 10 éves 159 cm magas 55 kg. A magassága nem hirtelen ugrott meg, normál súllyal, hosszal született, de már oviban is a legmagasabb volt a korosztályában.A háziorvosunk szerint normálisan fejlődik, hisz mi szülők sem vagyunk alacsonyak (apuka 188 cm, anyuka 172 cm). Engem mégis aggaszt a magassága. Ön szerint érdemes lenne egy endokrinológiai vizsgálatot elvégezni?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Takácsné Melinda
Kedves Melinda!



Leírtak alapján nem szükséges még egyenlőre kivizsgálás, amennyiben mégis megnyugtatónak tartaná központunkban Tar Attila Főorvos Úrat tudom javasolni.



Üdvözlettel:Nagy Anett
Tisztelt Doktor Ur!



Ehgyomri 5,5 ertek 28 eves holgynek jonak szamit?

Stressz megemelheti pillanatnyilag a vercukrot?

Koszonom valaszat.
Kedves Réka!



Igen,még tartományon belül van.Stressz emeli az értékeket.

Tisztelt Doktor Ur/N0. 34 eves no vagyok,63 kg,164 magas,tudtom szerint egeszseges.2 eve szultem,es a terheleses vizsgalatom a hataron volt.Az ehgyomri ertek 5,16,az egy oras 10-es es a 2 oras ertek 7.9.Voltam diabetologusnal es azt mondta h.belefer ez az eredmeny csak figyeljek a tulzott szenhidratfogyasztasra. 2 ev telt el azota,tobbszor megmerem itthon a vercukromat ,az ehgyomri ertekeim 3,8-5 kozott vannak,viszont egy boseges ebed utan 2 oraval (ami tartalmazott krumplit,kenyeret,porkoltet,es utanna egy kis sutemenyt) 6,7-et mertem.Sosem mertem 7,8 -as vagy az folotti erteket 2 ora utan.Majd lassan visszaall 4,8-5,10 koruli ertekekre.Az lenne a kerdesem,hogy ez egeszseges emberben elfogadhato ertek egy bosegesebb eves utan a 6,7 ,2 ora mulva?Sok helyen azt olvasom,hogy 2 ora utan visszakell alljon ehgyomri ertekre. Van okom aggodalomra?Valaszat nagyon szepen koszonom. Tisztelettel:Reka

Az étkezés után két órával mért 6.7mmol/l érték elfogadható.



Ennek ellenére javaslom, hogy készíttessen ismét egy OGTT tesztet a korrekt diagnózis felállításához.



Dr. Bibok György
Tisztelt Szakértő!



Az idén PCOS-t diagnosztizáltak nálam. A mai napig csak SZTK-s rendelésen jártam. Ott azt mondták, hogy nincs inzulin rezisztenciám és hogy nincs szükség 3 pontos cukorterheléses vizsgálatra, emiatt csak éhgyomri és 120 perces vércukor szintet (5 és 4) néztek + éhgyomri inzulint. Több helyen olvastam hogy az inzulinrezisztencia megállapításához szükség van a 60 perces vércukorszint és a 60 és 120 perces inzulin értékre is. Továbbá az már gyanús ha az éhgyomri vércukor szint magasabb mint a 120 perces. Érdeklődni szeretnék, hogy valóban IR gyanús vagyok e illetve hogy szükség van e a 3 pontos cukorterhelésre, vagy enélkül is megállapítható az inzulin rezisztencia?



Előre is köszönöm a választ!



Üdvözlettel:



Regina
Kedves Regina!

Egyetértek Önnel. Megnézném a 3 pontos IR tesztet ( vércukorterhelés 75 gramm cukorral, 0-60-120 perces vércukor+ inzulin mérés mindhárom időpontban)!



Dr.Koppány Viktória

Hírek

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!

Pajzsmirigy gyógyszer szed? Ezekre figyeljen!


További részletek
IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?

IR-rel kezelnek, mégsem javulnak a tüneteim-miért?


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA